Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zakupilem sobie powyzszy aparat(sprowadzany ze stanow a wiec w sumie Rebel Xt)dostalem caly soft, ale niestety nie wzialem go do akademika z ktorego pisze. Sciagnalem rozne drivery i po kilku probach zainstalowalem stery. Niby jest ok, ale wszystkie softy sciagajace: Canon Creator, PS i zwykly explorer nie widza plikow raw, oraz niektorych Jpegow(zupelnie przypadkowowo). Z explorera nie moge tez skasowac zadnych plikow. W aparacie wszystko jest git, zdjecia sa, moge je usuwac, ale co z tego jesli nie moge ich zgrac na kompa. Pomocy
Pozdrawiam
Egahen
PS. Ktos moze wie gdzie moglbym sciagnac odpowiedni oprogramowanie do tego aparatu(tzn. ZoomBrowser, Eos Capture)?
Wielkie dzieki, zmiana ustawienia komunikacji pomoglo, chociaz strasznie wolne, ale grunt ze dziala:/
A i tak nie moge zrozumiec dlaczego Canon sie nie zdecydowal na wprowadzenie rozwiazania firmy Nikon, jeszcze do niedawna podlaczalem swojego Nikona(8700) do byle jakiego kompa, robil sie dysk wymienny i bylo git. Przekombinowane to to.
Zgadza się, też mam takie spostrzeżenia. Jak miałem D70 to był on widziany przez kompa jako Mass Storage (aczkolwiek obsługiwał także PTP). Canon wymaga zainstalowania drivera WIA (lub TWAIN - w zależności od systemu). Dlatego o ile nie potrzebujesz sterowania aparatem z kompa, najlepszym wyjściem jest czytnik kart.
Z ZB i innym softem dedykowanym jest problem, bo Canon udostępnia również (nie wiedzieć czemu) tylko update'y. Sam musisz dysponować orginalną instalką.
A i tak nie moge zrozumiec dlaczego Canon sie nie zdecydowal na wprowadzenie rozwiazania firmy Nikon, jeszcze do niedawna podlaczalem swojego Nikona(8700) do byle jakiego kompa, robil sie dysk wymienny i bylo git. Przekombinowane to to.
Nie tylko Nikon tak ma. A Canon zrobil wlasnie tak a nie inaczej by aparaty Canona NIE byly wykorzystywane jako dyski przenosne.
Jesli sie to komus nie podoba to musi spojrzec w kierunku innych firm a ja i tak zawsze bede polecal czytnik jako szybszy, pewniejszy i bardziej uniwersalny sposob odczytywania kart.
Nie tylko Nikon tak ma. A Canon zrobil wlasnie tak a nie inaczej by aparaty Canona NIE byly wykorzystywane jako dyski przenosne.
Typowy objaw megalomanii dużych firm - w trosce o użytkownika utrudniamy mu życie maksymalnie
Zamieszczone przez Vitez
Jesli sie to komus nie podoba to musi spojrzec w kierunku innych firm
Nie da rady - inne za bardzo szumią, a wraz z wprowadzeniem E-TTL II zniknął również argument dodupnego systemu lamp
Zamieszczone przez Vitez
a ja i tak zawsze bede polecal czytnik jako szybszy, pewniejszy i bardziej uniwersalny sposob odczytywania kart.
Zgadza się, ale problemy występują nie tylko przy zgrywaniu zdjęc, ale ogólnie przy połączeniu, więc jabyś chciał posterować aparatem z kompa, to może się nie udać
Niemniej do zgrywania zdjęć najlepszy czytnik. Bo jakby, dajmy na to, było jakieś przepięcie w sieci, a my nie mamy UPS?
Zgadza się, ale problemy występują nie tylko przy zgrywaniu zdjęc, ale ogólnie przy połączeniu, więc jabyś chciał posterować aparatem z kompa, to może się nie udać
Bo zes nie przeczytal instrukcji do software i kiepsko (nie po kolei albo w ogole) poinstalowales sterowniki .
A tak poza tym masz naprawde potrzebe sterowania aparatem z kompa?
To wtedy nie pomoze ci narzekanie "a bo aparaty innych firm sa widoczne jako mass storage" bo to juz przeciez inny temat zupelnie , wiec sie zdecyduj czy rozmawiamy o sterowaniu z kompa i skopanej przez Ciebie instalacji sterownikow czy o potrzebie zgrywania zdjec gdzie da sie Twoj blad naprawic czytnikiem a nie reinstalka systemu/grzebaniem po rejestrach
Bo ogolna zasada jest taka :
1. Instalujesz software z plytki Canona (opcja Easy install) PRZED pierwszym podlaczeniem aparatu
2. Ustawiasz communication mode na Normal w aparacie
3. Podlaczasz aparat, powinien sobie sam znalezc sterowniki, gdy spyta o to jaka akcje przypisac do aparatu to daj cancel
Ale niestety ogromna wiekszosc ludzi bierze zabawke w lapki, wyrzuca instrukcje do kosza, pstryka fotki, podlacza aparat by obejrzec i pupa blada - nie dziala.
