Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam jestem tu nowa i nie bardzo umiem ruszać się po tym forum
Moje pytanie:
Jaki mam kupić aparat - do tej pory używam canona a60 :rolleyes: jednak nie robi on efektownych zdjęć i ostatnio coś mi się psuje - zamiast zdjęć wyskakują różowo-czarne szlaczki
Przeglądam oferty aparatów i nie mam już pojęcia co wybrać.
Kwota jaką posiadam to 1600zł - przyglądam się Canonowi S2 co o tym sądzicie czy jest to trafny wybór ?? chciała bym aparat z któym nie będe mieć zbyt dużych problemów w obsłudze w fotografowaniu raczkuje
Ostatnio edytowany przez Gość; 6412.
Powód: Laik kupił G5 uczy się i zadaje pytania ;)
A czego spodziewasz się po aparacie? Co nim chcesz robić?
Jakie zakresy ogniskowej Cię interesują? Zastanów się najpierw na tym, a potem będziemy myśleć ;-)
Acha, a te szlaczki to może być fabryczna ukryta wada matrycy, którą serwis usuwa za darmo. Leń jestem i nie chce mi się szukać linka do stosownej informacji. Jeśli jesteś z Wawy (w profil warto wpisać miasto, to nie gryzie) to szybka wizyta w serwisie rozwiąże tę kwestię. A60 zawsze warto mieć, nawet jeśli zdecydujesz się na zmianę, bo poręczniejszy.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
A czego spodziewasz się po aparacie? Co nim chcesz robić?
Jakie zakresy ogniskowej Cię interesują? Zastanów się najpierw na tym, a potem będziemy myśleć ;-)
Przeważnie robie mase fot moim zwierzą :-D
Na początku jak kupiłam aparat to strzelałam foty jak leci ,ale po przeglądnięciu tych wypocin stwierdziłam że -tak to cykać nie warto bo nić na tych fotach nie ma ,rozmazane , niewidoczne - teraz hmmmm idzie mi może odrobine lepiej -tylko sprzęt mi się psuje dlatego postanowiłam kupić coś nowego ,nieco lepszego -tak dla początkującego amatora .....
Tak naprawde to o fotografii wiem wzasadzie nic nie wiem
piast9 przeoczyłam ten wpis o miejscu zamieszkania już naprawiłam błąd :-D
Strasznie mnie pocieszyłeś z tą naprawą czyli to taka zupełnie normalna usterka ? najbardziej aparat wariuje na różowo :wink: przy zoomie i w trybie macro.
Moją zmiane aparatu motywuje też tym że jest to już nieco przestarzały model - w/g mnie ,ale na rynku jest tyle przeróżnych modeli i wariantów że zgłupiałam
Napewno firmy Canon nie wiem czemu , ale jakoś wierna jestem tej marce.
Przeglądając zdjęcia typowo amatorskie robione w pełnym automacie A700 wypada lepiej . W większości sytuacji trafia prawidłowo z pomiarem , lub ewentualna korekta to +0,5 . A610 bardziej niedoświetla .
a możecie mnie oświecić czym różnią się aparaty canon s1 , s2, s3 bo dla mnie tylko ceną i różnicą w pixelach
jestem zielona w tym temacie ale chcę się poduczyć.
i jeszcze jedno - co poczytać by się dokształcić w temacie fotografii?? tak od zera powiecmy że wiem jak sie włącza aparat i mniejwięcej wiem jak go troche ustawić by robił w miare wyrażne zdjęcia
Aż mi wstyd bo nie wiem nic , a chętnie bym się podszkoliła
zamęcze was tu własną niewiedzą
cena S1 jest prawie połowe mniejsza niż S2 o S3 nie wspominając.
Z tego co widze na tych porównaniach to one niewiele się różnią ?? nie nagrywam filmików więc stereo mnie nie interesuje
Canon Sx podoba mi się - ja wiem że to nie ma się podobać tylko ma fotki ładne robić.
Czyli nie wkopie się kupując prawie połowe tańszy model s1 ?? czy dla takiego zielono mózga ja ja na początek będzie dobrym sprzętem ?
czy też może kupić coś innego ?
Komentarz