Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zauważyłem ten obiektywik w sprzedarzy i zacząłem się zastanawiać nad kupnem bo wciąż nie mam szerokiego kąta, kusi mnie stałe jasne światło, czy ktoś z kolegów miał może doczynienia z tym obiektywem, jaka jest jakość zdjęć, jak ostrzy przy pełnej dziurze, jak wypada w poróznaniu np z Sigmą czy Tamronem 17-35 f/2,8-4?
Pozdrawiam Paweł
Canon EOS 7D MK II + EF 100-400f/4,5-5,6 L IS + EF70-200f/2,8 L IS II + EF 24-105 L IS f/4 + EF-S 10-22f/3,5-4,5 i cały potrzebny zakres pokryty + EF 50 f/1,8 II + EX 580 II + EX 420
witam,
ten sprzęt jest zupełną nowością i nie ma nawet w sieci konkretnych przykładów zdjęć () i porównań do konkurencji. Pewnie przjdzie jeszcze sporo na to poczekać.
Jak się może mieć do wspomnianych przez ciebie obiektywów? Lepszy !
zgaduję, ale:
1) swiatełko 2.8 na całej długości, to już jest magiczny przeskok w okolice 5000PLN dla tych zakresów ogniskowych
2) ciężko zrobić coś naprawdę dużo gorszego od wspomnianych obiektywów :wink:
sam się zastanawiam, czy to nie będzie następny prezent jaki sobie zrobię, ale to ....gdzieś około wakacji
[ Dodano: 01-11-2004 ]
sorki, jedno sprostowanie:
Sigma 17-35 w wersji HSM ma FTM, co jest sporym plusem, ale chyba poświęcił bym to jednak dla stałego 2.8
cena podobna
1) swiatełko 2.8 na całej długości, to już jest magiczny przeskok w okolice 5000PLN dla tych zakresów ogniskowych
Jest pewna drobna roznica w szkielkach o tych ogniskowych i swietle 2.8 a tym szkle - taki maly dopisek "DC" . Stad nizsza cena - latwiej wyprodukowac mniejsze szkielko o swietle 2.8 , pasujace tylko do matrycy z cropem 1.6 .
Jest pewna drobna roznica w szkielkach o tych ogniskowych i swietle 2.8 a tym szkle - taki maly dopisek "DC" . Stad nizsza cena - latwiej wyprodukowac mniejsze szkielko o swietle 2.8 , pasujace tylko do matrycy z cropem 1.6 .
Święta prawda. Z tego powodu preferowałbym te zoomy Sigmy, które mają 'dopisek' DG, gdyż pokrywają cały mały obrazek 24x36. A ja np. wciąż mam jeszcze drugi korpus, w 100% analogowy
Święta prawda. Z tego powodu preferowałbym te zoomy Sigmy, które mają 'dopisek' DG, gdyż pokrywają cały mały obrazek 24x36. A ja np. wciąż mam jeszcze drugi korpus, w 100% analogowy
A ja wlasnie z tego powodu patrze w strone 17-40 4L, bo sobie analoga zamierzam dokupic kiedys (jakas 33v zapewne - takie cos co ma eye control i e-ttl II, nie pamietam teraz ktory to, a moze 3ke jak mnie bedzie stac ).
si sinor,
wszystko prawda, tyle, że Canon nie robi szkieł ze światłem 2.8 w wersji DC
jasne, nie podejdzie do analoga, ale po pierwsze, właśnie znalazł się kupiec na moją 50kę (zacoś musiałem kupić Tamrona :wink, a po drugie, to jesli już mówimy o f2.8 to samo szkło Canona wystarczy na dwie 33'ki
jako, że żyjemy w Polsce, muszę podjąć decyzję co do strategii rozwoju - i wtedy definitywnie pada na dSLR.
Trudno, właśnie moja analogowa miłość umiera...
wszystko prawda, tyle, że Canon nie robi szkieł ze światłem 2.8 w wersji DC
A mi sie wydaje ze _jeszcze_ nie robi. Wg mnie to kwestia czasu az Canon rozbuduje oferte EF-S , w tym i o lepsze szkla, moze najpierw chca zbudowac "baze" czyli kilka body z tym bagnetem, sprawdzic ich sprzedawalnosc a dopiero potem budowac baze szkiel do tego bagnetu. Sigma wyczula luke i ja chwilowo zapelnila, ale to wcale nie znaczy ze Canon nigdy nie zrobi szkla 2.8 z bagnetem EF-S .
A tak poza tym to i tak nie rozumiem komentarza - ja nic o Canonie nie pisalem, tylko ci wytlumaczylem skad taka a nie inna cena tego szkielka :P
A mi sie wydaje ze _jeszcze_ nie robi. Wg mnie to kwestia czasu az Canon rozbuduje oferte EF-S , w tym i o lepsze szkla,...
