Czym się różni Sigma 70-200 f2.8 DG od nie DG?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maxbmx
    Początki nałogu
    • 2006
    • 364

Czym się różni Sigma 70-200 f2.8 DG od nie DG?

Witam,
    Czym się różni Sigma 70-200 f2.8 APO EX DG od Sigma 70-200 f2.8 APO EX?
    nie moge nigdzie znalezc na to odpowiedzi (oprócz tego że DG jest nowszą wersją)
    pozdr
    M

ps jezeli gdzies juz był poruszany ten temat to bardzo prosze o link (nie znalazłem)
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

dg to chyba do cyfrówek jest jak to ktoś napisał dg- do cropa
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• namor
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 21

Zamieszczone przez maxbmx
      Witam,
      Czym się różni Sigma 70-200 f2.8 APO EX DG od Sigma 70-200 f2.8 APO EX?
      nie moge nigdzie znalezc na to odpowiedzi (oprócz tego że DG jest nowszą wersją)
      pozdr
      M

ps jezeli gdzies juz był poruszany ten temat to bardzo prosze o link (nie znalazłem)
      coś chyba słabo szukałeś
      zobacz co ma do powiedzienia Google po wpisaniu hasła
      oznaczenia obiektywów sigma

Komentarz

• Michał Ciucias
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 41

dg to seria obiektywów z nowymi, ulepszonymi powłokami, w/g sigmy zapewniają one redukcję flar, aberracji chromatycznych, i lepsze kolory... to jest tutaj wytłumaczone. Obiektyw dg będzie poprawnie działał z cyfrą jak i z analogiem, natomiast nie jestem pewien czy wszystkie obiektywy bez dg działają poprawnie z cyfrówkami.
        dc - do cropa. Obraz tworzony przez te obiektywy pokrywa jedynie matrycę aps-c, na większych matrycach będzie po prostu widać większe lub mniejsze koło wewnątrz którego jest zdjęcie
        Fotografia aktu, portretu, reportażu - www.uwm.edu.pl/myszki - galeria fotografii Studenckiego Fotograficznego Koła Naukowego "Myszki"

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez mattnick
          dg to chyba do cyfrówek jest jak to ktoś napisał dg- do cropa
          dg != dc .

DC = do cropa.
          DG = digital - dostosowane do cyfrowek (telecentrycznosc itp) czyli teoretycznie lepsza jakosc niz bez DG.

Komentarz

• maxbmx
            Początki nałogu
            • 2006
            • 364

a czy praktycznie jest jakas roznica? czy jest ktos kto przesiadł sie z !DG na DG?
            Moje zdjęcia
            RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

Pracuję...