View Full Version : Zbiórka pieniędzy na Canon Board !!

hazan
05-07-2006, 21:23
Dla wszystkich którzy nie śledzili ostatnich wydarzeń na forum (http://canon-board.info/showthread.php?t=12345)krótkie streszczenie.
Forum generuje tak duży ruch iż wymaga własnego serwera. Koszt takiego serwera to ok. 600-800 PLN + VAT / Miesięcznie.

Pieniądze zbieramy na nowy serwer „dedykowany”. Cel zbiórki to zapewnienie sobie serwera na przynajmniej rok działalności (szczególnie że im dłuższy okres tym mniejszą cenę można wytargować).

Pieniążki proszę wpłacać na konto:

Grzegorz Marczak
Numer konta: 64 1240 1112 1111 0010 0265 8176
Bank Pekao S.A.

Uwaga : W tytule przelewu proszę wpisać CB +swój Nick z forum + wpłaconą kwotę np.:

CB Hazan 50 PLN.

Mac
05-07-2006, 21:52
Hazan, jedno pytanie, czy wpłata ma być wnoszona raz na rok, kwartalnie czy miesięcznie?

mattnick
05-07-2006, 21:54
Myślę, że jak chcesz i ile chcesz....tak przynajmniej było w wątku o serwerze

Routlaw
05-07-2006, 21:57
dokładnie jak mawiaja panowie w sukienkach: "co łaska"

muflon
05-07-2006, 22:00
Myślę, że jak chcesz i ile chcesz....tak przynajmniej było w wątku o serwerze
Zgadza się, tak było ostatnim razem - w pewnym momencie po prostu wywiesi się banner "nie potrzeba już pieniędzy", po dwóch dniach banner zrobi się na grubo i czerwono bo ludzie i tak nadal będą wpłacać ;-) I będzie na piwo na kolejny rok :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Routlaw
05-07-2006, 22:37
Zgadza się, tak było ostatnim razemKiedy była poprzednio taka akcja? bo chyba jeszcze nie za moich czasów...

muflon
05-07-2006, 22:41
Kiedy była poprzednio taka akcja? bo chyba jeszcze nie za moich czasów...
Jutro z rana mogę spytać żony, sprawdzi w historii konta ;-)

Jac
05-07-2006, 23:03
Kiedy była poprzednio taka akcja? bo chyba jeszcze nie za moich czasów...

mniej wiecej wtedy :mrgreen:
http://img426.imageshack.us/img426/4839/canonboardphpbb4uj.jpg

hazan
05-07-2006, 23:17
dokładnie wtedy :http://canon-board.info/showpost.php?p=32497&postcount=55

djtermoz
06-07-2006, 04:45
No dobra, to kto mi podpowie jak mam wplacic te $20 zeby mi bank nie zjadl nastepnych $20 za przelew? PayPal?

KuchateK
06-07-2006, 05:21
No dobra, to kto mi podpowie jak mam wplacic te $20 zeby mi bank nie zjadl nastepnych $20 za przelew? PayPal?
No to ja sie oferuje zagranicznym uzytkownikom CB chetnym na wplate swoim PayPal'em. Pozniej Diodak z funduszu jaki mam u niego w Polsce przeleje w naszym imieniu Hazanowi odpowiednia sume lokalnie. Mysle ze bedzie to w miare szybkie, wygodne i bez morderczych prowizji, ktore jesli juz, znacznie lepiej przeznaczyc na CB.

Chetnych zapraszam na PW.

gonzo44
06-07-2006, 05:24
Czyli trochę ponad rok temu. Ciekawe jakie będą nasze potrzeby za rok?

stdanielo
06-07-2006, 06:12
no i poszło :)

snowboarder
06-07-2006, 06:16
Nie zebym byl przeciwko, ale nie do konca jest jasne na co zbieramy...
Normalnie wypada pokazac dosc dokladny business plan.
Ktora firma, dlaczego, dlaczego nie bylo lepszej i tanszej...
Aktualnie wyglada to na dosc entuzjastyczne i amatorskie zrzucanie
sie na kota w worku.

Jac
06-07-2006, 06:28
durzo osob chcialo wplacac kase i nie ma na co czekac, zobaczymy ile sie uzbiera i co mozemy sami zrobic ;-), moze sie okarze za tydzien za zadne CP nie jest nam potrzebne

Wplata na nie jest na kota w worku tylko na CB

snowboarder
06-07-2006, 06:34
Sorry, ale nie zrozum mnie zle. Ja lubie CB.
Mnie sie tylko wydaje, ze nie wystarczy powiedziec - potrzeba
10 tys. zlotych. Przy takiej sumie nalezy byc bardziej konkretnym.
Wybralismy rozwiazanie X poniewaz ... Sprawdzilismy
rozwiazania Y i Z, ale X okazalo sie najlepsze.
To wszystko. Jest czas ponad pol roku i szczerze wydaje mi sie,
ze wszystkim nalezy sie takie wyjasnienie.

