Witam wszystkich serdecznie :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotoglaf
    Bywalec
    • 2006
    • 120

Witam wszystkich serdecznie :)

Ojku, ojku - jestem tu nowy. Mam nadzieję, ze żadnych strasznych chrztów nie praktykujecie
    A tak poważnie - od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem 350d z gripem BG-E3, kitowym 18-55 i sigmą 70-300 APO DG (w planach 430 EX). Pierwsze wrażenia po przesiadce z Olka 8080 WZ - rewelka - zwłaszcza szybkość AF i poziom szumów. Wiem, wiem - co tu porównywać kompakt (nawet zaawansowany) z lustrem... Jedyny zawód to kitowy obiektyw - nie umywa się do olka - ten w swej klasie nie ma równych. I tu mam pierwszą prośbę do Was - jaki podstawowy obiektyw polecacie - taki w rozsądnej cenie.
    5dmkII.BG-E6.24-70 f/2.8L.Extreme 8GB.
    350D.BG-E3.430EX.18-55.50f/1.8.TAMRON 28-75.SIGMA 70-300 APO DG.kilka inych gratów.
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

Kita :wink:

Komentarz

• jadeit
      Początki nałogu
      • 2004
      • 466

skoro masz kita
      to poprzymykaj go troche tak do f/8
      ulra tani podstawowy zakres ogniskowych

cały Paryż nim obleciałem bo tamron za wąski

efekty kitowe można zobaczyć tu: http://www.asfalt.osw.pl/main.asp?page=5&gid=49
      un point c'est toi
      fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• Pikczer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2578

Wrzuc sobie w wyszukiwarke Tamron 28-75 f/2.8 i poczytaj opinie.
        Ja bym Ci wlasnie to szklo polecal.

Komentarz

• RemikP
          Coś już napisał
          • 2005
          • 51

ja również polecam kita, ponieważ nic więcej w rozsądnej cenie nie znajdziesz, a do 35mm jest jak dużo osób uważa dobry na 55 niby cieńki no i z deka ciemny. Ja mam zamiar uzupełnić go stałką 50/1.8. (Przez rok robiłem zdjęcia tylko nim i byłem zadowolony :P)
          20d + kit + sigma 70-300 APO DG + CF1G PRETEC Cheetah + Plecaczel

Komentarz

• fotoglaf
            Bywalec
            • 2006
            • 120

Dzięki za ciepłe przyjęcie
            Moje kolejne "mądre" pytanko - jak to jest z ustawianiem błysku na 1 lub 2 lamelkę ? Czy istnieje taka opcja z lampką wbudowaną - czy z zewnętrzną - czy wogóle istnieje ? Szukałem ostro w menu i cosik nie bardzo znalazłem.
            350D.BG-E3.430EX.18-55.50f/1.8.TAMRON 28-75.SIGMA 70-300 APO DG.kilka inych gratów.

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Zamieszczone przez fotoglaf
              Dzięki za ciepłe przyjęcie
              Moje kolejne "mądre" pytanko - jak to jest z ustawianiem błysku na 1 lub 2 lamelkę ? Czy istnieje taka opcja z lampką wbudowaną - czy z zewnętrzną - czy wogóle istnieje ? Szukałem ostro w menu i cosik nie bardzo znalazłem.
              Witam..
              Słabo szukałes.. jest w Custom functions (CF) aparatu - nr nie pamiętam na 100% ale wydaje mi się ze jest to Cf9.
              Może najpierw przeczytaj instrukcję ;-) zanim zaczniesz grzebać w menu, ja jak pierwszy raz grzebalem w menu (bo po co czytac instrukcję - ja nie bede wiedział ) to przestawiłem WB na custom z zielonej czy granatowej fotki i potem wszystkie zdjęcia wyszły z pięknym zafarbem ;-)

Pozdrawiam
              Artur Starz
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1709

Zamieszczone przez fotoglaf
                Ojku, ojku - jestem tu nowy. Mam nadzieję, ze żadnych strasznych chrztów nie praktykujecie
                Raczej nie Proponuje na przyszłość w tytule tematu napisać ogólnie czego dotyczy problem, np. PODSTAWOWY OBIEKTYW DO 350D.
                Jak pewnie zauważysz, naprawdę wieeele już było takich tematów, wystarczy poszukać

[email protected]

Komentarz

• snow
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1145

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
                  Jak pewnie zauważysz, naprawdę wieeele już było takich tematów, wystarczy poszukać
                  Ba, nawet jest wątek muflona o wybieraniu obiektywu

No i oczywiście czekamy na sample jakiegoś muru, pudełek i innych przedmiotów z serii "Czy mój obiektyw jest ostry?" :wink: Szczególnie takie z Tamrona 28-75 to jest to na co czekamy z utęsknieniem :grin:

Komentarz

• fotoglaf
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 120

Moje jakies tam próby z sigmą - warszawskie zoo:

Zdjęć kitowych na razie wolę nie bublikować

Komentarz

• fotoglaf
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 120

ten tamron dosyć drogi... chyba przez jakis czas bede męczył kita - szarpnąłem się strasznie na zakup canonika i chwilowo jestem biedny
                      Ostatnio edytowany przez fotoglaf; 6150.

Komentarz

Pracuję...