Witam! Przymierzam się do cyfrowej lustrzanki EOS 350D a może EOS 30D. Oba mają matryce formatu APS-C. Czy zatem inwestować w optykę specjalnie przystosowaną do małej matrycy (EF-S oraz podobne obiektywy Sigmy i Tamrona), czy też bezpieczniej będzie kupować jednak obiektywy kryjące pełną klatkę (EF)? Pytanie jest istotne, ponieważ być może za kilka lat będą królować matryce FF, a ja zostanę z obiektywami EF-S na lodzie. Pozdrawiam.
Co wybrać EF czy EF-S?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Wez pod uwage ze za kilka lat i tak wartosc twoich obiektywow spadnie.
Tu wiele zalezy jak szybko planujesz "isc w gore" ze sprzetem. jesli za rok-dwa przesiadziesz sie na pelna klatke (bedziesz zmienial body na duzo drozsze) to idz w EF. Jesli nie planujesz zmian - idz w co badz
-
a czemu uwazasz, ze szkła innych firm nie pasuja do FF ?? trzeba patrzec na konkertne modele a nie firmy i po sprawie :cool:Zamieszczone przez CulminarCzy zatem inwestować w optykę specjalnie przystosowaną do małej matrycy (EF-S oraz podobne obiektywy Sigmy i Tamrona),
kiedys pewnie FF beda bardziej powszechne ale niekoniecznie oznacza to koniec crop'ow.. jesli EF zapewni Ci spokojny sen to bierz EFZamieszczone przez CulminarPytanie jest istotne, ponieważ być może za kilka lat będą królować matryce FF, a ja zostanę z obiektywami EF-S na lodzie.
..
Komentarz
-
-
-
-
A ja powiem tak. Jak masz ten aparat co napisałeś, to wzsystko jedno. Najwazniesza w szkle jest jakość a nie napis EF, albo EF-SKomentarz
-
Cytat:
Napisał Culminar
Czy zatem inwestować w optykę specjalnie przystosowaną do małej matrycy (EF-S oraz podobne obiektywy Sigmy i Tamrona),
a czemu uwazasz, ze szkła innych firm nie pasuja do FF ?? trzeba patrzec na konkertne modele a nie firmy i po sprawie
Pisząc o Sigmie miałem na myśli obiektywy typu DC a o Tamronie obiektywy Di II przystosowane do matrycy APS-C.Komentarz
-
Obiektyw ma być dobry, to najważniejsze. Kto wie czy za jakiś czas aparaty z mniejszymi matrycami nie będą po prostu twożyć oddzielnej klasy sprzętowej i istnieć obok cyfraków z pełną klatką? Produkuje się w końcu tyle osprzętu do matryc z crop'em, są one coraz popularniejsze i do tego nie tak kosztowne jak FF...Komentarz
-
Ja bym brał zdecydowanie coś na FF. Miałem 17-85 EF-S i pozbyłem się go tylko z jednego powodu. Nie pasuje na pełną klatkę. Nie pasuje nawet na niepełną, ale trochę większą niż APS-C czyli w takim 1 D na ten przykład. Jeżeli masz zamiar kupić tylko jedno szkło na niepełną klatkę to sobie taki kup. Jeżeli zaś chcesz całą kolekcję, od szkła podstawowego (np. taki Tamron 17-50), przez szeroki kąt po obiektyw macro (a jest już taki na niepełną klatkę Tokiny) i tele (np. 55-200) to możesz za jakiś czas obudzić się z ręką w nocniku. Bo będziesz chciał zmienić body i zostaniesz bez szkieł. Te ostatnie projektowane na pełną klatkę są inwestycją na lata (warto kupować dobre modele), mniej winietują na APS-C(bo są na FF), mała klatka zbiera z nich obraz z centrum kadru czyli samą śmietankę.
Reasumując ja optuję zdecydowanie za szkłami EF choć sam mam teraz 20D. No ale mam też analoga
...
FOTOINKWIZYTORKomentarz
-
hehe nie sadze, kupuje tak zeby juz nie bylo na co wymieniac ;-)Zamieszczone przez scooterZa kilka lat to i szkła zmienisz
jesli takie podejscie to tylko EF, w dodatku stalki ;-)Zamieszczone przez violinman23A ja powiem tak. Jak masz ten aparat co napisałeś, to wzsystko jedno. Najwazniesza w szkle jest jakość a nie napis EF, albo EF-SKomentarz
-
-
To juz bylo ;-) Canon zmienil mocowanie z FD na EF - mysle ze nowy bagnet zarowno srednica jak i styki(elektronika) jest w 100% wystarczajacy na dlugie, dlugie lata, co innego u konkurencji ;-)Zamieszczone przez MMMNie bój, nie bój, za jakiś czas wymienią mocowanie i szkiełka EF będzie można używać tak jak dzisiaj M42
Komentarz
-
IMHO jesli wymienia mocowanie to z powodu zwiekszenia rozmiarow matrycy (powyzej rozmiaru pelnej klatki), a wtedy i te szkielka bedzie mozna sobie wsadzic.
Nie przewiduje zmiany mocowania ot tak. Marketingowcy Canona robia rzeczy dziwne, ale sami sobie w kolano nie strzelaja.Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580Komentarz
-
To dośc ciekawa teza bo akurat szkła, jak do tej pory, najmniej tracą na wartości. W optyce i szkłach postęp jest niewielki i raczej jakichś rewolucyjnych zmian w najbliższym czasie nie można się spodziewać.Zamieszczone przez gregor40Wez pod uwage ze za kilka lat i tak wartosc twoich obiektywow spadnie....
99% szkieł "u ludzi" to EF i zmiana rozmiaru klatki albo zmiana mocowania to samobójstwo by było. Nikon ze swoim starym mocowaniem ma kłopoty i to poważne (wystarczy popatrzeć jakie obiektywy widać po drugiej stronie płotu na Mistrzostwach Świata w kopaną) a jakoś do zmiany mocowania nie jest zbyt skory.Zamieszczone przez MMMNie bój, nie bój, za jakiś czas wymienią mocowanie i szkiełka EF będzie można używać tak jak dzisiaj M42
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
Komentarz