Jac
06-07-2006, 06:39
No ja wiem, tez bym wolal zeby bylo wszytko opisane, ale mysle ze my jestesmy troche w innej sytuacji ;-), najpierw musimy chyba zobaczyc "ile mamy" a pozniej zstanowimy sie co sie da za to zrobic ...

Vitez
06-07-2006, 07:32
Jest czas ponad pol roku i szczerze wydaje mi sie,
ze wszystkim nalezy sie takie wyjasnienie.

Uzytkownicy forum maja przerozny stopien "rozgrzania" co do tego typu akcji. Jedni chca wplacac juz teraz, byle miec pewnosc ze jakies tam pieniazki na utrzymanie forum juz beda.
Inni, tacy np jak ty - potrzebuja konkretniejszych info.
Jeszcze inni pewnie w ogole nie wplaca bo nie doczytaja/nie maja pieniedzy/bo nie.

Ten watek jest dla tej pierwszej grupy.
Jak sie cala akcja nieco rozwinie to na pewno znajdzie sie dokladniejsze info dla tej drugiej grupy.
Z pozostalymi niewiele mozna zrobic ;) .
Tak wiec snowboarder wcale nie musisz teraz wplacac ani teraz sie dopominac o wiecej info - po prostu miej cierpliwosc.
Jesli swoja wplate uzalezniasz od "biznesplanu" to jeszcze nie teraz. Teraz wplacaja ci w goracej wodzie kapani, ktorzy po prostu chca wplacic na ogolny cel a o szczegolach i tak dowiedza sie pozniej - nie uzalezniaja wplaty od szczegolow.

Tomasz1972
06-07-2006, 07:46
Uzytkownicy forum maja przerozny stopien "rozgrzania" co do tego typu akcji. Jedni chca wplacac juz teraz, byle miec pewnosc ze jakies tam pieniazki na utrzymanie forum juz beda.
Inni, tacy np jak ty - potrzebuja konkretniejszych info.
Jeszcze inni pewnie w ogole nie wplaca bo nie doczytaja/nie maja pieniedzy/bo nie.

Ten watek jest dla tej pierwszej grupy.
Jak sie cala akcja nieco rozwinie to na pewno znajdzie sie dokladniejsze info dla tej drugiej grupy.
Z pozostalymi niewiele mozna zrobic ;) .
Tak wiec snowboarder wcale nie musisz teraz wplacac ani teraz sie dopominac o wiecej info - po prostu miej cierpliwosc.
Jesli swoja wplate uzalezniasz od "biznesplanu" to jeszcze nie teraz. Teraz wplacaja ci w goracej wodzie kapani, ktorzy po prostu chca wplacic na ogolny cel a o szczegolach i tak dowiedza sie pozniej - nie uzalezniaja wplaty od szczegolow.

Dokładnie :)

Moim zdaniem , szybka zbiórka pieniądzy , pozwoli na lepsze jej wykorzystanie i przemyślenie co za to można kupić . Przecież ciężko zrobić biznesplan , nie mając pojęcia jaką kwotą się dysponuje , jaka będzie kwota wpływów , a tego nie da się przewidzieć .
Forum działa już bardzo długo i w miarę sprawnie . Chcąc żeby tak było nadal kasę wpłaciłem i tyle .

snowboarder: może boisz się że HAZAN z LECEM zdefraudują kasę ? Jeżeli tak , to poczytaj o pierwszej zbiórce i zobacz efekty , które trwają do dziś w postaci sprawnie działającego forum .

Jac
06-07-2006, 07:57
Teraz wplacaja ci w goracej wodzie kapani, ktorzy po prostu chca wplacic na ogolny cel a o szczegolach i tak dowiedza sie pozniej - nie uzalezniaja wplaty od szczegolow.
Ci w zimnej tez ;-), poprostu skoro jest chaslo zbiorka, to mysle ze jednak powinni wszyscy wplacic ktorzy wogole chca wplacic zeby sie nie okazalo ze wplaci 20 osob a pozostale 200 bedzie czekac... no chyba zeby wysylac do np Hazana deklaracje wplat tak zeby wiedzial ile sie jeszcze moze spodziewac.

muflon
06-07-2006, 08:15
Sorry, ale nie zrozum mnie zle. Ja lubie CB.
Mnie sie tylko wydaje, ze nie wystarczy powiedziec - potrzeba
10 tys. zlotych. Przy takiej sumie nalezy byc bardziej konkretnym.
Wybralismy rozwiazanie X poniewaz ... Sprawdzilismy
rozwiazania Y i Z, ale X okazalo sie najlepsze.
... a wszystko w eleganckim PDFie, najlepiej przetlumaczone na oficjalne jezyki UE :) A potem Drozdi rozpisze ankiete na wotum zaufania dla Hazana :mrgreen: I dopiero wtedy otworzmy konto :-D

Tyle ze w tej Polsce ciagle ludzie glupie wplacaja z dobrego serca, jak tylko widza ze jest potrzeba.... mnie to szczerze mowiac wali, czy to zostanie wydane z niemiecka precyzja, czy z ulanska fantazja ;-) Skoro jest ogloszenie, znaczy ze $$$ jest potrzebne. Ja w tej chwili tez w sumie nie wiem jakie sa dokladne plany, co wcale nie przeszkodzi mi dolozyc do interesu.

