View Full Version : Przysz³o¶æ Canon Board - dyskusja.
Ostatnie problemy techniczne z Canon Board wynikaj± stety albo niestety z du¿ej popularno¶ci forum.
W tej chwili przypomnê ¿e forum stoi na serwerach kolegi Leca – który praktycznie sponsoruj nam hosting (w zesz³ym roku zap³acili¶my ok. 100 PLN , w tym roku nic nie p³acimy).
Forum wyci±ga ponad 40GB transferu miesiêcznie a ruch na forum jest kalkulowany na ok. 3 tysi±ce unikalnych u¿ytkowników a dodatkowo mamy w granicach 150-200 osób on line. Z tego co wiecie nasi u¿ytkownicy nie pró¿nuj± na forum i przek³ada siê to na ok. 300-500 nowych postów dziennie.
Ostatnie niedostêpno¶æ forum by³y spowodowane w³a¶nie jego popularno¶ci± – to znaczy serwer który obs³uguje forum jest równie¿ przeznaczony dla klientów biznesowych kolegi Lec-a a okaza³o siê ¿e nasze forum konsumuje wiêkszo¶æ zasobów serwera.
Lec rozbudowa³ serwer tak aby nasze forum mog³o funkcjonowaæ do koñca okresu 12 miesiêcznego czyli od ostatniej op³aty.
Natomiast po koñcu tego okresu powinni¶my znale¼æ sobie w³asny dedykowany serwer (od razu dodam i¿ informacjê te potwierdzi³em ju¿ na stronie suportu VB – autorzy przyznali ¿e przy takim ruch nie we¼mie nas ¿aden hosting który wspó³dzieli serwery z innymi.
Kosz serwer dedykowanego dla forum to suma w granicach 500-800 PLN + VAT miesiêcznie. Wymóg posiadania takiego serwera jest raczej nie podwa¿alny.
Aby uzyskaæ tak du¿e kwoty mamy nastêpuj±ce opcje:
1) Wprowadzenie reklam + zorganizowanie zbiórki która pozwali nam pokryæ przynajmniej roczny kosz hostingu (pomys³ który siê spodoba³)
2) Ograniczenie dostêpu do forum dla niezarejestrowanych u¿ytkowników (ma³o eleganckie i ma³o przysz³o¶ciowe)
3) Kontakt z Canon Polska , Canon Europa w celu znalezienia sponsora ( do Canon Polska ju¿ napisa³em - w czwartek wraca szefowa od PR i bêdê mam nadzieje z ni± rozmawia³ – tak¿e ten punkt rezerwuje dla siebie)
4) Wprowadzenie drobnych op³at rejestracyjnych i zamkniêcie niektórych czê¶ci forum dla niezarejestorwanych ( nie wiem sam czy to dobre rozwi±zanie , ale z drugiej strony je¶li koszt rejestracji by³o by to 5PLN to chyba nie by³ by to problem)
Drodzy – poniewa¿ forum tworzymy my wszyscy dlatego zapraszam do dyskusji, oceny pomys³ów oraz podawania nowych. Bardzo proszê tylko o nie schodzenie na tematy poboczne oraz nie negowanie powy¿szych informacji.
tzw. "sciepa" to nie jest taki zly pomysl. mysle, ze dla wielu osob, ktore znalazly tu rozwiazanie swoich problemow lub napotkaly wartosciowa dyskusje, wysuplanie chocby 5~10zl nie bedzie stanowic problemu.
na pewno warto umozliwic taka opcje. oplaty rejestracyjne/periodyczne - mysle, ze sie nie sprawdzi. sponsoring - dobry pomysl, byle nie oznaczal zapchania forum reklamami i cenzury (jestem jednym z pierwszych do "odstrzalu" za besztanie trabantow itp. itd. ;) wiec tym bardziej )
Canon Polska powinien byæ nam przychylny. Choæ ¯ytniej i tak nie bêdziemy oszczêdzaæ. Reklamy... o ile mo¿na wola³bym unikaæ. Mo¿e jaka¶ op³ata kwartalna albo od razu roczna? Mniej k³opotu by by³o a i op³aty bankowe mniejsze.
kontakt z CP popieram
zbiórke tak¿e, 5 pln to nie problem
ile jest potrzebne na forum ?
transfer/miejsce/dostêpne serwisy/ ?
pozdrawiam
Przy obecnym kursie marketingowym Canon Polska to bêdzie raczej niemo¿liwe. W cuda nie wierze. Bardziej realnym pomys³em jest dotacje od osób korzystaj±cych z forum.
Nie znoszê reklam/spamu itp. Jestem za ogólnoforumow± ¶ciep± (pkt 4) - najprosciej za pomoc± jakiego¶ SMS-a - ¿eby nie bawiæ siê w przelewy za 5 PLN...
Jesli stale korzystaj±cych z CB u¿ytkowników jest oko³o 200 to wychodzi roczna zrzutka w kwocie ok. 50 zl jak dla mnie bez problemu do przyjêcia, to jest raptem jakie¶ 5 z³ miesiêcznie ;)
Tomasz1972 03-07-2006, 21:21 Nie wa¿ne w jaki sposób , ale ¶ciepa jest OK :) :) :) Obowi±zkowo 5z³ , co ³aska te¿ wskazane ;). Smsy moim zadaniem odapadaj± za wzglêdu na ......op³aty z nimi zwi±zane .
mattnick 03-07-2006, 21:23 mo¿e...wy¶lij sms pod numer 8746356 je¶li chcesz poczytaæ forum przez 1 dzieñ koszt 10 gr :) itd...
¦ciepê uwa¿am za sensowny pomys³. Poza tym mo¿e by tak pousuwaæ u¿ytkowników zarejestrowanych w grudniu 1548 r ilo¶æ postów 0
z tego co napisa³ hazan, to sta³ych u¿ytkowników jest 3000, a 200 w tym samym czasie odwiedza forum. Przy 3000 kwota bêdzie ¶miesznie ma³a. A i trolli to nieco odsunie od rejestracji :)
Wprowadzenie op³aty napewno zmniejszy ilo¶æ tzw. jednorazowych u¿ytkowników i byæ mo¿e nieco ograniczy ruch. Z drugiej strony przybywa ¶wiadomych u¿ytkowników spr¿etu foto, wiêc nie jestem pewien czy wspomniane ograniczenie ruchu bêdzie mia³o miejsce.
Zgadzam siê na op³atê, ale mo¿e zrobiæ tak aby op³ata roczna by³a tañsza ni¿ pó³roczna a ta z kolei tañsza ni¿ kwartalna.
Poza tym proponowa³bym aby osoby, które nie op³aci³y swojego cz³onkowstwa nie mia³y dostêpu do niektórych zawarto¶ci forum. Mam na my¶li jakie¶ cenne publikacje etc. co¶ jak na Fred Miranda.
to moze krotko:
- bez wplaty symbolicznych 5zl nie ma opcji zadawania pytan
- za to dziala opcja "Szukaj". co zaznaczone jest grubymi literami, czarno na bia³ym (ew. z czerwonym paskiem).
wiem, moze sie wydac drastyczne. ale wbrew pozorom moze byc niezle
Adam_Max 03-07-2006, 21:32 Mam tak± ma³± propozycjê która mo¿e siê przydaæ.
Kiedy¶ udziela³em siê na innym forum i po pewnym czasie pojawi³ siê ten sam problem po czê¶ci rozwi±zanogo go poprzez modernizacjê dzia³ania forum w nastêpuj±cy sposób.
Nowo zarejestrowany u¿ytkownik móg³ utworzyæ nowy temat dopiero po otwarciu chyba 50 w±tków ju¿ istniej±cych, u¿yciu ok 20 razy opcji szukaj, oraz po 21 dniach od rejestracji.
Pozdrawiam Adam
Jak dla mnie to tak. Po pierwsze primo - op³ata aktywacyjna dla nowych userów, po drugie primo abonamencik miesiêczny lub kwartalny lub roczny do wyboru. Sposób p³atno¶ci - wygodny i niedrogi. Niezap³acone - konto zawieszone. Zap³acone - odwieszone.
3) Kontakt z Canon Polska
Nie mówie nie, ale co jej powiesz jak ci zada jedno pytanko: ilu forumowiczów kupi³o aparat z pl-dystrybucji? Powodzenia.
swaligora 03-07-2006, 22:09 Mam tak± ma³± propozycjê która mo¿e siê przydaæ.
Kiedy¶ udziela³em siê na innym forum i po pewnym czasie pojawi³ siê ten sam problem po czê¶ci rozwi±zanogo go poprzez modernizacjê dzia³ania forum w nastêpuj±cy sposób.
Nowo zarejestrowany u¿ytkownik móg³ utworzyæ nowy temat dopiero po otwarciu chyba 50 w±tków ju¿ istniej±cych, u¿yciu ok 20 razy opcji szukaj, oraz po 21 dniach od rejestracji.
Pozdrawiam Adam
To chyba najlepsze rozwi±zanie je¿eli chodzi o ograniczenie ruchu :) Forum duu¿o wiêksze od naszego ma w³a¶nie takie zasady i bardzo ograniczy³y one ruch oraz ilo¶æ nowych postów a merytorycznie w sumie nic nie utracono.
Co do op³at aktywacyjnych/miesiêcznych jestem jak najbardziej za - lepiej mieæ forum i za niego p³aciæ (rozs±dnie:)) ni¿ nie mieæ niæ :) Jak mus to mus :)
swiderski 03-07-2006, 22:10 Wydaje mi siê, ¿e op³ata nie powinna byæ obowi±zkowa. Wiêkszo¶æ z nas na 99% wspomo¿e nasze forum, ale nie ka¿dego staæ na dok³adanie kolejnych peniêdzy do i tak do¶æ kosztownego hobby.
BTW nie chodzi to u mnie :), ja z chêci± zap³acê za uratowanie CB :)
stdanielo 03-07-2006, 22:13 Niezap³acone - konto zawieszone. Zap³acone - odwieszone.
Przy takiej ilo¶ci userów by³aby to syzyfowa praca dla admina i raczej siê nie sprawdzi, ew. mo¿na wyró¿niæ userów którzy zap³acili.
borkomar 03-07-2006, 22:13 Op³aty spoko - bedzie mniej spamu na forum;)
Witam..
A jakie s± wymagania dla komputera/³±cza/systemu/bazy dla forum??
Pozdrawiam
Artur Starz
Rozwi±zanie jakie wybierzemy powinno zapewniæ nam przynajmniej rok dzia³ania. Nie mo¿e to byæ np. op³ata 5 PLN a dla tych co mog± - bo to zapewni nam kilkaset PLN a potrzebne jest kilka tysiêcy.
Oczywi¶cie sk³adkê mo¿na zrobiæ zawsze - jest to chyba pomys³ najbardziej realistyczny - czyli sk³adka + reklmay.
Jednak coroczna sk³adka mo¿e byæ mêcz±ca a w koñcu stanie siê nie mo¿liwa (przypomne ¿e forum sie rozwija i nie jest celem ograniczanie tego rozwoju)
Mo¿e sa jeszcze jakies inne opcje.
Co do technicznych wymagañ to wyadaj siê ¿e na chwilê obecn± P4+2GB ramu wystarcz± na serwer z forum + bazê danych. Transfer te¿ poda³em reszta jest ma³o wa¿na.
Tomasz1972 03-07-2006, 22:31 Co tu siê czarowaæ . Kasa , kasa , kasa .....................
HAZAN: Daj numer konta i ci co chc± to wp³ac± , je¿eli to niewystrczy zaczniez wprowadzaæ ograniczenia dostêpu .
Wprowadzenie odplatnosci za korzystanie z forum - jestem ZA, jednak z drugiej strony forum powinno w jakis sposob byc atrakcyjne dla osob placacych "abonament". Sama mozliwosc przeszukania jak i zapytania na forum moze nie wystarczyc wiec potrzebne sa wg mnie dodatkowe serwisy. "Baza wiedzy" czy "Battle Cage" tez moga nie wystarczyc aby utrzymac forumowiczow.
Tomasz1972 03-07-2006, 22:38 Ostatnio poszukiwa³em na necie informacji z prawa ..... szukam znajdujê dok³adnie to co mi potrzeba . Klikam ....zap³aæ ;) normalka.
a moze poprostu sie dogadac z canon polska aby udostepnila serwer na forum jesli juz nie bedzie chciala dac troche kasy... ??
a co do sklatki to chyba najlepszy pomysl
a moze poprostu sie dogadac z canon polska aby udostepnila serwer na forum jesli juz nie bedzie chciala dac troche kasy... ??
a co do sklatki to chyba najlepszy pomysl
A kolega czyta co wcze¶niej by³o napisane - pozatym jakby to by³o "proste" to by¶my nie dyskutowali co zrobiæ - niestety Canon Polska jako du¿a korporacja mo¿e nie byæ zainteresowana jednym forum w jednym z krajów.:confused:
czytac czytam, ;) tak jak sam napisales "moze" nie byc zainteresowana, ale co nie znaczy ze probowac nie mozna dlatego tez warto wspomniec o ewentualnym udostepnieniu serwera i loncza ktorego oni i tak nie wykorzystuja najprawdopodobniej w 50%.
Skladka jak najbardziej, chetnie sie dorzuce. A do tego moze otworzyc jakis sklepik z forumowymi gadzetami - kubki, dlugopisy, itp, identyfikatory, smycze ;) Mozna rowniez sprzedawac koszulki z nadrukowanymi zdjeciami autorstwa uzytkownikow forum. Wszystko oczywiscie z odpowiednia marza, dochod z przedsiewziecia pojdzie na utrzymanie forum :)
Co tu siê czarowaæ . Kasa , kasa , kasa .....................
HAZAN: Daj numer konta i ci co chc± to wp³ac± , je¿eli to niewystrczy zaczniez wprowadzaæ ograniczenia dostêpu .
Zastanawiam siê czy p³atna rejestracja zda egzamin : teraz ¶rednio rejstruje siê dziennie miêdzy 10 -25 osób. Po wprowadzeniu op³at mo¿e to byæ 30% z tych liczb czyli np 3-8 osób ( razy np 5 pln)
Inna spraw jest taka ¿e forum ma bardzo du¿o przegl±daj±cych ale nie rejestruj±cych siê u¿ytkowników. Dla nich forum trzeb by by³o zamkn±æ - nie wiem jak to by siê odbi³o na rejstracji, op³atach i popularno¶ci forum.
Wprowadzenie odplatnosci za korzystanie z forum - jestem ZA, jednak z drugiej strony forum powinno w jakis sposob byc atrakcyjne dla osob placacych "abonament". Sama mozliwosc przeszukania jak i zapytania na forum moze nie wystarczyc wiec potrzebne sa wg mnie dodatkowe serwisy. "Baza wiedzy" czy "Battle Cage" tez moga nie wystarczyc aby utrzymac forumowiczow.
Op³aty te nie s± na pensje dla admina czy developera - jest to kwota na hosting. I p³ac±c dostaniesz to co jest teraz. Nikt nie zwolni siê z pracy po to aby do forum dodawaæ nowe funkcje (no chyba ¿e sk³adki pokryj± równie¿ moj± pensje - wtedy jestem do dyspozycji :) )
Z ostatniej sk³adki zosta³o ok 700 PLN i ta kwota pokryje utrzymanie hostingu do koñca pierwszeg kwarta³u przysz³ego roku - (lub co¶ w tych okolicach).
