wielkosc wizjera w 350d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fmagik
    Początki nałogu
    • 2006
    • 334

wielkosc wizjera w 350d

zaczyna meczyc mnie wpatrywanie sie w maly wizjer 350d, czy zatem istnieja jakies przystawki, okulary lub jakies przerobki domowej roboty dzieki ktorym wizjer w 350d moglby byc wiekszy .... czy nic sie z tym juz nie da zrobic
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

http://www.zigview.co.uk/
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• fmagik
      Początki nałogu
      • 2006
      • 334

szkoda ze nie ma mozliwosci podpiecia jakiegos okularu o wiekszej srednicy
      "gwozdzt" dzieki za przypomnienie ale to znam tylko ze to b. duzy koszt i troche niewygodne
      Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Komentarz

• enter
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1201

Zamieszczone przez fmagik
        szkoda ze nie ma mozliwosci podpiecia jakiegos okularu o wiekszej srednicy
        "gwozdzt" dzieki za przypomnienie ale to znam tylko ze to b. duzy koszt i troche niewygodne
        ho ho ho. c350d to nie średni format z kominkiem
        zawsze możesz wymienić matówkę na jaśniejszą ceny od 250 - 350

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

szkoda ze nie ma mozliwosci podpiecia jakiegos okularu o wiekszej srednicy ...
          Możliwość podpięcia jak najbardziej jest, tylko "okular" trzeba by wykombinować.
          Istnieje np. taki "okular"
          http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=12881
          ale on zdaje się będzie miał działanie odwrotne do tego, czego oczekujesz.
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

czy zatem istnieja jakies przystawki, okulary lub jakies przerobki domowej roboty dzieki ktorym wizjer w 350d moglby byc wiekszy
            Canon Magnifier S
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• D.D.

Można użyć "lupki" powiększającej.

Ja z 20 używam na stałe nikonowskiej DK-21m która daje powiększenie 20% (fizycznie nie jest idealnie dopasowana, ale się dobrze trzyma).

Wszyscy producenci mają lupy powiększające do ręcznego ostrzenia ale ich powiększenie wynosi od 2,5x w górę i jest za duże do kadrowania. Obcina co najmniej rogi z pełnego widoku. Dlatego mają one mechanizm szybkiego odchylania na czas kadrowania.

350 ma tak mały wizjer, że można by pokusić się nawet o stałe 2x powiększenie z widocznością całego kadru i wyświetlacza. Zdziwiłem się, gdy po podłączeniu wziernika kątowego Minolty z 2x powiększeniem, było wszystko widać. Było oczywiście ciemniej.

"Fizycznie" do wizjera C pasuje spora ilość dodatków Pentaksa, Minolty i Olympusa. Na pewno Olympus ma dodatkowy okular powiększający nakładany na stałe na wizjer. Przed zakupem należy jednak sprawdzić czy pasuje mechanicznie jak i optycznie.

Jak się ma znajomego optyka można spróbować zrobić coś takiego samemu - poważnym problemem będą zniekształcenia na brzegach kadru i mocowanie fizyczne.

Pozdrawiam,
              Darek

Komentarz

• Kamil Wolski
                Zablokowany
                • 2006
                • 58

Sam własnie się zastanawiam nad takim czymś (z tym że do 300D). D.D. powiedz jak się sprawdza DK-21m przy MF? Duzo pomaga to powiększenie 1.17x ?

Znacie jakieś sklepy internetowe gdzie znajduje się troche tego typu towaru? Ja jedynie widzialem na allegro DK-21m

Interesują mnie "powiększalniki" zakładane na stałe. Chciałbym aby mimo jego obecności można było dobrze kadrować, ale aby również polepszał możliwości ostrzenia MF.

Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedzi.

Komentarz

• sali128
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 195

To fakt..wizier jest troche za mały..mogli by zrobić nieco większy...

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez enter
                    (....)zawsze możesz wymienić matówkę na jaśniejszą ceny od 250 - 350
                    A gdzie ją można dostać:-)?
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• Kamil Wolski
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 58

http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...Canon%20wizjer

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

To jak rozumiem w sprawie tych matówek. Pytanie czy rzeczywiście są jaśniejsze?
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• Kamil Wolski
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 58

Nie wiem - nie sprawdzalem. Ponoc sa, ale czy warto? Nie jestem wstanie sie wypowiedziec...

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Kamil Wolski
                            Nie wiem - nie sprawdzalem. Ponoc sa, ale czy warto? Nie jestem wstanie sie wypowiedziec...
                            No fajnie... nie sprawdzales a polecasz i to z linkiem. A akurat te co podales w linku to do serii 1 tylko pasuja (+ ew EOS 3 i 5D).

Komentarz

• Kamil Wolski
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 58

Ktos pytal gdzie dostac? No to wyslalem link gdzie mozna dostac. Proste. Dostac mozna tam gdzie podalem link - ale ten kto chce kupic musi bardziej zglebic temat.

Komentarz

Pracuję...