5D i odklejająca sie guma.....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • towersivy
    Uzależniony
    • 2005
    • 992

5D i odklejająca sie guma.....

Witam

Uzywam swoja 5tke dosc intensywnie, wczoraj konczac prace nad zleceniem standardowo rzuciłem puszke na statyw aby poczekała sobie spokojnie do nastepnego dnia zdjeciowego. Nagle patrze cos lekko odstaje, biore w rece i uwierzyc nie moge guma przy rekojesci odstaje na jakies 0,5cm :/!! całosc odkleiła sie na długosci ~2cm. Przydusiłem to na maxa, głaszczac to miejsce dobre 20 minut i wszystko sie idealnie spasowało i trzymie.....pewnie klej był w dalszym ciagu lepki.

Osobiscie sadze ze to wpływ wysokich temperatur, dodatkow w hali zdjeciowej jest upał nie do wytrzymania, swoje robia jeszcze lampy itp.... Rece mam zgnojone tak jakbym pracował pod woda.

Pisze z ciekawosci czy ktos tez dostał takiego gratisa do swojej 5tki :wink:
  • slawi_3000
    Uzależniony
    • 2006
    • 568

guma

dokładnie to samo miałem przed 2 tygodniami na 30D. Przyklepałem, zaklepałem i trzyma. Jak nie, wezmę na klej do wykładzin :-D . Mi to nie przeszkadza, ale obciach dla firmy jest.

Komentarz

• ErnestPierwszy
      Uzależniony
      • 2006
      • 734

W instrukcji stoi:
      Working temperature range
      0°C - 40°C / 32°F - 104°F
      Working humidity
      85% or less

Trzebaby przeprowadzić pomiar w studiu i jak te wartości zostały przekroczone to wina po stronie użytkownika
      Aparat miał prawo:
      -zepsuć się
      -nie działać
      -itd, itp...

Komentarz

• filip71
        Początki nałogu
        • 2004
        • 250

ja używałem 5D w Egipcie gdzie temperatura przekraczała te 40 stopni (aparat się grzał że trudno go było utrzymac w rękach) i na razie jest OK.
        Jedynym mankamentem było skurczenie się od tej temperatury folii ochronnej na "telewizorku" którą założyłem.
        Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• towersivy
          Uzależniony
          • 2005
          • 992

Mi tez to nie przeszkadza :wink: przykleiło sie i nie ma sladu, ale qurcze pierwsze co przyszło mi na mysl to 9 kawałkow ktore za ten wybryk nowoczesnej techniki płaciłem :wink: oczywiscie ze sprzetu jestem mega zadowolony, matryca produkuje super obrazy!! ale cos mi chinczyk za duzo wody do kleju dodał i skleił gume jak skleił :smile:

Komentarz

• konradl
            Uzależniony
            • 2004
            • 980

Mialem tak kiedys w nikonie... Z poczatku wszystko bylo ok i dalo sie to "przyklepac" zeby klej zlapal, ale pozniej wogole nie trzymalo i musialem kombinowac z tasmami 2-stronnymi...

...tak wiec na pocieszenie nie tylko Canon powinien sie wstydzic

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

W lensie 35-70 odkleiła mi się guma z pierścienia ogniskowej. Tyle, że po 15latach :P
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

To skoro już tak narzekamy to i ja jeszcze coś dorzucę. Zauważyłem że w mojej trzydziestce jakoś ciężej wciska się przycisk DRIVE/ISO w porównaniu do sąsiednich. Po bliższych oględzinach widzę że jest jakby lekko zapadnięty tzn. patrząc z poziomu obudowy przycisk wystaje trochę mniej niż pozostałe

Czyżby mój wrodzony szumofobizm spodował tak częste zmiany ISO (wszak teraz już moge co 1/3) że się przycisk zapadł?
                Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                Digart

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

No proszę, czyli ta trampkowa guma nie dość, że syfi, to jeszcze chińska jakaś..
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• TomekD
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 171

no nie...
                    na forum nikona masowo przyklejaja gumę ale nie wiedziałem że w canonach wystepuje podobny problem. A jak z 20D??,odkleiła się komuś??
                    20D, 6D

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7450

Zamieszczone przez TomekD
                      no nie...
                      na forum nikona masowo przyklejaja gumę ale nie wiedziałem że w canonach wystepuje podobny problem. A jak z 20D??,odkleiła się komuś??
                      Mnie w 20d sie nie odkleiła, ale ja miałem go tylko rok
                      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• MARANTZ
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 928

W prywatnym rok, w służbowym 1.5. Warunki różne, czasami przez połowę dnia w łapie trzymałem a lubię mocno chwycić. Sam myślałem ostatnio, że po takim intensywnym użytkowaniu coś powinno "puścić". Dokładny przegląd i... NIC. Sprzęt jak nowy, solidna robota jednym słowem.
                        FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• slawi_3000
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 568

Zamieszczone przez TomekD
                          na forum nikona masowo przyklejaja gumę
                          Prawda, ich gnębi to samo, i na D200 i D2x. Ale mają dobry sposób: butapren. Pewnie przyda się i nam

Komentarz

• arra
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1023

I znowu 350D gora :P

Zaraz sie okaze ze to najwytrzymalsze i dopracowane body :P

www.pbase.com/arra
                            R1+5D2
                            Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• Slavko
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 174

Zamieszczone przez slawi_3000
                              Prawda, ich gnębi to samo, i na D200 i D2x. Ale mają dobry sposób: butapren. Pewnie przyda się i nam

http://forum.nikon.org.pl/viewtopic....er=asc&start=0
                              Problem z tym, że u Nikona to jest norma i nie potrzeba wysokich temperatur aby się odklejało. Na szczęście u Canona to jest raczej wyjątkowa sytuacja, co wcale nie oznacza, że można to "olać".

Komentarz

Pracuję...