problem - może ktoś pomoże

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • asai13

problem - może ktoś pomoże

Witam!
    Mam pewien problem z jakością zdjęć. Zdjęcia zapisuje w formacie RAW, robione przy 100 ISO, niestety często mam problem z pewnego rodzaju szumami.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_4731.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 5,69 MB
ID: 2116662

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_2209_edited.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 6,06 MB
ID: 2116663
    Pomóżcie proszę, może udałoby się jakoś rozwiązać mój problem.
    Pozdrawiam
    Asai
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

0) jaki obiektyw?

1) masz zalozona oslone przeciwsloneczna?

2) masz zalozony jakis filtr?

Komentarz

• asai13

aparat canon eos 300D, obiektywy różne, pierwsze zdjęcie zrobione obiektywem FD Canona 135 mm, drugie stadartem Canona 18-55mm, bez filtrów, bez osłon (tzn. 135mm jest z osłoną, ale akurat nie była w użytku). Najdziwniejsze jest to że takie zdjęcia wychodzą czasami w serii, jedno jest ok, a następne nie, potem znowu ok..
      jakieś pomysły co jest grane?
      przyznam się, że wcześniej kiedy zapisywałam w jpg, nie miałam takich problemów, dopiero od kiedy używam RAW, chociaż nie wiem czy to ma jakiś wpływ

Komentarz

• Il fuoco
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

poszukaj informacji o "bandingu"
        | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• asai13

poszukałam i ... wydaje się podobne, tylko że na fotach z bandingiem są to głównie poziome pasy, a u mnie jest siatka, tam też piszą o wysokich czułościach np.1600, ja robiłam przy 100. Czy ktoś mi może pomóc i wie jak to zlikwidować?

Komentarz

• Il fuoco
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1025

zła obróbka w raw. niewolno zbyt dużo wyciągać z rawów bo wtedy pojawia się ta siatka. też tak mam jak poszaleję z ekspozycja i shadows/highlights.

myślę że powinnaś poprawnie naświetlać zdjęcia żeby później nie przeginać podczas wywoływania rawa.

Komentarz

• asai13

no coz, to są zdjęcia w formacie RAW, nie były jednak w żaden sposób obrabiane, a zdjęcia są poprawnie naświetlone, bo robiłam kilka ujęć i jedne są ok, a następne nie.. i co Ty na to?

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez asai13
                no coz, to są zdjęcia w formacie RAW, nie były jednak w żaden sposób obrabiane, a zdjęcia są poprawnie naświetlone, bo robiłam kilka ujęć i jedne są ok, a następne nie.. i co Ty na to?
                A w jaki sposob wywolalas RAW?
                Prawdopodobnie twoj program do wywolania RAW ma ustawiona automatyczna korekte ekspozycji i jasnosci co powoduje wyciaganie z cieni detali a przez to moze spowodowac rowniez taki efekt.

Komentarz

• miklo
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 681

Ten efekt był od początku? Czy stało się to "nagle". Poza tym może być tak, jak piszą chłopaki.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3548

podeslij jakiegos przykladowego RAWa, ktorego uwazasz za zaszumionego, bo inaczej to sobie tylko bedziemy nabijac posty zgadywaniem jaka jest przyczyna szumow

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Zamieszczone przez asai13
                      aparat canon eos 300D
                      Po pierwsze nie 300D a Rebel a to duża różnica biorąc pod uwagę specyfikę sprzedaży cyfrówek w Polsce.
                      Mam podejrzenia, że możesz mieć zwyczajnie aparat ze zwalonej serii.
                      Tak to jest jak się nie czyta plrfc...
                      Podeślij mi proszę rawy z tej serii o której piszesz (pierwsze zdjęcie z serii OK, następne już z szumami)
                      Adres maila wysyłam ci na PW
                      the silence is deafening

Komentarz

• asai13

do viteza - z tego co wiem mój program do wywoływania RAW pokazuje zdjęcia tak jak zostały zrobione, a potem ewentualnie mogę korygować ekspozycję, cienie, jasność itp
                        do miklo - czy ten efekt był od początku? pojawił się dopiero kiedy zaczęłam zapisywać foty w formacie RAW, a wybiera je losowo, jedne są normalne a inne nie
                        DoMiNiQuE- wszyscy zainteresowani, poproszę o maile , wtedy wyślę RAWy

Komentarz

• DoMiNiQuE
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3548

Poprosze na dominique @ poprostu . net

Komentarz

• asai13

faktycznie, program (do ściągania RAW) automatycznie ustawia większość funkcji.. nie wiedziałam.. korzystam z tego od niedawna

zwracam wszystkim honor, faktycznie program ustawia w niedoswietlonych zdjeciach ekspozycje na maksa, zeby je wyciagnac
                            dzieki za pomoc i pozdrawiam serdecznie

Komentarz

• Il fuoco
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1025

na drugim zdjeciu oryginalnie te liscie sa calkiem zacienione bo slonce tak jarało ze wyszly czarne przez kontrast jaki to jarajace slonce dawalo.
                              a chcialas zeby bylo widac detale i pojechalas z ekspozycja przy wywolywaniu...
                              mam racje?

EDIT:
                              aha, mam:P
                              no to problem z głowy

Komentarz

Pracuję...