Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
-zakres ogniskowych
-IS
-USM (jest cisza w kosciele, ale to nie najwazniejsze do 20D kopie lusterkim lepiej niz ministrant dzwonkami)
-co jak co ale to Canon
minusy:
-trzeba osobno dokupywac lens hooda
-co jak co, ale jednak ciemny (zeby pstrykac na manualu z lampa i dobrze rownowazyc zastane nie koncentrujac sie na motaniu trzeba przymknac do f/5.6, a w Tamronie wrzuce f/4 zrownowaze i ustawie aparat i mam spokoj na caly kosciol)
plusy Tamrona:
-jasny (i od razu minus- trzeba trafic na egzemplarz)
-maly
-lekki
-tanszy niz Canon
minusy
-nie ma USM (wolny AF?)
-plstikowy
-coraz bardziej obawiam sie zestawu cyfra+fullfrejmowy obiektyw
I teraz co wybrac? Chce ostrosci doskonalej (to jest pierwsze primo) chce PEWNEGO na 90% AF (czyli 9 na 10 ma byc w punkt a swiatelka jest zwykle malo)
Moze jakies inne propozycje do 2000zl?
stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...
Tamron jest pod cyfre kalibrowany mimo ze do fullfrejma tez pasuje. 90 % skutecznosci AF, tu Ci musze zaiwesc, tamron to obiektyw macro i nie zawsze ostrzy dokladnie na odleglosci dalsze niz 5 m, najcichszy ani najszybvszy tez nie jest, ale jesli nie robisz sportow motorowych to AF wyrobi, IS w canonie ciekawa rzecz ale tego szkla bardziej nie otworzysz niz 3,5, tamron ma natomiast stala wartosc przyslony, w jego plastikowosc bym nie wierzyl, to naprawde mocne szklo. Co kupic? musialbys okreslic czego wiecej robisz jesli koncerty i sluby to zdecydowanie tamron, jesli studio to w sumie tez tamron, praktycznie nie wykorzystasz ukladu IS, to jak kupowanie monopodu pod szklo ponizej 100mm to nie ma sensu, bo jezeli dochodzisz do granicy gdzie mozesz poruszyc jakas fote, czyli 1/15 s, to co na 1/15 mozna sfocic w studiu na koncercie czy na slubie ? praktycznie nic... dlatego teraz konczac dywagacje wybralbym mniejsze zlo i tamrona.
W sumie przyznaję rację Thorinowi, ja bym brał Tamrona. Mam go ponad rok i sobie bardzo chwalę, dobre jasne szkło i dobre wykonanie. Może trochę wolny AF ale da się przezyć, mnie tylko Sigma dobijała. Myślę, że nie będziesz żałował.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Jezeli do cyfry to tylkoTamron. Mam 28-135 i z cyfra nie dziala. Mydlo wpolowie kadru a w drugiej polowie mydelko (u mnie po lewej mydlo a poprawej mydelko)bez wzgledu na puszke. Z 5D to juz smiech na sali byl. A o dziwo z analogiem nawet na duzych powiekszeniach wszystko super. Zostawilem go do drugiego analogowego Body gdzie mam B/W film. Ten problem obiektywu nazywa sie telecentrycznosc. Niemniej jednak zdarzaly sie dobre egzemplarze i zadowoleni uzytkwnicy zjego pracy z cyrowymi puszkami.
Pozdrowki
Paweł
EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
...Mam dwoch zelaznych rywali: Canon 28-135 3.5-5.6 IS USM i "slynny Tampon 28-75.
...-coraz bardziej obawiam sie zestawu cyfra+fullfrejmowy obiektyw
Zauważ, że obydwa są tak samo fujflejmowe ;-) Znaczy, mam na mysli, że w obydwu nie masz praktycznie szerokiego kąta.
IMHO Vitez Ci dobrze napisał: teraz weź 17-50/2,8 i zarabiaj na coś lepszego.
Mam dwoch zelaznych rywali: Canon 28-135 3.5-5.6 IS USM i "slynny Tampon 28-75.
Ja tylko tak formalnie. Bardzo proszę by traktować 28-135 tak jakby go wogóle nie było. Zamiast 28-135 jest piękne 24-105L. Oczywiście z odpowiednią ceną. Niestety szczelność, nowy stabilizator, UD soczewki i nowe powłoki kosztują swoje. Uniwersalność tego szkła - szczególnie na ślubie - IMO jest warta tych pieniędzy.
Komentarz