Skladka jak najbardziej, chetnie sie dorzuce. A do tego moze otworzyc jakis sklepik z forumowymi gadzetami - kubki, dlugopisy, itp, identyfikatory, smycze ;) Mozna rowniez sprzedawac koszulki z nadrukowanymi zdjeciami autorstwa uzytkownikow forum. Wszystko oczywiscie z odpowiednia marza, dochod z przedsiewziecia pojdzie na utrzymanie forum :)
Wszelkiego rodzaju sklepiki interentowe z tego typu gadzetami wygladaja tak :
cena koszulki to np 30 PLN - ile dasz swojej mar¿y tyle bêdziesz mia³. Jaki jest sens nabijania komu¶ zysku samemu zyskuj±c niewiele (bo ile mo¿na za koszulkê p³aciæ?)
Nie wyobra¿am te¿ sobie permanentnej sprzeda¿y koszulek za³atwianych w drukarni. To jest dobre na jedn± dwie akcje a nie przez ca³y rok.
Nie znoszê reklam/spamu itp. Jestem za ogólnoforumow± ¶ciep±...
Dok³adnie, JA osobi¶cie :D jestem absolutnie przeciwko robienia z forum choinki wielkanocnej.
Reklamom i akwizytorom mówimy stanowcze NIE!
Je¶li chodzi o '¶ciepê' to jestem przyzwyczajony do ¶ciepywania wêgla do piwnicy :mrgreen: , ale przys³owiowe parê moherowych z³ociszy mogê siê dorzuciæ 8-) W koñcu troll to niech te¿ zap³aci ;)
BTW, reklama jak reklama, ale mo¿e na dzieñdobry zaserwowaæ wszystkim nowym taki banner: "Jest tu jaki¶ cwaniak? - To daj pi±taka. - To jest jaka¶ zorganizowana akcja? - Taka akcja, ¿eby¶ da³ pi±taka..." ;)
Dobra, mia³o byæ powa¿nie :oops:
Krótko i na temat: jestam za sk³adk±, ew. ¶ciep±.
Ale je¿eli to nie rozwi±¿e problemu to niech bêd± reklamy, lepsze forum z bannerami ni¿ nic...
Tak czy siak decyzja nie bêdzie zale¿a³a chyba ode mnie.
Chyba, ¿e planujecie ankietê ;)
Niech zdecyduje elita jak bêdzie najlepiej, a ja siê do tego ustosunkuje.
Jak wspomnia³em mogê dorzucaæ miesiêcznie jakie¶ parê z³ociszy. W ko¶ciele od niedawna nie rzucam, wiêc bêdzie na forum :grin:
Mnie forum wci±gnê³o w ci±gu kilku miesiêcy i teraz zagl±dam tu prawie codziennie. Dowiedzia³em siê tu i nauczy³em masê rzeczy. Z mojej strony jestem za sciep±, a do tego chyba za sk³adk± roczn±. Pomys³ z gad¿etami nie jest z³y, oczywi¶cie przy kooperacji z CP. Wóglole CP móg³by ruszyæ mózgownic± bo jak narazie Nikon bije ich marketingiem na ³eb na szyjê. Kilku moich znajomych kupi³o Nikony w³a¶nie dlatego ¿e N. sponsoruje, stara siê i istnieje w mediach (insza inszo¶æ to pó¼niejszy serwis :-) ) A co do reklam to mo¿e da³o by siê je omijaæ po zalogowaniu...
PS. Aha, sk³adka dobrowolna nie?
Proponuje zrobic zrzutke (mysle ze jak narazie na rok moze wiecej wystarczy) i rozejrzec sie za JEDNYM sponsorem forum (jest miejsce po prawej stronie obok loga na glownej stronie) z taka iloscia odwiedzin nie powinno byc raczej klopotu...
Za rok moze bedzie juz gazetka pdf, moze cos wiecej, Wielki Turniej mam nadzieje ze tez sie bedzie odbywal powiedzmy co 3 mies. ;-) moze sie uda przyciagnac jakis wiekszych sponsorow...
Mamy Szkole CB i rozne takie, jestesmy atrakcyjnym forum ;-) w dodatku preznie sie rozwiajacym, bez rekalmowania ;-)
Na tym etapie jestem przeciwny wprowadzania abonamentow i oplat miesiecznych, jak rowniez limitowania dostepu (choc propozycja akustyka (http://canon-board.info/showpost.php?p=188256&postcount=12) wydaje sie dobra)
Moze zrobmy ta sciepe i poznamy jaka mamy sile i ile mozemy sami zdzialac, pozniej sie zastanowimy co dalej, nawet jesli nie uda nam sie zebrac wszytkiego to dla ewentulanego sponsora pozostanie mniejsza kwota do wylozenia, z tym ze nie powinno to byc mniej niz 51% ;-)
Canon.pl powinien nam dziekowac!!! robimy mu duza reklame i jestesmy bardziej wiarygodni niz spoty w TV czy reklamowki w prasie... (a koszt naszego rocznego utrzymania jest nieporownywalnie mniejszy niz 30 sek w TV :mrgreen:)
Moze rowiniecie forum do jakiejs formy portalowej (to od czego sie zaczelo) tez by bylo jakims rozwiazaniem np. Portal z reklamami a forum bez ;-)
snowboarder 03-07-2006, 23:40 Nie ma sprawy, byle tylko mozna bylo placic
karta albo przynajmniej paypal.com
Il fuoco 04-07-2006, 00:23 ¦ciepa byæ musi.
Ja ze swojej strony staram siê jak mogê by zrobiæ gazetkê a w niej mo¿na daæ info o ¶ciepie na serwer...
A nie da siê swojego serwera postawiæ i p³aciæ za podpiêcie go do powiedzmy 6 mbitów? czy jako¶ tak?...
A nie da siê swojego serwera postawiæ i p³aciæ za podpiêcie go do powiedzmy 6 mbitów? czy jako¶ tak?...
to ma byc powazna propozycja ? :P
do marca jeszcz troche czasu i w miedzyczasie bedziemy widziec na ile rosnie apetyt forum.
ps
Hazan, na rozmowy o kolokacji mamy jeszcze troche czasu. Prawdopodobnie bede mogl zaoferowac cos lepszego niz podczas ostatniej rozmowy.
pozdr
Wiesiek_TGT 04-07-2006, 04:39 Witam
Poni¿sze parametry za 600 PLN rocznie.
My¶lê , ¿e starczy.
Za 300 PLN mo¿na kupiæ 600 GB transfer i 5 GB przestrzeni dyskowej. Trzeba poszukaæ u innych dostawców.
Koncepcja oparta o w³asny fizyczny serwer i zakup dedykowanego dla nas ³±cza zawsze bêdzie wielokrotnie dro¿sza.
Pozdrawiam
Wiesiek
Powierzchnia dyskowa 10 GB
Dodatkowe konto FTP +
Dowolny podzia³ powierzchni na WWW, pocztê i bazy danych +
Nielimitowana ilo¶æ domen ze wskazaniem na katalogi +
Nielimitowana ilo¶æ kont e-mail i aliasów +
Nielimitowana ilo¶æ baz danych MySQL / PostgreSQL +
System antywirusowy i antyspamowy +
Przyjazny panel zarz±dzania Active.admin +
Nowoczesny program pocztowy Active.mail +
Transfer serwera 1200 GB
Bezp³atny okres testowy 14 dni
To mo¿e tak z rana dopisze inn± metodê sta³ego finansowania forum. Za³o¿yæ na shuterstock, albo czym¶ podobnym, konto, na którym mo¿na sprzedawaæ zdjêcia u¿ytkowników forum. Oczywi¶cie zdjêcia, które w³a¶ciciel dobrowolnie udostêpni do takiej akcji. Je¿eli przyzwoity pstrykacz odda jedno zdjêcie ze swojej kolekcji to wyjdzie niez³a galeria pewnie kilkuset zdjêæ, albo i wiêcej. Wiem, wiem kwestie prawne itp, ale mo¿e da siê to jako¶ rozwi±zaæ. Zdjêcia zarabia³y bez wiêkszej ingerencji z naszej strony.
januszP. 04-07-2006, 06:22 Uwa¿am ,¿e za wszelka cenê nale¿y utrzymaæ to forum. Jestem za zrzutk±, ¶ciep± jakkolwiek by tego nie nazwaæ. Nie cierpiê przeszkadz±jacych reklam i innego badziewia za¶miecaj±cego tego co mnie interesuje. Op³aty (przecie¿ niedu¿e) sprawia napewno, ze jeszcze bardziej ugruntuje forum jako forum ludzi powa¿nych (acz weso³ych) i pasjonatów!
Ewentualne sponsorowanie przez Canon Polska (i tylko) by³oby wskazane!
W koñcu my na tym forum jeste¶my NAJLEPSZ¡ REKLAM¡ firmy Canon.(i w dodatku za frico!)
Czy oni tego nie dostrzegaj±?
Pozdrawiam
Janusz
Proponuje zrobic zrzutke (mysle ze jak narazie na rok moze wiecej wystarczy) i
I ostro moderowaæ off-topy. Dla przyk³adu karaæ warnami. Trzy warny i heja. Zrobi siê porz±dek w tematach, bêdzie troszeczkê mniej mitomanii na forum, ludzie naucz± siê u¿ywaæ PW.
Jedyny sponsor, którego chcia³bym zaprosiæ to Canon Polska.
Tak jak wczesniej powiedzia³ Tomasz1973, niech Hazan poda numer konta na które trzeba wp³acaæ pieni±dze, podepnie t± informacjê w widocznym miejscu, po tygodniu zobaczymy jaki bedzie odzew i ile zbierzemy. A pó¼niej bedziemy mieli czas na dyskusjê co dalej.
MarcinekP 04-07-2006, 07:25 Witam,
mo¿e poczekajmy na krok Canon Polska.
Znam przyk³ad (producent karm dla czworonogów:D ), gdzie
forum raz w miesiacu dostaje gratisy za reklamê na forum.
Mo¿e i nam uda siê co¶ wynegocjowaæ.
Je¿eli nie bêdzie szans za³atwiæ z nimi nic, mo¿e wprowadzenie odp³atno¶ci
bêdzie jakim¶ sposobem (chyba na pocz±tek najlepszym z mo¿liwych).
pozdrawiam
Tak jak wczesniej powiedzia³ Tomasz1973, niech Hazan poda numer konta na które trzeba wp³acaæ pieni±dze, podepnie t± informacjê w widocznym miejscu, po tygodniu zobaczymy jaki bedzie odzew i ile zbierzemy. A pó¼niej bedziemy mieli czas na dyskusjê co dalej.
Numer konta do wp³aty.
Do tego zrobiæ Listê Sponsorów:
Je¶li sobie ¿yczy umieszczaæ na li¶cie, je¶li nie to nie.
My¶lê, ¿e forma ze strony Yamaha Mecenasi (http://www.itepe.net/mecenasi.htm)
Dodam, ¿e kolory wyró¿niaj± w zale¿no¶ci od kwoty.
Z³oty-¿ó³ty=50PLN(min.)
Bie¿±ca informacja o stanie konta,wydatki.
Do marca 2007, bêdzie wiadomo, na co i za ile forum staæ.
Jest szansa, ¿e obêdzie siê bez reklamy itp.
Robert
gregor40 04-07-2006, 08:01 Nie wiem czy sposoring od Canon'a to taki dobry pomysl. Canonowi moze przestac sie podobac na przyklad propagowanie zmieniania oryginalnego softu w 300D. Albo szukanie na e-mule ich oprogramiowania serwisowego. Tudziez promowanie nie-Canonowskich serwisow (jesli beda takie, gone promocji). Jednym slowem - Forum moze stracic niezaleznosc.
Obserwowalem zycie wielu forow. Wydaje mi sie ze najpopularniejsza forma jest po prostu doroczna zrzuta.
Nie wiem czy sposoring od Canon'a to taki dobry pomysl. Canonowi moze przestac sie podobac na przyklad propagowanie zmieniania oryginalnego softu w 300D. Albo szukanie na e-mule ich oprogramiowania serwisowego. Tudziez promowanie nie-Canonowskich serwisow (jesli beda takie, gone promocji). Jednym slowem - Forum moze stracic niezaleznosc.
Obserwowalem zycie wielu forow. Wydaje mi sie ze najpopularniejsza forma jest po prostu doroczna zrzuta.
Nie ma serwisu "Canonowskiego" jest tylko CSI, wiêc przynajmniej tutaj nie ma problemu.
canis_lupus 04-07-2006, 08:10 Ja proponujê tak:
1. Reklamy (mozemy przeciez umy¶lnie klikaæ w bannery)
2. Pro¶ba o wolne datki np tak jak tu: http://www.kadu.net/wiki/index.php/Kadu:Site_support
3. Sprzedarz ID, smyczy, koszulek
Op³ata obowi±zkowa - jestem przeciwny, wiele razy wspomaga³em serwisy / projekty opensource (jak kadu, OpenOffice) ale nigdy nie zap³aci³em czego¶ co by³o narzucane.
Poza tym: Zeby obs³u¿yæ taki serwis wcale nie potrzeba bardzo mocnego (drogiego) kompa. Chyba bardziej liczy siê ³±cze. My¶lê ¿e taki serwer taniej by³o by samamu skleciæ i wykupiæ np DSLke w tp. 40GB transferu miesiecznie to nie tak duzo, i symetryczne 2Mb powinno spokojnie wystarczyæ.
CP + ¶ciepa + ew. reklamy (mi w umiarkowanej ilo¶ci nie przeszkadza³yby, o ile by³yby to zwyk³e bannery a nie lataj±ce flashowe g%$#%$)
I ja mam kilka propozycji, ktore mozna w kolejnosci wykonac:
- reklamy niech beda.... ale takie gdzie reklamodawcy placa za ilosc odslon dziennych/miesiecznych a nie za klikniecia. Jak komus sie nie beda podobac to niech zablokuje - sa nakladki na IE, sa alternatywne przegladarki z blokowaniem reklam, wiekszosc firewalli tez ma taka opcje.
- zrzutka publiczna... raz na rok jest do wykonania
- w miedzyczasie rozmowy o sponsoring Canona. Jesli beda skuteczne to zysk ze zrzutki moze pojsc na co innego (gadzety, nagrody, fundusz reprezentacyjny, fundusz motywacyjny dla moderatorow :mrgreen: )
- dopiero jak powyzsze elementy zawioda to mozna rozwazyc ewentualne ograniczenia/oplaty - ale chcialbym podkreslic by te opcje rozwazyc tylko w ostatecznosci i dramatycznej sytuacji, dbajac o dobro uzytkownikow i nie zniechecanie nowych
To ja z grubsza powtorze co napisalem Hazanowi w mailu :)
przede wszystkim trzeba uderzyc (juz! teraz! zaraz!) do Canona (PL/EU) i zobaczyc co oni na to - to pozwoli okreslic "na czym stoimy"
jesli oni na to nic, to chyba jednak zrzutka.. Forum platne to automatycznie narzekania ("warn? jaki warn? place i wymagam!") no i jednak w jakims sensie forma stworzenia forum "dla elity" - a jak sie takie proby koncza to co poniektorzy wiedza :) Poza tym "wyslij SMS na numer 7222 aby sie zalogowac" to jednak jakies takie... nieprzyzwoite :?
