Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
alleluja coś się rusza.
przydałby się jeszcze dział z testami sprzętu...
narazie materiał w sumie mamy, dlatego że na kilka wydań spokojnie starczy to, co jest na CB - po drobnych korektach.
jutro postaram się powysyłać prośby o zgodę na publikowanie txtów poszczególnych autorów w periodyku.
kwartalnik również mnie wydaje się być dobrym rozwiązaniem.
jak już zmontujemy pierwszą nieoficjalną wersję będzie to znaczyło że pomysł ma możliwość egzystowania i wtedy zajmiemy się stowarzyszeniem.
a ze stowarzyszeniem można połączyć zawsze wyrabianie ID i sprzedaż smyczy - a później reklamy - tak jak mówisz... a kasa pójdzie na forum... piękna i daleka przyszłość ale należy to zrealizować.
AGO - świetnie kolejna osoba do pomocy - sorka ale jeszcze tylko zapytam w jakiej kwestii możesz nam zaoferować swoją pomoc?(tak czy inaczej się przyda ) - dobra organizacja roboty jest b.ważna w takich "projektach" - (nielubię tego słowa ).
jeszcze jakaś wybrana jakąś drogą glowowania ("no bo jaką droga głosowania wybierzemy metodę głosowania?" ) Szacowna Komisja d/s Wyboru Najodpowiedniejszego Zdjęcia na Okładke...
może wywołuję wilka z lasu: ale czy stowarzyszenie jest naprawdę potrzebne ? jego założenie to jedno /i przez machinę papierowo-sądową za jakiś czas się przejdzie/ ale późniejsze jego aktywne, odpowiedzialne i zgodne z oczekiwaniami założycieli "życie" będzie wymagało, raz jeszcze powtórzę: aktywnych działaczy. czy znajdą się takowi, którzy podejdą pod kategorię "odpowiedzialnych" ?
może ograniczyć się narazie do ew. wydawnictwa ? bo juz na takim etapie będzie można obserwować i zaangażowanie czynnika ludzkiego jak i ew. pojawiające się problemy...
bo wydawanie PDF można zawsze zawiesić. "z braku czasu, ludzi, etc".
a odkręcanie stowarzyszenia? no niby też...
nie żebym w Was nie wierzył, co to to nie , poprostu mam trochę doświadczenia z tzw. "owczym pędem" i "słomianym zapałem".
jeszcze jakaś wybrana jakąś drogą glowowania ("no bo jaką droga głosowania wybierzemy metodę głosowania?" ) Szacowna Komisja d/s Wyboru Najodpowiedniejszego Zdjęcia na Okładke...
może wywołuję wilka z lasu: ale czy stowarzyszenie jest naprawdę potrzebne ? jego założenie to jedno /i przez machinę papierowo-sądową za jakiś czas się przejdzie/ ale późniejsze jego aktywne, odpowiedzialne i zgodne z oczekiwaniami założycieli "życie" będzie wymagało, raz jeszcze powtórzę: aktywnych działaczy. czy znajdą się takowi, którzy podejdą pod kategorię "odpowiedzialnych" ?
może ograniczyć się narazie do ew. wydawnictwa ? bo juz na takim etapie będzie można obserwować i zaangażowanie czynnika ludzkiego jak i ew. pojawiające się problemy...
bo wydawanie PDF można zawsze zawiesić. "z braku czasu, ludzi, etc".
a odkręcanie stowarzyszenia? no niby też...
nie żebym w Was nie wierzył, co to to nie , poprostu mam trochę doświadczenia z tzw. "owczym pędem" i "słomianym zapałem".
sam napewno nie założę. jak wyjdzie i jeśli zajdzie potrzeba to będziemy jako stowarzyszenie zbierać pieniądze z reklam na utrzymanie serwera canon-board.info
myślę, że stowarzyszenie może okazać się dobrym pomysłem w takim wypadku.
a okładka?
ja proponuje zrobić battle-cage. zadamy temat, ludzie nadeślą, sonda - wynik - okładka.
jesli chodzi o tresc to proponuje takie rozwiazania:
a) tematycznie calosc (np. duze miasto w waskim kacie )
lub
b) misz-masz czyli wszystkiego po trochu (reporterka, architektura, makro)
moim zdaniem b) jest ciekawsze, a co do okladki to najlepsze foto z numeru (zdaniem wiekszosci oczywiscie, czyli sonda na CB)
Il fuoco: kieruje zawodowo projektami i fotografuje hobbystycznie Moge pomoc na tyle na ile bede mial czas, czyli skrobnac cos od czasu do czasu, opublikowac fotografie jak ktos je poprze, koordynowac prace - w tym tez Jerry99 moze sie wykazac (pozdrawiam), no i podzwonic za ewentualnymi reklamodawcami jak juz ruszy.
Co do ewentualnej tresci to mysle, ze wiele tematow powstaloby jako konkluzja do wywodow uczestnikow.
dobrze pomyślane AGO.
też wydaje mi się, że b) jest spoko.
zachodzi jeszcze pytanie czy to ma być a'la 5klatek i zaplecze plus jakieś testy i info dot. tego co dzieje się na forum plus testy itd - bo chyba jeteśmy najbardziej przywiązującym wagę do sprzętowych kwestii forum fotograficznym w polskim necie i mamy tutaj naprawdę dobrych specjalistów w różnych dziedzinach...
enter - świetnie "zgłoszę się" do Ciebie we wtorek wieczorem co i jak.
Od tej pory proszę żeby każdy kto może i chce, pisał w czym może pomóc.
