Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Trójmiasto i okolice - propozycje miejsc na foto: krajobraz i przyroda.
Trójmiasto i okolice - propozycje miejsc na foto: krajobraz i przyroda.
Witam,
wybieram się na dniach na urlop w okolice Trójmiasta – moja pytanie do mieszkających w tych rejonach: co polecacie / jakie miejsca do odwiedzenia? Jestem zmotoryzowany więc odległości nie są aż takim problemem.
Interesuje mnie typowy krajobraz/ pejzarz (w tym bardzo wschód i zachód słońca) i/lub ciekawa przyroda. Innymi też nie pogardzę. Wyspa Sobieszewska jest jeszcze takim miejscem gdzie można pochodzić i spotkać ciekawe ptactwo? Może coś innego, miejsca na Kaszubach, itp. ?
Klif w Gdyni-Orlowie - na rano i wieczor
Dlugi Targ w Gdansku noca (nie do konca krajobraz, ale warto) - na wieczor
Hel (proponuje wycieczke katamaranem z Gdynii) - na srodek dnia
W Klifie zawsze zakupy robię jak jestem w Sopocie ale nigdy ( ) nie pomyślałem, żeby sprawdzić gdzie jest słońce? Dzięki. Pytanie pomocnicze czy rano o świcie mam się bać chętnych na statyw i moją torbę ze sprzętem?
Dlugi Targ w Gdansku noca (nie do konca krajobraz, ale warto) - na wieczor
Nie mam niestety 5D i chyba nie powalczę ze swoim 350D, ostatnie próby zakończyły się tylko kładzącymi się kammiennicami. Co prawda zawsze za dnia więc może tym razem pierwszy raz w nocy.
Hel (proponuje wycieczke katamaranem z Gdynii) - na srodek dnia
OK, może się skuszę.
Co z ewentualnymi wycieczkami w jakieś zielone miejsca?
EDIT: akustyk - dopiero teraz zauważyłem (Dolny Śląsk ), a może ktoś z okolic
Witam,
wybieram się na dniach na urlop w okolice Trójmiasta – moja pytanie do mieszkających w tych rejonach: co polecacie / jakie miejsca do odwiedzenia? Jestem zmotoryzowany więc odległości nie są aż takim problemem.
Interesuje mnie typowy krajobraz/ pejzarz (w tym bardzo wschód i zachód słońca) i/lub ciekawa przyroda. Innymi też nie pogardzę. Wyspa Sobieszewska jest jeszcze takim miejscem gdzie można pochodzić i spotkać ciekawe ptactwo? Może coś innego, miejsca na Kaszubach, itp. ?
Pozdrawiam, sensitive
Wschód/zachód - oczywiście może być oklepane Orłowo, ale tutaj to raczej wschód bo słońce zachodzi z przeciwnej strony. Jeśli zachód to okolice Władysławowa i półwysep. W samym trójmieście - np. Dolina Radości, Trójmiejski Partk Krajobrazowy itd. Ciekawe mogą być też pobliskie miejscowości Rewa, Jastrzębia Góra itp.
Ptaki - oczywiście wyspa sobieszewska (raczej Ujście Wisły (po obu stronach) niż Ptasi Raj), chociaż te tereny ciekawsze są zimą niż teraz. Latem polecam rezerwaty nad Zatoką Pucką (Beka itd). Możesz wybrać się też do rezerwatu kormoranów w Kątach Rybackich.
Poza tym do dyspozcyji cała linia wybrzeża, Trójmiejski Park Krajobrazowy i przede wszystkim jeziora, lasy i parki krajobrazowe na Kaszubach (Zawiaty itd).
Wschód/zachód - oczywiście może być oklepane Orłowo, ale tutaj to raczej wschód bo słońce zachodzi z przeciwnej strony. Jeśli zachód to okolice Władysławowa i półwysep. W samym trójmieście - np. Dolina Radości, Trójmiejski Partk Krajobrazowy itd. Ciekawe mogą być też pobliskie miejscowości Rewa, Jastrzębia Góra itp.
