Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
zamieniłem moją Pixmę 3000 na Epsona RX520
wydruki wychodza naprawdę niezłe, nareszcie nie ma fioletów i zieleń jest zielona, nawet moja seledynowa kurtka p.deszczowa wyszła dokładnie taka jak w rzeczywistości
ale...
wszystko pięknie dopóki używałemoryginalnego papieru, przejście na EMTEC premium photo paper daje już tragiczne efekty, trawa wyszła jakby deszcz nie padał od miesiąca i takie tam...
czyli innymi słowy, czy użytkownicy Epsonów (używający oryginalnego atramentu - za zamienniki już dziękuję ) wykombinowali jakiś zamienny papier czy też trzeba trzymać się oryginalnego???
Dla kazdej kombinacji papieru, atramentu dla określonej drukarki należy posiadac profile barwne. W innym przypadku kolory beda nieprawidlowe. Ja uzywam Pixma IP5000 i nieoryginalnych atramentow. Drukuje natomiast na papierze Epson Premium Glossy, gdyz cena jest bardzo atrakcyjna. Oczywiscie kolory bez wlasciwego profilu sa raczej nie do zaakceptowania a zwlaszcza dla zdjec portretowych gdzie bez wlasciwego profilu twarz byla np. zbyt czerwona a szarosci maja odcien zielonkawy.
Kupilem program Profile Prism do tworzenia profili i po ciezkich bojach udalo mi sie opracowac profil dla Epson Premium Glossy. ktory jest akceptowalny. Tzn. praktycznie to co widze na ekranie pokrywa sie z tym co na wydruku.
...
wszystko pięknie dopóki używałemoryginalnego papieru, przejście na EMTEC premium photo paper daje już tragiczne efekty, trawa wyszła jakby deszcz nie padał od miesiąca i takie tam...
....
Wyjścia masz trzy.
Pierwsze to uzywac dalej oryginałów - pewnie nieakceptowalne :-P
Drugie to zrobić sobie profile dla tego EMTECa czy czegotam chcesz używać - tu bym trochę uważał bo papierów różnistych przerobiłem trochę i niektóre znane firmy mają gównianej jakości papiery, które schną nierówno i wydruki wyglądają jak "psu z gardła"...
Trzecie poszukać papieru dla którego jest wsparcie producenta papieru - profile generyczne - np. Ilford jest naprawde dobry tylko do Twojej drukarki chyba profilu nie ma :-(
Pierwsze to uzywac dalej oryginałów - pewnie nieakceptowalne :-P
wiesz, Epson chyba nie jest taki najdroższy, EMTEC'a miałem jeszcze ze starych zapasów, chciałem go przetrenować i nic z tego nie wyszło, no ale profilami jeszcze się nie bawiłem
Zamieszczone przez Janusz Body
Drugie to zrobić sobie profile dla tego EMTECa czy czegotam chcesz używać - tu bym trochę uważał bo papierów różnistych przerobiłem trochę i niektóre znane firmy mają gównianej jakości papiery, które schną nierówno i wydruki wyglądają jak "psu z gardła"...
Trzecie poszukać papieru dla którego jest wsparcie producenta papieru - profile generyczne - np. Ilford jest naprawde dobry tylko do Twojej drukarki chyba profilu nie ma :-(
Ja używałem Profile Prism. Nie jest drogi i wymaga do utworzenia profilu skanera. Zobacz www.ddisoftware.com. Uzywam rowniez programu Qimage do drukowania. Również polecam.
...
a z programów do tworzenia profili co polecacie?...
Ja polecam Duty'ego z forum :-) To akurat lepiej zrobi ktoś kto ma do tego sprzęt - samo oprogramowanie + profil skanera to niestety "rozwiązanie zastępcze" zwykle 3 razy droższe od "udania się do specjalisty" :-)
Drukowac można spod PSa - wychodzi całkiem dobrze. Drugi program obsługujący profile to Qimage. Więcej programów nie znam :-)
Janusz
Zamieszczone przez mark_solo
...Nie jest drogi i wymaga do utworzenia profilu skanera. Zobacz www.ddisoftware.com. ....
Za 80 USD to masz ze cztery profile zrobione profesjonalnie i bezboleśnie.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Mam Pixmę, używam papieru Epsona... skorzystałem z pomocy Jac'a i jego sprytny kalibrator wygenerował mi profil drukarki z którego korzystam - kolory są OK.
Janusz
a kto mi to zrobi???
własnie zakupiłem wiekszą ilość papieru Epsona, będę uskuteczniał lab w domu
zobaczę jakie będą efekty, kupiłem 100szt Epsona Glossy 10x15 za 37zł. do przeżycia moim zdaniem, drugie tyle za atrament i ciągle jeszcze chyba wychodzi to całkiem przyzwoicie cenowo...
Zamieszczone przez Jerry99
Mam Pixmę, używam papieru Epsona... skorzystałem z pomocy Jac'a i jego sprytny kalibrator wygenerował mi profil drukarki z którego korzystam - kolory są OK.
Janusz
Ból jest na początku podczas nauki nowego programu. Następny profil wygeneruję mam nadzieję bez problemów. Oczywiście Twoja uwaga jest słuszna co do ceny. Natomiast ja cenię sobie wygodę. Zainwestowałem w narzędzie, ktore mam nadzieję bedę wykorzystywał.
Jac przyszedł z kalibratorem (GretagMacbeth EyeOne), najpierw monitor - soft wygenerował odpowiedni profil ICC dla systemu (MacOS X),później drukarka - drukuje sie plik kalibracyjny bez jakiejkolwiek kalibracji - potem ręcznie przesuwa się głowicę kalibratora nad wydrukiem - soft coś sobie przelicza i wypluwa profil ICC dla drukarki, który wybiera się przy drukowaniu z szopa.
That's it
....potem ręcznie przesuwa się głowicę kalibratora nad wydrukiem - soft coś sobie przelicza i wypluwa profil ICC dla drukarki, który wybiera się przy drukowaniu z szopa.
That's it
I 48 godzin do pełnego wyschnięcia mieszkał u Ciebie Poważnie wydruk MUSI być dobrze wyschnięty 24 godziny to minimum nawet jak wychodzi "suchy dotykowo" z Pixmy :-)
Pozdrowionka
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Potwierdzam wydruk musi schnac 24 godziny. Tytus wszystko jest bardzo proste. Jac przyjedzie do Ciebie do Brukseli na pare dni i zrobi Ci fajny profil. Bedzie to niestety kosztowalo znacznie drozej niz te 80USD. Jakby mial przyjechac do mnie do Krakowa, to za te 80USD zrobilby moze jeden profil.
Potwierdzam wydruk musi schnac 24 godziny. Tytus wszystko jest bardzo proste. Jac przyjedzie do Ciebie do Brukseli na pare dni i zrobi Ci fajny profil. Bedzie to niestety kosztowalo znacznie drozej niz te 80USD. Jakby mial przyjechac do mnie do Krakowa, to za te 80USD zrobilby moze jeden profil.
już mi się to podoba
no zobaczę, póki co widzę, że atrament idzie jak szalony
ale podoba mi się, że tak precyzyjnie pokazuje jego zużycie...choć samo zużycie już mi się nie podoba
Komentarz