Reklamy? Mi to nie przeszkadza (o ile zobacze), ale na tym sie nie zarobi.. a juz na pewno nie kilkaset PLN miesiecznie
Pomysl gonzo44 jest w sumie oryginalny i ciekawy. Ale raczej nie w serwisach typu shutterstock (ile to bylo? 60gr za fotke? :lol:) - choc konkretnie alternatywy podac nie potrafie
1. Je¿eli zrzutka to dobrowolna, bez faworyzowania wp³acaj±cych.
2. Je¿eli reklamy to nie wyskakuj±ce/zas³aniaj±ce pó³ strony (Vitez - nie ka¿dy w pracy ma mo¿liwo¶æ dowolnego instalowania oprogramowania)
3. Co do zarabiania na zdjêciach to my¶lê, ¿e gwarantuje to w miarê sta³y dochód i samoistnie stworzy galeriê najlepszych zdjêæ u¿ytkowników, bêd±c± reklam± dla forum.
Ewentualne sponsorowanie przez Canon Polska (i tylko) by³oby wskazane!
W koñcu my na tym forum jeste¶my NAJLEPSZ¡ REKLAM¡ firmy Canon.(i w dodatku za frico!)
Czy oni tego nie dostrzegaj±?
Janusz
To nie jest takie oczywiste. Zauwaz ile na forum bylo watkow reklamujacych produkt konkurencji (najwiekszy chyba byl watek dotyczacy Tamronow). Nie wiem, czy firma Canon powinna sie z tego cieszyc? Chociaz z drugiej strony prawie wszyscy uzytkownicy Canon-Board maja przynajmniej jeden korpus Canona do ktorego podpinaja rozne rzeczy i byc moze niezdecydowany, jesli zobaczy ze mozna podpinac Tamrona, Sigme, M42 itd... to zdecyduje sie na system EOS (dokladniej: na korpus). Ciezko ocenic na czym glownie zalezy Canonowi (czy na sprzedazy szkiel, czy na sprzedazy korpusow, czy na sprzedazy kompaktow...mysle ze glownie chodzi im o to ostatnie)... dlatego napisalem, ze nie jest oczywiste, ze Canon z entuzjazmem przyjmie oferte sponsorowania forum.
pzdr
Ciezko ocenic na czym glownie zalezy Canonowi (czy na sprzedazy szkiel, czy na sprzedazy korpusow, czy na sprzedazy kompaktow...mysle ze glownie chodzi im o to ostatnie)
S±dz±c po ostatniej ofercie kompaktów to nie za bardzo - gdzie jest moje Pro2 !!! :evil:
Zale¿y im na sprzeda¿y 350D i 3000D (je¶li wyjdzie) bo tu najwiêcej zarabiaj± i przede wszystkim na szk³aaaach.
dentharg 04-07-2006, 09:24 Dobrowolna ¶ciepa raz do roku - OK. ¦ciepa = brak reklam (najlepiej) lub niewielkie bannerki.
Co do op³aty obowi±zkowej to mam w±tpliwo¶ci: tak jak zaznaczy³ Muflon mo¿e byæ "p³acê - wymagam!" i pó¼niej bêd± pisaæ "zap³aci³em a taki-siaki-owaki mnie pojecha³ i w ogóle g*no powiedzia³ m±drego"...
2. Je¿eli reklamy to nie wyskakuj±ce/zas³aniaj±ce pó³ strony (Vitez - nie ka¿dy w pracy ma mo¿liwo¶æ dowolnego instalowania oprogramowania)
W pracy to albo to admin powinien dbac by proxy firmowe nie przepuszczalo reklam. A jesli nie to znaczy ze w pracy masz pracowac a nie sie internecic :p
A ja chcia³bym dodaæ nastêpuj±ce info od siebie.
Prowadzê firmê informatyczn± posiadaj±c± serwery www.
Dla zachêty/pasji/zaitneresowania utrzymujemy niektóre us³ugi za darmo, lecz wcze¶niej czy pózniej przychodzi moment uiszczania op³at, w³a¶nie ze wzglêdu na baardzo du¿y ruch i obci±¿anie sprzêtu.
Gdy dochodzi ju¿ do tego etapu, to za ka¿dym razem serwisy upadaj±.
Mamy miêdzy innymi kulinarne, informatyczne, serwisy gier itp.
Historia niestety jest ci±gle powtarzalna.
G³ówn± przyczyn± nie jest wysoko¶æ przez Was okre¶lonej tzw "¶ciepy", lecz niedbalstwo/zapominalstwo lub po prostu mówi±c brak mo¿liwo¶ci wyegzekwowania wnoszenia op³at.
To na tyle.
Pozdrawiam.
KuchateK 04-07-2006, 09:54 Sadzac po skutecznosci ostatniej zrzutki mysle ze warto zaczac od tego...
W pracy to albo to admin powinien dbac by proxy firmowe nie przepuszczalo reklam. A jesli nie to znaczy ze w pracy masz pracowac a nie sie internecic :p
Te¿ pracujê w banku... :P
Gdy dochodzi ju¿ do tego etapu, to za ka¿dym razem serwisy upadaj±.
Mamy miêdzy innymi kulinarne, informatyczne, serwisy gier itp.
Historia niestety jest ci±gle powtarzalna.
G³ówn± przyczyn± nie jest wysoko¶æ przez Was okre¶lonej tzw "¶ciepy", lecz niedbalstwo/zapominalstwo lub po prostu mówi±c brak mo¿liwo¶ci wyegzekwowania wnoszenia op³at.
Tu jest inaczej ;-) byla juz raz robiona zrzutka - skonczylo sie proszeniem o nie wysylanie juz wjecej pieniedzy ;-)... mam nadzieje ze teraz bedzie tak samo 8)
slawi_3000 04-07-2006, 11:43 Dla mnie:
1. Je¿eli mamy znie¶æ mo¿liwo¶æ swobodnego ruchu i zadawania "g³upich" pytañ, to musimy zmieniæ logo z "forum u¿ytkowników" na "CB - kó³ko cioci Frani".
2. Zgoda na 1 (s³ownie jednego) sponsora. Jak patrzê na stopki, to je¿eli CPolska my¶li o przysz³o¶ci, to powinien zasponsorowaæ z ma¶lanymi oczyma i bez bannera. Jak nie (????), to nie - jeden dobry i my¶l±cy o przysz³o¶ci e-sklep foto z 1 bannerem wystarczy.
3. Absolutnie równowa¿ne i dopuszczalne s± dobrowolne datki, pod warunkiem zachowania swobody dostêpu i zadawania pytañ.
S³awek
digi-tech.pl 04-07-2006, 11:52 Zastanawiam siê, czy rzeczywi¶cie potrzebny bêdzie tak drogi serwer dedykowany. Przypuszczam, ¿e forum wraz z bazami postawiæ mo¿na na serwerze jednej z popularnych firm hostingowych (której NAZWY tu nie podam :) ) za oko³o 600pln netto/rocznie
digi-tech.pl ,ale decyzju ju¿ raczej zapad³a:
Natomiast po koñcu tego okresu powinni¶my znale¼æ sobie w³asny dedykowany serwer (od razu dodam i¿ informacjê te potwierdzi³em ju¿ na stronie suportu VB – autorzy przyznali ¿e przy takim ruch nie we¼mie nas ¿aden hosting który wspó³dzieli serwery z innymi.
Kosz serwer dedykowanego dla forum to suma w granicach 500-800 PLN + VAT miesiêcznie. Wymóg posiadania takiego serwera jest raczej nie podwa¿alny.
digi-tech.pl ,ale decyzju ju¿ raczej zapad³a:
Jestem z bran¿y i trochê dzia³am na swoj± niekorzy¶æ, ale zawsze mnie zastanawia³a abstrakcyjna wysoko¶æ tych op³at.
500-800 z³ /miesi±c?
Hmm. Co niektórzy tyle chc± , ale naprawdê te op³aty to z ksiê¿yca.
Za te pieni±dze po roku (500-800 x 12):
-kupujesz maszynê (serwer)
-stawiasz Linuxa + odpowiednie us³ugi
-utrzymujesz ³±cze (za sta³ymi adresami IP do usera 4-10 MB/ od 500-2MB)
-utrzymujesz w³asn± domenê
-masz wszystkich w nosie.
Aaa i jeszcze jedno:
-zostanie Ci jeszcze jakie¶ 10-30% tej sumy na .....
Hmm. Co niektórzy tyle chc± , ale naprawdê te op³aty to z ksiê¿yca.
Za te pieni±dze po roku (500-800 x 12):
-kupujesz maszynê (serwer)
-stawiasz Linuxa + odpowiednie us³ugi
-utrzymujesz ³±cze (za sta³ymi adresami IP do usera 4-10 MB/ od 500-2MB)
-utrzymujesz w³asn± domenê
-masz wszystkich w nosie.
... i w pip dodatkowej roboty, ktorej nie musisz robic w wypadku korzystania z komercyjnej uslugi: porzadne backupy, security, utrzymywanie jakichs czesci "spare" (no bo przeciez jak padnie RAM to nie chcemy na gwalt biegac po sklepach, nie?). I wlasnie za to (do tego robione przez ludzi ktorzy zajmuja sie tylko tym, a nie "administruja serwem w wolnych chwilach") placisz w firmie hostingowej. Rowniez za to, zeby jesli np. usterka nie jest naprawiona w terminie wymaganym w umowie, zrobic raban i domagac sie satysfakcji :) Krotko mowiac: placisz i masz wszystkich w nosie. Realnie pewnie 300PLN, a reszta to zysk. Jesli uwazasz ze to za duzo... no to gotowy plan na biznes :)
... i w pip dodatkowej roboty, ktorej nie musisz robic w wypadku korzystania z komercyjnej uslugi: porzadne backupy, security, utrzymywanie jakichs czesci "spare" (no bo przeciez jak padnie RAM to nie chcemy na gwalt biegac po sklepach, nie?). I wlasnie za to (do tego robione przez ludzi ktorzy zajmuja sie tylko tym, a nie "administruja serwem w wolnych chwilach") placisz w firmie hostingowej. Rowniez za to, zeby jesli np. usterka nie jest naprawiona w terminie wymaganym w umowie, zrobic raban i domagac sie satysfakcji :) Krotko mowiac: placisz i masz wszystkich w nosie. Realnie pewnie 300PLN, a reszta to zysk. Jesli uwazasz ze to za duzo... no to gotowy plan na biznes :)
Drogi Muflonie.
Nie czytasz ze zrozumieniem.
Napisa³em , ¿e to ja ¶wiadczê takie us³ugi.
Ja.
A pracy (mimo oko³o 100 osobowego personelu, skierowanego do zupe³nie innych zadañ) nie mamy z utrzymaniem wcale.
0 , zero.
Backupy robi± siê same. Serwery siê nie psujê, nie wieszaj± .
Wiem o czym piszê.
Wiêc bardzo proszê nie uczyæ mnie tego co robiê od ponad 15 lat i nie¼le na tym wychodzê.
Ta inforamcja mia³a s³u¿yc jako dobra porada.
Pozdrawiam.
snowboarder 04-07-2006, 13:02 Mnie sie tez szczerze powiedziawszy wydaje, ze $2-3K na rok
to sporo pieniedzy jak na cos, co teraz jest free.
Niby wszyscy sie deklaruja itd, ale realnie liczac tu jest moze
max 200 osob. ktore by zaplacily z wlasnej woli datek.
Raczej pewnie 100. Czyli musi to byc min 50-100 PLN. Sporo.
Po prostu wydaje mi sie, ze chcecie przeskoczyc z posklejanego
na gume do zucia malucha do nowiutkiego i pachnacego Audi
(sorry za wybor marki, osobista preferencja :-) ).
Moze jest jakies wyjscie posrednie?
I powtarzam sie, ale koniecznie musi byc jakas opcja
dla placacych z zagranicy. Ja za chiny nie mam czasu i ochoty
bujac sie z wysylaniem pieniedzy na jakies konta w Polsce.
Paypal.com to najprostsza forma przyjmowania platnosci karta
i (chyba) dziala w Polsce.
.........Dla mnie:
1. Je¿eli mamy znie¶æ mo¿liwo¶æ swobodnego ruchu i zadawania "g³upich" pytañ, to musimy zmieniæ logo z "forum u¿ytkowników" na "CB - kó³ko cioci Frani"......
Tu siê z Tob± zgadzam, kwestie bytowe nie powinny zmieniaæ filozofii CB, która jest OK.
Abonamenty, sta³e op³aty, SMS-y, to okazja dla fiskusa by po³o¿yæ na tym rêkê, jest to ju¿ jaka¶ forma dzia³alno¶ci (non profit, lub profit).
Chyba najpro¶ciej i bezpiecznie jest zrobiæ prywatnie zrzutkê do kapelusza, jak bêdzie kasy za ma³o to pomyslimy co dalej.
ha a tak sie zastanawiam czy np Canon POlska by poparl prywatna osobe i jej prywatne forum czy mozelepiej mu sie bedzie rozmawialo ze stowarzyszeniem? ktore ma forme prawna?
* Pismo do Canon PL i/lub EU -
- jesli tak to OK
* jesli nie - zciepa i patrzymy co dalej
paypal i zaplata karta chyba odpada, trzeba bedzie odprowadzac jakies podatki itp sprawy, moze sie wszytko znacznie skomplikowac, choc kazda wplata moze byc istotna dla bytu forum ;-)
Bigger fajnie ze masz firme "w branzy", napisz do Hazana swoja oferte z rabatami ;-), moze bedzie taniej.
snowboarder 04-07-2006, 13:17 Paypalem mozna placic prywatnej osobie, np hazanowi.
I to wszystko. Musicie tylko potwierdzic, ze to dziala w Polsce.
A mo¿e trzeba kupiæ serwer i p³aciæ za kolokacje i obs³ugê ? nie wiem jakie to s± koszty?
ha a tak sie zastanawiam czy np Canon POlska by poparl prywatna osobe i jej prywatne forum czy mozelepiej mu sie bedzie rozmawialo ze stowarzyszeniem? ktore ma forme prawna?
* Pismo do Canon PL i/lub EU -
- jesli tak to OK
* jesli nie - zciepa i patrzymy co dalej
paypal i zaplata karta chyba odpada, trzeba bedzie odprowadzac jakies podatki itp sprawy, moze sie wszytko znacznie skomplikowac, choc kazda wplata moze byc istotna dla bytu forum ;-)
Bigger fajnie ze masz firme "w branzy", napisz do Hazana swoja oferte z rabatami ;-), moze bedzie taniej.
Tak naprawdê to przesz³o mi przez my¶l ¿eby co¶ zaproponowaæ.
Ale powiem szczerze ¿e mimo wielu ostrych tu wypowiedzi , lubiê i ceniê to grono.
Nie chcia³bym mieszaæ mojej profesji z pasj±.
Jak bêdzie siê co¶ naprawdê z³ego dzia³o , jestem do dyspozycji.
