Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Założyłem ten temat, ponieważ mam problem z wyborem body. Wacham się pomiędzy 30D i 5D. Muszę tu zaznaczyć, że będzie to moja pierwsza lustrzanka. Ktoś powie, że jestem stuknięty, ponieważ 30-stka kosztuje ok 4700zł a 5-tka ok 9300zł a ja się wacham pomiędzy nimi mając wystarczające fundusze na zakup lepszego sprzętu.
Aparat będzie używany do wsztstkiego ze szczególnym naciskiem na portrety. Jestem ciekaw Waszej opinii na temat tego, czy nie za wysoko celuje z 5D jako pierwszym "poważnym" aparatem. Aparat będzie używany do zaspokajania własnego, nowego hobby.
Obiektywy i lampa w jakie się zaopatrze to:
- 70-200/2,8L
- 85 f/1,8
- 24-105 IS f/4L ( w przypadku 30D może dokupie dodatkowo coś szerszego )
- 430 EX
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
"korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"
Założyłem ten temat, ponieważ mam problem z wyborem body. Wacham się pomiędzy 30D i 5D. Muszę tu zaznaczyć, że będzie to moja pierwsza lustrzanka. Ktoś powie, że jestem stuknięty, ponieważ 30-stka kosztuje ok 4700zł a 5-tka ok 9300zł a ja się wacham pomiędzy nimi mając wystarczające fundusze na zakup lepszego sprzętu.
Aparat będzie używany do wsztstkiego ze szczególnym naciskiem na portrety. Jestem ciekaw Waszej opinii na temat tego, czy nie za wysoko celuje z 5D jako pierwszym "poważnym" aparatem.
Jakbyś powiedział czym fotografowałeś do tej pory, to łatwiej byłoby oszacować czy nie mierzysz za wysoko.
Generalnie jednak panuje opinia, że jak stać to brać 5D.
Tym bardziej, że:
Zamieszczone przez panczo
Obiektywy i lampa w jakie się zaopatrze to:
- 70-200/2,8L
- 85 f/1,8
- 24-105 IS f/4L ( w przypadku 30D może dokupie dodatkowo coś szerszego )
- 430 EX
To "coś szerszego" może w porywach kosztować prawie tyle co różnica pomiędzy 30D a 5D, więc mając tak poważne plany i wydatki, brałbym od razu 5D.
Bierz 5D . Przez dluuuugiii czas nie bedzie cie kusilo do zmiany puszki. A poza tym jak skopiesz zdjecia to nie bedziesz sobie myslal "a moglem kupic 5D, moglyby wyjsc lepsze" .
Ja m.in. z tego powodu mam takie szkla w stopce by nie zwalac winy na sprzet - co skopie w zdjeciach to moja wina . Ale mnie akurat 5D nie kusi bo wole cropa .
Zdecydowanie 5D + kit (24-105L) + 85.
430 odradzam, 580 jest wygodniejsza i lepiej zbudowana (mam obie).
Z kupnem 70-200/2.8 bym poczekał jakiś czas ;-)
Przynajmniej do czasu kiedy sobie troszeczkę popstrykasz 24-105 i przekonasz się czy rzeczywiście chcesz zooma do tej puszki i czy potrzeba ci f/2.8
Zamieszczone przez panczo
Aparat będzie używany do wsztstkiego ze szczególnym naciskiem na portrety.
eee...nie wiem czy to dobry pomysl wydawac kilkanascie tys zl. na hobby ktore nie wiadomo czy Ci podpasuje...to juz lepiej dac mi te kasiore
tzn, tematem lustra interesuje się od ok 6 michów, poprostu musiałem zgromadzić odpowiednią ilość wiedzy.
Jakbyś powiedział czym fotografowałeś do tej pory, to łatwiej byłoby oszacować czy nie mierzysz za wysoko.
Mój poprzedni aparat to fuji s5500.
Zdaję sobie sprawę, że szerokokątny obiektyw będzie trochę kosztował ale jeśli w przypadku 30D 24*1,6=38mm okaże się mało i często będę używał tego zakresu to nie mam wyboru
Widzę, żę jedynym słusznym wyborem będzie 5D. Dzięki za podpowied.
"korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"
A co do szkieł to przy FF szkło 70-200 jest często używane (portrety jak najbardziej) - zastanów się tylko czy nie przydała by Ci się do niego stabilizacja. Bawiłem się bez i z IS i zdecydowanie wole wersję ze stabilizacją (całość trochę waży) - a w tym szkle to jest to zupełnie coś innego niż w 24-105 (mam na myśli przydatność, użyteczność i oczywiście wpływ na focenie).
