View Full Version : Jakie lampy do stołu bezcieniowego
Witam wszystkich,
mam pytanie, jakie polecacie lampy do stołu bezcieniowego, ponieważ mierzę się z zamiarem zrobienia takiego stołu. Mam zamiar kupić lampy błyskowe2 x Elfo 500Ws i do tego zarówkę błyskową z fotocelą jako oświtlenie od dołu stołu, ale jak oglądam na google jakieś stoły bezcieniowe i to wszędzi wokół stoją halogeny bądz lampy fluoroscencyjne.
Tak więc jak myślicie które lampy będą lepsze i dlaczego?
Pozdrawiam serdecznie
Michał :-D
A muszą być błyskowe? Taniej Cię wyjdą zwykłe halogeny żarowe, a tyż powinno być dobrze.
Co chcesz focić?
Il fuoco 25-06-2006, 23:19 no właśnie. co Ty chcesz fotografować na tym stole że masz zamiar kupić elfo 2x500Ws... moim zdaniem halogeny spokojnie by wystarczyły...
Dzięki za tak szybką odpowiedz.
Będą to zdjęcia do katalogu, teraz mam zrobić dywany samochodowe. Powierzchnia robocza stołu będzie wynosić 200 x 120 cm.
Ooo! To potężny stół. Wg mnie halogenasy wystarczą spokojnie.
Ale zaraz kolega Il Fuoko wszystko Ci ładnie wytłumaczy.
Siadział w tym temacie :-D ;)
Jeszcze odnośnie lamp halogenowych i żarowych to boję się że wraz z nagrzewaniem będą zmieniały temperaturę barwową a ja chciałbym mieć stałą i ustawić pod nią aparat. Używacie może tych lamp i jesteścię coś w stanie powiedzieć na temat ich temepratury barwowej.
Temperaturą barwową się zbyt nie przejmuj. Nie zmieni się radykalnie. Będzie w okolicach 3200K cały czas. Będziesz strzelał w RAW'ach to bez problemu.
Jedynie to może Ci się w pomieszczeniu trochę nagrzewać :-D
Ale to już niekoniecznie jest problem.
Zawsze możesz kupić te lampki (może 3 na początek?) a jak coś będzie nie ten teges to kupisz se coś lepszego - ale wg mnie żarowe spokojnie wystarczą.
Il fuoco 25-06-2006, 23:41 wydaje mi się jednak kolego Zielony, że w tym temacie to mój nick mogłby być "Zielony" natomiast Ty powinienś teraz wszystko opisać koledze e2e:)
ale tak czy inaczej :
e2e - pomęcz Kuchatka - flash guru - Kuchatek zaprawdę prawdę Ci powie...
Ale po co tutaj Kuchatka męczyć? Nie ma co kombinować. Halogenasy są tanie jak barszcz. Kup - najwyżej wykorzystasz gdzieś w domu. Oczywiście nad statywami też pomyśl. Poszukaj sklep ELTEC w W-wie. Mają fajną chińsczyznę. Z drugiej strony trochę nieśmiało, ale zapytam - fociłeś już coś, czy początki dopiero?
oki, dzięki za rady
a może mi powiecie przypuszczalnie gdybym użył 2 lamp ( lewa i prawa) o mocy 500 W z odległości 1,5 m i swiatło rozproszone parasolką to mniej więcej jaki byłby czas na f/8 ISO 100, dałoby radę z ręki czy potrzebny statyw. To wystarczą takie halogeny jak na allegro?
http://www.allegro.pl/item110581482_lampa_halogenowa_na_statywie_500_w_2 20_v_faktura.html
Il fuoco 25-06-2006, 23:55 parasolka przy 500Ws odpada. parasolka jest dobra do 100Ws....
powyżej pasi softbox mieć i to najlepiej kwadrat. i przy 500Ws możesz nie oszczędzać na rozmiarach softboxu...
fociłem ale na białej macie z użyciem jednej lampy i często do tego światło dzienne. Właśnie patrzę za halogenami tej klasy i chyba spróbuje.
ile mniej więcej można używać non-stop lamp halogenpwych w temperaturze około 20C.
Robert31-R1 26-06-2006, 08:33 Jezu 2x500Ws na stół?! ja uzywam dwa razy 100Ws z softboxami i zwyklego flasha na stopce na doswietlenie od spodu. i to juz wychodzi przy ISO 50 czasy 1/200 i przeslonka w granicach 7,1... i to nie na pelnej mocy lamp...
niewiem czy napiszę mądrze ale chodzi mi teraz o to czy wystarczą 2 lampy halogenowe o mocy 500 watt na taki stół i jakie mnie więcej uzyskam czasy przy f/8 ISO100
i dodatkowo na allegro pojawiły się świtlówki: http://www.allegro.pl/item111761483_hit_swietlowki_ogromna_moc_300w_bonu s_.html
co o nich myślicie? Rozważam zakup po 3 na jeden statyw + parasolka srebrna.
Robert31-R1 27-06-2006, 21:12 Wyobraż sobie raczej jaką ciepłote uzyskasz z tych lamp... przy zdjęciach packshot czasami schodzi kilka godzin.,. to ogromne ilości prądu i jeszcze więcej gorąca z dwu pięćsetek... zainwestuj w lampy flash polecam www.funsports.pl
Szymański Adam 02-07-2006, 17:14 A ja kupiłem 8 świetlówek POLUX z Firmy Sanico o temp. barw 6400, statywy z Eltecu razem z oprawkami na 4 żarówki - co dało mi zimne światło białe ok. 1200W (jedna lampa) do tego parasolki refleksyjne. Polecam, sprawdziło się w zdjęciach studyjnych.
A ja kupiłem 8 świetlówek POLUX z Firmy Sanico o temp. barw 6400, statywy z Eltecu razem z oprawkami na 4 żarówki - co dało mi zimne światło białe ok. 1200W (jedna lampa) do tego parasolki refleksyjne. Polecam, sprawdziło się w zdjęciach studyjnych.
Właśnie jestem ciekaw, jak to jest z tymi Poluxami.
Są wersje za 20 zł i są wersje za 45 zł-czym one się różnią (widzę, że niektóre mają inną temp. barwową i moc), bo za 45 zł to już wolę dopłacić i kupić błyskowe.
Bardzo proszę o jakieś sample zdjęć robionych przy pomocy tych żarówek (tylko tak na żywo, bez obróbki).
|