canon czy sigma?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Repsol
    Coś już napisał
    • 2006
    • 70

canon czy sigma?

witam
    na jednym z niedawnych postow toczylismy dyskusje nt obiektywow do canona 350d.
    po wzieciu pod uwage wszystkich za i przeciw doszedlem do wniosku iz zdecyduje sie albo na canonowski EFS 17-85 IS USM f/4-5,6 albo na sigme 24-70 f/2,8 DG Macro
    co o tym myslicie, ktory z tych dwoch obiektywow byscie wybrali?
    pozdrawiam
    Repsol
    Repsol
    Jakaś puszka, jakieś szkło, jakoś idzie
  • lukep
    Początki nałogu
    • 2006
    • 387

W!

Troche trudny wybor, ja:

1) Canona ze wzgldu na wieksza rozpietosc ogniskowej
    2) Sigme ze wzgledu na lepsze swiatlo

W sumie i jeden i drugi to taki sobie wybor, ale chyba Canon w tym zestawie lepiej wypada mimo wszystko... A moze nad Tamronem sie zastanow (?)

Zdrowko

Komentarz

• totus
      Bywalec
      • 2006
      • 114

mysle, ze jak Cie nie boli brak szerokiego, to sigma. 2.8 to 2.8

Komentarz

• Repsol
        Coś już napisał
        • 2006
        • 70

a tamrona jakiego bys polecil?

w sumie to sam nie wiem, trudny wybor,sigma ma dobre swiatlo canon stabilizacje, wymyslilem sobie ze stabilizacja moze nadrobic swiatlo 4,0 w canonie,ale sam juz nie wiem, nie stac mnie chwilowo na nic lepszego a w tym przedziale cenowym to pewnie nic lepszego sie nie wybierze, hmmm
        Repsol

Komentarz

• totus
          Bywalec
          • 2006
          • 114

a nadrobisz to, ze na koncercie na ktory czekales cale zycie bedziesz mial 1/30 zamiast 1/60 i wszystko bedzie rozmazane bo za szybko sie ruszali?

Komentarz

• Repsol
            Coś już napisał
            • 2006
            • 70

no tu akurat masz racje, ale czesciej bede robil zdjecia np w plenerze niz na koncertach wiec nie sugerowalem sie tym tak bardzo przy wyborze
            Repsol

Komentarz

• Kubak82
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2348

Zamieszczone przez Repsol
              a tamrona jakiego bys polecil?
              chyba najbardziej omowionego na tym forum (i nie tylko na tym;-) ) - 28-75 f2.8 .. jesli nie bedzie Ci brakowalo szerokiego kata to nawet bym sie nie zastanawial..
              Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• Mac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2063

Z tego co napisałeś czyli Canon vs. Sigma to nie wziąłbym nic. 17-85 uważam za słabe szkiełko a Sigma jest za wolna, miałem dwie Sigmy i wystarczy. Natomiast zawsze warto brać jasne szkła i dlatego będę rekomendował Tamrona 28-78/2.8, nie będziesz żałował.
                EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Repsol
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 70

a co myslicie o stabilizacji w canonie 17-85? jest w stanie nadrobic f/4,0?
                  czy tak jak pisze Mac lepiej 2,8 w Tamronie?
                  Repsol

Komentarz

• MARANTZ
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 928

Zależy co będziesz robił za zdjęcia. Powyżej około 50mm minimalne światło to 5.6. W Tamronie masz cały czas 2.8. Stabilizacja jest rewelacyjną sprawą, przy maksymalnym zoomie tym 17-85 możesz robić spokojnie z czasem 1/20s. Tamronem się nie da z ręki. Tamron nie ma dołu i jest mniej uniwersalny. Canon gorszy optycznie i ciemniejszy więc pomimo stabilizacji ruchu nie zamrozi. Z drugiej strony jeżeli focisz np. architekturę wnętrza kościoła na szerokim kącie to możesz zejść z czasem do takiej 1/4s. Jak widzisz wybór nielekki. Canon droższy... hmmm... A może tak dwa Tamrony? 17-35 i 28-75? Zestawik dobry optycznie i do kompletu brakuje tylko 100/2.8 i 70-200/4 L
                    FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Repsol
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 70

oj dwa Tamrony to bylaby juz rozpusta
                      niestety tylko jeden w chodzi w gre, ale jak do tej pory rozwazalem albo canona albo sigme, tak teraz zaczynam brac pod uwage jednak rowniez tamrona, tym bardziej ze w testach na optycznych znacznie go pochwalili zas canona strasznie zjechali
                      tylko stabilizacji troche zal heh
                      Repsol

Komentarz

• Repsol
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 70

aaa co bede robil...jak juz wczesniej pisalem glownie plener, chcialbym macro tylko nie wiem czy z tamrona wyjdzie, czasami jakis slub, ale to sporadycznie, wiem wiem, nie da sie jednym tamronem wszystkiego, ale chwilowo moze byc tylko jeden i to w przedziale cenowym takim jak tamron ewentualnie ciut wyzszym wiec coz czynic...
                        Repsol

Komentarz

• ms714033
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 176

Zamieszczone przez Repsol
                          ... wiem wiem, nie da sie jednym tamronem wszystkiego ...
                          Jak kupiłem Tamrona, to od tego czasu jest na stałe przywiązany do body. Mogę powiedzieć, że 80-90% fotek nim robię. Jak Ci będzie za mało w dolnej granicy to z czasem dokupisz sobie coś szerszego.

Zamieszczone przez MARANTZ
                          Tamronem się nie da z ręki.
                          Możesz się szerzej wypowiedzieć o co Ci chodziło?

Komentarz

• MARANTZ
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 928

Jak to o co mi chodziło? O to, że Tamronem nie zrobisz zdjęcia fotki z ręki przy maksymalnym zoomie i czasie 1/20s. a Canonem jak najbardziej. Czasami foci się statykę i można tak zejść z czasem. Lub choćby w ten sposób sobie ISO zmniejszyć. Jak ktoś kupił kiedyś szkło z IS to ciężko bez tego żyć. Dlatego mam 24-105/4 a nie 24-70/2.8. Najlepsze jest szkło jasne i z IS. Ale ten nowy Canon 17-55/2.8 IS nie dość że pieruńsko drogi to też podobno nie aż taka rewelacja. Choć ponoć strasznie ostry.

Plener, ślub, macro... Swiatło Ci będzie potrzebne i szeroki kąt też. Hmm... Jesteś zdecydowany na obiektyw na niepełną klatkę? To może Tamron 17-50/2.8? W sumie na początek na Twoim sam bym coś takiego brał. Pomyśl o tym. U Cichego już jest chyba kolejka oczekujących na to szkiełko. Ja nie lubię szkieł na APS-C, ale dlatego że mam analoga. A do macro kupisz sobie pierścienie dystansowe za 600zł i będzie ok.
                            FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Repsol
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 70

wlasciwie juz chyba podjalem decyzje, tamron 28-75 f/2,8
                              po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw oraz przeczytaniu sporej ilosci postow nt tego obiektywu mysle ze jak dla mnie i jak na poczatek to bedzie dobry wybor, pozniej sie cos dokupi na uzupelnienie i nie powinno byc zle
                              nie wieecie po ile u Cichego takowe chodza i jak sie z nim skontaktowac?
                              bo na maila nie odpisal, pewnie zajety bardzo albo ma wakacje
                              Repsol

Komentarz

Pracuję...