Trójmiasto i okolice - propozycje miejsc na foto: krajobraz i przyroda.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sensitive
    Coś już napisał
    • 2006
    • 58

Trójmiasto i okolice - propozycje miejsc na foto: krajobraz i przyroda.

Witam,

wybieram się na dniach na urlop w okolice Trójmiasta – moja pytanie do mieszkających w tych rejonach: co polecacie / jakie miejsca do odwiedzenia? Jestem zmotoryzowany więc odległości nie są aż takim problemem.

Interesuje mnie typowy krajobraz/ pejzarz (w tym bardzo wschód i zachód słońca) i/lub ciekawa przyroda. Innymi też nie pogardzę. Wyspa Sobieszewska jest jeszcze takim miejscem gdzie można pochodzić i spotkać ciekawe ptactwo? Może coś innego, miejsca na Kaszubach, itp. ?

Pozdrawiam, sensitive
    ... bez info, IMO nieważne

• akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

Klif w Gdyni-Orlowie - na rano i wieczor
    Dlugi Targ w Gdansku noca (nie do konca krajobraz, ale warto) - na wieczor
    Hel (proponuje wycieczke katamaranem z Gdynii) - na srodek dnia
    www albo tez flickr

Komentarz

• sensitive
      Coś już napisał
      • 2006
      • 58

re: akustyk

Zamieszczone przez akustyk
      Klif w Gdyni-Orlowie - na rano i wieczor
      W Klifie zawsze zakupy robię jak jestem w Sopocie ale nigdy ( ) nie pomyślałem, żeby sprawdzić gdzie jest słońce? Dzięki. Pytanie pomocnicze czy rano o świcie mam się bać chętnych na statyw i moją torbę ze sprzętem?

Dlugi Targ w Gdansku noca (nie do konca krajobraz, ale warto) - na wieczor
      Nie mam niestety 5D i chyba nie powalczę ze swoim 350D, ostatnie próby zakończyły się tylko kładzącymi się kammiennicami. Co prawda zawsze za dnia więc może tym razem pierwszy raz w nocy.

Hel (proponuje wycieczke katamaranem z Gdynii) - na srodek dnia
      OK, może się skuszę.

Co z ewentualnymi wycieczkami w jakieś zielone miejsca?

EDIT: akustyk - dopiero teraz zauważyłem (Dolny Śląsk ), a może ktoś z okolic

Wielkie dzięki i pzdr.,

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez sensitive
        Witam,
        wybieram się na dniach na urlop w okolice Trójmiasta – moja pytanie do mieszkających w tych rejonach: co polecacie / jakie miejsca do odwiedzenia? Jestem zmotoryzowany więc odległości nie są aż takim problemem.
        Interesuje mnie typowy krajobraz/ pejzarz (w tym bardzo wschód i zachód słońca) i/lub ciekawa przyroda. Innymi też nie pogardzę. Wyspa Sobieszewska jest jeszcze takim miejscem gdzie można pochodzić i spotkać ciekawe ptactwo? Może coś innego, miejsca na Kaszubach, itp. ?
        Pozdrawiam, sensitive
        Wschód/zachód - oczywiście może być oklepane Orłowo, ale tutaj to raczej wschód bo słońce zachodzi z przeciwnej strony. Jeśli zachód to okolice Władysławowa i półwysep. W samym trójmieście - np. Dolina Radości, Trójmiejski Partk Krajobrazowy itd. Ciekawe mogą być też pobliskie miejscowości Rewa, Jastrzębia Góra itp.
        Ptaki - oczywiście wyspa sobieszewska (raczej Ujście Wisły (po obu stronach) niż Ptasi Raj), chociaż te tereny ciekawsze są zimą niż teraz. Latem polecam rezerwaty nad Zatoką Pucką (Beka itd). Możesz wybrać się też do rezerwatu kormoranów w Kątach Rybackich.

Poza tym do dyspozcyji cała linia wybrzeża, Trójmiejski Park Krajobrazowy i przede wszystkim jeziora, lasy i parki krajobrazowe na Kaszubach (Zawiaty itd).

Komentarz

• sensitive
          Coś już napisał
          • 2006
          • 58

re: dazz

Zamieszczone przez dazz
          Wschód/zachód - oczywiście może być oklepane Orłowo, ale tutaj to raczej wschód bo słońce zachodzi z przeciwnej strony. Jeśli zachód to okolice Władysławowa i półwysep. W samym trójmieście - np. Dolina Radości, Trójmiejski Partk Krajobrazowy itd. Ciekawe mogą być też pobliskie miejscowości Rewa, Jastrzębia Góra itp.
          Ptaki - oczywiście wyspa sobieszewska (raczej Ujście Wisły (po obu stronach) niż Ptasi Raj), chociaż te tereny ciekawsze są zimą niż teraz. Latem polecam rezerwaty nad Zatoką Pucką (Beka itd). Możesz wybrać się też do rezerwatu kormoranów w Kątach Rybackich.