Routlaw
06-07-2006, 08:21
mniej wiecej wtedy :mrgreen:
http://img426.imageshack.us/img426/4839/canonboardphpbb4uj.jpg
oj oj to sie troche forum zmieniło od tego czasu... zarejestrowałem się miesiac później :) w tym czasie akurat kupowałem trabanta :)

No taki problem to nie problem, jak wpłacimy za dużo to na fundusz inwestycyjny i niech zarabia na siebie a potem to już tylko wiecej kaski :)

Janusz Body
06-07-2006, 08:30
Proponuję zamknąć ten wątek a dyskusję przenieść tam gdzie jest na to miejsce :-)

Wydaje mi się też, że dobrze by było publikować stan wpłat :-)

Pozdrawiam,
Janusz

PS. Przelew wykonałem :-)

stdanielo
06-07-2006, 08:42
wpłacać nie gadać ;)

p_lar
06-07-2006, 08:53
Hazan, a jak się sprawa ma cała z Canon Polska? Tak z ciekawości zapytam.

Rpoto
06-07-2006, 09:42
HAZAN podał koszty za miesiąc.
Dla leniwych wyliczam:
MIN.
600zł+VAT=600+132=732zł na miesiąc
MAX.
800zł+VAT=800+176=976zł na miesiąc
Daje to nam coś takiego:
4,17-5,00zł na miesiąc, co daje 50-60zł do wpłaty
Potrzeba chętnych:
Dla kwoty Min.
od 146 do 180 osób
Dla kwoty Max.
od 195 do 240 osób.

WPŁACAĆ PANIE i PANOWIE, każda kwota jest dobra byle była jak wyżej.;)

Co do wydania zebranych pieniędzy, to chyba nikt nie chciałby mieć do czynienia z setkami,czy też tysiącami rozjuszonych osób:evil: . I to nie tylko w Polsce.

Jeszcze raz się powtórzę:
Łatwiej negocjować z kim kolwiek bez noża na gardle.
P/S
HAZAN powodzenia w Canon Polska.

Fotos
06-07-2006, 10:30
>>732zł na miesiąć

Naprawde tyle teraz kosztuje serwer ?
No to qrka mnie zaskoczyliscie. :shock:
Rocznie prawie 9k, mozna kupic PC serwer i lacze 1M od TP SA.
Zapytam sie wiec z ciekawosci - jakie maja byc parametry tego serwera ?

Maver
06-07-2006, 10:43
poszlo

januszP.
06-07-2006, 10:51
mój przelew nie chce sie realizowac bez uzupełnienia danych . Nazwisko imię i nr konta to za mało. Adres i kod pocztowy potrzebny
pozdrawiam
Janusz

Rpoto
06-07-2006, 10:51
>>732zł na miesiąć

Naprawde tyle teraz kosztuje serwer ?
No to qrka mnie zaskoczyliscie. :shock:
Rocznie prawie 9k, mozna kupic PC serwer i lacze 1M od TP SA.
Zapytam sie wiec z ciekawosci - jakie maja byc parametry tego serwera ?

Odpowiedź na nurtujące pytania masz tu:
http://canon-board.info/showpost.php?p=189416&postcount=164

Nie pytaj jakie koszty tylko wpłacaj co się da.

Rpoto
06-07-2006, 10:56
mój przelew nie chce sie realizowac bez uzupełnienia danych . Nazwisko imię i nr konta to za mało. Adres i kod pocztowy potrzebny
pozdrawiam
Janusz

Myślę, że możesz wpisać swój adres, albo xxxxxxx i 00-000. Piniążki i tak idą na nr konta.

