Chcę spróbować połówki :-) nakręcana, czy typu cokin? (moze ktoś z Łodzi?)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • p_lar
    Początki nałogu
    • 2006
    • 287

Chcę spróbować połówki :-) nakręcana, czy typu cokin? (moze ktoś z Łodzi?)

Wiem, wiem, było wałkowane. Ale moje pytanie bardziej brzmi czy nakręcany filtr połowkowy to takie straszne ogranicznie w kadrowaniu? Chodzi mi o to, że chcę spróbować a nie wiem czy zabawa w holder i adapter to zabawa dla mnie. Co prawda na allegro komplet mocujący do cokina P mozna kupić już za ok. 50zl ale boję się że na wyjazdach cokin będzie mi troche zawadzał i przyciągał bardziej uwagę. W związku z tym mam zapytanie, może jest ktoś z Łodzi z filtrem 58mm lub 67mm szarym połówkowym, okrągłym i pozwoli mi cyknąć parę fotek np. w okolicach Manufaktury? Stawiam piwo
    Can-on, can-off...
  • Jerry99
    Bywalec
    • 2005
    • 225

Chyba lepiej system Cokin... :-)
    bardziej praktyczny
    == Jerry99 ==
    aparat, p-5000, jabłka i aperture...
    http://www.jwroblewski.com

Komentarz

• kami74
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1492

Połówka ? to chyba raczej powineneś zapytać : odkręcana czy z kapslem
      A tak powazne to podobno podkreślam podobno (bo sam dopiero dzisiaj zamówiłem szarą połówke Marumi w Raysfoto) nie przeszkadza i jest ten problem wyolbrzymiany. To jest opinia goscia który uzywa i fotki wychodza mu super. pozdr
      5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
      MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• stratus
        Początki nałogu
        • 2006
        • 398

Zamieszczone przez p_lar
        Ale moje pytanie bardziej brzmi czy nakręcany filtr połowkowy to takie straszne ogranicznie w kadrowaniu?
        Straszne nie jest ale jesli skadrujesz horyzont z podziałem 1/3 i 2/3(niebo) a bedziesz miał filtr dokładnie w połowie to trochę wyjdzie nie Halo; z odwrotnym podziałem też nic z tego, Cokinem za to możesz obracać wsuwać i wysuwać - pełen swobody manual
        Ostatnio edytowany przez stratus; 4451.
        Moje zabawki
        Moje zdjęcia

Komentarz

• p_lar
          Początki nałogu
          • 2006
          • 287

No właśnie, marumi mam prawie pod nosem w sklepie gościa z allegro, dlatego mnie paluszek na portfelu świerzbi
          Can-on, can-off...

Komentarz

• kami74
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1492

Zamieszczone przez p_lar
            No właśnie, marumi mam prawie pod nosem w sklepie gościa z allegro, dlatego mnie paluszek na portfelu świerzbi
            W Raysfoto kosztuje 69 pln. Nie majątek a uniknąć najwiekszej mojej bolączki czyli przejarań nieba pozwoli.

Komentarz

• Sibil
              Bywalec
              • 2006
              • 183

Zamieszczone przez kami74
              W Raysfoto kosztuje 69 pln.
              a jaki rozmiar?

Yessphoto, obiektywnie

Komentarz

• Routlaw
                Uzależniony
                • 2005
                • 983

tak jak pisał stratus nakręcany to ograniczenie. Przejście miedzy szarym a przezroczystym masz zawsze w jednym miejscu i nic z tym nie zrobisz.. a Cokin to ogromna dowolność. Możesz wysunąć wsunać, granica podziału przyciemniania jest płynna. Zdecydowanie wybrałbym Cokina. Nie wiem kto wymyślił nakręcane połówki bo to jakiś chory pomysł..
                14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• kami74
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1492

Zamieszczone przez Sibil
                  a jaki rozmiar?
                  Kitowy - 58

Zamieszczone przez Routlaw
                  Nie wiem kto wymyślił nakręcane połówki bo to jakiś chory pomysł..
                  Oj dobrze, że adajko ma Nikona bo jakby to przeczytał to zrobił by sie watek na 200 stron

Za to ja mam takie pytanie: W jaki sposób aparat mierzy światło z zakręcona połówką ?
                  Ostatnio edytowany przez kami74; 2315.

Komentarz

• enter
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1201

to może wtrącę swoje 3gr

czym różnie się zwykły szary ND od GRAD ND bo do tej pory tego nie zrozumiałem

Komentarz

• kami74
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1492

Grad od Gradual czyli stopniowe miekkie przejście od szarosci do przezroczystości. Przynajmniej tak mi sie wydaje.

Komentarz

• Giraff
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 100

Zamieszczone przez Jerry99
                        Chyba lepiej system Cokin... :-)
                        bardziej praktyczny
                        popieram przedmówcę :razz:. mam, używam i cenię sobię możliwośc manewru filtrami [obrót, przemieszczanie w jednej osi]; dowolność ustawienia szarej połówki daje naprawdę pole manewru.

przy okazji zapytam jeszcze: COKIN oferuje połówki niby 50% / 50% - w tej górnej połówce zaczyna się przejście od 0% do 100% - a czy można spotkać filtry z płynnym przejściem od jednego końca do drugiego - od0% na jednej krawędzi filtra do 100% po przeciwnej ?
                        Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Komentarz

• Tomasz1972
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3042

Zamieszczone przez Giraff
                          popieram przedmówcę :razz:. mam, używam i cenię sobię możliwośc manewru filtrami [obrót, przemieszczanie w jednej osi]; dowolność ustawienia szarej połówki daje naprawdę pole manewru.

przy okazji zapytam jeszcze: COKIN oferuje połówki niby 50% / 50% - w tej górnej połówce zaczyna się przejście od 0% do 100% - a czy można spotkać filtry z płynnym przejściem od jednego końca do drugiego - od0% na jednej krawędzi filtra do 100% po przeciwnej ?

Komentarz

• Giraff
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 100

a widzisz,tego jakoś nie udało mi się wypatrzeć. dzięki wielkie za informacje !
                            Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Zamieszczone przez kami74
                              Za to ja mam takie pytanie: W jaki sposób aparat mierzy światło z zakręcona połówką ?
                              No jak to jak? Normalnie, through the lens.
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...