5D - problem z bagnetem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

5D - problem z bagnetem

Nie chciałem poruszać wątku, dopóki nie upewniłem się że mam rację.

Bolce w bagnecie w 5d są KRÓTSZE niż w reszcie puszek. Konsekwencją tego było kilkukrotne wypięcie się szkła (70-200 lub z TC - czyli cięższego). Szczęście że w porę wyczułem ruch obiektywu i zawsze zdążyłem w porę złapać i spiąć z powrotem.

Bolec ów jest ok 0.5 - 1 mm krótszy niż np w 350d. Wciśnięcie lekkie przycisku do zwalniania bagnetu już powoduje możliwość odpięcia szkla. W 20d czy 350d trzeba wcisnąć prawie do końca, żeby odpiąć szkło.

Wada konstrukcyjna ? Sprawdzone na 2 puszkach 5d.

Dzwoniłem na żytnią. Rozłożyli ręce, powiedzieli, że mogą wymienić na inny, ale nie będzie dłuższy.

Cholera, nie chciałbym słyszeć trzasku eLki o beton...
    O obiektywach wiem prawie wszystko
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez Cichy
    Bolec ów jest ok 0.5 - 1 mm krótszy niż np w 350d. Wciśnięcie lekkie przycisku do zwalniania bagnetu już powoduje możliwość odpięcia szkla. W 20d czy 350d trzeba wcisnąć prawie do końca, żeby odpiąć szkło.
    Wada konstrukcyjna ? Sprawdzone na 2 puszkach 5d.
    Na N-Marku jest tak samo. Cza sie pilnować. O dziwo przed chwilą oglądałem twoją aukcje 5D w kicie i to samo zauważyłem

BTW: problemu nie ma. Gdyby był na dpreview by wrzało. Poprostu tą część biorą z 1Dynek.
    Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
    the silence is deafening

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Ciekawe :-) u mnie lekkie wcisnięcie nie powoduje wypinania. Trzeba wcisnąć dość głęboko ale nie "do końca" - słychać lekkie kliknięcie.

Ale dzięki za ostrzeżenie - trza uważać :-)

Janusz

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

Problemu nie ma, bo może to jest jakaś ekstremalna sytuacja. Ja noszę tak wisące szkło z aparatem na pasku na ramieniu, a że zestaw ciężki, może jakoś tam się obija i powoduje wciśnięcie tego przycisku (które notabene też jest za duży). Fakt jest taki, że szkło mi się wypięło. W egzemplarzu Miłosza jest ociupinkę lepiej, ale równie niebezpiecznie.

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Zamieszczone przez Cichy
          Ja noszę tak wisące szkło z aparatem na pasku na ramieniu, a że zestaw ciężki, może jakoś tam się obija i powoduje wciśnięcie tego przycisku
          Nawet 300/2.8 na szyi nic niepokojącego nie zauważyłem. Może rzeczywiście powinieneś wymienić ten przycisk.
          the silence is deafening

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

No to chyba jasne, że nie każdemu może się to wydarzyć. Jakby masowo wypinały się obiektywy to by była dopiero afera..

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Zamieszczone przez Cichy
              No to chyba jasne, że nie każdemu może się to wydarzyć. Jakby masowo wypinały się obiektywy to by była dopiero afera..
              Nje nerwujsa wsjo budjet/jest charaszo
              the silence is deafening

Komentarz

• nikczemnik
                Coś już napisał
                • 2006
                • 58

Można albo spiłować przycisk, albo nadspawać bagnet;-)
                A tak serio trochę licho skoro aparat za taką kasę gubi obiektywy:-)

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez nikczemnik
                  ...A tak serio trochę licho skoro aparat za taką kasę gubi obiektywy:-)
                  a tak mniej serio: to lepiej gdy gubi 5D niż miałby gubić Trabant ;-)
                  Bo posiadacz 5D raczej na pewno będzie miał "zasoby" na nowy obiektyw, z czym przeciętny użyszkodnik Trabanta mógłby mieć większy problem ;-)

Ja to oczywiście napisałem z punktu widzenia posiadacza Trabanta i zdaję sobie sprawę, że posiadacze 5D będą mieli zgoła odmienne zdanie na ten temat
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Diego
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 251

Zamieszczone przez gwozdzt
                    Ja to oczywiście napisałem z punktu widzenia posiadacza Trabanta i zdaję sobie sprawę, że posiadacze 5D będą mieli zgoła odmienne zdanie na ten temat
                    a już Cie miałem kursorem trzepnąć

Komentarz

• nikczemnik
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 58

Zaiste. To posiadacz 5D powinien kupować obiektywy po 2,lub 3 sztuki naraz, tak na wszelki wypadek:-)

Komentarz

• gietrzy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 5727

Można albo spiłować przycisk, albo nadspawać bagnet;-)
                        A tak serio trochę licho skoro aparat za taką kasę gubi obiektywy:-)
                        Zaiste. To posiadacz 5D powinien kupować obiektywy po 2,lub 3 sztuki naraz, tak na wszelki wypadek:-)
                        Człowieku, tak właśnie rodzą się mity. Ten przycisk jest inny dla serii 350D/30D i inny dla seri 5D/1Dxx.
                        Przeczytaj jeszcze raz post #6
                        the silence is deafening

Komentarz

• towersivy
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 992

Hmmm własnie wziełem do reki swoja 5tke i faktycznie wystarczy lekko dodtknac przycisk i blokada sie zwalnia(wpiete 24-70L), wczesniej nawet nie zwrociłem na to uwagi, choc mysle ze to udogodnienie do fotoreporterow aby byłyskawicznie przepinac szkła mi to nie przeszkadza :smile:

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

Zamieszczone przez towersivy
                            Hmmm własnie wziełem do reki swoja 5tke i faktycznie wystarczy lekko dodtknac przycisk i blokada sie zwalnia(wpiete 24-70L), wczesniej nawet nie zwrociłem na to uwagi, choc mysle ze to udogodnienie do fotoreporterow aby byłyskawicznie przepinac szkła mi to nie przeszkadza :smile:
                            Mnie do czasu też nie przeszkadzało..

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Ja od ladnych paru miesiecy "dyndam" na szyi 1D z 70-200IS albo 100-400 i poki co takich objawow nie zauwazylem :-D ale bede sie mial na bacznosci ;-)
                              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...