Ptaki - oczywiście wyspa sobieszewska (raczej Ujście Wisły (po obu stronach) niż Ptasi Raj), chociaż te tereny ciekawsze są zimą niż teraz. Latem polecam rezerwaty nad Zatoką Pucką (Beka itd). Możesz wybrać się też do rezerwatu kormoranów w Kątach Rybackich.
Poza tym do dyspozcyji cała linia wybrzeża, Trójmiejski Park Krajobrazowy i przede wszystkim jeziora, lasy i parki krajobrazowe na Kaszubach (Zawiaty itd).
Kaszuby znam raczej słabo, spróbuj wspomniane Zawiaty, tam był ostani plener FP.
Jakby co możemy skontaktować się prywatnie, podpowiem coś więcej.
OK, wyślę Ci na PW mój telefon z prośbą o przesłanie zwrotnie namiarów na Ciebie (do ewentualnego wykorzystania podczas urlopu). Co do Zawiatów - można gdzieś zobaczyć efekty tego pleneru?
Koniecznie musisz wejść na wieżę ratusza Głównomiejskiego (Długa/ Długi Targ) a ponadto musisz! pojechać na Kaszuby moim zdaniem na trasie
Wieżyca -Ostrzyce- Chmielno znajdziesz to czego szukasz. No i Koniecznie Jar Raduni z Babich Dołów do Żukowa lub Borowa!! Krajobrazy niepowtarzalnie piękne. Życzę udanego pobytu i focenia!
Koniecznie musisz wejść na wieżę ratusza Głównomiejskiego (Długa/ Długi Targ) a ponadto musisz! pojechać na Kaszuby moim zdaniem na trasie
Wieżyca -Ostrzyce- Chmielno znajdziesz to czego szukasz. No i Koniecznie Jar Raduni z Babich Dołów do Żukowa lub Borowa!! Krajobrazy niepowtarzalnie piękne. Życzę udanego pobytu i focenia!
Wielki dzięki. O to mi chodziło. Poczytam o wszystkim powyżej w necie aby lepiej przygotować.
Mógłbym Tobie polecić jeszcze kilka innych miejsc, mniej znanych ale też ciekawych. Wybierz się w okolce Portu Północnego, zobaczysz zdewastowany przez Siarkopol krajobraz, przejedziesz przez most wantowy coś ale Świętokrzyski. Obejdź Westerplatte, często tam robiłem zdjęcia, zachody słońca są ciekawe. Polecam też lasy w Oliwie, szkoda, że Pachołek jest zamknięty (chyba, że znów jest czynny ale dawno nie bylem więc nie wiem na 100%), stmtąd wychodziły dobre Panoramy. Poza tym wejdź na forty nad stacją kolejową Gdańsk Główny (na szczycie duży krzyż) z tego miejsca możesz mieć fajne panoramy i na stare miasto i na stocznie. Są jeszcze inne miejsca ale nie wiem czy będę w stanie dobrze je opisać.
Poza tym pomyśl o Kaszubach tak jak pisali koledzy, naprawdę warto. Możesz też wybrać się w okolice Kiezmarka i poznać dolinę Wisły.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
piszac "Klif" mialem na mysli to co to oznacza slownikowo, tj. taki klif nad morzem
ze o wschodzie fajniejszy to sie zgadzam. ale i o zachodzie udalo mi sie tam cyknac znosne zdjecie:
... musiałem odczekac chwile aż mi przejdzie - tak się z siebie uhahałem. Ufff, nieźle.
Ale ... dobrze, że teraz a nie o 4.30 na parkingu przez samem.
A propos poniższego wątku (tej interesującej mnie części), jakie z filtrów winienem nabyć do zachodów i wschodów – jestem zdecydowany na mocowanie Cokin P + filtry. Wiem, że dojdę do tego sam po jakimś czasie ze względu na swoje upodobania do efektów ale te filtry co „trzeba mieć” to chyba można polecić, czy się mylę? Up to know myślałem o Cokin P121 G2 (ND8 ) ale po tym co napisałeś niżej …
Zamieszczone przez akustyk
...
