Canon 80-200 f/2.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • p13ka
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1013

Canon 80-200 f/2.8

Podobno bardzo dobry obiektyw. Zastanawiam się nad nim ale czy to dobra cena? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33939485
    A może warto poszukać tańszej Sigmy 70-200 f/2.8?
    Macie jakieś opinie?
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Re: Canon 80-200 f/2.8

Zamieszczone przez p13ka
    Macie jakieś opinie?
    Popatrz tutaj
    http://plieth.com

Komentarz

• kavoo
      Zablokowany
      • 2004
      • 1173

Komentarz

• p13ka
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1013

Ale jaja, kompletnie nie zajarzyłem, że to Czacha! (na allegro Czachurek )
        No dobra, ale nadal nie wiem jak 80-200 wytrzymuje porównanie z Sigmą 70-200 bo o tej Sigmie to myślałem już od pewnego czasu.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez p13ka
          No dobra, ale nadal nie wiem jak 80-200 wytrzymuje porównanie z Sigmą 70-200 bo o tej Sigmie to myślałem już od pewnego czasu.
          Podam ci swoja subiektywna opinie - ja CHCE ten 80-200 2.8L , i tylko jak jego nie uda mi sie dorwac to w ostatecznosci kupie Sigme 70-200 2.8 EX

Kto pozyczy 3500?

Komentarz

• sal
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1122

Zamieszczone przez Vitez
            Podam ci swoja subiektywna opinie - ja CHCE ten 80-200 2.8L , i tylko jak jego nie uda mi sie dorwac to w ostatecznosci kupie Sigme 70-200 2.8 EX
            To ja go kupię, a potem Ci odsprzedam po 'okazyjnej' cenie
            Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Arkan
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1401

80-200 bije Sigmę na głowę we wszystkim z wyjątkiem AF (Sigma jest HSM, a 80-200 nie jest USM). Ale główny problem jaki jest z 80-200 to serwis. Dzwoniłem do Canona w Warszawie z pytaniem czy 80-200 jest serwisowany. Pan odpowiedział mi, że jeśli jescze sa części na magazynie to tak, a jeśli się skończyły to już nie . Głównie oczywiscie chodzi on napęd AF-u, bo reszta to pikuś.
              Z drugiej strony to jest L-ka, a więc jak sie nie sypneła do tej pory, to pewnie przeżyje nas wszystkich :wink:
              Sigma czy 80-200 - trudny wybór, u mnie pewnie sie skończy na Canonie 200/2.8L

Arkan
              Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Jurek Plieth
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2087

Zamieszczone przez Arkan
                ...u mnie pewnie sie skończy na Canonie 200/2.8L
                I to jest słuszna koncepcja

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

A ja jednak potrzebuje zooma. W wielu sytuacjach reportersko-sprawozdawczych zoom nozny jest niemozliwy (tlum, ograniczenia terenu czy wystroju itp). Dlatego 200 2.8 odpada

Komentarz

• Jurek Plieth
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2087

Zamieszczone przez Vitez
                    W wielu sytuacjach reportersko-sprawozdawczych zoom nozny jest niemozliwy
                    W przypadku krótkich ogniskowych mogę ew. się z Tobą zgodzić, natomiast w przypadku długich zdecydowanie nie.

Komentarz

• Arkan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1401

To prawda, ale ja już mam 85/1.8 do "przykrycia" dołu. Po za tym przeanalizowałem moje zdjecia z ostatnich kilku miesiecy i okazało się, że ponad 80% moich zdjęc tele jest robiona w zakresie 180-210mm (pozostałe 20% to głównie portrety). Wydaje mi sie, że duet 85/1.8 i 200/2.8L będzie trudny do pobicia przez jakikolwiek zoom jeśli chodzi o jakość zdjęć. A jak nie będzie mi się chciało łazić, to zawsze od biedy mogę założyć 70-210 USM :wink:

Arkan
                      Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Arkan
                        Wydaje mi sie, że duet 85/1.8 i 200/2.8L będzie trudny do pobicia przez jakikolwiek zoom jeśli chodzi o jakość zdjęć.
                        Zoom klasy L podskoczy jakoscia... a odpada problem z wymiana obiektywow, co w sytuacjach bieganinowych stanowi dosc powazny argument 8)

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Zamieszczone przez Arkan
                          To prawda, ale ja już mam 85/1.8 do "przykrycia" dołu. Po za tym przeanalizowałem moje zdjecia z ostatnich kilku miesiecy i okazało się, że ponad 80% moich zdjęc tele jest robiona w zakresie 180-210mm (pozostałe 20% to głównie portrety). Wydaje mi sie, że duet 85/1.8 i 200/2.8L będzie trudny do pobicia przez jakikolwiek zoom jeśli chodzi o jakość zdjęć. A jak nie będzie mi się chciało łazić, to zawsze od biedy mogę założyć 70-210 USM :wink:

Arkan
                          Dodatkowo do EF 200/2.8 możesz podpiąć obydwa Canon'owskie telekonwertery a do wspomnianego zoom'a nie bardzo... No i z x2 może być z tego 400 mm o akceptowalnej jakości...
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Arkan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1401

Zoom klasy L podskoczy jakoscia...
                            Z tego co robiłem rozeznanie i próby po znajomych to jedyny, który może ew. podskoczyć to jest 80-200 (porównania dotyczą oczywiście pełnej dziury). 70-200/2.8 nie jest już taki ostry przy 2.8, a z Sigmą jest jeszcze gorzej. Oczywiście są to świetne obiektywy i przymknięte o jedną dziąłkę robią sie bardzo ostre, ale ja potrzebuję ostro przy 2.8 (koncerty i sport). Gdyby 80-200 był nadal produkowany/serwisowany to bym się ani chwili nie zastanawiał, a tak to się cały czas namyślam.
                            A swoją drogą to Canon ma mistrzostwo świata - zrobić nowy obiektyw, który jest gorszy optycznie, ale za to biały
                            Dodatkowo do EF 200/2.8 możesz podpiąć obydwa Canon'owskie telekonwertery a do wspomnianego zoom'a nie bardzo...
                            To prawda, ale 80-200 chodzi z Kenko Pro i to podobno bardzo dobrze.

Arkan
                            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Jurek Plieth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2087

Zamieszczone przez Arkan
                              To prawda, ale 80-200 chodzi z Kenko Pro i to podobno bardzo dobrze.
                              Ale tylko podobno :wink:
                              Masz gdzieś jakieś testy? Osobiście nie potrafię znaleźć, ale faktycznie 'podobno' canonowskie obiektywy dobrze wypadają z telekonwerterami Kenko, co mnie o tyle interesuje, że nie uśmiecha mi się wydawać 1000 PLN +++ na głupi telekonwerter

Komentarz

Pracuję...