Canon eos 300v czy 3000v

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • anneczka

Canon eos 300v czy 3000v

Witam
    Mam poważny problem i dylemat.
    Od razu przejdę do rzeczy.
    Chciałam kupić canon eos 300v ale teraz praktycznie nie można go dostać (nowego), przeszukałam kilkanaście sklepów zwykłych i internetowych nigdzie nie ma w normalnych cenach.
    Znalazłam 3000v ale słyszałam że jest gorszy od 300v - czy to prawda? Czy są to porównywalne lustrzanki, jakie są różnice?
    Czy może już lepiej zainwestować w 300x?
    Byłabym wdzięczna za jak najszybszą odpowiedź bo popsułam mojego zenita (którego do tej pory używałam) i jestem na "głodzie fotograficznym"
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

30v > 300x > 300v > 3000v

Tak mi sie przynajmniej wydaje .

Komentarz

• anneczka

No właśnie nie bardzo.
      300v jest kontynuacją 300 a jego następcą jest 300x
      natomiast 3000v jest następcą 3000n i z tego co wiem to są dwa osobne rodzaje aparatów

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4250

Zamieszczone przez anneczka
        bo popsułam mojego zenita (którego do tej pory używałam) i jestem na "głodzie fotograficznym"
        To dobry moment i powód żeby kupić cyfrę
        Digart

Komentarz

• Driver
          Zablokowany
          • 2005
          • 786

Vitezowi chodziło raczej o chierarchie modeli od naj

Jak finanse puszczają to oczywiście X

http://www.allegro.pl/item112916543_...28_105_mm.html

http://www.allegro.pl/item113914296_...wa_gratis.html

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Pomiędzy 300v a 3000v nie widzę różnicy, przynajmniej w specyfikacjach.
            Mogą być jakieś ficzery w obsłudze, ale bezpośrednio nie powiem, bo nie miałem tych aparatów w rękach.
            300x zdecydowanie wyróżnia się wśród nich szybszą migawką (1/4000 oraz x-sync 1/125) oraz E-TLLII jakże istotnym przy pracy z lampą.

Ważniejsze pytanie, czy warto kupować nową taką wydmuszkę, kiedy za podobne pieniądze mozna kupić używany 30/33, a za wiele mniejsze poczciwy 50/50E.

A najważniejsze - zacznij od obiektywu: kup EF50/1,8 a za to co ci zostanie szukaj aparatu.
            Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Silent Planet
              Uzależniony
              • 2004
              • 832

Zamieszczone przez Vitez
              30v > 300x > 300v > 3000v

Tak mi sie przynajmniej wydaje .
              I bardzo dobrze Ci się wydaje.
              Jeszcze tylko "trójczyny" ( i to nie fał ) na początku zapomniałeś, gwoli ścisłości... :wink:
              is SILENCE
              "Enjoy the silence."
              ---
              Wróciłem...!
              analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• mirez
                • 2006
                • 11

hmm a moze eos 3 zamiast 300v..
                Ja mam i moge polecic
                EOS 3 | 650|Tokina 28-210/3.5-5.6| EF 28-80/3.5-5.6| Metz 32 MZ-3

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez anneczka
                  No właśnie nie bardzo.
                  300v jest kontynuacją 300 a jego następcą jest 300x
                  natomiast 3000v jest następcą 3000n i z tego co wiem to są dwa osobne rodzaje aparatów
                  Jak koledzy pisali - nie o chronologie a o jakosc, wartosc i solidnosc mi chodzi.
                  Trojeczka bylaby najfajniejsza ale jak dla ciebie - cena i brak E-TTL II moze odstraszyc.
                  Jesli jednak zastanawiasz sie tylko miedzy 300x a 3000v to zdecydowanie 300x.

Bo chronologicznie to mniej wiecej bylo tak: 300 , potem obok 300tki wyszedl troche pozniej jego okrojony i gorszy kuzyn 3000, nastepnie wyszly wersje v obu modeli, nastepnie wyszla wersja 300x a 3000v nie doczekal sie wersji 3000x. Czyli 300x jest nowszy i lepszy od 300v a 300v jest lepszy od 3000v, o ich protoplastach bez literek nie ma co wspominac.

Komentarz

• oxeno
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 291

Zastanów się dobrze nad używanym 30 lub 50 a nawet 5. EOS 30 będzie najnowszym, wszystkie te wyżej podane mają jedną (oprócz wielu innych) wyższośc nad 300, jest to obudowa. 100% wytrzymalsza od serii 300, 3000, 500, 5000 . Te są cale prawie z plastyku a 30 już nie.
                    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Komentarz

• anneczka

Cyfrówkę w żadnym wypadku. I proszę mnie nie przekonywać że jestem w błędzie bo to czy tamto - po prostu ich nie trawie i tyle (zresztą nie rozumiem dlaczego tutaj wspomniano o cyfrówkach skoro dział jest poświęcony analogom). Co do używanych - nie ufam bo nie mają gwarancji. Zenita mogłam naprawiać sama ale z elektroniką sobie już nie poradzę dlatego chce mieć gwarancje że przez ten rok czy dwa mogę mieć darmowy serwis. A stać mnie na najwyżej 1300 zł (i tak płacone w ratach) - chodziło mi głównie o te aparaty które wymieniłam bo tylko na nie mnie akurat w tym momencie stać.
                      Ostatnio edytowany przez Gość; 6283.

Komentarz

• Richie
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 625

Spoko spoko, nie teraz to później się przekonasz.Nikt z nas nie twierdzi ze z nastaniem ery cyfry analog stał się zabytkiem.Wielu zapewne ma na półkach stare dobre ''kliszaki'' ale cyfra poprostu jest dużo tańsza i dlatego stała się w tak krótkim czasie ogromnie popularna.

BTW.Co w cyfrze jest takiego złego względem analoga,nie ma duszy czy cóś?
                        Ostatnio edytowany przez Richie; 6228.
                        Richie
                        FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• anneczka

Nie stworzyłam tego tematu po to by dyskutować o cyfrówkach - i zapewniam że miałam wystarczający kontakt z "aparatami do robienia jpg czy tapetek na pulpit" by całkowicie się do nich zrazić się i nie chodzi tutaj o "dusze" czy inne takie głupoty (takie stwierdzenie można uznać za drwine z poglądów czy doświadczeń innej osoby :/ )
                          No cóż. Kupie eos 300x - na innych miejscach byli ludzie bardziej gotowi do konkretnej pomocy. Mimo wszystko dziękuje.

Komentarz

• Dann

Wbrew pozorom teraz jest właśnie świetny czas na kupowanie takich właśnie aparatów (300V). W zeszłym tygodniu znalazłem dla kolegi w sklepie RTVeuroAGD taki właśnie aparat (z obiektywem 28-90) za 690zł. Był w promocji bo leżał tam chyba ze 2 lata. Teraz sklepy pozbywają się analogów w cenach chyba poniżej ich zakupu. Warto więc jeszcze poszukać może się jeszcze gdzieś coś trafi. Warto też trochę potargować się w sklepie, myślę, że mogą sporo "urwać" z ceny.
                            Jeśli chodzi o wybór między serią 300 a 3000 jestem raczej za 300 (szybszy AF, więcej punktów ostrości, lepsze działanie z zewnętrznymi lampami)

Komentarz

• oxeno
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 291

Tez cos widzialem w Media Markt ( czy jak to się tam pisze ) w podobnej cenie. Co ciekawe widzialem EF 50mm 1:1,8 II za 360pln to chyba nie duzo nie?
                              T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Komentarz

Pracuję...