Poza tym do dyspozcyji cała linia wybrzeża, Trójmiejski Park Krajobrazowy i przede wszystkim jeziora, lasy i parki krajobrazowe na Kaszubach (Zawiaty itd).
          A co Ty polecasz na Kaszubach?

Dziękuję i pozdrawiam,

Komentarz

• dazz

A co Ty polecasz na Kaszubach?
            Dziękuję i pozdrawiam,
            Kaszuby znam raczej słabo, spróbuj wspomniane Zawiaty, tam był ostani plener FP.
            Jakby co możemy skontaktować się prywatnie, podpowiem coś więcej.

Komentarz

• sensitive
              Coś już napisał
              • 2006
              • 58

re: dazz

Zamieszczone przez dazz
              Kaszuby znam raczej słabo, spróbuj wspomniane Zawiaty, tam był ostani plener FP.
              Jakby co możemy skontaktować się prywatnie, podpowiem coś więcej.
              OK, wyślę Ci na PW mój telefon z prośbą o przesłanie zwrotnie namiarów na Ciebie (do ewentualnego wykorzystania podczas urlopu). Co do Zawiatów - można gdzieś zobaczyć efekty tego pleneru?

Pozdrawiam, sensitive

Komentarz

• januszP.
                Uzależniony
                • 2006
                • 634

Koniecznie musisz wejść na wieżę ratusza Głównomiejskiego (Długa/ Długi Targ) a ponadto musisz! pojechać na Kaszuby moim zdaniem na trasie
                Wieżyca -Ostrzyce- Chmielno znajdziesz to czego szukasz. No i Koniecznie Jar Raduni z Babich Dołów do Żukowa lub Borowa!! Krajobrazy niepowtarzalnie piękne. Życzę udanego pobytu i focenia!

Komentarz

• sensitive
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 58

re: januszP.

Zamieszczone przez januszP.
                  Koniecznie musisz wejść na wieżę ratusza Głównomiejskiego (Długa/ Długi Targ) a ponadto musisz! pojechać na Kaszuby moim zdaniem na trasie
                  Wieżyca -Ostrzyce- Chmielno znajdziesz to czego szukasz. No i Koniecznie Jar Raduni z Babich Dołów do Żukowa lub Borowa!! Krajobrazy niepowtarzalnie piękne. Życzę udanego pobytu i focenia!
                  Wielki dzięki. O to mi chodziło. Poczytam o wszystkim powyżej w necie aby lepiej przygotować.

Oczywiście, dalsze propozycje mile widziane.

Pozdrawiam, sensitive

Komentarz

• Mac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2063

Mógłbym Tobie polecić jeszcze kilka innych miejsc, mniej znanych ale też ciekawych. Wybierz się w okolce Portu Północnego, zobaczysz zdewastowany przez Siarkopol krajobraz, przejedziesz przez most wantowy coś ale Świętokrzyski. Obejdź Westerplatte, często tam robiłem zdjęcia, zachody słońca są ciekawe. Polecam też lasy w Oliwie, szkoda, że Pachołek jest zamknięty (chyba, że znów jest czynny ale dawno nie bylem więc nie wiem na 100%), stmtąd wychodziły dobre Panoramy. Poza tym wejdź na forty nad stacją kolejową Gdańsk Główny (na szczycie duży krzyż) z tego miejsca możesz mieć fajne panoramy i na stare miasto i na stocznie. Są jeszcze inne miejsca ale nie wiem czy będę w stanie dobrze je opisać.
                    Poza tym pomyśl o Kaszubach tak jak pisali koledzy, naprawdę warto. Możesz też wybrać się w okolice Kiezmarka i poznać dolinę Wisły.
                    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

piszac "Klif" mialem na mysli to co to oznacza slownikowo, tj. taki klif nad morzem

ze o wschodzie fajniejszy to sie zgadzam. ale i o zachodzie udalo mi sie tam cyknac znosne zdjecie:
                      www albo tez flickr

Komentarz

• sensitive
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 58

piszac "Klif" mialem na mysli to co to oznacza slownikowo, tj. taki klif nad morzem
                        ze o wschodzie fajniejszy to sie zgadzam. ale i o zachodzie udalo mi sie tam cyknac znosne zdjecie:
                        ... musiałem odczekac chwile aż mi przejdzie - tak się z siebie uhahałem. Ufff, nieźle.
                        Ale ... dobrze, że teraz a nie o 4.30 na parkingu przez samem.

