View Full Version : Dzisiejsza niedostępność forum.
Witam - dziesiejsza niedostępność forum była spowodowana pracami konserwacyjnymi serwerowni
Inna bardziej poważna sprawa to taka iż wystepują jakieś problemy z wydajnością forum - sprawa jest w trakcie badania.
Wszelkie błędy proszę zgłaszać w tym wątku.
Witam - dziesiejsza niedostępność forum była spowodowana pracami konserwacyjnymi na serwerze.
Skoro byla to konserwacja to moze dobrym zwyczajem powinno byc przedewsztkim poinformowanie o tym uzytkownikow, i o ile to mozliwe przeprowadzenie jej np w nocy z soboty na niedziele (chyba najmniejszy jest wtedy ruch) - mysle ze Lec powinien sie do tego odniesc!
Inna bardziej poważna sprawa to taka iż wystepują jakieś problemy z wydajnością forum - sprawa jest w trakcie badania.
Red alert ogloszony, czujnosc wzmozona ;-)
Skoro byla to konserwacja to moze dobrym zwyczajem powinno byc przedewsztkim poinformowanie o tym uzytkownikow, i o ile to mozliwe przeprowadzenie jej np w nocy z soboty na niedziele (chyba najmniejszy jest wtedy ruch) - mysle ze Lec powinien sie do tego odniesc!
Ja jak wyzej.... choc bardziej to wygladalo na "niezapowiedziana konserwacje" ;) .
ale ja nie robilem zadnych konserwacji....
ale ja nie robilem zadnych konserwacji....
teraz dobrze napisałem ?
Jeśli juz to moja wina - myślalem ze te chwilowe przerwy o których wczesniej informował lec nie beda tak zauważalne. Tak czy inaczej bijcie mnie :(
sorry, ale informowani sa wlasciciele kont ( i byli) a nie internauci po nich "biegający"... kiedy mam na to czas t napisze bo i czytam... ale co z forami ktore sa u mnie a ich nie czytam ? :P
Jeśli juz to moja wina - myślalem ze te chwilowe przerwy o których wczesniej informował lec nie beda tak zauważalne. Tak czy inaczej bijcie mnie :(
Do bicia to my jestesmy dalecy ;-), ale jak by sie dalo zrobic np forward tych info od leca do moderatorow, to jak ty bys zapomnial/nie_mial_czasu/whatever to ktorys z moderatorow by gdzies podkleil stosowny watek z informacja i by bylo po sprawie ;-)
a co do drugiego problemu, to sie zastanawiam czy cos zmieniamy? czy narazie obserwujemy i czekamy na kolejne pady?, czy te problemy maja charakter przejsciowy czy jest to jakas "przypadlosc" ktora bedzie powracac?
Ale engine to widze stary jakis :)
Wiesz w tym temacie to się powinien wypowiedzieć Lec - niestety z jego informacji wynika że nie wiadomo co powoduje problem. Wiadomo że forum w pewnych warunkach obciąża mocno bazę na serwerze. Nie wiadomo za bardzo kiedy i jak to się dzieje.
W sumie teraz obserwujemy zachowanie forum i serwera.
Wiem nie wiele dlatego niewiele mogę napisać - mam tylko nadzieję że problemy się już nie powtórzą.
Nie zmieniałem nic na forum, nie instaluje zbędnych dodatków i wiem że nie jest to wina ostatnich modyfikacji bo ich po prostu nie było.
Zobaczymy...
Ale engine to widze stary jakis :)
Sam jesteś stary :)
Wiesz w tym temacie to się powinien wypowiedzieć Lec - niestety z jego informacji wynika że nie wiadomo co powoduje problem. Wiadomo że forum w pewnych warunkach obciąża mocno bazę na serwerze. Nie wiadomo za bardzo kiedy i jak to się dzieje.
Merde... od wczoraj na GG już kilka razy powtarzałem to samo - jedna możliwa przyczyna, łatwa do sprawdzenia w kilka/kilkanaście minut mając dostęp do logów i znając czasy awarii :evil: Zatem podam po raz kolejny :mrgreen: : sprawdzić, co (adresy IP) i gdzie (URLe) w tym czasie próbuje chodzić intensywnie po forum. Mój pierwszy strzał: google, albo inny robot. A nawet jeśli nie, to (powtórzę do znudzenia) będzie wiadomo co i jak wywołuje ten ruch!
