Witam! Jestem posiadaczem Canona 350d i obiektywu Sigma 70-300… Od niedawna mam ten sprzęt i nie bardzo wiem jak go ustawić „ pod mecze” piłki nożnej. W jakich ustawieniach robić jak jest jasno, a w jakich przy oświetleniu stadionowym około 1400 luxów. Problem polega na tym, że aparat nie zawsze łapie ostrość!!! Pozdrawiam!
Canon 350d, a mecz piłki nożnej!!!
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
co rozumiesz przez ustawienia?
lapanie ostrosci w 350d nie jest idealne.
dlatego do sportu to on sie srednio nadaje.
zostaje tylko probowac i miec nadzieje ze sie uda.
(a mozna w 350d zmienic guzik do nastawiania ostrosci na gwiazdke? jak tak to mi tak jest wygodniej.
)
-
Witamy na forum. Polecam przeczytać instrukcję i zwrócenie szczególnej uwagi na "AI SERVO", "Tv", "ISO"Zamieszczone przez MaksM18Witam! Jestem posiadaczem Canona 350d i obiektywu Sigma 70-300… Od niedawna mam ten sprzęt i nie bardzo wiem jak go ustawić „ pod mecze” piłki nożnej. W jakich ustawieniach robić jak jest jasno, a w jakich przy oświetleniu stadionowym około 1400 luxów. Problem polega na tym, że aparat nie zawsze łapie ostrość!!! Pozdrawiam!
A na gorąco: tryb Tv, czas 1/500, ISO 1600 oraz
http://canon-board.info/showthread.php?t=12599the silence is deafeningKomentarz
-
body jak body, ale wydaje mi się, że Sigma 70-300 ze swoim mułowatym autofokusem jeszcze mniej się nadaje do sportu.Zamieszczone przez adamek... lapanie ostrosci w 350d nie jest idealne. dlatego do sportu to on sie srednio nadaje...Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
podpisuje sie obiema ręcamiZamieszczone przez gwozdztbody jak body, ale wydaje mi się, że Sigma 70-300 ze swoim mułowatym autofokusem jeszcze mniej się nadaje do sportu.
nie ma jak pieścień usm 8)
Komentarz
-
Co nie zmienia faktu, że w zależności od ustawień ten obiektyw ze sportem będzie sobie radził lepiej lub gorzej.Zamieszczone przez gwozdztbody jak body, ale wydaje mi się, że Sigma 70-300 ze swoim mułowatym autofokusem jeszcze mniej się nadaje do sportu.650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
Ja bym powiedział tak:Zamieszczone przez piast9Co nie zmienia faktu, że w zależności od ustawień ten obiektyw ze sportem będzie sobie radził lepiej lub gorzej.
w zależności od ustawień to 350D będzie sobie radził lepiej lub gorzej.
Obiektyw natomiast będzie radził sobie ciągle tak samo kiepsko, bo przecież nie ma jakichkolwiek ustawień, ktore mogłyby poprawić mu świałtło lub przyspieszyć AF.Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Ostatnio robilem mecz typu "Vipy - aktorzy" 350'ka i Sonnarem 2.8/200 + TC Zeiss 2x + matowka z klinem... 75% ujec bylo poprawnych. Co prawda mecz ten przypominal geriatryczny cyrk a oswietlenie bylo fatalne z powodu duzego zachmurzenia i deszczu ale i tak bylo niezle
Co do tej Sigmy to faktycznie srednio nadaje sie do sportu, mialem ja i wyciagala okolo 50-70% poprawnych ujec podczas meczy...Ostatnio edytowany przez Andee; 2865.Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.plKomentarz
-
a kiedys robili zdjecia manulanymi aparatami i byly ostre itp itd......Zamieszczone przez gwozdztbody jak body, ale wydaje mi się, że Sigma 70-300 ze swoim mułowatym autofokusem jeszcze mniej się nadaje do sportu.
a teraz - albo masz 1D.. i rozbisz na zywca, albo cos ponizej i ostrzysz na cos co bedzie w poblizu przewidywanej akcji .....Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Komentarz
-
Kurcze, w każdej instrukcji o tym piszą a tak niewele osób z tego korzystaZamieszczone przez adamekhint: ostrość na gwiazdce.

Pokuszę się o stwierdzenie, że bez tego nie da rady ani sport ani inne takie szybsze akcje.the silence is deafeningKomentarz
-
kazdy jakos zaczyna
po pierwsze musisz sie dobrze ustawic do akcji na meczu jest z tym ciezko
a dobre swiatlo z tym obiektywem
focus na gwiazke to ci pomozeKomentarz
-
Mógłby mnie ktoś mnie nieuczonego w fotografii uświadomić czemu AF w osobnym przycisku jes lepszy od tego w spuscie migawki ?5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..Komentarz
-
-
Witam..Zamieszczone przez MaksM18Witam! Jestem posiadaczem Canona 350d i obiektywu Sigma 70-300… Od niedawna mam ten sprzęt i nie bardzo wiem jak go ustawić „ pod mecze” piłki nożnej. W jakich ustawieniach robić jak jest jasno, a w jakich przy oświetleniu stadionowym około 1400 luxów. Problem polega na tym, że aparat nie zawsze łapie ostrość!!! Pozdrawiam!
W Kielcach na stadionie jest (podobno) 1410 luksów - na ISO 1600 jest w miarę ok (na 350D), ale z obiektywem Canona typu L , z tą sigmą to raczej nie powalczysz bo sam silniczek AF jest strasznie wolny - z USM nie ma porównania, mimo że AF w aparacie nie jest demonem prędkości ani dokładności to przy takim oświetleniu jak stadionowe (musi spełniać wymagania dla transmisji TV) bez problemu da się robić zdjęcia..
Pozdrawiam
Artur Starz5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
Komentarz