20D EX580 tamron 28-75 i duzy kościół

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TomekD
    Bywalec
    • 2004
    • 171

20D EX580 tamron 28-75 i duzy kościół

Ostatnio rodzina zatrudnia mnie jako fotografa okolicznościowego, robię to z przyjemnością ale nie lubię dawać plamy w takich sytuacjach a trafiły sie chrzciny w weekend...
    Koścłó klimatyczny, bardzo wysoki, daleko od ścian więc nie ma od czego odbić lamy. Swiatła tyle że na iso 1600 f 2,8 czas 1/40
    Poczatkowo spróbowalm z lampą iso 400 ale **** szczególnie jak fotografuje się rodziców i chrzestnych z boku. Poprawnie naświetlony jest tylko środek, ostatnia osoba ciemna nie wspomnę o ścianach-tragedia zero klimatu. Szybciutko przestawiłem na parametry bez błysku. Klimat na zdjeciach jest, wszystko pieknie oświetlone. Tylko niestety f,2,8 iso 1600 i wychodzi to tak jak może wyjść czyli mydełko bo ta czułość sporo gubi. Swoją drogą testy iso na dprview są robione z lampa a szumy i ostrość w dobrym świetle wyglądają duzo lepiej. Bez lampy w warunkach kościelnych ciezko o przyzwoitą ostrość w punkcie ostrzenia - po prostu na tych zdjeciach nie ma wyraźnej ostrości
    W sumie teraz załuję że nie zaryzykowałem iso800 i 1/20sek...
    CZy ma ktoś jakieś większe doświadczenia, więcej prób w takich warunkach?
    Może powiniemem przejść na maual, ustawić to iso 800, czas 1/50 i dopalić lampą. ? nie miałem czasu na próby a szkoda
    Ostatnio edytowany przez TomekD; 960.
    20D, 6D
  • SdoubleU
    Początki nałogu
    • 2005
    • 437

Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w takich warunkach, ale wydaje mi się, że ostatni pomysł z trybem manualnym i doświetleniem lampą przyniusłby najlepsze efekty. Przejżyj forum jest sporo wątków na ten temat, a w szczególności ten http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&page=1. Sporo z niego się nauczyłem.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Mysle, ze powinienes przejsc na M i dopalac lampa.
      ...

Komentarz

• szandor
        Uzależniony
        • 2005
        • 624

Wg mnie w takiej sytuacji mozna bylo zmniejszyć iso i zmniejszyć ekspozycję (niedoświetlić), a podbić ją później w PSie . Jest to kompromis, ale efekt podciągania ekspozycji jest lepszy niż szumy.
        Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
        R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Efektem podciagania ekspozycji jest wzrost szumow, wiec rownie dobrze mozna zwiekszyc ISO... Pamietac trzeba nie tylko o poziomie szumow, ale tez o poziomie szumow wzgledem informacji na zdjeciu. Niedoswietlanie zwykle bywa tu bardzo niekorzystne.
          ...

Komentarz

• grabex

Ja proponuje manual iso 400 do 800 w zaleznosci kosciola
            1/60 i lampe na ettl ja ostanio tak robilem znajomego slub i wyszlo niezle

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

M
              f4-5.6
              t 1/20-1/60
              iso 800-1600

Wszystkie powyzsze parametry zaleza od jasnosci otoczenia, aktualnej ogniskowej i pomyslu na zdjecie.

Komentarz

Pracuję...