A propos poniższego wątku (tej interesującej mnie części), jakie z filtrów winienem nabyć do zachodów i wschodów – jestem zdecydowany na mocowanie Cokin P + filtry. Wiem, że dojdę do tego sam po jakimś czasie ze względu na swoje upodobania do efektów ale te filtry co „trzeba mieć” to chyba można polecić, czy się mylę? Up to know myślałem o Cokin P121 G2 (ND8 ) ale po tym co napisałeś niżej …
                        ...
                        Cokin to gowno. drogie i nedznej jakosci. szare polowki mam Hitecha, kolorowe PPL. Cokina oryginalnego mam niebieska polowke ale troche dla mnie za kwasna i rzadko uzywam. wole szara w takiej sytuacji, bo przynajmniej nie traci sztucznoscia
                        w uzyciu (prawdopodobnie) byly:
                        E05 - szara z twarda gradacja (2 dzialki)
                        E09 - szara z twarda gradacja + lekki fiolet
                        E21 - szara z twarda gradacja (2 dzialki pewnikiem)
                        E23 - szara z twarda gradacja (3 dzialki) + lekka rozowa
                        E27 - szara z twarda gradacja (3 dzialki)
                        E32 - nie wiem czy byla. jesli juz to szara :-)
                        E50 - szara z miekka gradacja (2 dzialki)
                        ... chyba zmienię zdanie - możesz coś polecić na "sztywno"?

Plus dodatkowo parametry:
                        bezwzglednie statyw przy szerokim kacie. wtedy ISO 100 i czasy jakie bozia karze. do 30s
                        przy teleobiektywach (1.8/50 i 3.5/135) raczej reka i ISO miedzy 100 a 400 - w zaleznosci od potrzeby

centralny. na oko, tzn. tak jak mi wychodzi z odgadywania strefy. potem sprawdzam histogram i w razie czego koryguje, zeby nie bylo za mocnych niedoswietlen

a skad... szkoda mi na takie bzdury czasu. filtry polowkowe zalatwiaja kwestie naswietlenia

RAW. z reguly na swiatlo sloneczne, bo i tak potem koryguje przy wywolaniu
                        ... czy coś się zmieniło od tej pory?

Pozdrawiam, „klifowiec”

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

A propos poniższego wątku (tej interesującej mnie części), jakie z filtrów winienem nabyć do zachodów i wschodów – jestem zdecydowany na mocowanie Cokin P + filtry. Wiem, że dojdę do tego sam po jakimś czasie ze względu na swoje upodobania do efektów ale te filtry co „trzeba mieć” to chyba można polecić, czy się mylę?
                          (...)
                          ... chyba zmienię zdanie - możesz coś polecić na "sztywno"?
                          jesli chodzi o producenta to zdecydowanie polecam Hitecha. rozsadny cenowo (110zl w Raysfoto.pl), a neutralnosc duzo lepsza niz Cokina. poza tym, gradacje mi duzo bardziej odpowiadaja

nad morze zdecydowanie polecam polowki z twardym przejsciem. konkretnie polecalbym filtry Hitech 85 ND Grad 0.6 Hard i ew. Hitech 85 ND Grad 0.9 Hard. ten pierwszy tlumi dwie dzialki, drugi - trzy. sklanialbym sie raczej do tych 3 dzialek, bo nad naszym morzem (mala przejrzystosc wody, a wiec relatywnie ciemne morze na zdjeciach) to wbrew pozorom wcale nie tak duzo.

jesli masz drugie 110zl wolne to polecam uzupelnic zestaw o Hitech 85 ND Grad 0.6 Soft - dwie dzialki z miekkim przejsciem. czesciej stosowalne niz twarde przejscie, odpowiednio mocne by poprawic zdjecia i nie zepsuc nadmiarem efektu przyciemnienia nieba

akurat taki zestaw daje niezle mozliwosci i duza swobode focenia.

tyle z neutralnych polowek. z kolorowych... jesli musisz to raczej jakis fiolet, ew. rozne cieple odcienie (koral, brzoskwinia, braz, ...). tanio i znosnie robi to PPL (tez do kupienia w Raysfoto). cokinowski tabak (P124/P125) tez ma fajny kolor, ale 120zl za filtr efektowy mnie by bylo szkoda.

co do konkretnych metod focenia - statyw, odpowiednio wczesnie wstac, strzelic jakis jogurt i kawe... pooddychac jodem, zrelaksowac sie, pofocic. sprawdzaj podglady i histogramy i rob jak Ci sie podoba byle byla radocha
                          aha! koniecznie jakis suchy prowiant ze soba wez. po 2 godzinkach rannego focenia potrafi tak glod przypilic, ze w biegu do auta (lub spozywczego) mozna rozwinac predkosci kenijskich biegaczy. sprawdzone eksperymentalnie - nie polecam :-?
                          www albo tez flickr

Komentarz

• sensitive
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 58

Wielki dzieki, wybiorę się dzisiaj do mojego sklepu zobaczyć co mają ewentualnie zadzwonię do Raysfoto. A teraz wracam na Twoją stronę na plfoto.

Przepraszam moderatorów za OT. I aby nie było całkiem OT ...

Jeżeli koledzy i koleżanki mają jeszcze jakieś propozycje to w dalszym ciągu mam miejsce aby je zapisać. :smile:

pozdrawiam, sensitive

Komentarz

• bartekkaszub
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 48

wspominali o Wieżycy - jest tam wieża widokowa - polecam
                              wygooglalem http://fotobank.pl/index16.html

Komentarz

Pracuję...