Ranking obiektywów...!!!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomky
    Bywalec
    • 2004
    • 102

Ranking obiektywów...!!!

Na początek witam Wszystkich serdecznie jakoże to mój pierwszy post na tym forum.
    Przeglądając ten dział doszedłem do wniosku że może warto stworzyć ranking obiektywów w pełnym zakresie.
    Np po 3 najlepsze dla poszczególnych zakresów, grup cenowych itd...
    Ja nie jestem w stanie go stworzyć gdyż nie jestem w temacie ale może ktoś z Was.....?
    Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zajrzyj sobie na www.photodo.com, poszukaj na google'ach parę innych miejsc gdzie są w miarę sensowne testy - tutaj Ci prawie każdy będzie zachwałał to co akurat ma...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tomky
      Bywalec
      • 2004
      • 102

Super dzięki.Mimo wszystko może Pokusicie się o jakiś ranking w kategoriach do 1500 zł,1500-4000 i powyżej 4000 zł.Myślę że to byłoby bardzo pouczające i dość ciekawe zestawienie.
      Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....

Komentarz

• Klosiu
        Bywalec
        • 2004
        • 232

jezeli robic jakies rankingi to juz kategoriami ogniskowych a nie cen

np od 28 -80

Canon 24-70L /2.8
        Tamron 28-75 /2.8
        Sigma 28-70 /2.8
        5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez Klosiu
          jezeli robic jakies rankingi to juz kategoriami ogniskowych a nie cen
          A ja bym skompilowal je razem.
          Ranking wg ogniskowych i cen
          Czyli : w danym zakresie ogniskowych (np srednie, typu 28-80) i w danym zakresie cenowym (np do 1 tys, powyzej itp), tyle ze wiele dziur by bylo w takim rankingu .

Komentarz

• Tomky
            Bywalec
            • 2004
            • 102

Myślę że podział na ceny jest jak najbardziej wskazany ponieważ realia są jakie są i kupno samych obiektywów klasy L to często przeszkoda nie do przeskoczenia.

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez Tomky
              Super dzięki.Mimo wszystko może Pokusicie się o jakiś ranking w kategoriach do 1500 zł,1500-4000 i powyżej 4000 zł.Myślę że to byłoby bardzo pouczające i dość ciekawe zestawienie.
              Takich rankingów jest już wystarczająco dużo i moim skromnym zdaniem nie ma sensu produkować kolejnego (i powtarzam to przy każdej okazji gdy ktoś zadaje takie pytanie - średnio raz na tydzień ). Takie dwa linki:

- http://www.fredmiranda.com/reviews/
              - http://www.allegro.pl/showcat.php?id=8858

dadzą Ci wystarczająco dużo opinii na temat sprzętu (pierwszy) w odniesieniu do ceny (drugi). Ostatnio wysmazyłem na ten temat dość długiego posta w którymś tam z kolei wątku na prfc.
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomky
                Bywalec
                • 2004
                • 102

To skoro tak często ten temat sie przewija to podpiąć go pod dział i po kłopocie czysto sprawnie bezproblemowo...

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez muflon
                  Ostatnio wysmazyłem na ten temat dość długiego posta w którymś tam z kolei wątku na prfc.
                  Z tym bym sie nie zgodzil:
                  "Q: "Chcę jeden, w miarę uniwersalny obiektyw, tak ze 'średniej półki'"
                  A: 28-135" - wg mnie raczej Sigma 18-125 - bardziej szeroki i uniwersalny zakres ogniskowych, jakosc porownywalna, cena nizsza.

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Zamieszczone przez Vitez
                    Z tym bym sie nie zgodzil:
                    "Q: "Chcę jeden, w miarę uniwersalny obiektyw, tak ze 'średniej półki'"
                    A: 28-135" - wg mnie raczej Sigma 18-125 - bardziej szeroki i uniwersalny zakres ogniskowych, jakosc porownywalna, cena nizsza.
                    Ależ mi nie chodziło o to, że są to "jedyne słuszne wybory" - cały dowcip polega na tym, że każdy i tak poleci co innego (chociaż ja uważam, że IS w Canonie przeważa nad szerokim kątem w Sigmie ). Natomiast ideologia jest taka, że każdy ma inne potrzeby i żaden "uniwersalny ranking" nie ma wielkich szans powodzenia. Pewnie dlatego takowy do tej pory nie powstał

[ Dodano: 02-11-2004, 14:35 ]
                    Chociaż pewnie i tak nie jestem obiektyw-ny, bo miałem 28-135
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez muflon
                      (chociaż ja uważam, że IS w Canonie przeważa nad szerokim kątem w Sigmie ).
                      A ja uwazam ze przy tych ogniskowych, nawet przemnozonych - IS jeszcze nie jest az tak potrzebny jak ogniskowa 18mm, a w tej klasie cenowej cena ma wieksze znaczenie niz ISowy bajer :P

Komentarz

Pracuję...