Witajcie!Mam pytanie jak mogę sprawdzić ostrość obiektywu? Mam zamiar kupić sigmę 18-50 i chcę się dowiedzieć czy jest różnica pomiędzy poszczególnymi egzemplażami? Czy są na samym wyświetlaczu bedę widziała różnicę w ostrości?
Jak sprawdzić ostrość obiektywu?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Jeśli masz na myśli 18-50 EX ze stałym światłem 2.8 to właśnie zanabyłem takową drogą kupna. Miałem wziąć od Cichego ale znalazłem coś bliżej mnie i z pełną gwarancją.
Obiektyw jest całkiem fajny ale dość niepewnie ostrzy, tzn. żaden tam od razu bf/ff, ostrzy w punkt ale niestety autofokus potrafi się kropnąć przy szerokich przesłonach. Lepiej mu idzie dopiero od f/4. Ale miałem też spaprane zdjęcie przy f/8. Na jakimś forum anglojęzycznym czytałem opinię typu "back focus, front focus, no focus"
??: ale ja się nie zrażam. Mam wrażenie ze trafiłem kiepską sztukę bo raz zdjęcie wychodzi super, kiedy indziej znowu widać różnicę w ostrości między lewym brzegiem kadru a prawym.
Jutro jadę porównać z innym egzemplarzem i Tamronem 17-50 f/2.8. Cena ta sama, poniżej 1600zl. Mam nadzieję że wreszcie będę miał porządny zamiennik kita do architektury.
Aha, to czy ostre czy nie to na tak małym wyświetlaczu raczej trudno wyczaić...Can-on, can-off... -
Nie, nie, nieZamieszczone przez anetanycCzy są na samym wyświetlaczu bedę widziała różnicę w ostrości?
- poprawna pisownia i ortografia w internecie
Komentarz
-
Czy "szeroka przeslona" to pojecie tej samej kategorii co "waski czas naswietlania" ?Zamieszczone przez p_larniestety autofokus potrafi się kropnąć przy szerokich przesłonach.
Komentarz
-
"Wąski czas naswietlania" to by nawet uszło, bo im krótszy czas, tym węższa szczelina migawki :-)Zamieszczone przez VitezCzy "szeroka przeslona" to pojecie tej samej kategorii co "waski czas naswietlania" ?
Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Co masz na myśli? W Twoim egzemplarzu czy to myśl ogólna: że za dużo światła dla AF? Bo przecież ostrzy przy otwartej przysłonie.Zamieszczone przez p_lar...ale niestety autofokus potrafi się kropnąć przy szerokich przesłonach.Pozdrawiam
Marek
-----------
canon user
Komentarz
-
Ja fotografuje pelna strone gazety z odleglosci 2-3m przy roznych przyslonach (tj 2.8/4.0/5.6 i dalej pelne stopy, choc dalej raczej bedzie ostro). Aparat stawiam na statywie z blokada lustra i odpalam z wezyka.
Potem wycina fragmenty gazety z centrum kadru i z brzegu i porownuje na oko.
Wazne zeby gazeta byla rownolegla do aparatu, przy malej glebi ostrosci i krzywej gazecie wynik moze sie zaburzyc.
W zoomie warto przetestowac 2-3 rozne ogniskowe, bo to ze zoom bedzie ostry przy 50mm nie znaczy niestety ze jest ostry przy 24mm.
Do testowania front focus/back focus uzywam dlugiej linijki pochylonej pod katem 45st w stosunku do np. tej gazety i przyslony 2.8. Jezeli najostrzejszy na linijce jest punkt przeciecia z powierzchnia gazety to bf/ff nie wystepuje.1D i obiektywy CanonaKomentarz
-
Miałem dwie Sigmy stałki i były niezłe jakościowo ale dość często AF się mylił, to był powód zmiany tych szkieł w własciwie jednego bo drugie straciłem. Poza tym Sigma ma koszmarnie wolny napęd..brrr
KKE ciekawe są Twoje sposoby testowania i zarazem dość nieskompliowane, w chwili wolnej wypróbuję.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
a jesteś do niej przekonany? bo ja ją miałem i nie polecam, zastanów się nad Tamronem...Zamieszczone przez anetanycWitajcie!Mam pytanie jak mogę sprawdzić ostrość obiektywu? Mam zamiar kupić sigmę 18-50 i chcę się dowiedzieć czy jest różnica pomiędzy poszczególnymi egzemplażami? Czy są na samym wyświetlaczu bedę widziała różnicę w ostrości?20Dset
maj łeb...Komentarz
-
Ja się zastanawiam nad Tamronem 17-50 f/2.8.
p_lar - można wiedzieć gdzie kupiłeś swój obiektyw? Poszukuję pewnego sprzedawcy w Łodzi.Komentarz
-
Pewni, sprawdzeni:Zamieszczone przez Bilu... Poszukuję pewnego sprzedawcy w Łodzi.
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=322760
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=1364616
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=321818Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
cd Łódź
FOTO-MIL - sklep ze sprzętem fotograficznym (rok zał. 1989).Zamieszczone przez Bilup_lar - można wiedzieć gdzie kupiłeś swój obiektyw? Poszukuję pewnego sprzedawcy w Łodzi.
Jak Cie będą interesowały szczegóły reszta na PW.
Pozdrawiam, sens...... bez info, IMO nieważne
Komentarz
-
gwozdzt, sensitive - dzieki za info.
Od michalmag z allegro kupilem 350D i jestem zadowolony
Body bylo w promocji i dostalem jeszcze darmowa karte CF SanDisk 256 MB od Canona
Komentarz
-
No z pośpiechu się rypnąłem a wszyscy jadą po mnie jak po burej suceZamieszczone przez VitezCzy "szeroka przeslona" to pojecie tej samej kategorii co "waski czas naswietlania" ?
Can-on, can-off...Komentarz
-
"Gdy sie czlowiek spieszy to sie diabel cieszy"Zamieszczone przez p_larNo z pośpiechu się rypnąłem a wszyscy jadą po mnie jak po burej suce
.
I bardziej adekwatne a madre powiedzenie: "Spiesz sie powoli" , czyli ostroznosci na przyszlosc zycze 8)Komentarz
Komentarz