Canon 380EX vs. 420EX ... czym się różnią?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • NimnuL
    Bywalec
    • 2004
    • 128

Canon 380EX vs. 420EX ... czym się różnią?

Witam,
    Możecie powiedzieć jakie (prócz mocy) są miedzy tymi lampami roznice? Bo w sklepie pod nosem jest sobie 380EX za 850zł ... na allegro za ta cene moge miec 420EX ... wolałbym kupic w sklepie i jesli roznica polega jedynie na 4pkt w LP to nie ma sensu ryzykowac i miec pozniej klopot z ew. gwarancja (w sklepie zreszta na 2l, na allegro 1 rok).

Docelowo lampa ma pracowac z G5 ... ale pozniej pewnie z jakas lustrzanka Canona wiec niech to bedzie zakup na kilkanascie lat ...

Lub ewentualnie moze jakas inna lampa (lepsza?) do G5 w cenie 850zl??

Dzieki
    1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
    2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna
  • Spontan
    Bywalec
    • 2004
    • 182

Imho lepiej kupić jednak 420ex na allegro za te same pieniądze

Komentarz

• NimnuL
      Bywalec
      • 2004
      • 128

Dobra, a teraz pytanie za 10punktów. Na tym forum wlasnie przeczytalem, ze 420EX nie dziala poprawnie z G5 .... prawda to? Zalezy mi by dzialala w pelnej automatyce w Tv i Av ... oraz bym mogl ja manualnie regulowac w trybie M ... wiec jak?
      1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
      2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Podstawowa różnica (poza liczbą przewodnią) to brak możliwości skręcenia palnika na boki w 380 EX (można tylko podnosic góra - dół) co przynajmniej dla mnie jest porażką....
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez NimnuL
          Na tym forum wlasnie przeczytalem, ze 420EX nie dziala poprawnie z G5 .... prawda to? Zalezy mi by dzialala w pelnej automatyce w Tv i Av ... oraz bym mogl ja manualnie regulowac w trybie M ... wiec jak?
          Czyli zle doczytales na tym forum... bo napisane bylo ze niepoprawnie dziala wlasnie w trybie M. W trybie Av i Tv dobrze dobiera sile blysku, natomiast w trybie M musisz recznie regulowac sile blysku bo ETTL nie dziala - tak jest z cala seria kompaktow cyfrowych Gx vs lampy xxxEX .
          Co do roznic - to wlasnie liczba przewodnia i brak mozliwosci skretu poziomego, co dla mnie dyskwalifikuje 380 EX.
          A Allegro nie jest takie zle :P , cena 850zl to normalna cena za 420EX i jesli w sklepie masz za tyle 380EX to zdziercow masz w tym sklepie.

Komentarz

• NimnuL
            Bywalec
            • 2004
            • 128

Jak to? Sklepowa cena 420EX jest znacznie wyzsza i oscyluje w granicach powyzej 1100zł ... no ale na Allegro mam mozliwosc zakupienia za 810zł ...

To, ze lampa w trybie M bedzie dzialac manualnie to mnie bardzo cieszy ... jednak zalezalo mi by dzialala w pelnej automatyce w Av i Tv ... a czy dzialac bedzie z krotkimi czasami? Mowie o 1/1000 i mniej?

Wczoraj na pl.foto.rec.cyfrowa wyczytałem, że ktos napisal, ze w Tv i Av ta lampa nie dziala z G5 a inny sie dziwil, bo z G3 dzialalo ... stad sie troche przelaklem

Komentarz

• Pszczola
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1760

Kolega uzywał 420ex z G3 - był bardzo zadowolony. teraz ma G6 i zawolonie mu pozostało.Kupuj 420EX!
              EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

a czy dzialac bedzie z krotkimi czasami? Mowie o 1/1000 i mniej?
                Nie wiem jak 380EX - czy ma high speed sync, ale 420EX na pewno bedzie dzialac przy tych krotkich czasach.

Wczoraj na pl.foto.rec.cyfrowa wyczytałem, że ktos napisal, ze w Tv i Av ta lampa nie dziala z G5 a inny sie dziwil, bo z G3 dzialalo ... stad sie troche przelaklem
                Pewnie cos namieszal. Najlepiej poszukac uzytkownikow G5 z ta lampa i sie spytac, ale pierwsze slysze by zle dzialala w programach Av i Tv.

