tamron 28-75 problem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • artex
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 49

tamron 28-75 problem

Mam mały problem. Posiadam canona 20D + wspomniany obiektyw. Nie wiem co się dzieje ale czasami przy ustawianiu ostrości tamronik zaczyna kwiczeć. Nie dzieje się tak zawsze ale już kilka razy miałem taką sytuację. Czy mieliście kiedyś podobny problem?
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Uszkodzenie mechaniczne spowodowane głównie przypadkowym zatrzymaniem pierścienia AF na obiektywie podczas ostrzenia obiektywu. Jak się rozkwiczy na dobre - do serwisu.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez artex
      Mam mały problem. Posiadam canona 20D + wspomniany obiektyw. Nie wiem co się dzieje ale czasami przy ustawianiu ostrości tamronik zaczyna kwiczeć.

Upewnij sie ze trzymasz obiektyw za pierscien zooma (blizej body) a nie ostrosci .

Komentarz

• Zielony
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2928

Zamieszczone przez Vitez
        Upewnij sie ze trzymasz obiektyw za pierscien zooma (blizej body) a nie ostrosci .
        oł dżiz....
        kombinuję kto to napisał, aż tu nagle patrzę na avatar i oczom nie wierzę :grin:
        Tak trzymać Vitez - w końcu jakiś update w profilu

BTW, masz rację!
        sigpic

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez Zielony
          oł dżiz....
          kombinuję kto to napisał, aż tu nagle patrzę na avatar i oczom nie wierzę :grin:
          Tak trzymać Vitez - w końcu jakiś update w profilu
          Sorry z gory za OT:

No tyle razy mi ludzie na zywo wypominali zem niepodobny do avatara to musialem swoja troszke bardziej zaokraglona facjate wrzucic 8) .
          Ale rozpoznac nadal mozna po zielonym nicku i customized podpisie .

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

Sorry za OT: Woooow, Vitez, nowy avatar Stary już mnie doprowadzał do palpitacji serca, a teraz to się chyba zakocham

Komentarz

• francuz20
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 33

A wracając do tematu ,to mam ten sam problem z kwiczeniem . Cichy co można z tym zrobić ?Chyba bendem musiał cię odwiedzić .

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7450

Zamieszczone przez francuz20
                A wracając do tematu ,to mam ten sam problem z kwiczeniem . Cichy co można z tym zrobić ?Chyba bendem musiał cię odwiedzić .
                Co wy robicie z tymi szkłami Chyba muszę dodawać instrukcję po polsku, żeby nie łapać za pierścień jak kręci się AF, bo jak zębatki raz się zetrą, to potem kwiczy ...
                Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• Bananas
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 86

Zamieszczone przez Cichy
                  Co wy robicie z tymi szkłami Chyba muszę dodawać instrukcję po polsku, żeby nie łapać za pierścień jak kręci się AF, bo jak zębatki raz się zetrą, to potem kwiczy ...
                  Bo te obiektywy to tandeta "mistrzu".
                  Śmieję się z tych co głoszą, że kupiłem sobie canona 20d lub 30d i nie mam na dobry obiektyw canona już kasy i szukam coś tańszegooooo i bardzooo dobregooooo. A ty obłożyłeś się tymi tamronami i wciskasz ten siet ludziom mówiąc, że nie ma różnicy między canonem.
                  A wy kupujecie lustrzanki (korpusy) canona za 5-6k i szukacie obiektywów za 1 tysiaka. Ludzie kupujcie kompakty, jak nie stać was na akcesoria (obiektywy) do lustrzanek. Biorąc pod uwagę wiele argumentów wykonania dobrego zdjęcia, to właśnie obiektyw odgrywa jedną z ważnych funkcji.
                  Sory "Artex" ale nie chodzi mi konkretnie tylko o ciebie, ale piszę to do wszystkich. Ja sam się już przekonałem, wolę trochę odłożyć i kupić coś lepszego w późniejszym czasie np. Canon 16-35mm f/2.8L niż Tamron 17-50mm i zastanawiać się czy trafiłem w udany model.
                  Ostatnio edytowany przez Bananas; 4996.