(ja) wiem..... ale nie powiem :P
przynajmniej do jutra wieczor. ;)
bartekkaszub 27-06-2006, 21:13 Wiem nie wiele dlatego niewiele mogę napisać - mam tylko nadzieję że problemy się już nie powtórzą.
Zobaczymy...
22:07 dalej coś nie tak
hmm, a u mnie przestał wogóle działać adres http://canon-board.info/, tzn. pokazuje się informacja z błędem HTTP 503 Usługa niedostępna - aTrium NET. Natomiast wchodząc przez stary adres http://hazan.emiasto.com.pl/ wszystko wydaje się działać dobrze.
Moge tylko potwierdzić, że rano nie dało się wejść. W końcu kanikuła, upały itd. Wczoraj władza odłączyła prąd w Polsce B (musieliśmy klimy włączyć) i dało się przeżyć.
Luzik
(ja) wiem..... ale nie powiem :P
przynajmniej do jutra wieczor. ;)
Lec bez jaj - jak wiesz cos sie działo to mów.
A ja po tej "technicznej przerwie" nie widzę listy ostatnich odpowiedzi na wątki (tej na dole, ostatnie 5 wątków). Forum tak ma po "podniesieniu się" czy też coś się wysypało?
Czy domena http://canon-board.info/ powinna działać? Bo u mnie nie działa.
widocznie nie odświerzylo Ci poprawnie DNS, Musielismy zmienic serwery DNS na wydajniesze. Problemy byly zwiazane z przenosinami wszystkich domen na nowe serwery, nowy system, nowe adresy IP, rozglaszanie zmian w Internecie. W tej chwili nie powinny wystepowac juz zadne problemy. Zmiana byla konieczna z powodu niewydolnosci starych serwerow.
Ciekawe, że jeśli podam canon-board.info/index.php lub hazan.emiasto.com.pl/index.php to wchodzi. Za to bez index.php wyrzuca 503.
FOTOGRAF 29-06-2006, 11:07 Ciekawe, że jeśli podam canon-board.info/index.php lub hazan.emiasto.com.pl/index.php to wchodzi. Za to bez index.php wyrzuca 503.
canon-board.info/index.php - dziala
hazan.emiasto.com.pl/index.php - dziala
canon-board.info - dziala
www.canon-board.info - dziala
takze mi wszystko ladnie dziala
Ciekawe, że jeśli podam canon-board.info/index.php lub hazan.emiasto.com.pl/index.php to wchodzi. Za to bez index.php wyrzuca 503.
zdecyduj sie ktora CI nie dziala , z www czy bez.
domena emiasto.com.pl to jest para zupelnie innych DNS. Tych prace nie dotyczylu.
Teraz to już i tak nie ma znaczenia bo wszystko działa. Podałem to tylko jako ciekawostkę.
Niestety ja nadal mam problemy:neutral:
Działa mi tylko hazan.emiasto.com.pl i www.canon-board.info
Przy wejściu przez canon-board.info nadal wyskakuje błąd 503.
Przy wejściu przez canon-board.info nadal wyskakuje błąd 503.
F5 nie pomaga?
U mnie na blad 503 pomoglo ctr+f5
a wlasnie, favicon zniknela :-(, moze ktos ja ma u siebie jeszcze?
Tomasz Golinski 30-06-2006, 22:44 SOA1 ;) pod tym linkiem canon-board.info/favicon.ico mi się otwiera
no ale w zrodle strony nie ma np takiego wpisu, ktory by to definiowal
<link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon" />
Kiedy zniknęło forum na moim kompie wyświetlał się komunikat o błędzie 503. Swoją drogą warto aby była inforacja, gdzie zadzwonić albo napisać z zapytaniem co się dzieje. Ciężkie jest życie uzaleznionego :)
Tomasz Golinski 30-06-2006, 23:07 Najświeższe info na ircu. Ale i tak najświeższe zazwyczaj nie jest gut inoh ;)
Ode mnie z chaty (Aster) canon-board.info działa bez probelmu
z firmy (Netia) - cały czas mam error 503
czy to znak że mam więcej pracować zamaist czytać forum? ;)
F5 nie pomaga?
Pomogło:-D Dzięki!!!
Ja mam taki problem że forum przez adres www.canon-board.info mi się wogóle nie otwiera i mam komunikat że nie można odnaleść serwera, a jak wchodze przez hazan.emiasto.com.pl to jest OK :roll:
|