A co do instytucji , to mam bogate do¶wiadczenia co do fundacji niedochodych , które to bardzo mile s± widziane przez pertraktuj±cych , mniej przez US ze wzglêdu na niedochodowo¶æ :)
I pod ka¿dym wzlêdem lepiej rozmawia siê z osob± reprezentuj±c± instytucjê (fundacjê) ni¿ prywatn±, chocia¿by ze wzglêdu na odpowiednie dokumenty potwierdzaj±ce zawarcie umowy (np. faktury).
A mo¿e trzeba kupiæ serwer i p³aciæ za kolokacje i obs³ugê ? nie wiem jakie to s± koszty?
Zale¿y tylko i wy³±cznie od konkretnego przypadku/providera.
Ceny od wliczenia w koszt do kilkuset z³otych miesiêcznie.
W przypadku jakichkolwiek pytañ/niejasno¶ci s³u¿e fachow± pomoc±.
Ps.
A mo¿e to u mnie szukacie/szukali¶cie tego miejsca :) Kto to wie.. Gdyby tak by³o (mam kilkana¶cie ró¿nych serwerów) proszê o zaznaczenie ¿e na Board-Canona.
Je¶li to ju¿ nast±pi³o tzn- nie u mnie.
stdanielo 04-07-2006, 13:27 nie wiem nie znam siê ale mo¿e co¶ z tego by straczy³o? http://home.pl/serwery
Poki co (zakladajac ze Canon PL raczej nie sypnie groszem) to to jest chyba najrozsadniejsze wyjscie. Jesli Lec bedzie nadal chetny na sponsorowanie (bo przy tych cenach w praktyce to sie do tego sprowadza) nam lacza, to wstawic mu maszyne, niech to zintegruje z tym co robi dla siebie (OS, siec, backup - bez sensu zeby ta robota byla robiona dwa razy), idealnie rowniez moglby postawic i zarzadzac serwisami - choc dla odmiany z mozliwoscia ze i my/Ty cos tam czasem po konfigach, w uzgodnieniu, grzebniemy.
Sytuacja bylaby praktycznie taka jak teraz, tyle ze a) maszyna bylaby oddzielna i nie psulibysmy calosci, b) Lec mialby troche wiecej roboty (jesli ma hosting dobrze zorganizowany to w sumie niewiele) c) moglibysmy sami robic pewne rzeczy, ktore do tej pory rozbijaly sie o brak uprawnien :)
To jest tak naprawde glownie koszt jednorazowy (kilka kPLN), potem to kwestia utrzymywania czesci zapasowych i wymiany psujacych sie.
Lec, jak Ty to widzisz?
DoMiNiQuE 04-07-2006, 13:59 Hmmm, pojemnosc konta 10GB, transfer miesieczny 80GB, cena 450PLN/ROK (netto) http://www.cal.pl/index.php?act=pro Nie wystarczy cos takiego?
Grrr... DoMiNiQuE/stdanielo: serwer dedykowany nie hosting! To juz zostalo ustalone - nie interesuje nas oferta: "miejsce na dysku i transfer", ale maszyna, ktora mozemy zajezdzic na smierc jesli bedziemy chcieli :) Lub jeszcze prosciej: wszystko co w ofercie jest ponizej 1000PLN/rok to nie to o co chodzi :lol:
DoMiNiQuE 04-07-2006, 14:04 Dobra dobra, juz sie nie wtracam i siedze cicho ;)
P.S.
No ale kurcze po cos oferuja te zawrotne miesieczne transfery ...80GB/miesiac nam nie wystarczy? Dobra ..juz nie bede ;)
ale sprawa nie rozbija sie o transfer tylko o moc obliczeniowa serwera, jesli na jednym serwerze bedzie dzialac kilka forow, portal strony itp to nasze forum przestaje dzialc... wiec trzeba poprostu miec procesor i pamiec na wylacznosc ;-)
wydaje mi siê, i¿ nadszed³ w³a¶ciwy moment na za³o¿enie stowarzyszenia/fundacji posiadaj±c± osobow¶æ prawn±.
U³atwi to:
1. pozyskanie sponsorów ->Canon Polska, i innych
2. Wydawanie periodyku Canon-Board
3. Znale¼æ serwer
4. Przep³yw gotówki
5. Organizacjê konkursów, zlotów, plenerów itp.
pomy¶lcie o tym
ja siê nie mieszam, bo za krótko tu jestem :(
ale jakby co to s³u¿ê pomoc±.
dentharg 04-07-2006, 14:42 http://www.servermatrix.com/
119 USD/miesi±c za najtañszy dedykowany.. 1500 GB transfer miesiêczny.
Serwery i wszystko co siê z nimi wi±¿e to nie moja dziedzina nauki wiêc sie nie bêdê wypowiada³ ale je¶li chodzi o ¶ciepê na zbo¿ny cel :) to zawsze mo¿na na mnie liczyæ.
Mimo ze g³ownie czytam ni¿ pisze na forum a moze w³a¶nie dlatego, ze tak robie jestem za oplata, czy to w formie "¶ciepy" czy stalej sk³adki.
S³uchajcie Biggera.
Serwer dedykowany? W foto jêzyku mo¿na przedstawiæ
to tak: kupowanie lustrzanki dla nastolatki by pstryka³a
fotki na koloniach. Bez sensu, prawda?
Wierzcie, ¿e wystarczy zwyk³y 'wirtualny' hosting
u dobrego dostawcy. Po co CB 'serwer który mo¿na
zaje¼dziæ'?
To raz. A dwa: patronat Canona...
Wiecie dlaczego nie powinni¶cie siê ³udziæ, Wy w to
wierz±cy? Proste: jaki interes ma w tym Canon, by
na forum wydaæ kasê? ¯aden.
Bo je¶li nie wyda na CB z³otówki, to... i tak tego
samego Canonika bêdziecie wychwalaæ w niebog³osy.
Identyczn± sytuacjê trenujemy w jednym z moto
klubów - równie¿ chcieliby¶my mieæ nad sob± patrona
w postaci polskiego przedstawiciela marki w której
autach je¼dzimy - ale... jaki ma w tym interes ów
koncern? ¯aden. No i patronatu nie ma.
:]
Szy.
Aha, i jeszcze: reklama.
Rozumiem tych, którzy 'nienawidz± wszelkiej reklamy'.
Ale te¿ i nie rozumiem i widzê w tym trochê egoizmu.
Spróbujcie, Wy forum zarz±dzaj±cy, podej¶æ z takim
dystansem w jedn± i w drug± stronê, to znaczy
stworzyæ jakie¶ miejsce na komercyjne oferty tutaj
na forum i sprzedawaæ tam reklamê, za niewielkie
pieni±dze.
Poniewa¿ jest to miejsce odwiedzane przez bardzo
¶ci¶le stargetowanego usera, nie powinno byæ
¿adnych k³opotów, by zebraæ tu kilka, kilkana¶cie
ofert fotosklepów, które t³uk± du¿± kasê na Was.
I prosiæ userów, by rzeczywi¶cie korzystali z ofert
tych¿e sklepów. Proste, wed³ug mnie skuteczne
i s±dzê ¿e do prze¿ycia przez tych 'nienawidz±cych'
z pocz±tku posta.
:]
Szy.
S³uchajcie Biggera.
Serwer dedykowany?
(...)
zaje¼dziæ'?
support VB potwierdzil ze przy takim ruchu potzrebny jest serwer dedykowany - to nie jest przedmiotem dyskusji
support VB potwierdzil ze przy takim ruchu potzrebny jest serwer dedykowany - to nie jest przedmiotem dyskusji
Ja równie¿ mam w swoich serwisach forum oparte
na vB. - jest to jeszcze jeden skrypt sieciowy,
który mo¿na oceniaæ *wy³±cznie* w kategoriach
generowanego ruchu i obci±¿enia.
Szy.
Chcia³bym dodaæ jeszcze jedno.
Mianowicie, nie zawsze to co siê widzi/czyta przek³ada siê na to co siê dostaje.
Mo¿e troche enigmatycznie, ale ja¶niej niestety nie mogê.
Powodzenia.
digi-tech.pl 04-07-2006, 16:39 S³uchajcie Biggera.
Serwer dedykowany? W foto jêzyku mo¿na przedstawiæ
to tak: kupowanie lustrzanki dla nastolatki by pstryka³a
fotki na koloniach. Bez sensu, prawda?
zaje¼dziæ'?
Szy.
W pe³ni popieram tê wypowied¼. Uwa¿am, ¿e wydawanie tak du¿ej kwoty na serwer dedykowany to strata pieniêdzy. Co¶ takiego jak forum canon-board.info wbrew pozorom nie potrzebuje zbyt mocnego sprzêtu aby dzia³aæ jak nale¿y. Czo³owe polskie firmy hostingowe (home, nazwa) dysponuj± dobrym sprzêtem i na pewno korzystaj±c z ich us³ug bêdziemy mogli cieszyæ siê szybko dzia³aj±cym forum. Co do limitu transferów to 500-600GB/rocznie powinno wystarczyæ. Koszt takiego serwera to do 600 pln. netto rocznie. Je¿eli i na to nie znajd± siê fundusze to jestem w stanie (oczywi¶cie za ma³± reklamê :) ) zasponsorowaæ serwer w nazwie.
Ja równie¿ mam w swoich serwisach forum oparte
na vB.
Podrzuæ linka, zobaczymy czy mo¿na mówiæ o porównaniu.
Gdyby kto¶ mi da³ gwarancjê, ¿e na dzielonym hostingu w home.pl forum bêdzie ¶migaæ bez problemu, to by³bym pierwszy za tym, ¿eby tak zrobiæ - sam korzystam z ich us³ug i jestem bardzo zadowolony - i ogólnie jestem zwolennikiem rozwi±zañ prostych. Powiem wiêcej, idea serwera dedykowanego (którym trzeba siê zajmowaæ) napawa mnie odraz± :) Ale póki co mamy zbie¿ne informacje od a) Leca b) supportu VB które pozwalaj± przypuszczaæ ¿e w tym wypadku specjalnie wyj¶cia nie ma.
Moim skromnym zdaniem sciepa na sprzêcik przy takiej ilo¶ci entuzjastów nie powinna byæ problemem, a nie wiem czy nie lepiej byæ niezale¿nym. Ale có¿, na na necie siê nie znam. A fajne jest to, ¿e nawet lurkerzy deklaruj± siê aby tylko podtrzymaæ forum przy ¿yciu. (oby na deklaracjach siê nie skoñczy³o :-) )
Chcia³bym dodaæ jeszcze jedno.
Mianowicie, nie zawsze to co siê widzi/czyta przek³ada siê na to co siê dostaje.
Mo¿e troche enigmatycznie, ale ja¶niej niestety nie mogê.
Powodzenia.
"Sowy nie s± tym, czym siê wydaj±."
A wracajac do tematu, to jako ze jestem niepoprawnym optimista, to sadze ze w CP wiele sie wywalczyc nie uda.
Nic nowego nie napisze ale IMHO
1. dobrowolna zrzutka
2. reklamy
Platnosci smsami (a feee, mam do tego uraz) czy jakimis innymi ustrojstwami za mozliwosc skorzystania z forum to porazka - zapewne duzo ludzi zniecheci a chyba nie o to chodzi...
Natomiast jestem pelen wiary w ludzi i sadze ze jak sie zbierzemy, to uzbieramy wlasnymi srodkami :)
A komu bedzie przeszkadzal jeden lub dwa bannerki ?
'Kup± mo¶ci panowie, kup± !"
Nie jestem przekonany, ¿e zakup sprzêtu to dobry pomys³ (zgadzam siê z Muflonem), po dwóch latach masz staroæ a po trzech, góra czterech zabytek na li¶cie Unesco. Zdecydowanie lepiej jest wynaj±æ przestrzeñ i transfer u dostawcy tyle, ¿e musi byæ to sprawdzony dostawca. Na reklamach i w ofertach wszystko wygl±da dobrze ale rzeczywisto¶æ rozmija siê czasem o lata ¶wietlne.
Dobre pomys³y zg³osi³ Vitez, zdaje siê, ¿e od reklam nie uciekniemy ale niech bêd± to nasze "bran¿owe" i mo¿e niech nie bêdzie ich za du¿o.
Mo¿e jeszcze jedna sugestia, ale nie wiem jak z wykonaniem, chodzi mi o p³atne umieszczanie og³oszeñ o sprzeda¿y sprzêtu. Od ka¿dego og³oszenia jaka¶ drobna op³ata. Wiem, wiem jak to ¶ci±gaæ... napewno s± jakie¶ rozwi±zania softowe.
(...)
Mo¿e jeszcze jedna sugestia, ale nie wiem jak z wykonaniem, chodzi mi o p³atne umieszczanie og³oszeñ o sprzeda¿y sprzêtu. Od ka¿dego og³oszenia jaka¶ drobna op³ata. Wiem, wiem jak to ¶ci±gaæ... napewno s± jakie¶ rozwi±zania softowe.
No tu akurat nie wiem czy masz racjê. Czêsto og³±szaj± sie ludzie z "uk³onem" dla u¿ytkowników CB i spuszczaj± na cenie, wiêc braæ od nich jeszcze dodatkowe nawet grosze? IMHO jako¶ nie fair...
a skad wogole pomysl o sciepie na sprzet? sprzêt jest zapewniony przez us³ugodawce.
a skad wogole pomysl o sciepie na sprzet? sprzêt jest zapewniony przez us³ugodawce.
Zara moment... sugerujesz, ¿e masz ochotê zafundowaæ forum osobny, dedykowany serwer, w ramach tego samego hostingu (ew. po negocjacji cen)? :lol:
za darmo nic nie ma... ale cena za sprzet jest wliczona w usluge. Im lepszy sprzet tym dro¿sza us³uga. Wprostproporcjonalnie.
za darmo nic nie ma... ale cena za sprzet jest wliczona w usluge. Im lepszy sprzet tym dro¿sza us³uga. Wprostproporcjonalnie.
No to czekamy [ czy te¿ raczej Hazan czeka (albo i ju¿ nie czeka bo ma, tylko nie wiemy ;-)) ] na konkretn± propozycjê. Choæby po to, ¿eby móc wpisaæ jakie¶ szczegó³y w kwadracik p.t. "opcja pierwsza".
A mo¿e warto w przyklejonych w±tkach zamiesciæ gotowe druczki przelewów. Kto chce bêdzie wp³aca³ kasê. Ja to zrobie na pewno. :!:
Mo¿e wystarczy podaæ tylko numer konta, ja zrobiê to elektronicznie.
onegdaj bylem administratorem forum, generujacego transfer rzedu 30-35 giga miesiecznie, mialem na to serwer wirtualny z alpha.pl, nigdy nie bylo wiekszych problemow z dzialaniem serwera. to tyle w kwestii moich doswiadczeni z messageboardami.
pozdrawiam
a.
djtermoz 04-07-2006, 21:18 O jasny gwint. Wystarcz pare dni wolnego wziasc a tutaj na forum waza sie losy swiata...
Zgadzam sie z tym co napisal snowboarder:
Wezcie to pod uwage. Moze nas (osob zza granicy) nie ma tu tak wiele ale chcielibysmy sie przyczynic do tworzenia tresci tego forum.