Komentarz

• artex
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 49

Początki są trudne. Droga jest naprawa w serwisie?

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7450

Bananas chyba przeginasz. Nikomu niczego nie wciskam. Wady i zalety każdy zna, wolny wybór. Tyle ludzi ma tamrony i poza egzemplarzami mydlanymi na które ludzie narzekają jakiekolwiek usterki zdarzają się bardzo rzadko. Swoją drogą nie wiem, czy zauważyłeś ostatnio coraz więcej tematów na temat uszkodzeń 350d/20d. Też szmelc ??

Artex - a nie masz gwarancji już ?
                      Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• Kubak82
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2348

Zamieszczone przez Bananas
                        Bo te obiektywy to tandeta "mistrzu".
                        Śmieję się z tych co głoszą, że kupiłem sobie canona 20d lub 30d i nie mam na dobry obiektyw canona już kasy i szukam coś tańszegooooo i bardzooo dobregooooo. A ty obłożyłeś się tymi tamronami i wciskasz ten siet ludziom mówiąc, że nie ma różnicy między canonem.
                        A wy kupujecie lustrzanki (korpusy) canona za 5-6k i szukacie obiektywów za 1 tysiaka. Ludzie kupujcie kompakty, jak nie stać was na akcesoria (obiektywy) do lustrzanek. Biorąc pod uwagę wiele argumentów wykonania dobrego zdjęcia, to właśnie obiektyw odgrywa jedną z ważnych funkcji.
                        Sory "Artex" ale nie chodzi mi konkretnie tylko o ciebie, ale piszę to do wszystkich. Ja sam się już przekonałem, wolę trochę odłożyć i kupić coś lepszego w późniejszym czasie np. Canon 16-35mm f/2.8L niż Tamron 17-50mm i zastanawiać się czy trafiłem w udany model.
                        hmm..to nie rozumiem juz zupelnie twojej stopki

Canon 20D, Canon 18-55mm, Tamron 28-75mm, Canon 100-400L IS, Canon 580EX, Sandisk 1GB Ultra II, Manfrotto 785B, Remonte switch RS-80N3, Tamrac Expedition 5, B+W, Cokin, Hoya itd.
                        Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• Zielony
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2928

Zamieszczone przez Kubak82
                          hmm..to nie rozumiem juz zupelnie twojej stopki
                          Toż przecież napisał, że sam wtopił i że odkłada, na coś lepszego niż kolejny nadchodzący "supermegazajefajny" Tamron 17-50.
                          Coś w tym jest... Tamron to budżetówka, nie ma co ukrywać
                          sigpic

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

Heh, LOL , nie zauważyłem Pewnie trafił na mydło

Komentarz

• rychu_lhotse
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 64

Cichy to porządny sprzedawca a już napewno nikomu nic nie wciska. Nie było żadnych problemów z wymianą Tamrona na inny egzemplarz gdy okazało się ze pierwszy na ogniskowej 28mm i f2,8 z moim body (300D) potrafił się mocno rozjechać (duży FF). Poświęcił jak dla mnie sporo czasu i ostatecznie posiadam egzemplarz który śmiga aż miło w każdym zakresie ogniskowych od pełnej ''dziury''.
                              Dzięki Cichy.

Tamron 28-75 to nie klasa L,każdy to wie.Nie oczekujmy od niego mega jakości wykonania.Canon w tej cenie nie oferuje ''zooma'' który mogłby choć w niewielkim stopnu dorównać optycznie Tamronowi. Poza tym przy tak dużej produkcji nie ma siły,mają prawo zdarzać się wadliwe sztuki.
                              Ostatnio edytowany przez rychu_lhotse; 1615.
                              Rychu_lhotse

Komentarz

Pracuję...