View Full Version : Fotografia do dyplomu mgr.

popmart
29-06-2006, 08:45
Znajomy prosił mnie o wykonanie takiej fotografii do dyplomu magisterskiego,
jedyne co wiem że ma być to fotka 4,5 X 6,5 cm

Mam pytanie do fachowców jakie są wymagania dotyczące takliej fotografii (profil i inne takie tam kolor/BW) ?

Licze na profesjonalną odpowiedź.

Wywiur
29-06-2006, 09:44
Wymagania są zależne od uczelni, powinni twojemu znajomemu powiedzieć czy na jasnym czy na ciemnym tle. Do do ustawienia osoby to możesz kombinować jak ci się podoba, prawy czy lewy półprofil nie ma znaczenia, oświetlenie też dowolne (oczywiście to jest zdjęcie identyfikacyjne więc nie można za bardzo przeginać z artyzmem :-P). Generalnie jak ja robiłem to ustawiałem modela na prawy półprofil (ale to może tylko moja preferencja), oświetlenie tak jak do zwykłych dokumentów, dwa na przód jedno na tło. Przy długich włosach albo jakiejś puszystej damskiej fryzurze możesz dać oświetlenie od tyłu na włosy, ładnie rozświetli (nie polecam tego przy krótkich włosach, bo będziesz miał, bliki na policzkach). Co do tła to jeżeli sobie uczelnie nie życzy jakiegoś specjalnego to może być zwykłe białe, chociaż bardziej "dostojnie" wychodzą na ciemnym przejściowym. To nie wiza amerykańska i robić i nie trzeba się trzymać za bardzo żadnych schematów, jedyny to wymiar 4,5 x 6,5.

Tomasz1972
29-06-2006, 12:54
Dodam , że niektóre uczelnie życzą sobie foty czarno białe inne kolorowe , jedne na błyszczącym papierze inne na matowym ;)

gwozdzt
29-06-2006, 13:15
A może to coś pomoże?

Dot. konkretnie paszportowych, ale to IMHO podobna "tematyka" :-)
http://www.swinoujscie.pl/urzad/index.php?menu=4&pm=75&pm2=&idspr=1343

"Zdjecie powinno:
- posiadac rozmiar (...)
- ukazywać osobę bez nakrycia głowy (z wyjątkiem osób duchownych różnych wyznać) i bez okularów z ciemnymi szkłami (z wyjątkiem osób ociemniałych);
- ukazywać głowę ustawioną w pozycji z lewego półprofilu z widocznym lewym uchem, z zachowaniem jednolitego oświetlenia twarzy;
- odzwierciedlać aktualny wygląd osoby ubiegającej się o ..."

Wats0n
29-06-2006, 15:33
W przypadku dyplomówek nie ma żadnych zasad - widziałem już prawe i lewe półprofile, nawet ze dwa en face'y, dziekanat przyjmie każdą fotkę.
Dwa tygodnie temu strzeliłem nawet dyplomówki mej drugiej połowie - w zasadzie użyłem jedynie halogena 150W na ścianę z tyłu, ex430 odbitego od sufitu i dużej ilości światła słonecznego za oknem. Efekt był lepszy niż zrobione uprzednio dwie fotki u fotografów (różnych). Fakt, że u owych fotografów zdjecia były robione w trakcie dyplomowo-absolutoryjnej nawałnicy i pewnie stąd nie przykładali się specjalnie do pojedynczych fotek.
W każdym razie - żadna filozofia.

Routlaw
29-06-2006, 17:50
Dodam swoje trzy grosze. Wydaje mi się, że jeżeli uczelnia jasno nie określa co i jak ma wyglądać.. To możesz przedstawić magistranta w dowolny sposób zbliżony do zdjęcia legitymacyjnego :)

Redskull
01-07-2006, 10:53
Np. W Rzeszowie Uczelnie nic nie narzucaja! Tylko WSIiZ zyczy sobie 70% twarzy na zdjeciu.

Od pazdziernika wszytsko stanie na glowie jesli chodzi o zdjecia paszport, prawko i dowod. Przeczytajcie sobie cos o tym na stronach cechu fotograficznego.

PARANOJA JEST TAKA, ZE NIE BEDZIE MOGLO BYC ZADNEJ INGERENCJI W ZDJECIE (bez przykadrowania na kompie, bez rozjasniania (tlo biale, biel w rogach bedzie musiala miec 253 stopnie). FORMAT FOTEK 4:3!

Bo ktos chcial zarobic na kabinach automatycznych w urzedach,a jakis zafajdanych polityk wzial w lape i przeszlo. Teraz my, fotografowie musimy sie bronic i bedziemy museli sprostac nowym wymaganiom. DODAM TYLKO, ZE JESLI JAKIS ODESETEK ZDJECI OD DANEGO FOTOGRAFA BEDZIE NIENORMATYWNA TO ZABIERAJA LICENCJE!!!

rysiaczek
01-07-2006, 16:06
Dwa tygodnie temu strzeliłem nawet dyplomówki mej drugiej połowie - w zasadzie użyłem jedynie halogena 150W na ścianę z tyłu, ex430 odbitego od sufitu i dużej ilości światła słonecznego za oknem. Efekt był lepszy niż zrobione uprzednio dwie fotki u fotografów (różnych).

Mozesz sie pochwalic ta fotka na forum?

EDIT: tudziez dwoma od fotografów...

borkomar
02-07-2006, 12:52
Mozesz sie pochwalic ta fotka na forum?

EDIT: tudziez dwoma od fotografów...

Tez chetnie zobacze;)

Wats0n
10-07-2006, 06:45
Kurde, przeoczylem ten wątek jakoś ostatnio.
Wspomnianych fotek od fotografa nie mam u siebie, jezeli uda mi sie je pozyskać, to wrzucę. Tymczasem, oto dwa ze zdjęć mojego autorstwa:
http://www.formalina.mage.pl/inne/ewa_dyplom_m.jpg
http://www.formalina.mage.pl/inne/ewa_dyplom2_m.jpg

A co do wytycznych odnośnie fotek dyplomowych - nie ma żadnych... Ostatnio zobaczyłem co jedna kumpela dała na dyplom - zdjęcie zrobione trochę z tyłu, przez ramię - wyglada dość zabawnie. Zamieszczę reprodukcję niebawem...

EDIT: oto wspomniana fotka - na szczęscie to samo dała do tablo.
http://www.formalina.mage.pl/inne/IMG_1263.JPG

Sibil
10-07-2006, 07:01
u mnie na uczelni były niestety dość śmieszne wymogi. Zdjęcia do dyplomu i tablo wykonywane były przez jednego fotografa, ściśle narzuconego przez uczelnię. To się nazywa spore zlecenie :) Niby nikt nie byłby w stanie sprawdzić czy zdjęcie wygląda choć trochę odbiegają od tych zamawianych ale.. Jeżeli nie robiło się u fotografa to Twojego zdjęcia nie było w tablo.. Bowiem on sam je wykonywał..

BTW Watson - fajnie wyszły foty!