Vitez
06-07-2006, 11:43
pozdrawiam

Wpisz cokolwiek a potem zwroc uwage swojemu bankowi ze to zbedna biurokracja i jak sie nie odniosa to zmien bank na bardziej nowoczesny :roll: .

sensitive
06-07-2006, 12:00
Myślę, że możesz wpisać swój adres, albo xxxxxxx i 00-000. Piniążki i tak idą na nr konta.
Wpisz cokolwiek a potem zwroc uwage swojemu bankowi ze to zbedna biurokracja i jak sie nie odniosa to zmien bank na bardziej nowoczesny :roll: .
Wbrew pozorom to nie jest takie głupie. Jeżeli dane (oprócz konta) podającego konto do wpłaty będą zerowe - nie będzie ich a konto nie będzie dokładnie tym, na które trzeba wpłacić pieniądze (każdy może sie pomylić - a będzie fizycznym rachunkiem występującycm w danym Banku ale innego klienta) zrobisz komuś prezent. ;-) I nic po reklamacji - bank wykona przelew zgodnie z podanymi danymi. Podając więc coś więcej niż tylko pełen numer konta możesz mieć prawo do reklamacji przy zaistniałej sytauacji - ponieważ co do rachunku będzie zgodność ale do pozostałych danych już nie (np. nazwisko i imię) a wówczas reklamacja będzie musiała być uwzględniona.

Pozdrawiam, sensitive

mirhon
06-07-2006, 12:15
Proponuję zamknąć ten wątek a dyskusję przenieść tam gdzie jest na to miejsce :-)

Wydaje mi się też, że dobrze by było publikować stan wpłat :-)

Pozdrawiam,
Janusz

PS. Przelew wykonałem :-)

Popieram, przelew wykonałem :-)

krasnalek
06-07-2006, 12:16
Skoro transfer serwera wynosi 40 GB miesięcznie, czyli 480 GB rocznie, może zamiast dedykowanego serwera, kupić w serwery.pl opcję provifer 10+ - transfer roczny 600 GB lub provider 30+ - transfer 1200 GB
koszt to 600 lub 900 zł ROCZNIE netto

Cichy
06-07-2006, 12:40
Mój przelewik poszedł rano :]

Jac
07-07-2006, 11:56
Skoro transfer serwera wynosi 40 GB miesięcznie, czyli 480 GB rocznie, może zamiast dedykowanego serwera, kupić w serwery.pl opcję provifer 10+ - transfer roczny 600 GB lub provider 30+ - transfer 1200 GB
koszt to 600 lub 900 zł ROCZNIE netto
czytasz ten watek czasami? trnsfer z miesiaca na miesiac jest wiekszy o ~10% w skali roku kolo ~100%, uzytkownikow przybywa, w momencie wydania gazetki w pdfie napewno transfer znacznie podskoczy, do tego dojda kolejne edycje Turniejow i moze jeszcze pare pomyslyw uzytkownikow...
Serwer _musi_ byc obslugiwany przez profesionalna i sprawdzona firme

Ci co maja watpliwosci czy wplacac pieniadze, niech potraktuja ta pierwsza wplate jako podziekowanie za to ze "ktos" "jakos" "gdzies" od kilku lat za wlasne pieniadze (prawie ;-)) i poswiecajac swoj czas - zupelnie bezinteresownie troszczyl sie o to forum... Dzieki Hazan, Lec i kilku sponsorow ;-)!

hazan
17-08-2006, 20:27
Drodzy - oto stan konta na dzień 17 sierpnia 2006

Uwaga zebraliśmy do tej pory : 3115 PLN

Oto lista osób które do tej pory wpłaciły na CB (bez kwot):

arturs
axor
beachcomber
BOLEK Z
Brodi
CANONEK
CICHY
Diabeł
DIGI61
DOLOMITY
DUTY
FOTOKOWALSKI
GAWRYL
Harnash
JAC
Janusz Body
JANUSZEK
januszP.
Joshua
JSK
kazper
krecio
KSP1MAREK
KuchateK , Diodak
LFB
Liska
LOCOO .
Marcin Kułak
Mariusz_GM
mark_solo
mirhon
mistasz
MPMDEMBI
Muflon Lemina
Oszołom .
P_LAR
PRZEMOC
r6
RICCARDO
ROBERTN
Rpoto
sandr
SENSITIVE .
stdanielo
STOLO
stratus
SZYCHO
SZYMAŃSKI ADAM
TASMA
TOMASZ1972
TOMO
WEZU
zabol
Zielony
ZOOMEK

Jeśli kogoś kto wpłacił nie ma na liście to prosze o info - bardzo prawdopodobne że przelew był inaczej opisany lub że umknął mi jakiś nick.

Wszystkim wpłacającym serdecznie dziękuję za wpłaty! - oczywiście akcja trwa dalej i jeśli ktoś jeszcze nie wpłacił a chciałby to zrobić to zapraszam !.

Jac
18-09-2006, 08:38
hmm po update enginu zniknelo ogloszenie ze strony glownej

hazan
27-10-2006, 17:57
Suma wpłat do dnia dzisiejszego to jest 27.10.2006 jest równa :3668 PLN

Lista osób które wpłaciły :
BARAQDA
AGS
BARTOSZ
trzaska
Darcik