A ja uważam, że Canon celowo nie produkuje tych szkieł o których mowa! Mało tego, wcale nie zamierza ich produkować 'zmuszając' w ten sposób szczęśliwych nabywców korpusów 300/10/20 do zakupu obiektywów serii L za odpowiednie pieniądze.
A mi sie wydaje ze _jeszcze_ nie robi. Wg mnie to kwestia czasu az Canon rozbuduje oferte EF-S , w tym i o lepsze szkla,...
A ja uważam, że Canon celowo nie produkuje tych szkieł o których mowa! Mało tego, wcale nie zamierza ich produkować 'zmuszając' w ten sposób szczęśliwych nabywców korpusów 300/10/20 do zakupu obiektywów serii L za odpowiednie pieniądze.
zgadzam się z Jurkiem, jeśli obiektyw ma światło 2.8 (zoom) to jest to zawsze L'ka. Czy Canon zrobi L'ke na DC Jednak wątpię... nmo bo ile mogła by ona kosztować nie pasuje do rynku za bardzo..
Vitez, co do mojego komentarza, to po prostu chciałem rzec, że wiem, że za 5400 mamy L'kę, a za 2000 Sigmę DC, zgadzam się z wyjaśnieniem co do ograniczeń Sigmy, tylko że to cały czas nie zmienia faktu, że za L'kę kupię dwie takie Sigmy i jeszcze mi na 50/1.8 starczy z filtrem polaryzacyjnym. To nie fair
zgadzam się z Jurkiem, jeśli obiektyw ma światło 2.8 (zoom) to jest to zawsze L'ka.
Zeby daleko nie szukac... a 50 1.8 i 1.4 to tez Lki? :P
Czy Canon zrobi L'ke na DC
Skoro zrobil Lke do Pro1 , to wg mnie nie ma problemu w zrobieniu Lki na EF-S (DC to oznaczenie Sigmy, wiec Canon nigdy nie zrobi DC, tylko EF-S) i pewnie kiedys sie pojawia - jak i o ile rynek EF-S sie rozwinie.
Vitez, co do mojego komentarza, to po prostu chciałem rzec, że wiem, że za 5400 mamy L'kę, a za 2000 Sigmę DC, zgadzam się z wyjaśnieniem co do ograniczeń Sigmy, tylko że to cały czas nie zmienia faktu, że za L'kę kupię dwie takie Sigmy i jeszcze mi na 50/1.8 starczy z filtrem polaryzacyjnym. To nie fair
Jesli zamierzasz na pewno pozostac w systemie z cropem 1.6x to prosze bardzo - inwestuj w DC, EF-S itp. Jednak by uzyskac w tym systemie rownie szeroki kat co w 1.0x i/lub 1.3x musisz wydac na obiektyw typu 10-22 prawie tyle samo co na Lke 16-35 2.8... wybor jak zwykle nalezy do Ciebie 8)
zgadzam się z Jurkiem, jeśli obiektyw ma światło 2.8 (zoom) to jest to zawsze L'ka.
Zeby daleko nie szukac... a 50 1.8 i 1.4 to tez Lki? :P
przecież napisałem (zoom)
Zamieszczone przez Vitez
Jesli zamierzasz na pewno pozostac w systemie z cropem 1.6x to prosze bardzo - inwestuj w DC, EF-S itp. Jednak by uzyskac w tym systemie rownie szeroki kat co w 1.0x i/lub 1.3x musisz wydac na obiektyw typu 10-22 prawie tyle samo co na Lke 16-35 2.8... wybor jak zwykle nalezy do Ciebie 8)
czy ja zamierzam nie, chciałbym mieć całą klatkę, ale jestem przekonany, że to jest właśnie to, co już zawsze, a przynajmniej do następnej rewolucji w stylu analog->dSLR pozostanie wyznacznikiem PRO. Nie żeby koszty decydowały itp, po prostu segmentacja rynku. Tak jak nigdy nie będzie raczej kompaktów z pełnowymiarową matrycą.
10-22 kosztuje 800USD a 16-35L kosztuje 1300USD, a wszyscy sie zgadzają, że przy tej cenie 10-22 nie będzie sie dobrze sprzedawał i stanieje do około 600USD (tak jak nowa lampa, która kosztuje prawie 500USD, czyli o 50% wiecej od 550EX ). I tak go nie kupie, ale jak porównanie, to porównanie :wink:
Pamiętać trzeba, że tak jak na szerokim kącie sie traci, tak w tele (oj nie sa tanie ) sie sporo zyskuje i to jest bajer, bo w przeciwieństwie to TC nie tracisz na jasności
wracając do wątku - czy ktoś wie czy ta Sigma ma FTM? Wydaje mi się, że nie, ale nie wiem na pewno...