Cokin to gowno. drogie i nedznej jakosci. szare polowki mam Hitecha, kolorowe PPL. Cokina oryginalnego mam niebieska polowke ale troche dla mnie za kwasna i rzadko uzywam. wole szara w takiej sytuacji, bo przynajmniej nie traci sztucznoscia
w uzyciu (prawdopodobnie) byly:
E05 - szara z twarda gradacja (2 dzialki)
E09 - szara z twarda gradacja + lekki fiolet
E21 - szara z twarda gradacja (2 dzialki pewnikiem)
E23 - szara z twarda gradacja (3 dzialki) + lekka rozowa
E27 - szara z twarda gradacja (3 dzialki)
E32 - nie wiem czy byla. jesli juz to szara :-)
E50 - szara z miekka gradacja (2 dzialki)
... chyba zmienię zdanie - możesz coś polecić na "sztywno"?
Plus dodatkowo parametry:
Zamieszczone przez akustyk
bezwzglednie statyw przy szerokim kacie. wtedy ISO 100 i czasy jakie bozia karze. do 30s
przy teleobiektywach (1.8/50 i 3.5/135) raczej reka i ISO miedzy 100 a 400 - w zaleznosci od potrzeby
centralny. na oko, tzn. tak jak mi wychodzi z odgadywania strefy. potem sprawdzam histogram i w razie czego koryguje, zeby nie bylo za mocnych niedoswietlen
a skad... szkoda mi na takie bzdury czasu. filtry polowkowe zalatwiaja kwestie naswietlenia
RAW. z reguly na swiatlo sloneczne, bo i tak potem koryguje przy wywolaniu
A propos poniższego wątku (tej interesującej mnie części), jakie z filtrów winienem nabyć do zachodów i wschodów – jestem zdecydowany na mocowanie Cokin P + filtry. Wiem, że dojdę do tego sam po jakimś czasie ze względu na swoje upodobania do efektów ale te filtry co „trzeba mieć” to chyba można polecić, czy się mylę?
(...)
... chyba zmienię zdanie - możesz coś polecić na "sztywno"?
jesli chodzi o producenta to zdecydowanie polecam Hitecha. rozsadny cenowo (110zl w Raysfoto.pl), a neutralnosc duzo lepsza niz Cokina. poza tym, gradacje mi duzo bardziej odpowiadaja
nad morze zdecydowanie polecam polowki z twardym przejsciem. konkretnie polecalbym filtry Hitech 85 ND Grad 0.6 Hard i ew. Hitech 85 ND Grad 0.9 Hard. ten pierwszy tlumi dwie dzialki, drugi - trzy. sklanialbym sie raczej do tych 3 dzialek, bo nad naszym morzem (mala przejrzystosc wody, a wiec relatywnie ciemne morze na zdjeciach) to wbrew pozorom wcale nie tak duzo.
jesli masz drugie 110zl wolne to polecam uzupelnic zestaw o Hitech 85 ND Grad 0.6 Soft - dwie dzialki z miekkim przejsciem. czesciej stosowalne niz twarde przejscie, odpowiednio mocne by poprawic zdjecia i nie zepsuc nadmiarem efektu przyciemnienia nieba
akurat taki zestaw daje niezle mozliwosci i duza swobode focenia.
tyle z neutralnych polowek. z kolorowych... jesli musisz to raczej jakis fiolet, ew. rozne cieple odcienie (koral, brzoskwinia, braz, ...). tanio i znosnie robi to PPL (tez do kupienia w Raysfoto). cokinowski tabak (P124/P125) tez ma fajny kolor, ale 120zl za filtr efektowy mnie by bylo szkoda.
co do konkretnych metod focenia - statyw, odpowiednio wczesnie wstac, strzelic jakis jogurt i kawe... pooddychac jodem, zrelaksowac sie, pofocic. sprawdzaj podglady i histogramy i rob jak Ci sie podoba byle byla radocha
aha! koniecznie jakis suchy prowiant ze soba wez. po 2 godzinkach rannego focenia potrafi tak glod przypilic, ze w biegu do auta (lub spozywczego) mozna rozwinac predkosci kenijskich biegaczy. sprawdzone eksperymentalnie - nie polecam :-?
Komentarz