Dziecko

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • locoo
    • 2026

Dziecko

Na wstępie chciałbym wszystkich przywotać bardzo gorąco i podziekowac za stowrzenie takie serwisu jakim jest canon-board gdyż czytam posty od miesiąca i uczę się.
    Konkretnie to jestem na etapie kupna Eosa 350d a w zasadzie zamiany z G6 na 350d.
    Oczywiscie jestem amatorem fotografem a moją fascynacją jest moje dziecko które staram się wszędzie fotografować.
    Teraz chciałbym przejsc poziom wyżej i zmontować odpowiedni sprzęt.
    Potrzebuję rady jakie obiektywy dokupić (poza kitem który jest s zestawie) do fotografowania dziecka 8mc przede wszystkim na zewnątrz ale i w nocy które staje się coraz bardziej ruchliwe

Zdjęcie nie jest doskonałe ale tak jak wczesniej pisałem nie jestem profesjonalistą wiec prosze o delikatną krytykę.

Proszę o pomoc dotyczącą zakupu obietywów do 2500 zł
    Z góry dziekuję i pozdrawiam
    Łukasz
  • FOTOGRAF
    Uzależniony
    • 2005
    • 762

Canon EF 50mm f/1,8 II
    Tamron SP AF28-75mm f/2,8

moze te?
    Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• Wazee
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 25

Moim zdaniem do fotografowania pociechy nadawały by się portretówki stałoogniskowe takie jak np.:
      EF 50 mm f/1.4
      EF 50 mm f/1.8
      EF 85 mm f/1.8

Osobiście na początek wybrałbym 50 f/1.8, bo jest to fajne szkiełko, z fajnym światłem za bardzo nieduże pieniążki (poniżej 400 zł)
      pozdrawiam

Komentarz

• snow
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1145

albo jeszcze EF 85/1.8

Komentarz

• bundy
          Uzależniony
          • 2006
          • 760

Zamieszczone przez FOTOGRAF
          Canon EF 50mm f/1,8 II
          Tamron SP AF28-75mm f/2,8

moze te?
          Moim zdaniem oba się nadają jedynie do focenia nieruchomych (lub dopiero zaczynających przemieszczać się samodzielnie) dzieciaków. Sprawdzone empirycznie - miałem lub mam te szkła :-) Ruchliwy dzieciak (a mój taki jest w 110%) to wyzwanie dla AF'a - 50-ka i Tamron się w tej kwestii czasami nie wyrabiają. Przy foceniu dziecka podstawą jest łapanie ulotnych chwil i nie zastanawianie się czy ostrość się już ustawiła czy też nie. W cenie o której mówimy, to zdecydowanie bardziej 85/1.8 (ma USM) lub 17-40/4.0 L (i przy tym drugim bym się bardziej upierał ;-) )
          1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• locoo

A jest jakiś sens obiektyw z IS?

Komentarz

• bundy
              Uzależniony
              • 2006
              • 760

Zamieszczone przez locoo
              A jest jakiś sens obiektyw z IS?
              Sens jakiś zawsze się znajdzie :-) Dla mnie np. przy foceniu dziecka IS ma sens, kiedy focimy statyczne ujęcia bez lampy - a to przy małych dzieciach jest zupełnie normalne, bo raczej nikt nie wali noworodkom fleszem po oczach :-) I wtedy IS, ze względu na długie czasy i ryzyku poruszenia, się przydaje. W zdjęciach dzieci w ruchu IS już nic nie wnosi, bo on kompensuje drgania aparatu/obiektywu/fotografa a nie ruch obiektu w kadrze :-) (tutaj już trzeba opanować inne techniki - np. sprawne panoramowanie)
              1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• Moris
                Początki nałogu
                • 2005
                • 302

Zamieszczone przez locoo
                Teraz chciałbym przejsc poziom wyżej i zmontować odpowiedni sprzęt.
                Potrzebuję rady jakie obiektywy dokupić (poza kitem który jest s zestawie) do fotografowania dziecka 8mc przede wszystkim na zewnątrz ale i w nocy które staje się coraz bardziej ruchliwe
                Co do ruchliwości to wiem coś o tym, uwierz mi
                Jaki byś obiektyw nie kupił zawsze będzie to mało i zawsze coś nie tak

Ja zaczynałem (oczywiście poza Kit-em) od 50mm f/1,8 potem był Tamron 28-75 f/2,8 następnie 17-40 f/4 L aż po 85mm f/1,8 ... i powiem Ci tak :

