Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam!
Jestem na etapie kompletowania kompa i pytanie jak w temacie, jaką kartę graficzną polecacie.
Pozdrawiam.
Chcesz, żeby Ci ludzie pisali jaką kartę, a samemu nawet nie chciało Ci się napisać z jakich komponentów składasz tego kompa?
Kolejna sprawa: czego wymagasz od tej karty? szybkości i wydajności do gier? jakości obrazu do grafiki?
Radeon X1300 256MB = 350zł powinieneś się zmieścić. Najważniejszą rzecza o której musisz pamiętać to duża ilośćpamięci RAM,minimum 1Gb poniżej nie zalecam schodzić.
Przepraszam za totalny brak precyzji. Chodzi mi głównie o jakość obrazu, gry mnie nie interesują, Procesor Pentium 4 506 2.6GHz, 1GB ram. Cena karty max 500zł.
Chodzi mi głównie o jakość obrazu, gry mnie nie interesują,
Czyli do zdjęć bedzie ok.Ja tez zrozumiałem ze nie chodzi o gry no ale.... Podstawa to RAM wiec na tym nie oszczędzaj. Do obróbki grafiki to pewnie lepsza była by jakas bardziej profesjonalna np.Matrox ale do podstawowej obróbki w PS Radeon powinien wystarczyć.
aaa to poszukaj firmowej karty Radeon np takiej o której pisze kolega , MARKOWEJ to ważne np Gigabyte, Asus (nie lubię ich kart) , Sapphire (Ati na resztę świata poza Kanadą bo w kanadzie sprzedają dokładnie te same karty pod marką ATI) itd....
Matrox sratrox .... a kto umarł ten nie żyje (chba że super profi zastosowania wielomonitorowe )
myśle że będzie super (system bez wiatrakowy suilen Pipe)
OK. wielkie dzięki Panowie. Komputer będą mi składać w Bino Computers i właśnie zobaczyłem, że mają w ofercie kartę Radeon, o tórej piszecie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Ja osobiscie odradzam te bezwiatrakowe systemy. Mialem taki system chlodzenia w Radeonie 9800 PRO 256 Sapphire i po dwoch dniach w zamian wsadzilem blok wodny. Nagrzewa sie to pieronstwo tak, ze po dotknieciu radiatora oparzenia pierwszego stopnia gwarantowane. W takie upalne dni z pewnoscia ta karta nie pracowalaby stabilnie. Bez odpowiedniego nadmuchu ani rusz.
A ja mam GF 6600 Asusa, wlasnie bez wiatraka tylko z wielkim radiatorem (nazywa sie Silencer czy jakos tak) i przy obecnych upalach chodzi calymi dniami jak zloto Fakt ze nie jest to jakis super-duper chipset z najwyzszej polki - ale i tak 10x lepszy niz potrzeba przy podanych zastosowaniach ("nie do gier"). Jesli chodzi o jakosc obrazu, to przy DVI to jest chyba juz sprawa wtorna.
Ja osobiscie odradzam te bezwiatrakowe systemy. Mialem taki system chlodzenia w Radeonie 9800 PRO 256 Sapphire i po dwoch dniach w zamian wsadzilem blok wodny. Nagrzewa sie to pieronstwo tak, ze po dotknieciu radiatora oparzenia pierwszego stopnia gwarantowane. W takie upalne dni z pewnoscia ta karta nie pracowalaby stabilnie. Bez odpowiedniego nadmuchu ani rusz.
Tylko że R 9800Pro jest BARDZO grzejącą się kartą. R X1300 - nie.
Co do jakości obrazu (rozumiem że chodzi o obrabianie zdjęć) - układ, czyli procesor karty nie ma tu w zasadzie nic do rzeczy. Kluczem jest jakość elementów elektronicznych obrabiających sygnał analogowy. I tu zasada jest taka, że markowi producenci na ogół budują karty z lepszych elementów.
Stare jak świat Ati Rage 128 (karta z końca ubiegłego wieku), ale produkowane jeszcze przez Ati, ma lepszą jakość obrazu niż niejedna nowa karta, popełniona przez jakąś firmę-krzak.
Z drugiej strony sam mam kartę firmy Galaxy (słyszał ktoś )) na 7600GT, monitor CRT Iyama 22", pracuje w rozdzielczości 1280x1024 i jakość obrazu jest bardzo dobra. Czyli - można trafić dobrego no-name (ja sobie mogłem przetestować przed zakupem ).
Komentarz