Pomoże to w szybszym dojściu do jakichś ustaleń a także ułatwi pracę wszystkim zainteresowanym. Dzięki z góry
Ponieważ sam mam jakieś doświadczenie ze stowarzyszeniem, chciałbym zwrócic uwagę na pewną sprawę:
z tego co wiem, stowarzyszenie jako osoba prawna musi prowadzić rozliczenia zgodnie z ustawa o rachunkowości. To oznacza pełna księgowość. Nawet, jeżeli jedynym przepływem finansowym są składki członkowkie.
A pełna księgowość to kosztuje niestety sporo...
Jeżel się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Żeby nie było: uwarzam pomysł za super, chciałem tylko zasygnalizować potencjalny problem, żeby w porę się do niego przygotować.
Witam, wszytko zalezy od tego co sie ustali w tym watku, jesli bedzie to kwartalnik, jesli zbierze sie grupka pewnie kolo 10 osob zdecydowana na dluga wspolprace, jesli beda ciekawe tematy (w szczegolnosci mozna by do kolejnych numerow dodawac lekcje i t&t ze szkoly CB) do tego jakies ciekawe zdjecia, moze reportaze, forumowe relacje z imprez itd... to mysle ze sie uda, fajnie by bylo tez utworzyc jakas zajawke np pod adresem www.canon-board.info/tytulperiodyku - moge zagwarantowc ze Hazan sie na 100% zgodzi bo w koncu to bedzie reklama forum i to calkiem niezla ;-)
Co do PM jakie dostalem, to zebym napisac cos do gazetki na temat I Wielkiego Turnieju, to raczej bedzie mi ciezko ;-), ale moze cos sprobuje zrobic, jesli sie sprawa ruszy...
Narazie nie zakladal bym stowarzyszenia, mysle ze nie jest to niezbedne na tym etapie, warto by bylo sie zastanowic nad
- iloscia ludzi potrzebnych (sklad, artykuly, koordynacja, korekta itp ;-) )
- stalym podzialem obowiazkow (zeby to trwalo jak najdluzej) moze po dwie osoby na poczatek do zadania
- terminami (musza byc przestrzegane!)
- stalymi dzialami w periodyku itp, itd
Do stowarzyszeń ma zastosowanie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 15 listopada 2001 r. w sprawie szczególnych zasad rachunkowości dla niektórych jednostek niebędących spółkami handlowymi, nieprowadzących działalności gospodarczej. /Dz.U.01.137.1539/. Póki nie ma działalności gospodarczej- księgowość jest uproszczona. Tyle jest w stanie poprowadzić członek stowarzyszenia- absolwent liceum ekonomicznego.
Jac - genialnie dokladnie to mam na mysli co mówisz!
fajnie byłoby założyć osobne małe miejsce na tematy dot. periodyku. gdzieś na końcu...zaraz po sprawach administracyjnych... tak żeby to miało ręce i nogi...
warto by było to wszystko usystemtyzować.
zgłosiły się 2 osoby do pomocy do DTP.
do kontrolowania całości mogę być m.in. ja - robiłem wiele różnych projektów.
wprawdzie przez LO ale mam ciut doświadczenia z organizacją różnych rzeczy i mogłoby to się przydać - jeśli nikt nie ma nic na przeciwko.mogę też zajmować się kontatkem z różnymi fotograficznymi gazetami, publikacjami etc. - uwierzcie - mam do tego dar
terminy najlepiej możliwie krótkie,ale realne - tak żeby była mobilizacja...
wiadomo że to będzie pdf.
chyba kwartalnik.
co do korekty można zapytać np. Viteza - on miał w stopce "bykom stop"
ze stałych działów ja bym proponował:
temat numeru - jakiś temat zdjęć - zdjęcia 1 konkretnej osoby... raz na 3 miesiące.
dział techniczny z opisem sprzętu
dział z aktualnościami o forum - wkońcu ma to być made by Canon-board
Ja również oferuję swoją pomoc, ale w sumie nie wiem, czym mógłbym się dokładnie zajmować Jestem otwarty na propozycje. Oby tylko nie zabrakło nam zapału.
oby oby. ale myślę że skoro jest odzew i są chętni to coś z tego wyjdzie.
od tego tygodnia który jutro się zaczyna musimy się za to konkretnie i na poważnie wziąć. trzeba zorganizować spotkanie na żywo tych którzy będą chcieli coś konkretnie wnieść do tematu...
Nie wiem jak reszta, ale mi do Wawy "średnio" po drodze Inną sprawą jest też to, że nie mogę się wyrwać z Gorzowa na więcej niż kilka godzin (praca) ??:
ja nie wiem czy akurat w wawie.
sam mam do wawy 480km:/ cały dzien jazdy... no ale.
to chyba byłoby dobre wyjscie.
ale jesli wpadnie cos wiecej kasy za pewne roboty to mozliwe ze sprobuje wogole pojezdzic w pare miejsc tak zeby w roznych terminach rozni ludzi mogli sie spotkac, a pozniej razem z nimi zebrac to wszystko w calosc...
ludzie nie na zywca bo to nigdy sie nie uda
Proponuje jakas platformce co wspiera rozmowe w trybie rzeczywistym rozmowe kilku osob a'la IRC
Jesli chodzi o terminy to mysle ze powinny byc dynamiczne dla publicystow z ograniczeniem okolo 2 tygodni przed zlamaniem tekstu ... bo jesli wezmiesz pod uwage, ze ktos chce opublikowac 'COS' to znaczy ze temat jest wypstrykany/istniejacy wiec tylko takie warto akceptowac.
Jesli chodz o kontrole projektu, jesli podolasz to powodzenia, jesli nie to pomysl o tych co robia to zawodowo (P.S. jesli nie lubisz slowa 'projekt' to sie przelam bo terazniejszosc przyszlosc nalezy do zarzadzania projektami )
Komentarz