View Full Version : Stare czasopisma komputerowe

Coronado
04-07-2006, 07:38
Mam sporo gazetek komputerowych z konca lat 90-tych i troche z poczatku nowego wieku. Sa to: Chip, Internet, WWW a tazke Computer Arts, GFX i kilka anglojezycznych o grafice 3D. Czy myslicie, ze ktos moglby byc tym zainteresowany jeszcze? Jest sens wystawiac na Allegro? Szkoda mi troche wywalac na smietnik a musze sie pozbyc.

Pozdrawiam
Coronado

Peri Noid
04-07-2006, 07:56
Co jakiś czas się pojawiają (śledzę artykuły z tematu Atari i Amiga), aczkolwiek nie wiem, czy ktoś je kupuje, bo sam nie jestem nimi zainteresowany. Chyba jednak tak, bo zazwyczaj nie wracają. Kwestia ceny oczywiście :-) Ale kolekcjonerzy wciąż są. No wyrzucać szkoda.

muflon
04-07-2006, 08:42
Tez by mi bylo zal wyrzucic (w domu w PL do dzis wala sie kilka pierwszych rocznikow Bajtka). Wystaw, niech ktos sie tym nacieszy :)

pyciu
04-07-2006, 12:46
Tez by mi bylo zal wyrzucic (w domu w PL do dzis wala sie kilka pierwszych rocznikow Bajtka). Wystaw, niech ktos sie tym nacieszy :)

A my z kolegą Lookzovtem (a fe) nie tak dawno jechaliśmy specjalnie po #1 i #2 Bajtka do Nakła.

pzdr.

Wats0n
04-07-2006, 18:05
Toż to świeżynki, same nowe tytuły...
Ale dzieki za poruszenie tematu - z tego co się orientuje powiniennem mieć jeszcze w piwnicy wszystkie numery Bajtka, posortowane rocznikami i w twardych oprawach :)
A co do tych tytułów - szczerze mówiąc wątpie, że na WWW czy Internet znalazłby się nabywca.

Coronado
04-07-2006, 18:58
Wystaw, niech ktos sie tym nacieszy :)
No to wrzucilem. Zaczalem od GFX - jak ktos chetny to podaje linka tutaj (http://www.allegro.pl/item113899428_gfx_grafika_komputerowa_13_numerow_a rchiwalnych.html).

Pozdrawiam
Coronado

Jerry99
04-07-2006, 19:26
A pamiętacie kto był pierwszym red. naczelnym Bajtka? ;)

muflon
04-07-2006, 19:37
A pamiętacie kto był pierwszym red. naczelnym Bajtka? ;)
A pamiętacie kto pisał fajne felietony o komputerach na kulki i innych takich? :) Bardzo sie zdziwiłem znajdująć go na pl.rec.lotnictwo w zupełnie innej roli :-D

Jerry99
04-07-2006, 19:57
A pamiętacie kto pisał fajne felietony o komputerach na kulki i innych takich? :)

Hmmmm... komputery na kulki powiadasz... nie pamiętam żebym czytał coś takeigo... chyba przeoczyłem w tym nadmiarze papieru... :D

muflon
04-07-2006, 20:00
Hmmmm... komputery na kulki powiadasz... nie pamiętam żebym czytał coś takeigo... chyba przeoczyłem w tym nadmiarze papieru... :D
To szukaj artykulow z serii "Drewniany Komputer", chyba gdzieś na przełomie 1988/1989 :) Ogolnie chodzilo o podobna idee jak maszyna Turinga - zrobienie jakiegos prostackiego mechanizmu i pokazanie ze tak naprawde da sie tym (prawie) wszystko policzyc :) Tu "liczydlem" byly kulki przelatujace przez rurki i przestawiajace (lub nie) jakies dzwigienki :-D

Dziś już o takich rzeczach nikt nie mysli...

pyciu
05-07-2006, 08:40
Bardzo sie zdziwiłem znajdująć go na pl.rec.lotnictwo w zupełnie innej roli :-D

Został pilotem ? Czy moderatorem ;-)

ps.
A tak troche przy okazji, choć z innej epoki: drewniany komputer na koszulkach UMK pamiętasz?

pzdr.

muflon
05-07-2006, 09:10
Został pilotem ? Czy moderatorem ;-)
W pewnym sensie to drugie :) Gdzies w okolicach PPL, kontroli lotow itp.

A tak troche przy okazji, choć z innej epoki: drewniany komputer na koszulkach UMK pamiętasz?
Do dzis mam dwie albo trzy :)

Hmm, to wszystko chyba nie jest do konca OT? ;-)

bundy
05-07-2006, 09:22
Muflon: tak spytam z ciekawości :-) - Oprócz airfoto bawisz się jeszcze w coś związanego z lotnictwem? Np. latanie na Flight Simulatorze? Ja wpadłem w ten "nałóg" i chyba już z niego nie wyjdę. Jak tylko skończę naukę latania na 737, to spróbuję sił w lataniu na VATSIM (do tej pory latałem Cesną 182 albo Aero Commanderem, więc trochę było wstyd się pokazywać :-) )

storm
05-07-2006, 09:28
No to wrzucilem. Zaczalem od GFX - jak ktos chetny to podaje linka tutaj (http://www.allegro.pl/item113899428_gfx_grafika_komputerowa_13_numerow_a rchiwalnych.html).

Pozdrawiam
Coronado

O kurcze, hehe, wspomnienia.. byly tam moje dwa lub trzy artykuly, ale nie przyznam sie ktore :)
nie pamietam nawet czy za wszystkie dostalem kase :)

muflon
05-07-2006, 09:32
Oprócz airfoto bawisz się jeszcze w coś związanego z lotnictwem?
No troche X-Plane to i owszem, ale na szczescie w kompletny nalog nie wpadlem - ot po prostu raz na jakis czas na poprawe humoru, Cessna nad szwajcarskimi gorkami, albo slalom F-16 po kanionie Colorado :). VATSIM nie, bo to jest juz zupelna masakra, wciaga tak samo jak np. MUDy.

ags
05-07-2006, 09:33
Vatsim to nie masakra ;) Przełam się koniecznie!

bundy
05-07-2006, 09:40
Vatsim to nie masakra ;) Przełam się koniecznie!

Jest to masakra pod względem poziomu latania, jaki trzeba prezentować, żeby nie doprowadzać kontrolerów do szału i nie być wywalanym co trochę :-) Ja jestem na etapie poznawania wszystkich reguł ruchu lotniczego, bo bez tego nawet nie ma co myśleć o VATSIM. Wystartowanie 737 albo ATR'em to pryszcz w porównaniu z tym co się dzieje potem (nie wiem czy bym się nie pogubił w sytuacji dużego ruchu nad lotniskiem, kiedy trzeba krażyć przed podejściem w towarzystwie innych maszyn :-) )
A póki co latam sobie nad Australią (bajeczna sceneria VOZ) i po prostu rozkoszuję się widoczkami.