Jaki aparat dla laika :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vectra

Jaki aparat dla laika :)

Witam jestem tu nowa i nie bardzo umiem ruszać się po tym forum
    Moje pytanie:
    Jaki mam kupić aparat - do tej pory używam canona a60 :rolleyes: jednak nie robi on efektownych zdjęć i ostatnio coś mi się psuje - zamiast zdjęć wyskakują różowo-czarne szlaczki

Przeglądam oferty aparatów i nie mam już pojęcia co wybrać.
    Kwota jaką posiadam to 1600zł - przyglądam się Canonowi S2 co o tym sądzicie czy jest to trafny wybór ?? chciała bym aparat z któym nie będe mieć zbyt dużych problemów w obsłudze w fotografowaniu raczkuje
    Ostatnio edytowany przez Gość; 6412. Powód: Laik kupił G5 uczy się i zadaje pytania ;)
  • Tomasz Urbanowicz
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1709

A czego spodziewasz się po aparacie? Co nim chcesz robić?
    Jakie zakresy ogniskowej Cię interesują? Zastanów się najpierw na tym, a potem będziemy myśleć ;-)

[email protected]

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

S2 jest równie łatwy/trudny w obsłudze jak A60.

Acha, a te szlaczki to może być fabryczna ukryta wada matrycy, którą serwis usuwa za darmo. Leń jestem i nie chce mi się szukać linka do stosownej informacji. Jeśli jesteś z Wawy (w profil warto wpisać miasto, to nie gryzie) to szybka wizyta w serwisie rozwiąże tę kwestię. A60 zawsze warto mieć, nawet jeśli zdecydujesz się na zmianę, bo poręczniejszy.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

Bardzo udanym modelem jest PowerShot A700 .

Komentarz

• vectra

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
          A czego spodziewasz się po aparacie? Co nim chcesz robić?
          Jakie zakresy ogniskowej Cię interesują? Zastanów się najpierw na tym, a potem będziemy myśleć ;-)
          Przeważnie robie mase fot moim zwierzą :-D
          Na początku jak kupiłam aparat to strzelałam foty jak leci ,ale po przeglądnięciu tych wypocin stwierdziłam że -tak to cykać nie warto bo nić na tych fotach nie ma ,rozmazane , niewidoczne - teraz hmmmm idzie mi może odrobine lepiej -tylko sprzęt mi się psuje dlatego postanowiłam kupić coś nowego ,nieco lepszego -tak dla początkującego amatora .....

Tak naprawde to o fotografii wiem wzasadzie nic nie wiem

piast9
          przeoczyłam ten wpis o miejscu zamieszkania już naprawiłam błąd :-D
          Strasznie mnie pocieszyłeś z tą naprawą czyli to taka zupełnie normalna usterka ? najbardziej aparat wariuje na różowo :wink: przy zoomie i w trybie macro.

Moją zmiane aparatu motywuje też tym że jest to już nieco przestarzały model - w/g mnie ,ale na rynku jest tyle przeróżnych modeli i wariantów że zgłupiałam

Napewno firmy Canon nie wiem czemu , ale jakoś wierna jestem tej marce.

a tak wyglądają te szlaczki
          Ostatnio edytowany przez Gość; 6412.

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez Tomasz1972
            Bardzo udanym modelem jest PowerShot A700 .
            IMHO jeszcze bardziej udany jest A610.
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

Zamieszczone przez vectra
              a tak wyglądają te szlaczki
              Hm... AFAIR te spowodowane wadą matrycy wyglądały inaczej. Ale nic to, diagnoza na Żytniej jest zdaje się gratis. A nóż...
              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Tomasz1972
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3042

Zamieszczone przez gwozdzt
                IMHO jeszcze bardziej udany jest A610.
                Przeglądając zdjęcia typowo amatorskie robione w pełnym automacie A700 wypada lepiej . W większości sytuacji trafia prawidłowo z pomiarem , lub ewentualna korekta to +0,5 . A610 bardziej niedoświetla .

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1709

A700 szumi jak diabli. Matryca jest mniejsza od A610 bo 1/2,5 cala. Porównywałem dzisiaj - szum z ISO 80 jak z A610 na ISO 200.

[email protected]

Komentarz

• vectra

a możecie mnie oświecić czym różnią się aparaty canon s1 , s2, s3 bo dla mnie tylko ceną i różnicą w pixelach
                    jestem zielona w tym temacie ale chcę się poduczyć.
                    i jeszcze jedno - co poczytać by się dokształcić w temacie fotografii?? tak od zera powiecmy że wiem jak sie włącza aparat i mniejwięcej wiem jak go troche ustawić by robił w miare wyrażne zdjęcia
                    Aż mi wstyd bo nie wiem nic , a chętnie bym się podszkoliła

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

a możecie mnie oświecić czym różnią się aparaty canon s1 , s2, s3 bo dla mnie tylko ceną i różnicą w pixelach ....
                      Może coś pomoze takie zestawienie:
                      http://www.dpreview.com/reviews/comp..._s3is&show=all
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

a możecie mnie oświecić czym różnią się aparaty canon s1 , s2, s3 bo dla mnie tylko ceną i różnicą w pixelach
                        http://www.dpreview.com/reviews/canons1is/
                        http://www.dpreview.com/reviews/canons2is/
                        http://www.dpreview.com/reviews/canons3is/
                        Bo to w zasadzie największa różnica. s2 i s3 mają nieco inny obiektyw, podobno troszkę lepszy, z większym zakresem ogniskowych, oraz nagrywają dźwięk stereo przy filmikach. A S2 i S3 to chyba tylko matrycą się różnią.

i jeszcze jedno - co poczytać by się dokształcić w temacie fotografii??
                        Książkę. Same podstawowe podstawy są wyjaśnione chyba w każdej z "Fotografia" w tytule

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1709

Jeżeli zależy Ci na małych szumach IMHO poszukaj aparatu z większą niż 1/2,5 cala matrycą. Canony Sx mają taką właśnie matrycę i dość one szumią.

[email protected]

Komentarz

• vectra

zamęcze was tu własną niewiedzą
                            cena S1 jest prawie połowe mniejsza niż S2 o S3 nie wspominając.
                            Z tego co widze na tych porównaniach to one niewiele się różnią ?? nie nagrywam filmików więc stereo mnie nie interesuje
                            Canon Sx podoba mi się - ja wiem że to nie ma się podobać tylko ma fotki ładne robić.
                            Czyli nie wkopie się kupując prawie połowe tańszy model s1 ?? czy dla takiego zielono mózga ja ja na początek będzie dobrym sprzętem ?
                            czy też może kupić coś innego ?

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1709

IMHO lepiej chyba Sony H2 wypada w testach. Ja bym radził Minolte A200, lub Panasonica FZ5.

[email protected]

Komentarz

Pracuję...