Cokolwiek postanowicie nie zapominajcie o nas.
Cokolwiek postanowicie nie zapominajcie o nas.
Postaramy siê :) Jest silne lobby (ja, Kuchatek) w tym kierunku :mrgreen:
Zaibatsu 04-07-2006, 21:23 3) Kontakt z Canon Polska , Canon Europa w celu znalezienia sponsora ( do Canon Polska ju¿ napisa³em - w czwartek wraca szefowa od PR i bêdê mam nadzieje z ni± rozmawia³ – tak¿e ten punkt rezerwuje dla siebie)
[/B]
jak to nie wypali sprubój u Nikona :mrgreen:
a tak serio to my¶lê ¿e forma drobnej op³aty nie by³aby z³a tylko pozostaje pytanie jak to zoorganizowaæ:)
W pe³ni popieram tê wypowied¼. Uwa¿am, ¿e wydawanie tak du¿ej kwoty na serwer dedykowany to strata pieniêdzy. Co¶ takiego jak forum canon-board.info wbrew pozorom nie potrzebuje zbyt mocnego sprzêtu aby dzia³aæ jak nale¿y. Czo³owe polskie firmy hostingowe (home, nazwa) dysponuj± dobrym sprzêtem i na pewno korzystaj±c z ich us³ug bêdziemy mogli cieszyæ siê szybko dzia³aj±cym forum. Co do limitu transferów to 500-600GB/rocznie powinno wystarczyæ. Koszt takiego serwera to do 600 pln. netto rocznie. Je¿eli i na to nie znajd± siê fundusze to jestem w stanie (oczywi¶cie za ma³± reklamê :) ) zasponsorowaæ serwer w nazwie.
Skasuje ka¿dy nastêpny post który bêdzie mówi³ o tym ¿e damy rade na serwerze w home pl i innych nie dedykowanych. Serwery w home pl s± dzielone na kilkadziesi±t serwisów -je¶li jeden podskoczy z zu¿yciem CP - oddadza pieni±¿ki i dowiedzenia. To samo spotka³o mój inny serwis ju¿ parê razy. Nikt kto zarabia na ilo¶ci nie bêdzie bawi³ siê w optymalizacje. Sprawa wa¿niejsza - w ci±gu roku forum uros³o o pewnie dobrze ponad 100% aktywno¶ci - jaki hosting da nam miejsce za np nastêpny rok (transfer ok 100 GB)?
Pamiêtaæ trzeba o wszystkim nie tylko o chwili obecnej.
Serwery w home pl s± dzielone na kilkadziesi±t serwisów -je¶li jeden podskoczy z zu¿yciem CP - oddadza pieni±¿ki i dowiedzenia.
.. albo ewentualnie (formalnie chyba prosciej dla operatora) po prostu zrobi± tak, ¿e "nie podskoczy" :) tyle ¿e bêdzie siê tak wlek³o, ¿e nie da siê u¿ywaæ :mrgreen: Poza tym siê zgadza.
Paypal.com to najprostsza forma przyjmowania platnosci kartai (chyba) dziala w Polsce.Niestety dzia³a tylko wysy³anie z polski, w drug± stronê niestety.. :(
A nie da³o by siê stworzyæ aukcji na allegro czy ebay, gdzie sprzedawane by³yby "cegie³ki" dla osób z zagranicy i wykorzystaæ ich metody p³atno¶ci?
Przelewy s± najwygodniejsze (o ile kto¶ ma darmowe).
Nie znoszê reklam/spamu itp. Jestem za ogólnoforumow± ¶ciep± (pkt 4) - najprosciej za pomoc± jakiego¶ SMS-a - ¿eby nie bawiæ siê w przelewy za 5 PLN...
smsy sa b. drogie w obsludze - duuuzo drozsze niz przelewy...
Sprzêt mogê zapewniæ, je¶li pozostanie u mnie, dlatego muszê wiedzieæ jakie ³±cze, z oferty TP S.A., ud¼wignie nasze forum ??
Mo¿e damy radê ;) Za FREEEEEEEE :):):)
cz³owieku, b±d¼ powa¿ny.... mo¿e na SDI postawisz?
Witam, ja jestem gotów na p³acenie abonamentu (tylko kwestia negocjacji jego wysoko¶ci). Uwa¿am jednak ¿e Canon powinien sie naprawdê zainteresowaæ tym forum od strony finansowania bo to co my tu robimy to jest jedna wielka promocja tej firmy. Je¶li Canon polska oleje sprawe to trzeba pisaæ do g³ównej centrali Canon. Je¶li oni nie s± ¶wiadomi ¿e du¿a grupa ich klientów istnieje dziêki temu forum to trzeba im to u¶wiadomiæ.
Panowie i Panie trzymajmy siê razem i walczmy bo ja nie wyobra¿am sobie internetu bez Canon-Board.info :)
TP S.A. zapewnia do¶æ rozs±dne ³±cza, oczywi¶cie nie mówiê tu o tych konsumenckich tpyu DSL. Tylko, ¿e to kosztuje.
dentharg 05-07-2006, 08:14 Polecam lekturê webhostingtalk.pl. Tam siedz± ludzie, którzy maj± firmy hostingowe i dyskutuj± nt. wykupywania serwerów dedykowanych i firmach, które ¶wiadcz± takie us³ugi.
S± dyskusje nt. kolokacji w Zieleniaku (polskie datacenter w Gdañsku chyba), ThePlanet i innych datacenter. Jak kto¶ ze Stanów chcia³by siê zaj±æ rozmowami to chyba ThePlanet najtaniej by wychodzi³. I jest raczej chwalony (tj. ZTCP bywa³y k³opoty jak co¶ siê uwiesi³o w wekend, bo ma³o adminów tam siedzia³o).
A co do reklam: je¶li by³by target na nas, a nie bzdety to spoko zaakceptujê banner na ka¿dej stronie. I np. imfoto.pl ma zni¿ki dla Nikoniarzy (prawda Vitez?).
Coronado 05-07-2006, 08:31 Ostatnie problemy techniczne z Canon Board wynikaj± stety albo niestety z du¿ej popularno¶ci forum.
(...)
Ja wszystkie swoje domenki trzymam w site5.com w USA. Wszedlem teraz na ich stronke i patrze:
- 15GB miejsca
- 500GB transfer na miesiac
i to wszystko za $10 miesiecznie... Mam tam domeny ponad rok i nie mialem specjalnych problemow. Maja rewelacyjny panel administracyjny i dostep wlasciwie do pelnej konfiguracji.
Jezeli to za malo to maja duzo bardziej wypasione opcje a i tak beda one pewnie tansze. Jezeli byloby zainteresowanie to moge wykupic tam usluge, pomoc przy migracji i pomyslec nad logistyka zebrania kasy. W USA slucham radia NPR, ktore jest publiczne i jako takie bez reklam ale 2 razy do roku robia tzw. subscription drive - zbieranie pieniedzy z nagrodami, itp. Mysle, ze cos takiego mozna by zrobic. Np konkurs fotograficzny z wpisowym. Bedzie zbawa, jakies drobne nagrody i uzbiera sie na hosting. Z checia sie tym zajme.
Pozdrawiam
Coronado
DoMiNiQuE 05-07-2006, 08:45 A moze by tak wylaczyc mozliwosc wstawiania zalacznikow? Nie sa one duze, bo 20kb, ale wyswietlane w ciagu dnia kilkaset razy generuja jakis tam transfer ;)
dentharg 05-07-2006, 08:55 http://www.easyisp.pl/?mod=content&path=32
EasyColo.. Kolokacja w polskim datacenter: 310 BRUTTO / miesi±c.
mam w EasyISP konto hostingowe i jestem zadowolony.
Witam ponownie.
Jestem po rozmowie z moimi technikami.
Oto co mam do zaproponowania:
hardware-backupowy serwer Linuxowy z ADSL 10MB/1MB.
Mogê udostêpniæ w/w sprzêt na próby od przysz³ego tygodnia.
Serwer s³u¿y³ jako backup dla jednego z klientów. Klient przeszed³ na inn± us³ugê , wiêc maszyna stoi wolna, nie obci±¿ana .
Mo¿na bêdzie testowaæ i sprawdziæ jak to dzia³a.
Nie mogê zapewniæ pomocy techincznej ze wzglêdu na okres urlopowy, co najmniej do wrze¶nia, dlatego te¿ potrzebny by³by dodatkowo "specjalista".
Na maszynie postawione s± us³ugi pocztowe + WWW + ftp + ssh.
Wszystko free, przez pierwszy okres , pó¼niej niestety trzeba bêdzie pokrywaæ koszty ³±cza.
Szczegó³y na e-mail.
Aha , bo bym zapomnia³. Maszyny nie mo¿na wy³±czaæ absolutnie w ci±gu dnia, gdy¿ s³u¿y jako zapasowy DNS.
Je¶li kto¶ zaproponuje rozs±dne warunki obs³ugi w/w sprzêtu (od strony technicznej), dojdziemy do porozumienia.
Pozdrawiam.
Tak na wszelki wypadek dodam , ¿e 100% pewno¶æ co do owej pomocy bêdê mia³ dnia 07.07.2006 .
http://www.easyisp.pl/?mod=content&path=32
EasyColo.. Kolokacja w polskim datacenter: 310 BRUTTO / miesi±c.
Ano wlasnie, kolokacja :) Czyli to samo co u Leca, bo maszyne kupic trzeba.
hardware-backupowy serwer Linuxowy z ADSL 10MB/1MB.
Juz pomijajac te /1MB (chyba ze 'A' jest w odwrotnym sensie niz mi sie wydaje) :lol: to nie o to chodzi. Ja moglbym "zaproponowac" w ten sposob, calkowicie za darmo, zupelnie przyzwoitego (przez skromnosc przemilcze dokladna konfiguracje ;-)) Suna V20, ktory najwolniejszy odcinek lacza do sieci ma miedzy portem ethernetowym a switchem :lol: - stoi sobie nieuzywany, praktycznie jako moja zabawka do roznych tzw. "testow", a ostatni raz dotknalem go moze pol roku temu :)
Ale problem w tym, ze nigdy nie wiadomo czy za pol roku nie powstanie "nowa koncepcja sztuki" i szefostwo nie zazyczy sobie go do Bardo Waznych Strategicznych Zadan (R), Juz Teraz Zaraz (TM). I wtedy robi sie kicha.
chwileczke, ja daje maszyne w dzierzawe wiec nie do konca tak samo :P
no i u mnie nie ma zadnych bdurnych limitow transferow w tym momencie. Osobna maszyna, osobne IP, lacze na ktore jest wpiete jest w tym momencie Wasze. I m.in. z ww powodow ne kosztuje to 200 z³ , za tyle to mozna sie pobawic w pseudo hosting na The Planet np :D
Janusz Body 05-07-2006, 09:41 Sciepa jest jak najbardziej w porz±dku. Mam co prawda w±tpliwo¶ci ile z osób deklaruj±cych udzia³ w "zrzutce" tak naprawdê wykona stosowne przelewy. Przelew przez internet to koszt rzêdu 0.99 PLN (Inteligo) wiêc to chyba najprostsza i najtañsza forma wp³aty. Cholera w±tpliwo¶ci co do udzia³u wystarczaj±co du¿ej grupy ludzi pozostaj±....
Reklamy - nie mam nic na poprzek, jesli nie "zabij±" tre¶ci.
W sponsoring typu Canon Polska zwyczajnie nie wierzê.
Anyway - deklarujê udzia³ w ¶ciepie.
Pozdrawiam
Janusz
Ano wlasnie, kolokacja :) Czyli to samo co u Leca, bo maszyne kupic trzeba.
Juz pomijajac te /1MB (chyba ze 'A' jest w odwrotnym sensie niz mi sie wydaje) :lol: to nie o to chodzi. Ja moglbym "zaproponowac" w ten sposob, calkowicie za darmo, zupelnie przyzwoitego (przez skromnosc przemilcze dokladna konfiguracje ;-)) Suna V20, ktory najwolniejszy odcinek lacza do sieci ma miedzy portem ethernetowym a switchem :lol: - stoi sobie nieuzywany, praktycznie jako moja zabawka do roznych tzw. "testow", a ostatni raz dotknalem go moze pol roku temu :)
Ale problem w tym, ze nigdy nie wiadomo czy za pol roku nie powstanie "nowa koncepcja sztuki" i szefostwo nie zazyczy sobie go do Bardo Waznych Strategicznych Zadan (R), Juz Teraz Zaraz (TM). I wtedy robi sie kicha.
Ja naprawde przepraszam, ale no nie.
Nie proponuje tu szafy mojej cioci, ani Lambo mojego klienta.
Proponujê to co moje.
Wiêc bardzo prosze, bo to jest tak niepowa¿ne ¿e mnie ¶ciska w do³ku.
Proszê o konkrety, a nie "ja móg³by to , ale ..".
A wracaj±c do tematu , to ja ju¿ nie wiem, czy Wy naprawdê chcecie uruchomiæ drugi portal www.onet.pl , wp.pl , czy co¶ podobnego ?
Bo wymagania macie naprawdê "spore".
Dobra, bo chodzimy teraz w kolko i nic z tego nie wynika !
Trzeba moim zdaniem napisac do Canon.pl - moze kto biegly w pisaniu, z "lekka reka" napisze do taki list i przesle do Hazana na @ (jak bedzie kilka to hazan sobie je poskleja poedytuje dopisze swoje 0.03 PLN i w piatek - max w Poniedzialek wysyla/zanosi do Canona koniecznie papier a nie @
Przy okazji przydal by sie druk "firmowy" CB - moze niech ktos zrobi i sle do hazana ;-)
Reszta sie zastanawia ile potrzeba kasy na roczne funkcjonowanie forum prognozujac przyrost 100% rocznie!, ile to bedzie kosztowac przez najblizsze 3 lata - nie znam rynku ani cen anie najlepszego rozwiazania. Kto moze ten wysyla oferty do Hazana na @
Ja bym wolal zostac u Leca, bo to sprawdzona firma ;-) poza tym bardzo nam juz wiele razy pomogl i w nas zainwestowal, mysle ze oferta innych musi byc znacznie tansza zeby byla konkurencyjna ;-) i to w okresie dlugo terminowym.
Choæ jestem tu nowy ;-), to swoje 2 grosze dodam.... Znaczy mo¿ecie mnie te¿ liczyæ jako potencjalne z³otówki na zbo¿ny cel :)
slawi_3000 05-07-2006, 10:14 Dobra, bo chodzimy teraz w kolko i nic z tego nie wynika !
Zgoda, popieram Jaca, to jest tak, czy owak pierwszy krok. Zamknijmy dyskusjê do czasu zbadania stanowiska CP.
IMO Canon Polska nie wyda na nasze forum z³amanego centa, bo nie bêd± widzieæ w tym ¿adnego interesu dla siebie.
Regularna ¶ciepa to najbardziej sensowne rozwi±zanie - tylko zarz±dzaj±cy forum musz± jasno okre¶liæ "ile" i "za co". Oprócz tego sens ma ograniczenie dostêpu do pewnych obszarów forum tylko dla zarejestrowanych userów.
