jaki obiektyw??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yiang
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 20

jaki obiektyw??

witajcie, mam eos 300d i potrzebuje obiektywu z zoomem do portretow, glownie bede robil portrety i zdjecia ludzi,takze mysle o skleceniu studia
    prosze bardzo o pomoc w wybraniu w miare wzglednego(pisze wzglednego bo nie ukrywam ze finanse graja glowna role) szkielka,przynajmniej na poczatek
    powiedzmy do sumy 400-600zl
    yiang
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez yiang
    potrzebuje obiektywu z zoomem do portretow, glownie bede robil portrety i zdjecia ludzi,takze mysle o skleceniu studia...powiedzmy do sumy 400-600zl
    yyyyyyy
    Miałem odesłać do Cichego, ale z ciekawością oczekuje propozycji od innych forumowiczów.
    the silence is deafening

Komentarz

• snow
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1145

Do portretów ale bez zooma to jest w tej cenie 50/1.8

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

A z zoomem do portretow to dobry bylby Tamron 28-75/2,8 tyle że on trochę droższy.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• snow
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1145

Zamieszczone przez gwozdzt
          A z zoomem do portretow to dobry bylby Tamron 28-75/2,8 tyle że on trochę droższy.
          Trochę :wink:

Komentarz

• seta_boy

mam podobny dylemat tylko ja zastanawiam sie nad Canon EF-S 17-85 f/4-5,6

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez seta_boy
              mam podobny dylemat tylko ja zastanawiam sie nad Canon EF-S 17-85 f/4-5,6
              To szklo nie ma nic wpolnego ze zdjeciami portretowymi. I niech ogniskowa krancowa 85mm cie nie zmyli w tym temacie.
              To jest szklo turystyczne... ale jak juz je kupisz to i tak do portretow bierz co najmniej 50 1.8.

Komentarz

• yiang
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 20

ja myslalem o czyms takim, takich rozpietosciach ogniskowych:

http://allegro.pl/item110782401_sigm...o_canona_.html

szeroki kat moze byc wiekszy np 35 ale 105 lub 135 wezszy wydawal mi sie dobry do portretow
                lubie robic portrety,sylwetki itp w plenerze i nie zawsze jest mozliwosc podejscia blisko a lubi zblizenia
                jesli to sa glupie pytania to przepraszam ale nie za bardzo mam pojecie
                z gory dziekuje

ewentualnie cos takiego:

http://allegro.pl/item111731599_sigm...vat_raty_.html

i jeszcze znalazlem ten:
                http://allegro.pl/item110258112_tamr...aparatami.html
                cena niska rozpietosc ogniskowych dla mnie ok ale jak jest z ostroscia ?? szybki tez nie musi byc
                prosze o odpowiedz
                dzieki
                yiang

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Czemu upierasz sie przy zoomie? W tej cenie nic do portretow nie znajdziesz.
                  Bo portret to nie tylko zblizenie (czyli ogniskowe ok 100mm czy lepiej) ale rowniez - Głębia Ostrości, czyli odciecie pierwszego planu od tla, tak by skoncentrowac sie na postaci/twarzy a nie byc rozpraszanym przez widoczne smieci w tle.
                  Dlatego musialbys szukac szkla z przeslona 2.8 lub lepiej...a w tej cenie masz tylko 50 1.8 do portretow (do studio tez sie nada bo nie jest za waski jak moga byc 85,100 czy 135) a do spacerow zostaw/kup kita.

Komentarz

• Mac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2063

Z tego co napisałeś to chyba najlepiej wygląda ta Sigma, chociaż mam do Sigmy sporo uwag. Posłuchaj rad Viteza, portretówka musi być jasna i tutaj jdynym wyborem w ramach sugerowanego budżetu jest 50/1.8. Możesz też pomysleć o 85 lub 100 ale to już droższe rozwiązania. Canona 17-85/4-5.6 IS zdecydowanie odradzam.
                    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• yiang
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 20

dzieki vitez
                      chyba zakupie ten standart, powiedz jeszcze czy az taka wielka jest roznica pomiedzu usm a bez usm??
                      ale tez przydalby mi sie obiektyw na imprezy,koncerty,uroczystosci zloty itp
                      juz o nieog pytalem ale prosze odpowiedz co sadzisz o tym obiektywie?
                      cena niska i rozpietosc ogniskowych tez niezla jak na impreze, tylko nie wiem jak z ostrzeniem??
                      wiem ze jest ciemny ale najwyzej podciagne iso a jak juz bedzie ciemniej to lampa
                      pozdrawiam
                      yiang

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez yiang
                        dzieki vitez
                        chyba zakupie ten standart, powiedz jeszcze czy az taka wielka jest roznica pomiedzu usm a bez usm??
                        W standardzie 50mm nie ma USM czy nieUSM. Jest 50 1.4 z nibyUSM ale poza twoim zasiegiem cenowym i tak.

ale tez przydalby mi sie obiektyw na imprezy,koncerty,uroczystosci zloty itp
                        juz o nieog pytalem ale prosze odpowiedz co sadzisz o tym obiektywie?
                        Tu rowniez polecalbym na poczatek 50 1.8 a nie na sile zooma. Na koncertach czy imprezach jasnosc obiektywu jest BARDZO wazna a do 500zl masz tylko jedno tak jasne szklo - 50 1.8 . Ze szkiel o swietle 2.8 nie znam zadnego dobrego w takiej cenie.

Komentarz

• minek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1386

Zamieszczone przez Vitez
                          Jest 50 1.4 z nibyUSM ale poza twoim zasiegiem cenowym i tak.
                          Że jak? (to nibyUSM).
                          Moim zdaniem to jest pełen USM, Kręcić łapką można, rownież wtedy, kiedy aparat swoje...

Komentarz

• yiang
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 20

prosze wypowiedzcie sie jeszcze na temat tego:
                            jest ciemny ale jak jest z ostroscia,jednak chcialbym miec w zapasie rozpietosc ogniskowa
                            yiang

Komentarz

• szwayko
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2085

Zamieszczone przez yiang
                              prosze wypowiedzcie sie jeszcze na temat tego:
                              Za te pieniadze szklo bardzo przyzwoite i dosc dobrze zbudowane, porownujac najnizsza linie szkiel Canona. Na filmie mozna powiedziec dobre, nie wiem jak na mniejszej matrycy.

Co do alegrowicza. Trzeba uwazac na Kaske, rządza zysku czasem jest górą niz jakies zasady przyzwoitosci czy po prostu miedzyludzkiej uczciwosci.
                              frickr FB
                              www.szwajkowski.pl

Komentarz

Pracuję...