Komentarz

• NimnuL
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 128

OK, dowiedzialem sie, ze dziala ... ale dowiedzialem sie tez, ze ta lampa nie ma przeniesienia zoomu, nie zmienia sie wraz z ogniskowa aparatu ... wiec i LP jest dosc mala bo przy zoomie najmniejszym ta lampa ma chyba LP24? Dopiero przy maksumalnym zoomie ma 42. Lipa wiec . . .

Komentarz

• Tytus
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1358

OK, dowiedzialem sie, ze dziala ... ale dowiedzialem sie tez, ze ta lampa nie ma przeniesienia zoomu, nie zmienia sie wraz z ogniskowa aparatu ... wiec i LP jest dosc mala bo przy zoomie najmniejszym ta lampa ma chyba LP24? Dopiero przy maksumalnym zoomie ma 42. Lipa wiec . . .
                    mówisz o 420 EX???

Zaprojektowana specjalnie do wspolpracy z aparatami EOS 30/33, które umozliwiają wykorzystanie pelni jej mozliwosci (kompatybilna także z pozostałymi EOS-ami). Automatyczny zoom w zakresie ogniskowych 24-105mm. Pomiar swiatla jest zintegrowany z aktywnym w danym momencie polem AF(E-TTL) .Glowica jest odchylana w pionie 0-90 stopni, w poziomie 0-180 stopni. Pamięc błysku, korekcja błysku, synchronizacja zea wszystkimi czasami migawki oraz wspomaganie autofokusa, ktore pokrywa wszystkie 7 pól AF EOSa 30/33. Może być wykorzystywana jako lampa pomocnicza i sterowana bezprzewodowo z lampy 550EX, MR-14EX lub nadajnika ST-E2.

Dane techniczne:

Automatyka błysku: TTL, E-TTL
                    Zoom: automatyczny 24-105mm
                    Liczba przewodnia: 21 (24mm) - 42 (105mm) [m przy ISO 100]
                    Tryby pracy: TTL, E-TTL
                    Głowica ruchoma w dwóch płaszczyznach
                    Wymiary: 72x123x99mm
                    Masa: 300g
                    Zasilanie: 4xLR6 (AA)
                    Gwarancja: 12 miesięcy

chcesz lepszą kup 550 i po zawodach
                    20Dset
                    maj łeb...

Komentarz

• NimnuL
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 128

No OK ... lepszej nie potrzebuje ... pytanie tylko czy dziala przeniesienie zoomu na ta lampe, bo czytalem, ze nie.

Komentarz

• Tytus
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1358

No OK ... lepszej nie potrzebuje ... pytanie tylko czy dziala przeniesienie zoomu na ta lampe, bo czytalem, ze nie.
                        chyba jednak czytać nie potrafisz, skoro nie doczytałeś się tego w moim poście...
                        20Dset
                        maj łeb...

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Zamieszczone przez Tytus
                          chyba jednak czytać nie potrafisz, skoro nie doczytałeś się tego w moim poście...
                          W Twoim poście nie było nic na temat współpracy z G3/G5...
                          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• NimnuL
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 128

No jest napisane ze jest automatyczny zoom ... to wiem, ale ktos sie skarzyl, ze z G5 nie dziala przeniesienie ogniskowej ... człowiek który sprzedajaje lampe:
                            http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34009763
                            napisał, cytuje:
                            "1. Tak. Działa automatyka. Nie będzie wspomagania AFa i przeniesienia ogniskowej."

i o to mi chodzi.
                            Dzisiaj wpiąłem 380EX i zoom dziala... nie wiem jednak jak z 420EX ...chyba jutro sie dowiem.

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

i o to mi chodzi.
                              Dzisiaj wpiąłem 380EX i zoom dziala... nie wiem jednak jak z 420EX ...chyba jutro sie dowiem.
                              No to szanse że działa w 420 EX są dosyć spore moim zdaniem. Pewnie by nie działał jakby aparat nie przekazywał infa o ogniskowej, ale widać że to robi...
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...