Takie czasy - za wszystko trzeba p³aciæ :-)
IMO Canon Polska nie wyda na nasze forum z³amanego centa, bo nie bêd± widzieæ w tym ¿adnego interesu dla siebie.
Je¶li nie pracuj± tam wy³±cznie debile to mo¿e jaki¶ interes jednak zobacz± ?
Promocja Canona w stosunku do Nikona jest w polsce TRAGICZNA, wiêc mo¿e by tak od czego¶ zacz±æ, od czego¶ co siê nazywa Canon-Board.info
To prawda, ¿e Nikon siê znacznie lepiej promuje. Pewnie spowodowane jest to tym, ¿e musi walczyæ o rynek w przeciwieñstwie do Canona.
Ale jak proporcje zaczn± siê zmieniaæ to Canon przestanie sk±piæ na marekting.
IMO Canon Polska nie wyda na nasze forum z³amanego centa,
Oczywi¶cie ¿e nie. Chyba troche ( bez urazy ) naiwnie wierzycie ¿e zaczn± dok³adaæ kase do forum w którym s± "przyklejone" w±tki "lista TIPów" i "Instrukcje w sieci" oraz inne takie kwiatki
Oczywi¶cie ¿e nie. Chyba troche ( bez urazy ) naiwnie wierzycie ¿e zaczn± dok³adaæ kase do forum w którym s± "przyklejone" w±tki "lista TIPów" i "Instrukcje w sieci" oraz inne takie kwiatki Je¶li nie Canon Polska, to Canon INC :D
dentharg 05-07-2006, 11:00 Byle kto, byleby¶my byli dla niego "targetem" i dawa³ kase :)
Byle kto, byleby¶my byli dla niego "targetem" i dawa³ kase :)
Gudzowaty? On te¿ tam co¶ cyka, wiêc mo¿e dopomo¿e onanistów :D
Oczywi¶cie ¿e nie. Chyba troche ( bez urazy ) naiwnie wierzycie ¿e zaczn± dok³adaæ kase do forum w którym s± "przyklejone" w±tki "lista TIPów" i "Instrukcje w sieci" oraz inne takie kwiatki
np. promocja obiektywów Tamrona na ka¿dym kroku :mrgreen:
Canon PL ma biura na Mo³dawskiej - to jakby rzut beretem ode mnie - mo¿e tak jak pisa³ Jac - napisaæ oficjalne pismo z logo forum i zanie¶æ (coby nikt nie wyrzuci³ jako spamu) tam osobi¶cie?
Mo¿e s± rozs±dni ludzie od PR-u z którymi mo¿na pogadaæ?
Ewentualnie jak±¶ pikietê zorganizowaæ? ;)
slawi_3000 05-07-2006, 11:35 IMO Canon Polska nie wyda na nasze forum z³amanego centa, bo nie bêd± widzieæ w tym ¿adnego interesu dla siebie.
Proszê za Jacem raz jeszcze. Nie piszmy, co BÊDZIE :confused: . Niech kto¶ z modów lub admin siê pofatyguje do CP i po prostu: nie poprosi, ale zaoferuje mo¿liwo¶æ nie sposonsorowania, ale po prostu sfinansowania hostingu. Le¿y to w ¿ywotnym interesie firmy i korporacji w kraju niema³ym. Nie wyobra¿am sobie, by mo¿na by³o sobie odpu¶ciæ taki spontaniczny, pozytywny PR, za tak niewielk± cenê.
Powiem szczerze: wola³bym, by forum by³o ca³kowicie niezale¿ne od nikogo. Od C jeszcze mo¿na ¶cierpieæ :lol: , jasne, ¿e pod warunkiem ca³kowitego braku ingerencji.
Jasne, jest tu spore niebezpieczeñstwo "lokalizacyjne". Nie znam Pañstwa z CP, ani te¿ struktury organizacyjnej. Np. Olympus Polska jest czysto polskim przedsiêwziêciem i nie ma wiele z Olympus Corp. wspólnego (w sensie organizacyjnym), poza u¿yczon± nazw±. Gdyby CP odmówi³, nie wiem, jak bym siê do tego ustosunkowa³ (kupujê graty sklepowe). Nie by³oby to dla mnie w ka¿dym razie mi³e. W tym sensie jest to niebezpieczne, bo wola³bym, ¿eby firma C mia³a do swojego sprzêtu stosunek podobny, jak jego u¿ytkownicy. Ale wierzê, ¿e ma :-D .
Summa sumarum: propozycja dla CP jest tak oczywista, ¿e spróbowaæ trzeba.
Cytat ze strony "Corporate PR" Canon PL:
(...)Dlatego te¿ Canon anga¿uje siê w projekty naukowe, edukacyjne, ekologiczne, sportowe zarówno na polu globalnym jak i lokalnym.
Wspieraj±c tak ogromne przedsiêwziêcia jak World Press Photo nie zapominamy o projektach lokalnych, niezwykle wa¿nych - bo dzia³aj±cych w najbli¿szym otoczeniu firmy i bezpo¶rednio anga¿uj±cych bliskich nam ludzi.
Izabela Rogulska
Corporate Communication & PR
e-mail: rogulska@canon.pl
Ale zamiast mailowaæ trzeba siê tam pofatygowaæ chyba - lepiej to bêdzie ¶wiadczyæ o nas...
Ciekawe ile jeszcze osob napisze w stylu "no moze by ktos tam poszedl" zamiast "JA pojde i wyluszcze sprawe" :roll: .
Ja znam swoje mozliwosci negocjacyjno-prezentacyjne i sie nie wyrywam do tego typu zadania, bo potrzebny bylby ktos naprawde dobrze ulozony w gadkach, ktos z dusza akwizytora ;) .
Chyba ze Hazan sie za taka osobe uwaza? ;) Bo jesli nie to i tak bylby potrzebny jako "przyzwoitka" , ale cale gadanie musialoby nalezec do naszego, jeszcze nie ujawnionego, forumowego specjalisty od PR.
Niestety za malo osob z forum znam na zywo by wysuwac jakiekolwiek kandydatury i chyba mozemy tylko liczyc na ochotnika z dobra a zarazem uczciwa samoocena.
Sciepa jest jak najbardziej w porz±dku. Mam co prawda w±tpliwo¶ci ile z osób deklaruj±cych udzia³ w "zrzutce" tak naprawdê wykona stosowne przelewy. Przelew przez internet to koszt rzêdu 0.99 PLN (Inteligo) wiêc to chyba najprostsza i najtañsza forma wp³aty.
Tu uwaga do wszystkich chetnych na sciepe - naprawde istnieja konta internetowe z darmowymi przelewami. Inteligo ma podobno jeden z najdrozszych a nie najtanszych przelewow :roll: .
Ciekawe ile jeszcze osob napisze w stylu "no moze by ktos tam poszedl" zamiast "JA pojde i wyluszcze sprawe" :roll: ..
To moze zrobic TYLKO wlascieciel CB anie ziutek z CB
To moze zrobic TYLKO wlascieciel CB anie ziutek z CB
Ewentualnie wlasciciel przy wsparciu specjalisty od PR :) Gajerki, krawaty, teczuszka, wydrukowany PDF forumowego pisemka itp :mrgreen:
Ewentualnie wlasciciel przy wsparciu specjalisty od PR :) Gajerki, krawaty, teczuszka, wydrukowany PDF forumowego pisemka itp :mrgreen:
Ewentualnie ;-)
Dzwoni³em do Canon Polska - osoba odpowiedzialna za PR i marketing bêdzie jutro w biutrze ( teraz jest w delegacji). Maila z informacj± ju¿ napisa³em , jutro bêdê dzwoni³. Wiêc prosze na razie zostawcie mi tê sprawê.
Zdaje sie, ze Hazan juz napisal, ze zajmie sie kontaktem z PR Canon Polska.
cytat:
3) Kontakt z Canon Polska , Canon Europa w celu znalezienia sponsora ( do Canon Polska ju¿ napisa³em - w czwartek wraca szefowa od PR i bêdê mam nadzieje z ni± rozmawia³ – tak¿e ten punkt rezerwuje dla siebie)
Wiec moze poczekajmy na rezultat jego rozmow :)
Pozdrawiam
Finansowanie forum widzê tak:
1) Reklamy
albo
2) Op³aty uzytkowników - jedynym sensownym rozwi±zaniem jak dla mnie w tym przypadku to sms
Co do 1) uwa¿am ¿e Canon powinien siê udzieliæ, zawsze mo¿na daæ jakie¶ forum z reklamami, ofertami itp od Canon i innych dystrybutorów foto.
Teoretycznie forum mo¿e na tym zarabiaæ :-) a nie tylko siê utrzymywaæ...
slawi_3000 05-07-2006, 13:17 Im wiêcej o tym my¶lê, tym bardziej podoba mi siê ¶ciepa. Forma obojêtna.
...ale cale gadanie musialoby nalezec do naszego, jeszcze nie ujawnionego, forumowego specjalisty od PR.
Mo¿e Raff? On to ma gadane :lol: :grin:
No w³a¶nie mówie, ¿e... Raff :mrgreen:
Tu uwaga do wszystkich chetnych na sciepe - naprawde istnieja konta internetowe z darmowymi przelewami. Inteligo ma podobno jeden z najdrozszych a nie najtanszych przelewow :roll: .
ING Bank ¦l±ski ma darmowe bodaj¿e, wiêc dla mnie nie ma problemu.
Dopiero przy 4 przelewach zewnêtrzych (poza ING) miesiêcznie naliczaj± chyba 0,50z³ za przelew. No ale to s± grosze...
moim zdaniem sciepa + reklamy bo:
a) oplata za rejestracje = brak przyplywu nowych uzytkownikow (kto sie zarejestruje placac???
b) sciepa (co laska) - zawsze cos przyjdzie. ale NIEOBOWI¡ZKOWA:)
c) reklamy - prêdzej czy pó¼neij musia³o do tego doj¶æ. :)
Zw³aszcza, ¿e u¿ytkownicy forum to ³adnie sformatowana grupa docelowa. :)
Ewentualnie wlasciciel przy wsparciu specjalisty od PR :) Gajerki, krawaty, teczuszka, wydrukowany PDF forumowego pisemka itp :mrgreen:Ewentualnie ;-)
Chyba ze Hazan sie za taka osobe uwaza? Bo jesli nie to i tak bylby potrzebny jako "przyzwoitka" , ale cale gadanie musialoby nalezec do naszego, jeszcze nie ujawnionego, forumowego specjalisty od PR.
Przeciez to "ewentualnie" wlasnie tak napisalem... wiec ooo sssso sssi choozzzzi? :p
Przeciez to "ewentualnie" wlasnie tak napisalem... wiec ooo sssso sssi choozzzzi? :p
Mi o cos chodzi?, przeciez ja napisalem ze to moze zrobic tylko Hazan a nie osoba postronna z CB tak jak ty sugerujesz, przeczytaj dokladnie post #138
Zreszta EOTw tym kierunku, Hazan sie juz wypowiedzial
O co Ci chodzi ??
My¶la³em o DSL 15000.
Ciiiii czekamy co powie nasz Canon Polska Hazanowi
snowboarder 05-07-2006, 16:30 Albo czegos nie rozumiem, albo cos tu nie gra.
Sporo osob zadeklarowalo pomoc w tym watku, roznego rodzaju
i z roznym zaangazowaniem, ale zglosili sie sami, ze chca POMOC.
I wszyscy zostali wysmiani lub olani przed jakakolwiek nawet
proba omowienia szczegolow.
Jak dla mnie jesli szanowne grono administracyjno/zarzadzajaco/
serwerowe tak bedzie podchodzilo do sprawy to moga sie
mocno zdziwic jak przyjdzie czas na jakiekolwiek platnosci...
Uwazam, ze np. takie traktowanie oferty scootera przez leca
to co najmniej chamstwo. Nie zdziwilbym sie jesli wiecej
osob, ktore chcialo cos pomoc, po przeczytaniu tych kilku
odzywek leca dalo sobie spokoj. Ja bym sobie dal napewno...
KuchateK 05-07-2006, 16:36 Postaramy siê :) Jest silne lobby (ja, Kuchatek) w tym kierunku :mrgreen:
Jako ze moja "delegatura na kraj" (aka Diodak) calkiem skutecznie dziala :mrgreen: platnosci paypalem na zrzutke na forum (tylko nie za duzo na raz :D) da sie zalatwic. Dogadamy sie kto ile i Diodak tam z mojego funduszu lokalnego przeleje za nas hazanowi bez placenia bankom po 30$ za przelew.
slawi_3000 05-07-2006, 18:04 Albo czegos nie rozumiem, albo cos tu nie gra.
OK, tez tak to widzê.
Ale myslê, ¿e tu jest jak ze slubem. Niby cz³owiek kocha, niby to formalnosci, ale ¿eby pe³nym g³osem siê zdecydowaæ, to jednak wymaga pewnego szczególnego stanu ducha.
Je¿eli przyrost ruchu jest 100% rocznie, to mo¿na siê lekko przestraszyæ.
I jest nas 10% ca³ego anglojezycznego POTN.
I generujemy 50% postów wiêcej ni¿ polski Nikon-Forum.
No, taaa
Albo czegos nie rozumiem, albo cos tu nie gra.
jest takie powiedzenie
jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze.
a.
Zapraszam do SONDY (http://www.canon-board.info/showthread.php?p=189174#post189174)
Zapraszam do SONDY (http://www.canon-board.info/showthread.php?p=189174#post189174)
Dok³adnie! Wys³aæ wszystkich maruderów w kosmos, albo gdzie¶ dalej :lol:
Wniosek z dyskusji jest jeden.
HAZAN podaj konto do wp³at.
Wp³aty z tytu³em:
Canon Board, Nick
Chyba bêdziesz w stanie siê po³apaæ ile ludzi ci wp³aci³o.
Mo¿e jakie¶ subkonto.
Ja mogê, choæ ma³o siê udzielam daæ 50z³ i pewnie znajd± siê inni.
Zawsze ³atwiej negocjowaæ bez no¿a na gardle.
snowboarder 05-07-2006, 18:55 Jako ze moja "delegatura na kraj" (aka Diodak) calkiem skutecznie dziala :mrgreen: platnosci paypalem na zrzutke na forum (tylko nie za duzo na raz :D) da sie zalatwic. Dogadamy sie kto ile i Diodak tam z mojego funduszu lokalnego przeleje za nas hazanowi bez placenia bankom po 30$ za przelew.
No to ekstra, moge ci nawet money order wyslac poczta ;-)
jest takie powiedzenie
jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze.
a.
Tak, ale jak ktos deklaruje pomoc, to sie grzecznie dziekuje.
Nawet jesli sie nie skorzysta, to sie jeszcze raz dziekuje.
Przynajmnie tak mnie uczono.
KuchateK 05-07-2006, 19:12 No to ekstra, moge ci nawet money order wyslac poczta ;-)
Mysle ze wspomniany wczesniej paypal jest znacznie wygodniejszy.
Dobrze - my¶lê ¿e nie ma co przed³u¿aæ - je¶li s± chêtni na zrzutkê na serwer to zaraz podam numer konta. My¶la³em tylko ¿e zanim zaczniemy przemy¶limy dok³adnie plan dzia³ania.