... Cieszę się, że poszedłem taką właśnie drobgą, a dlaczego ? .. ano dlatego że :

jak dziecko ma miesiąc, trzy, ... głównie leży i to w 90% w domu - więc 50mm f/1,8 jest OK ...
                ...potem mając cztery, sześć, osiem miesięcy zaczyna siadać, raczkować w 60% w domu - więc Tamron jak znalazł ...
                ... następnie jak ma dziewięc, jedenaście, trzynaście zaczyna chodzić więc zaczniesz focić na zewnątrz - i tutaj 17-40 daje duży komfort ...
                ... a jak już mając powiedzmy czternaście, szesnaście, osiemnaście rozpocznie swoje pierwsze udane próby własnoręcznego jedzenia, pozowania itp. to 85tki nie zamienisz na nic innego

IS - nic Ci tu nie pomoże ... musisz być szybki i wyprzedzać poczynania swojej pociechy a wtedy nagroda gwarantowana

A tak pozatym to śliczna dziewczyna z tej Twojej Olivki Bądź dumny "tatusiu" !!

Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
                | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | BLOG |

Komentarz

• liquidsound
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1956

Troszke OT ale wg mnie dzieci to chyba najwdzieczniejszy temat do zdjec. Chwilowo nie mam okazji popstrykac maluchow, ale moze sobie sprawie jakies:-D byle by nie za szybko:-D
                  1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                  Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• olgajam
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 48

Ja foce dziecko (obecnie 16m) tylko Tamronem 28-75 i jakos sie udaje, chociaz a to brakuje szerokiego kata a to szybkosci AFa ale obiektywow zmieniac mi sie nie chce
                    Locoo, jak lubisz focic dziecko to zachecam Cie do kursu 'Portret dziecka'
                    Internetowa Szkoła Fotografii założona przez b. prezesa ZPAF w 2005 roku. Kursy fotografii - od zera, zaawansowane oraz konsultacje. Kadrą znani fotograficy - członkowie ZPAF

(sorki za reklame, ale im szybciej zbierze sie grupa, tym predzej znowu bedzie moj ulubiony kurs )

pozdrawiam
                    Ola

Komentarz

• Goomis
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1893

Hmm ja bym myslal w takich kategoriach:
                      1. Szeroki kąt to juz mamy kita(co prawda szalu nie ma ale do "domowej" fotografii dziecka moze byc.
                      2. Napewno 50mm/f1.8 jako, ze to swietny tani obiektyw, portety w domyu czy na dworze to swietne rozwiazanie.
                      3. (moze i mnie wyzwiecie) Ale ja bym wziął 70-200/f4. Dlaczego?? Otóz szeroki kąt juz mamy, jasną portretówke już mamy, więc logicznym rozwiązaniem jest tele zoom. Tym bardziej jezeli dzieciak jest "zywiolowy". wiadomo jest na dworzu i biega w ta i zpowrotem. Przy 17-40 trzeba za nim biegac zeby miec dobry kadr. A tak siedzimy sobie wygodnie i robimy foty. Zreszta dzieciaki jak dorastaja to zaczynaja pozowac do zdjec a jak bedzie tele to dzieciak nawet nie bedzie wiedzial, ze sie mu zdjecie robi. Zreszta jak juz bedziesz mial dosc atmosfery domowej to bieresz aparat i idziesz ptaszki robic dla relaksu ;P
                      5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• locoo

Moris i Boundy
                        Chciałbym przede wszystkim wam podziękować. Kupiłem na początek canon 50mm f1,8 i postanowiłem ze bede kupować obiektywy stopniowo żeby wyczuć różnice a jednoczesnie uczyć sie robienia zdjęć na gorszym sprzęcie.
                        Teraz mam 50mm 1,8 nastepny zakup planuje 85mm 1,8 a potem Canon EF 70-300 mm f/4,0-5,6 IS USM.
                        BArdzo dużo mi pmogło to co napisaliscie no i przede wszytkim fantastyczne galerie ze zdjęciami aż miło oglądać.
                        Zdjęcia z pierwszego dnia życia szkiełka 50mm:

Pozdrawiam i dziekuję
                        Ps. Zdjęcia bez obróbki i korekty.

Komentarz

• Ibanezq
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 80

Szkło do focenia pociechy.

Jako że niedługo przyjdzie na świat mój syn zastanawiam się nad zakupem odpowiedniego szkła do puszki 400d. Mam aktualnie 17-55/2.8.
                          Czy np. taki 50/1.4 będzie ok? Zależy mi na świetle żeby nie używać flasha i optymalnie wygodną ogniskową. Dzięki za sugestie.

Komentarz

• poszukiwacz2006
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 824

będzie ok. Ewentualnie do ciaśniejszych portretów 85 1.8. Aha, i gratulacje.
                            Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
                            hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• sitek
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 92

Nie wiem ile będziesz focił w małych pokojach, a ile w plenerze? Ja mam problem, że niekiedy mam za ciasno na 50mm na 40d.
                              Ostatnio edytowany przez sitek; 6549.

Komentarz

Pracuję...