10-22 kosztuje 800USD a 16-35L kosztuje 1300USD, a wszyscy sie zgadzają, że przy tej cenie 10-22 nie będzie sie dobrze sprzedawał i stanieje do około 600USD
bzdura - 10-22 kupi uzytkownik posiadajacy 300d lub 20d..i nie wybiegajacy zbyt daleko w przyszlosc... ktos kto ma wieksze wymagania co do sprzetu i foci 1dmkII badz 1ds, lub ma analoga jako 2gie body, nie kupi 10-22 z bardzo prostego wzgledu - wiesz jakiego.. i cena w tym przypadku nie ma zadnego znaczenia
poza tym - liczy sie tez trwalosc obiektywu oraz jego niezawodnosc.. a jak sa zrobione L'ki wiedza wszyscy.. wiec reporter nie kupi plastikowego 10-22 tylko kupi cos co przetrwa sniezyce, kurz i deszcz...
to teraz ja powiem bzdura
w całej tej rozmowie off topic chodziło o komentarz Viteza do mojego porównania ceny Sigmy i Canona o takim samym zakresie i przede wszystkim świetle
Nigdy nie twierdziłem, że 10-22 i L'ka sa swoimi odpowiednikami, to samo tyczy sie Sigmy, mówiłem jedynie, że Sigma kosztuje ponad połowę mniej. To KUPA kasy . Nie sądzę, żeby na tym forum była wiekszość ludzi potrzebujących zabierać aparat w śnieżycę, czy do kamieniołomu i że takie ewentualne okazje wyceniają na 2500PLN. Najlepszym tego dowodem jest to ilu forumowiczów ma 1D.
Jeśli komuś zależy na jasnym obiektywie, i tylko na tym, to nie ma o czym gadać - i to był temat rozmowy .
Co do sprzedaży 10-22 to bym sie jednak zastanowił, bo 300D i 20D to około 30 000 aparatów sprzedanych miesięcznie... 8)
P.S> Jeśli ktoś z tego forum potrzebuje wyjść jednak w śnieżycę (sam to robię), to wie jakie ryzyko podejmuje i dokupienie L'ki do 10D mu nic nie pomoże, bo to aparat pierwszy nawali :wink:
Styczności niestety nie miałem, ale przyglądam się temu obiektywowi, jako jednemu z potencjalnych kandydatów do zakupu.
Jedna z opini zadowolonego użytkownika z forum dpreview: Fishing Tournament with the 10D and Sigma 18-50 EX f2.8 DC
10-22 kosztuje 800USD a 16-35L kosztuje 1300USD, a wszyscy sie zgadzają, że przy tej cenie 10-22 nie będzie sie dobrze sprzedawał i stanieje do około 600USD
bzdura - 10-22 kupi uzytkownik posiadajacy 300d lub 20d..i nie wybiegajacy zbyt daleko w przyszlosc... ktos kto ma wieksze wymagania co do sprzetu i foci 1dmkII badz 1ds, lub ma analoga jako 2gie body, nie kupi 10-22 z bardzo prostego wzgledu - wiesz jakiego.. i cena w tym przypadku nie ma zadnego znaczenia
poza tym - liczy sie tez trwalosc obiektywu oraz jego niezawodnosc.. a jak sa zrobione L'ki wiedza wszyscy.. wiec reporter nie kupi plastikowego 10-22 tylko kupi cos co przetrwa sniezyce, kurz i deszcz...
a ja stawiam, że 90% użytkowników 300D nigdy nie kupi 10-22mm bo 90% użytkowników 300D to (poza Polską) amatorzy, dla których 300D to z jednej strony niewielki wydatek, z drugiej KIT to wystarczające szkło i nawet tele sobie nie dokupią. Tak wynika z moich obecnych obserwacji, jeżdżę sporo w weekendy po miejscach turystycznych i widzę czym i jak ludzie focą (a w Polszcze nie mieszkam)
10-22 to dla mnie produkt niszowy dla wąskiego grona aktywnych użytkowników 300D i szerszego kręgu użytkowników 10/20D (znowu spoza Polski) gdzie jest bardziej racjonalne podejście do fotografii - czytaj - "L"ki są dla maniaków i zawodowców, a amator **** sobie nimi nie zawraca i patrzy przede wszystkim na zakres ogniskowych a nie to czy szkło rysyje jak żyleta. Znowu jest to wynik moich obserwacji.
Na koniec dodam na marginesie, że zaobserwowałem ciekawą prawidłowość, 300D kupują zdecydowanie amatorzy czasami z zerowym pojęciem do czego służą inne programy niż zielony kwadracik, D70 kupują zdecydowanie ludzie z wiedzą o fotografii, często zakładają do nich stare Nikkory które świadcza, że nie od roku zdjęcia robią..ciekawa obserwacja...
Komentarz