Uwaga - jedna wa¿na informacja - czas na zebranie pieniêdzy i znalezienie serwera mamy do marca 2007 - wiêc nie jest to sprawa ekstremalnie pilna.
Ale mo¿e nie ma nad czym za d³ugo dyskutowaæ tak wiêc podsumowuj±c dyskusje:
1. organizujemy zrzutkê (http://canon-board.info/showthread.php?t=12397)
2. ja zajmuje siê w tym czasie kontaktem z Canon Polska / Europa
3. My¶limy o reklamie ( reklama bardzo delikatna - jeden baner na górze pod logiem + reklama tekstowa)
Tutaj pro¶ba to kogo¶ kto zna siê na wycenie reklamy ( tylko proszê nie zgadywaæ lub nie opowiadaæ zas³yszanych cen) aby pomóg³ skonstruowaæ jaki¶ cennik który mia³by rêce i nogi.
Nie ma co gadac :) przelew poszed³ :)
Pozdro i oby sie dzia³o:)...
Powinni¶my raczej liczyæ na siebie samych.
Canon Polska nas nie widzi! Wiêkszo¶æ sprzêtu z naszych stopek to zysk dla oddzia³ów z Niemiec, Austrii, USA, Kanady i ........
Deklarujê sta³e wsparcie CB w kwocie 100z³ na kwarta³.
Wiêkszo¶æ sprzêtu z naszych stopek to zysk dla oddzia³ów z Niemiec, Austrii, USA, Kanady i ........
Nie jestem pewien czy tak rzeczywi¶cie jest, mo¿e jaka¶ ankieta ;-)
Albo czegos nie rozumiem, albo cos tu nie gra.
Sporo osob zadeklarowalo pomoc w tym watku, roznego rodzaju
i z roznym zaangazowaniem, ale zglosili sie sami, ze chca POMOC.
I wszyscy zostali wysmiani lub olani przed jakakolwiek nawet
proba omowienia szczegolow.
Jak dla mnie jesli szanowne grono administracyjno/zarzadzajaco/
serwerowe tak bedzie podchodzilo do sprawy to moga sie
mocno zdziwic jak przyjdzie czas na jakiekolwiek platnosci...
Uwazam, ze np. takie traktowanie oferty scootera przez leca
to co najmniej chamstwo. Nie zdziwilbym sie jesli wiecej
osob, ktore chcialo cos pomoc, po przeczytaniu tych kilku
odzywek leca dalo sobie spokoj. Ja bym sobie dal napewno...
snowboarder - sorry ale twoje wypowiedzi przypominaj± mi trochê PIS :)
Pisa³em w tym w±tku aby byæ powa¿nym a ty mi piszesz ¿e oferta postawienia serwer na neostradzie to jest powa¿na propozycja
To co napias³ scooter:
Sprzêt mogê zapewniæ, je¶li pozostanie u mnie, dlatego muszê wiedzieæ jakie ³±cze, z oferty TP S.A., ud¼wignie nasze forum ??
Mo¿e damy radê Za FREEEEEEEE
i co odpowiedzia³ lec
Zanim zaczniesz kogo¶ oskar¿aæ o chamstwo i brak dobrej woli przeczytaj uwa¿nie o czym tutaj rozmawiamy. Neostrade w domu ma po³owa z nas czy zastanowi³e¶ siê dlaczego nikt nie stawia w domu serwerów ?
Sorry ¿e siê trochê zdenerwowa³em ale nie lubie jak kto¶ ze mnie robi barana.
Pomijam kwestie finansowe (wszystko poza agresywn± reklam± jest OK)
hazan: nie okresli³e¶ porz±danych i minimalnych parametrów serwera, a od tego chyba nale¿y zacz±æ projekt przeniesienia/ znalezienia nowego miejsca dla CB. Dalej to ju¿ strzelam.
Wystarczy ³±cze asymetryczne.
Zamiast jednego megaserwera mo¿na zbudowaæ farmê mniejszych z replikacj± (g³ówny serwer do wysy³ania postów, pozosta³e tylko do przegl±dania). To rozwi±¿e problem obci±¿enia ³±czy i procesora. Serwery "slave" nie musz± byæ ani backupowane, ani dostêpne 24/24. Rezygnujemy z RAIDów, ³±cz zapasowych itp. To zwyk³e PCty po 1000PLN albo us³ugi doklejane do ju¿ istniej±cych.
Snowboarder postawi takiego slave'a a inni pójd± za jego przyk³adem ;)
Wiem, ¿e niektórym rozwi±zanie mo¿e wydawaæ siê kosmiczne, ale takie takie projekty dzia³aj± z powodzeniem.
Zamiast jednego megaserwera mo¿na zbudowaæ farmê mniejszych z replikacj± (g³ówny serwer do wysy³ania postów, pozosta³e tylko do przegl±dania). To rozwi±¿e problem obci±¿enia ³±czy i procesora.
Pojechales niezle :) A VB wspiera cos takiego? Np. migracja sesji - bo w koncu ludzie na zmiane czytaja i pisza ;-) Nie wiem jak w php, ale robilem takie rzeczy w Javie i tak do konca trywialne to nie bylo.
To zwyk³e PCty po 1000PLN albo us³ugi doklejane do ju¿ istniej±cych. Snowboarder postawi takiego slave'a a inni pójd± za jego przyk³adem ;)
Znaczy distributed.net albo SETI :) Kurcze, pomysl jest swietny :) ale raczej nie do zrobienia bez pisania VB od nowa. Moze by im podrzucic pomysl?
takie takie projekty dzia³aj± z powodzeniem.
... i z reguly kosztuja kosmiczne $$$ :) Z praktyki mowie ;-)
Migracja sesji: nie wiem, czy VB to wspiera, ale ja robi³em migracjê pomiêdzy phpBB a IIS/ASP (czyli Linux-Windows po protokole HTTP), banalne kilka linijek kodu: w jedna stronê link z iduzytkownika i kodem kontrolnym, w drug± weryfikacja, czy taki u¿ytkownik w³a¶nie sobie wygenerowa³ ten kod.
Napewno nie obejdzie siê bez wielu zmian w kodzie forum, ale gra jest warta ¶wieczki bo to jednak wychodzi taniej (z do¶wiadczenia, chocia¿ nigdy nie spotka³em siê z rozproszonym forum). Poprostu kolejne klocki s± tañsze ni¿ ci±g³e rozbudowywanie serwera (wiêcej procków, nowa macie¿ dyskowa).
decyzjê o takim rozwi±zaniu mozna podj±æ tylko na podstawie statystyk obci±¿enia.
W wersji uproszczonej: wszystkich niezalogowanych z miejsca przekierowywaæ na slave'a bez mo¿liwo¶ci dopisywania.
snowboarder - sorry ale twoje wypowiedzi przypominaj± mi trochê PIS :)
No sorry Hazan, ale ta wypowied¼ przypomina mi trochê PO ;-)
A na powa¿nie - to abstrahuj±c od polityki - IMHO snowboarder dobrze napisa³, wiêc sobie to jeszcze raz przemy¶lcie.
Pisa³em w tym w±tku aby byæ powa¿nym a ty mi piszesz ¿e oferta postawienia serwer na neostradzie to jest powa¿na propozycja
Ale przecie¿ scooter nie pisa³ nic o neostradzie. S³owo TP SA tylko z tym siê kojarzy ? Raz - niech sprecyzuje co ma na my¶li, dwa - to co pisa³ snowboarder "nie, dziêkuje, nie dziêkujê" ...
I o ile nie odebra³em wypowiedzi Scootera jak robienie z Ciebie barana, to przy ca³ym szacunku, Twoj±/leca (sorry za generalizacjê) owszem - (¿yczê) wiêcej samokrytyki.
pozdrawiam
rysiaczek 06-07-2006, 12:55 Skoro transfer serwera wynosi 40 GB miesiêcznie, czyli 480 GB rocznie, mo¿e zamiast dedykowanego serwera, kupiæ w serwery.pl opcjê provifer 10+ - transfer roczny 600 GB lub provider 30+ - transfer 1200 GB
koszt to 600 lub 900 z³ ROCZNIE netto
krasnalek z ca³ym szacunkiem... nie wiesz o czym mówisz. Tu nie chodzi o transfer, to jest malutkie piwo.
@Hazan - masz moze statystyki, jakie s± tera¼niejsze wymagania forum co do przepustowo¶ci max ³±cza?
EDIT: Wrong watek.... gore prosze o przeniesienie do watku 'Przysz³o¶æ Canon Board - dyskusja'. Spasiba.- edit: done (Jac)
Wielkie dziêki za poparcie ;)
Sprzêt nie jest jakim¶ wielkim problemem, natomiast muszê wiedzieæ jaka przepustowo¶æ ³±cza jest potrzebna, ¿eby forum chodzi³o szybko bez opó¼nieñ .....
snowboarder 06-07-2006, 14:06 snowboarder - sorry ale twoje wypowiedzi przypominaj± mi trochê PIS :)
wow, wiedziales jak mi dociac ;-)
Problem nie jest w tresci, problem w formie.
A co do konkretow, to nawet nie byliscie nimi zainteresowani...
Przynajmniej 5 osob zaoferowalo pomoc i nikomu
z nich nawet nie odpowiedziliscie, lub odpowiedzieliscie
w formie "zartujesz" i "spadaj, bo sie nie znasz".
Po czym zaczynacie zbierac pieniadze.
Zeby byla jasnosc - tylko i wylacznie to wlasnie
sprawilo, ze moj zapal sie nieco ostudzil...
Wiec bez tekstow o ulanskiej fantazji Polakow (to do muflona)
i wykladow o psychologii i mechanizmach skladek
spolecznych (do viteza) prosze ;-)
Ca³kowicie popieram Snowboardera.
A co do g³ównego w±tku, to chcia³bym powiedzieæ tylko tyle, ¿e jak siê znacie na fotografii i czasem siê nabijacie z tych co siê nie znaj± , to jak na mi³y bóg, jak ten problem przeczyta³o kilku informatyków to dopiero mieli ubaw.
Proszê skonsultujcie sie ze specjalistami, bo inni bed± mieli jeszcze wiêksz± frajdê.
Opowie¶ci o transerach/wydajno¶ci na to forum i potrzebach na przysz³e s± delikatnie mówi±c przerysowane.
Wszelkie statystki co do owego obci±¿enia dostêpne s± u providerów DNS i za chiny ludowe nie jest to interia.pl ani nawet dupa.pl.
A w woli wyja¶nienia du¿e -DU¯E- portale stoj± na serwerach bardzo podobnych do tych , które chcecie "rentowaæ".
perqsista 06-07-2006, 15:07 Wielkie dziêki za poparcie ;)
Sprzêt nie jest jakim¶ wielkim problemem, natomiast muszê wiedzieæ jaka przepustowo¶æ ³±cza jest potrzebna, ¿eby forum chodzi³o szybko bez opó¼nieñ .....
IMO DSL 15000 który zaproponowa³e¶ nie da rady. Przecie¿ to jest ³±cze asynchroniczne. Forum (zreszt± jak ka¿da usluga typu serwer) wymaga przyzwoitych prêdko¶æi uploadu a nie downloadu. W przypadku DSL 15000 upload wynosi zaledwie 800 Kbit/s. Z drugiej strony faktem jest, ¿e trochê ma³o tych konkretów dotyczacych rozwi±zania problemu. Administratorzy mogliby równie¿ sobie oszc¿êdziæ z³o¶liwe uwagi pod adresem forumowiczów wykazuj±cych chêæ pomocy i szukaj±cy inych (tañszych?) rozwi±zañ.
Rozumiem ¿e kolega Lec musi reprezentowaæ w jaki¶ sposób interesy firmy w której jest zatrudniony ( Grupa trzymajaca wladze, Internet Cable Provider sp. z o.o.- zrodlo whois whois 62.21.98.58). IMO wtapianie ~10 000 PLN/rok w kolokacjê serwera obs³ugujacego 1 nawet duze forum dyskusyjne to lekka przesada. Proponowane wcze¶niej rozwi±zania typu zakup hardware i wpiêcie siê z nim do sieci u zaprzyja¼nionego forumowicza nie jest wcale takie g³upie (na pewno o wiele tañsze). W ¿adnym wypadku nie zgodze siê, ¿e forum generuje obci±¿enie sprzetowe maszyny najnowszej generacji. Je¿eli tak jest to jest to niew±tpliwie problem tkwi nie w duzym ruchu, ale w silniku vBulletin b±d¼ w samej administracji maszyny na której forum aktualnie siê znajduje (sorry Lec ale sam obs³ugujê portal turystyczny generujacy ruch rzêdu 100GB/mies ~50-150 jednoczesnych zapytañ do bazy MySQL, na sprzecie klasy 2x800 Xeon i problemów ¿adnych od 2 lat nie u¶wiadczy³em). Je¿eli kto¶ siê boi o backupy w razie padu serwera non-profi to nic nie stoi na przeszkodzie aby robi³ siê nawet kilka razy dziennie backup rozproszony typu replikacja MySQL i rsync. W koñcu funkcjonuje na tym forum wielu adminów którzy spokojnie mogli by udostêpniæ trochê przestrzeni dyskowej .
KuchateK 06-07-2006, 15:10 Forum to nie sunsite gdzie leza pliki iso po 500MB i naprawde nie trzeba tutaj gigabitow godzinami. To czy html bedzie szedl sekunde czy 3 nie zmienia tak wiele, zwlaszcza ze problemem jak widac nie sa transfery a generowanie zawartosci na serwerze.
Nie wydaje mi sie aby forum mialo duzo wieksze zapedy w szczycie jak ten "nedzny" dsl 15000 z "prawie" megabitem od klienta. A nawet jesli, to mozna postawic jeden serwer z baza i dwa czy trzy pracujace obok na przemian na tego typu laczach... To raczej nie sprawi najmniejszego problemu i obejdzie sie bez przerabiania VB. Do tego dostaje sie kawalek redundancji (pojecie wzgledne, liczac jednego providera, ale zawsze) :)
A powaznym "hostingowcom" ktorym tpsa kojarzy sie tylko z SDI:
http://www.tp.pl/prt/pl/dla_biznesu/pelna_oferta/rozw_internetowe/Frame_Relay_tp
http://www.tp.pl/prt/pl/dla_biznesu/pelna_oferta/rozw_internetowe/framerelay_atm
Fakt, ze ceny maja chore :), ale lacza sa. Sa tez inni, ktorzy daja calkiem niezle polaczenia. Nie trzeba tez wielkiego bunkra z serwerami aby to dzialalo.
Te dwa mega w dwie strony na takie forum to wcale nie jest tak malo. Proponuje siasc z kalkulatorem i policzyc jaka wymagana jest szybkosc lacza na te "gigabajty" transferu miesiecznego... Wymagania nie sa takie duze i doslownie niektore male pakiety mozna by bylo postawic na SDI. Zwlaszcza liczac, ze na tych glosno reklamowanych setkach megabitow najczesciej wisza setki serwisow...
Panowie - tak jak pisa³em - dyskusje o tym czy dedykowany jest potrzebny - a szczególnie DSL, neostrada i inne zaraz zostan± wyciête.