A dlaczego?
No oczywiscie ze z winy Canona a nie uzytkownika !
No wlasnie o to chodzi, ze trzeba instalowac jakis soft zeby moc sciagac zdjecia. Jak dla mnie to juz tylko to jest jakims absurdem. Przeciez nie moge wozic/nosic ze soba plytek ze sterami. A od kafejek czy od kolego nie moge wymagac zeby mieli czytniki.
Co innego z softem do sterowania aparatu, ale to juz inna bajka.
Jak mówił jeden taki... "I find your lack of faith disturbing"
Zamieszczone przez Vitez
Bo zes nie przeczytal instrukcji do software i kiepsko (nie po kolei albo w ogole) poinstalowales sterowniki .
Zakładam, że mnie podpuszczasz Z całej siły się staram...
No bo przeciez cię wtedy pod biurkiem nie widziałem...
Zamieszczone przez Vitez
A tak poza tym masz naprawde potrzebe sterowania aparatem z kompa?
Ja nie, ale może ktoś. No, raz miałem, jak ustawiałem, żeby Camera Window wgrał dane właściciela... czyli moje
Zamieszczone przez Vitez
To wtedy nie pomoze ci narzekanie "a bo aparaty innych firm sa widoczne jako mass storage" bo to juz przeciez inny temat zupelnie , wiec sie zdecyduj czy rozmawiamy o sterowaniu z kompa i skopanej przez Ciebie instalacji sterownikow czy o potrzebie zgrywania zdjec
Rozmawiamy ogólnie, a ja w szczególności zapragnąłem się przyłączyć do głosu krytyki wobec kilku posunięć Canona, które uważam za idiotyczne, bo zupełnie niepotrzebnie utrudniają życie. Nie jestem związany emocjonalnie z Canonem (ani z żadną inną firmą) więc nie widzę powodu, dla którego nie miałbym dać upust swoim frustracjom przy każdej nadarzającej się okazji
Zamieszczone przez Vitez
gdzie da sie Twoj blad naprawic czytnikiem a nie reinstalka systemu/grzebaniem po rejestrach
Bla bla bla
Zamieszczone przez Vitez
Bo ogolna zasada jest taka :
1. Instalujesz software z plytki Canona (opcja Easy install) PRZED pierwszym podlaczeniem aparatu
2. Ustawiasz communication mode na Normal w aparacie
3. Podlaczasz aparat, powinien sobie sam znalezc sterowniki, gdy spyta o to jaka akcje przypisac do aparatu to daj cancel
FYI - kolejność została zachowana co do joty, instrukcje zostały ZAWCZASU przeczytane i to nie raz
Mój problem nie polegał na tym, że aparat nie był widoczny w ogóle, tylko że był widoczny RAZ - do najbliższego wyłączenia. Potem była ****, chyba że przeinstalowałem sterownik WIA. Wtedy widział znowu... raz...
Zamieszczone przez Vitez
Ale niestety ogromna wiekszosc ludzi bierze zabawke w lapki, wyrzuca instrukcje do kosza, pstryka fotki, podlacza aparat by obejrzec i pupa blada - nie dziala.
A dlaczego?
No oczywiscie ze z winy Canona a nie uzytkownika !
Nie należę do takich użytkowników. Powiem więcej. Należę do tych, co instrukcję obsługi mają zawsze w torbie ze sprzętem.
Noszę ze sobą nawet instrukcje do gripa i wężyka
Mój problem nie polegał na tym, że aparat nie był widoczny w ogóle, tylko że był widoczny RAZ - do najbliższego wyłączenia. Potem była ****, chyba że przeinstalowałem sterownik WIA. Wtedy widział znowu... raz...
Zapomnialem dopisac:
Jesli powyzsza procedura nie dziala to masz problem z PC/OS a nie Canonem (czyli np. gniazda USB, konflikty w systemie np z powodu niemarkowych podzespolow, zasmiecony system z brudnym rejestrem itp itd).
Nie jest to dla mnie taki problem, jaki być moze sądzisz, że jest Problemem jest utrudnianie życia użytkownikom tam, gdzie je akurat można ułatwić.
IMHO oczywiście
Komentarz