Może ktoś doradzi. po otwarciu dowolnego foldera z rawami najpierw u góry pojawiają mi się miniaturki kontrastowe z żółtymi ramkami a za moment ramki znikają i zarówno miniaturki jak i otwarta fotka traci kontrast (jakby nałożył na nią folię mleczną) i po konwersji też tak zostaje
:-(
RSE- problem
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
próbuje na sRGB, Adobe RGB 1998, prophoto i zawsze to samo- nie ma czerni tylko szary- nawet jak histogram pokazuje niedoświetlone pikselkiZamieszczone przez pazureksprawdz jaki profil kolorow masz ustawionyKomentarz
-
a we wlasciwosciach ekranu windows, masz jakis profil wybrany od monitora?Komentarz
-
no i dałem taki sam czyli adobe RGB 1998 jak w monitorze do RSE i dalej (tak wygląda jakby lekką mgiełką sie obrazek pokrył). Używam też DPP i w nim nie ma tego kłopotu- szkoda że nie można odszumiać i kontrastu dla cieni i świateł z osobna robić
Komentarz
-
W DPP 2.1.1.4 odszumiać można : zakładka tools/preferences/generalsettings : noise.....Zamieszczone przez marekbno i dałem taki sam czyli adobe RGB 1998 jak w monitorze do RSE i dalej (tak wygląda jakby lekką mgiełką sie obrazek pokrył). Używam też DPP i w nim nie ma tego kłopotu- szkoda że nie można odszumiać i kontrastu dla cieni i świateł z osobna robić
Komentarz
-
mi na poczatku RSE rozjasnial wszystkie foty, do czasu az wywalilem z wlasciwosci ekranu profil monitora. kompletnie.Komentarz
-
musze zobaczyc jaką mam wersje DPP i wywale z RSE profil
no i to samo: wyrzuciłem z właściwości monitora zupełnie profil i dalej "rozjaśnia"Komentarz
-
na CyberFoto byl o tym watek LINK
generalnie z RS Premium 2006 wrocilem do RSE 2005, tam nie ma takich objawowWojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
-aż się muszka zgra ze szczerbinką...
www.echoart.plKomentarz
-
-
moge Ci puscic na maila, wazy ok 5MBWojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
-aż się muszka zgra ze szczerbinką...
www.echoart.plKomentarz
-
We właściwościach ekreanu należy zastosować sRGB Color Space Profile. W RSP w preferences sprawdzamy czy również jest sRGB Color Space. RSP powinien użyć tego profilu automatycznie. Poza tym należy skalibrować monitor za pomocą np. Adobe Gamma lub innego tego typu programu. Zazwyczaj przestrzeń kolorów dostępnych na rynku monitorów jest zgodna z sRGB. Tylko niektóre profesjonalne mają Adobe RGB. Aby kolory były wyświetlane poprawnie musi być przede wszystkim dobrze skalibrowany monitor.Komentarz
-
-
tu nie chodzi o profile bo przy tych samych ustawieniach ja tez nie miałem problemu z "wypraniem" fotek w RSE 2005Zamieszczone przez mark_soloWe właściwościach ekreanu należy zastosować sRGB Color Space Profile. W RSP w preferences sprawdzamy czy również jest sRGB Color Space. RSP powinien użyć tego profilu automatycznie. Poza tym należy skalibrować monitor za pomocą np. Adobe Gamma lub innego tego typu programu. Zazwyczaj przestrzeń kolorów dostępnych na rynku monitorów jest zgodna z sRGB. Tylko niektóre profesjonalne mają Adobe RGB. Aby kolory były wyświetlane poprawnie musi być przede wszystkim dobrze skalibrowany monitor.Komentarz
-
Oczywiście, że nie chodzi o profilie. Profile nie mają tu zupełnie nic a nic do rzeczy. Chodzi o przeczytanie instrukcji obsługi programu czyli RTFM :-)Zamieszczone przez marekbtu nie chodzi o profile...
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
Komentarz