Nawet kalkulatora nie trzeba. Mam miêdzy innymi serwery gier( a to juz spore wyzwanie bo ping nie mo¿e absolutnie byæ wiêkszy ni¿ 80 ), jednoczesnie na nich (jednym) gra od 100 do 200/300 ludzi . I jest super. Do tego (oprócz danych o lokalizacji itp) idzie g³os (Voip) , text, czat, e-mail miêdzy u¿ytkownikami, a nawet obrazki.
I wymagania co do sprzêtu (a pod te potrzeby przeznaczam i najgorsze z dostêpnych mi maszyn i ³aczy) s± duuuu¿o ni¿sze ni¿ te w które Wy próbujecie wej¶æ .
I powtórze jeszcze raz 100/200 osób i ping mniejszy ni¿ 80.
Panowie - tak jak pisa³em - dyskusje o tym czy dedykowany jest potrzebny - a szczególnie DSL, neostrada i inne zaraz zostan± wyciête.
Nikt tu nie proponuje DSLA.
Wystarczy przeczytaæ.
A dedykowany jest potrzebny , przecie¿ takiego szukacie. I inni o tym w³a¶nie pisz±.
Nikt tu nie proponuje DSLA.
Wystarczy przeczytaæ.
A dedykowany jest potrzebny , przecie¿ takiego szukacie. I inni o tym w³a¶nie pisz±.
Inni pisz± o ³±czach ala DSL - bo nikt przy zdrowych zmys³ach nie kupi ³±cza sta³ego za tê cenê któr± chce TPSA.
I bardzo prosze przestañmy w koñcu rozmawiac o sprawach pobocznych. Dyskusja mia³a byæ o sposobie finansowania forum a nie o technikaliach - na to jeszcze przyjdzie pora.
No sorry Hazan, ale ta wypowied¼ przypomina mi trochê PO ;-)
A na powa¿nie - to abstrahuj±c od polityki - IMHO snowboarder dobrze napisa³, wiêc sobie to jeszcze raz przemy¶lcie.
Ale przecie¿ scooter nie pisa³ nic o neostradzie. S³owo TP SA tylko z tym siê kojarzy ? Raz - niech sprecyzuje co ma na my¶li, dwa - to co pisa³ snowboarder "nie, dziêkuje, nie dziêkujê" ...
I o ile nie odebra³em wypowiedzi Scootera jak robienie z Ciebie barana, to przy ca³ym szacunku, Twoj±/leca (sorry za generalizacjê) owszem - (¿yczê) wiêcej samokrytyki.
pozdrawiam
Przeczytaj jeszcze raz (uwa¿nie) to co ja napisa³em i do kogo a potem siê dopiero rozpisuj ok ?
Inni pisz± o ³±czach ala DSL - bo nikt przy zdrowych zmys³ach nie kupi ³±cza sta³ego za tê cenê któr± chce TPSA.
I bardzo prosze przestañmy w koñcu rozmawiac o sprawach pobocznych. Dyskusja mia³a byæ o sposobie finansowania forum a nie o technikaliach - na to jeszcze przyjdzie pora.
W zupe³no¶ci to rozumiê i akceptujê. Pragnê tylko zauwa¿yæ ¿e w polsce jest wolny rynek istnieje jescze wielu innych (dobrych) providerów internetowych.
A co do ³±cza , to z mojego do¶wiadczenia , a raczej mojej konkurencji , bardzo czêsto sieg±nym rowi±znaniem jest po prostu w zamian za reklamê na g³ównej stronie uzyskanie ³±cza oczywi¶cie bezp³atnie (do 100 MB symetrycznego) od TP lub np Netii.
Wrêcz przeciwnie - ³±cza ATM s± czêsto stosowane (oczywi¶cie nie w domach). Z tego, co siê orientujê to jest to us³uga bardzo dobrej jako¶ci ze strony TP.
A jej cena... - jak ju¿ mówi³em - to rozwi±zanie do profesjonalnych zastosowañ.
mnie prosze nie mieszac do zadnej grupy trzymajacej wladze. Forum hostuje prawie non-profit. Ew. przyszle utrzymanie to tez koszty + 5 z³ na bu³ke. Fajnie by byo gdybym to ja za rok nadal obs³ugiwal CB, ale tylko ze wzgledu na wlasne senstymenty i jakis tam presti¿. Na pewno nie ze wgledu na ekonomie. :P
A rozwiazania oparte na "domowych" ³aczach, nawet tych zaj**iscie szybkich bede nadal wysmiewal - znam to z autopsji gdyz sam tak zaczynalem i wiem czym to pachnie. Zbyt wiele ogniw po drodze ktore moga nawalic. Rowniez w tej chwili znam kilkanascie serwerow opartych na lacze DSL i wiem jak chodza i prawie nie ma z nimi problemow. Jednakze "prawie" robi wielka ró¿nice jak mowi reklama. I jakos 1Mbit w modulowanym sygnale to dla mnie nie to samo co 1Mbit wpiete w sieciówke. "Prawie" to samo.
I jeszcze tylko s³owko a propos propozycji ktore tu padaja i rzekomo sa ignorowane. Panowie chyba zapomnieli ze miejsce dla CB jest zapewnione do konca pierwszego kwartalu 2007 - nie ma wiec potrzeby wybierania juz cokolwiek teraz. Tak jak napisal Hazan - bedzie wiadomo jaka jest kasa i jaki bedzie jej doplyw, to wówczas bedzie grono administracyjne wybieraæ najlepsz± dla CB opcje. Ja osobiscie rozwalabym wszelkie za i przeciw dopiero okolo grudnia. Jest na to czas, a pochobne decyzje nie prowadza do niczego dobrego, jak i tez pieklo jest wybrukowane dobrymy radami i checiami.... - to apropos wpinania sie u kogos do sieci po kolezensku. Kolega zmieni prace, sytuacja losowa i bedzie bez senstymentow, i bez CB.
Kolejna sprawa - kolega ktory wspomnial cos o jakims serwisie ktory generuje wiekszy ruch itp - ile uslug/serwisow dziala na tym serwerze? Bo widzisz maszyna na kgtorej dziala CB nie jest tylko dla CB, Dziala tu wiele innych uslug i kont. Rok temu bylo zalozenie bodajze miedzy 15 a 20GB miesiecznie, dzis wartosc ta srednio wynosi 45giga. Maszyna zaczela sie nie wyrabiac bo CB uroslo i oczywiscie podochodzily tez inne konta. W tym momencie nie moge sobie nadal pozwolic nawet na lekki sponsoring gdyz odbywalo by sie to kosztem jakosci us³ug za ktore biore normalne pieniadze. Odbylem luzna rozmowe z Hazanem i moje sugestie pokryly sie z tym co ozyskal w supporcie VB. A skracajac i uogulniajac brzmialy one mniej wiecej tak: teraz jest ok, ale kiedys i tak Was czeka dedykowany jesli nadal bedzie taki przyrost. Na ta chwile nie ma jeszcze musu. Macie przynajmniej rok nad zastanowieniem sie co dalej. Zainteresowanych zapraszam tez do watku z przed roku jak to sie wszystko zaczelo i na jakich zasadach funkcjowalo. Niektorzy pamietaja jeszcze CB na skrypcie phpBB by Przemo i co sie dzialo :P
tyle ode mnie, pisza tu ode mnie madrzejsi z ktorymi nie moge dysktutowac jak i "madrzejsci" z ktorymi nie chce. W wiekszosci przypadkow tge dwie grupy laczy jedna cecha, a jest nia niewiedza na temat na jakiej zasadzie hostowane jest CB, na jakiej bylo i jaka jest sugerowana przyszlosc.
pozdrawiam.
Ale czemu siê tak kolego miotasz. Nikt tu nic nie ka¿e, nie zmusza. Ci co mówi± robi± to z dobrej woli. A Twa odpowied¼ jest co najmniej na "odpier.. siê" bo nie wiesz o czym mówisz.
Po co wogóle by³ ten w±tek ?
Trzeba by³o od razu napisaæ : Zbieramy kase . Bez podawania wyja¶nieñ.
Bo jak widzisz ludzie te¿ maj± swoje do¶wiadczenia i chc± siê nimi podzieliæ.
Dla mnie nie ³adnie i EOT.
Il fuoco 06-07-2006, 18:13 Panowie!
SPOKOJNIE.
snowboarder 06-07-2006, 18:31 Dla mnie wyjasnienie leca jest OK. Moze nie zaszkodzilo
wtracic malego "sorry" gdzies tam, ale nie badzmy drobiazgowi :-)
Jasne, ze sie dolacze, chodzilo mi bardziej o forme
calej dyskusji. Nie ma sprawy.
Hazanowi i lecowi nalezy sie chwala za caly CB, bez dwoch
zdan. Ale gdy sporo innych osob chce pomoc, to w przyszlosci
nie zczyszczajcie ich krotko.
Ale czemu siê tak kolego miotasz. Nikt tu nic nie ka¿e, nie zmusza. Ci co mówi± robi± to z dobrej woli. A Twa odpowied¼ jest co najmniej na "odpier.. siê" bo nie wiesz o czym mówisz.
Kolego za takie teksty ju¿ masz ostrze¿enie - proszê nie prowokuj wiecej takimi wypowiedziami. Nie widzê w tekscie Lec-a nic co obra¿a³o by kogokolwiek - w twojej wypowiedzi natomiast widzê.
1. nie miotam sie
2. sorry
3. mi sie zadna chwala nie nalezy.
EOT 4me
Witam..
To mo¿e jeszcze Hazan albo LEC napisza jakie ³±cze sugeruj± i jaka przepustowo¶æ jest po¿d±na dla forum.. O sprzêcie napisali przed bezsensownymi k³ótniami i wszyscy wiedz± jaki sprzêt jest sugerowany natomiast co do ³±cza oprócz tekstów o SDI i czym¶tam nie pad³y konkrety. Na forum sa na pewno ludzie którzy dysponuj± czyms innym ni¿ DSL i Neo i konkretna informacja ¿e np. potrzeba 1,2 4, czy ile tam Mbit jest potrzebna utnie dyskusje na czym forum mo¿na postawiæ. Ja w firmie mam FrameRelay 2 Mbit z tepsy - placimy jak za zbo¿e i wiem ¿e DSL 4 czy 8 nie mo¿e siê z tym równaæ ale mo¿e nie wszyscy wiedz±, wiêc je¶li mo¿na proszê Hazna albo Leca o podanie wymagañ co do ³±cza (ewentualnie statystyk ruchu dla forum) - tym co wiedza z czym to siê je rozja¶ni w g³owach i skoñcz± siê jakie¶ dziwne spekulacje dot. zbiórek kasy itp.
Pozdrawiam
Artur Starz
Ca³o¶æ dyskusji jest ja³owa.
Wygl±da to jak dzielenie skóry na nied¼wiedziu.
Trzeba zebraæ kasy, aby forum dzia³a³o i albo siê wp³aca, albo nie.
Jest to dobra wola ka¿dego, kto tu zagl±da.
Je¶li kto¶ nie chce mo¿e stworzyæ w³asne forum-powodzenia.
Nie jeden dziêki forum zaoszczêdzi³, a nie którzy zarobili(mo¿na by zrobiæ d³ug± listê).
Ja osobi¶cie zaoszczêdzi³em(dziêki zawartej na forum informacji) i wp³aci³em te 60z³.
Co jak ma dzia³aæ niech decyduje HAZAN, skoro jest twórc± forum.
HAZAN, zrób listê osób które wp³aci³y. Ja osobi¶cie to poda³bym jeszcze ile wp³aci³ dany osobnik.
My¶lê, ¿e to trochê uspokoi tych gniewnych, co próbuj± oszczêdzaæ ¶rodki których nie ma....w których nie maj± udzia³u.
Zapewne bêdzie mi³o jak HAZAN zrobi listê wydatków i wyjdzie, ¿e nie by³y to wakacje w ciep³ym klimacie.
Lecz to te¿ jego dobra wola.
Narazie forum dzia³a.
Zakoñczyæ dyskusjê, podawaæ wp³acaj±cych do ogólnej informacji.
Oczywi¶cie po zbiurce pieniêdzy zrobiê listê kto ile wp³aci³ i o wydatkach bêdê informow±³ na bie¿±co. Ja chcê aby wszystko by³o jasne.
Zbórka jak narazie dobrze idzie:) - niestety moj g³upi system bankowy nie wyswietla mi wszystkiego tak jak chcialem i musze w kazdy przelew kliknac aby dowiedzie siê od kogo jest :(
Jeszcze jedno - czy kto¶ zna siê na wycenie reklamy ? - pytam dlateog i¿ pewnie ciê¿ko bêdzie z samej zbiórki tyle uzbieraæ (w Canon Polska sam nie wie¿ê ¿e siê uda - ale bede siê stara³) i trzeba bêdzie siê reklam± wesprzeæ.
CB w czerwcu:
http://www.skodaclub.pl/hazan/Statystyki%20dla%20HAZAN_emiasto_com__pl%20(2006-06).htm
Broncobilly 07-07-2006, 01:56 Hazanowi zaleci³by troche umiaru lub spo¿ywanie melisanki bo komu jak komu ale jemu jako osobie szukaj±cej pomocy tu z pyskiem nie wypada wyskakiwaæ. (zgadzam sie ze zdaniem snowbordera) Skoro s± chetni do bezinteresownej pomocy to nale¿y to uszanowaæ. Z CP raczej nie nale¿y niczego oczekiwaæ (obym siê myli³) Skoro s± chetni do dopbrowolnych wp³at to po prostu nale¿y im to umo¿liwiæ - przelewy wewn±trz bankowe s± na ogó³ bezp³atne wiec to Hazan powinien sobie za³o¿yæ kilka kont w róznych bankach (te te¿ s± na ogól bezp³atne) a na pewno ju¿ Inteligo i mBank by ew darczyñcy nie ponosili dodatkowych op³at (ja sam mam konta przynajmniej 2w 3 bankach internetowych) . Lista sponsorów powinna byæ jawna (chyba ¿e ofiarodawca sam poprosi o anonimowo¶æ) i uzupe³niana w miarê na bie¿±co by ludzie wiedzieli ¿e ich wp³ata zosta³a zauwa¿ona . Mam nadziejê ¿e osoby które tu du¿a piany bij± (sorry - generuj± du¿y ruch) raczej bed± raczej same czu³y siê zobowiazane do bycia na tej li¶cie. Wielu osobom to forum pomog³o i ustrzeg³o przed niepotrzebnymi wydatkami wiêc nale¿y dac im szansê do zrewan¿owania sie dobrowolnym datkiem. Zosta³o jeszcze ponad pó³ roku czasu - je¶li ofiarno¶æ zawiedze to ok grudnia trzeba bedzie powróciæ do bardziej komercyjnego podej¶cia do tematu. Jêsli ktos z paypalowców bedzie chcia³ zrobiæ jak±¶ wp³ate to mogê za niego za³o¿yæ a on kiedy¶ tam zap³aci za moje gadgety kupione od czasu do czasu na ebayu (dziêki Kuchatek)
USA Government gov ,4112, 7995 ,205.50 MB
trochê siê nas ¶ledzi co ?
USA Government gov ,4112, 7995 ,205.50 MB
trochê siê nas ¶ledzi co ?
|