A lampa to raczej 580 - co by się nie rozdrabniać.
I nie przejmuj się kąśliwymi uwagami - zupełnie nie rozumiem dlaczego pierwsza lustrzanka nie może być najlepsza (no może jedna z tych lepszych). Bo w końcu kasa to przychodzi i odchodzi - ale tak to już bywa. A jak się tyle wydaje to się chce mieć z tego przyjemność.
powodzenia
Canon 5D, EF 24-105/f4L, EF 70-200/f2,8L IS, TC2xII, Speedlite 580EX, SanDisk 2GB 133x, B+W UV 010 MRC, Velbon Sherpa 750n, Lowepro Mini Trekker AW + Tamrac Lens case
@twi
Dzięki za rady. Odnośnie obiektywów to przy samym kupnie jeszcze będę popróbował i ewentualnie coś zmieniłę.
@Vitez
Ale mnie akurat 5D nie kusi bo wole cropa
Pozwól, że zadam Ci jedno pytanie, dlaczego wolisz cropa?? Patrząc na Twojego siga widać, że spokojnie mógłbyś posiadać aparat z FF, no chyba, że potrzebujesz długich ogniskowych to wszystko wyjaśnia.
Ja m.in. z tego powodu mam takie szkla w stopce by nie zwalac winy na sprzet - co skopie w zdjeciach to moja wina . Ale mnie akurat 5D nie kusi bo wole cropa .
Mógłbyś rozwinąc?
Po co w takim razie kupowałeś szkła pod FF? Domyślam się, że nie chodzi bynajmniej o brak funduszy na FF.
no chyba, że potrzebujesz długich ogniskowych to wszystko wyjaśnia.
No wlasnie 8) . Zwierzaki, portrety, proby reporterki (sportowo-wystawowej).
Zamieszczone przez GrzesiekK
Mógłbyś rozwinąc?
Po co w takim razie kupowałeś szkła pod FF? Domyślam się, że nie chodzi bynajmniej o brak funduszy na FF.
- by moc je podpiac bezstresowo do dowolnego aparatu Canona z bagnetem EF (pozyczanego, komus pozyczyc, a moze zachce mi sie slajd zepsuc kiedys? )
- bo od dawna sie do jedynki z cropem 1.3x przymierzam
Edit bo Jac mi przypomnial:
- bo jakosc wykonania 8)
Jak Cię stać to bierz to co najlepsze...ale skoro się pytasz to znaczy, że jednak masz wątpliwości. Jak używałeś tego fujika? Robiłeś na zielonym? Nic nie piszesz o swoim doświadczeniu. Jesteś pewien że Cię to wciągnie :-).
DSLR to nie to samo co kompakt!
Wiesz jak skorzystać z zalet lustra czy dopiero planujesz się nauczyć?
Jak masz wątpliwości (ale nie natury finansowej) to ja radzę kupić 350D + jakiś w miarę uniwersalny zoom np 17-40L (ewentualnie 20D). Jak wolisz portrety to kup Tamrona 28-75/2.8. Pobaw się trochę DSLR i sam się przekonaj czy to jest to. Zawsze możesz sprzedać (z niewielką stratą) i później dokupić 5d...
Mam nadzieję, że wziąłeś pod uwagę wymiary i ciężar sprzętu? Fuji to zabawka przy 5D+580EX+70-200 f/2.8...
Sprzęt za blisko 20kzł. Trzeba uważać, nie stuknąć gdzieś, dziecko nie utrzyma, statyw trzeba porządny (ciężki) kupić, WILGACHNĄ torbę do noszenia...
Ze mnie rodzina się śmieje jak składam zestaw do grupowej fotki a to tylko mini 350D. Statw z torby, rozłożyć, zapiąć aparat, zapiąć lampę, przeklikać nastawy, ustawić odległość, ustawić rodzinkę, tu ptaszek... PSTRYK!
Ze mnie rodzina się śmieje jak składam zestaw do grupowej fotki a to tylko mini 350D. Statw z torby, rozłożyć, zapiąć aparat, zapiąć lampę, przeklikać nastawy, ustawić odległość, ustawić rodzinkę, tu ptaszek... PSTRYK!
OT:
I dobrze robia ze sie smieja... bo statyw do grupowej fotki to jakis dziwny, niepotrzebny stereotyp z czasow poczatkow fotografii .
Na f8 iso100-800 osiagniesz spokojnie i GO i czas naswietlania taki by nieporuszone zdjecia z reki ci wyszly.
Komentarz