obiektyw canon czy inny?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Repsol
    Coś już napisał
    • 2006
    • 70

obiektyw canon czy inny?

witam
    do tej pory bylem zdecydowany dokupic do canona 350 d obiektyw canon EF 28-135 IS USM f/3,5-5,6 badz tez canon EF-S 17-85 IS USM f/4,0-5,6 ale po przeczytaniu kilku postow moja pewnosc co do decyzji jakos przygasla i cos mi sie wydaje ze teraz wiem mniej nic zanim tutaj wszedlem:-|

czy moze mi ktos doradzic jaki obiektyw z tych dwohc najlepiej wybrac badz tez moze wybrac jakis innej firmy w zakresie cenowym tych dwoch powyzszych?
    pozdrawiam
    Repsol
    Repsol
    Jakaś puszka, jakieś szkło, jakoś idzie
  • ripek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1486

Standardowa juz odpowiedz - do czego go potrzebujesz ?

Polecam tekst muflona - przyklejony wątek "Jaki wybrac obiektyw.."
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez ripek
      Standardowa juz odpowiedz - do czego go potrzebujesz ?
      Do wszystkiego

Zamieszczone przez ripek
      Polecam tekst muflona - przyklejony wątek "Jaki wybrac obiektyw.."
      http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=12049

Zamieszczone przez Repsol
      ...obiektyw canon EF 28-135 IS USM f/3,5-5,6 badz tez canon EF-S 17-85 IS USM f/4,0-5,6 ...
      Jeśli nie masz żadnego obiektywu, to z tych dwóch zdecydowanie 17-85.
      Jeśli jakis masz, to napisz co posiadasz.
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• slawi_3000
        Uzależniony
        • 2006
        • 568

Jak zwykle - to zależy, co lubisz. Ja (amator) wybrałbym bym Canony - ze względu na kontrast, barwę i mechanikę/elektronikę (IS i AF). Jeżeli ktoś powie, że za znacznie niższą cenę kupi ostrzejszy obiektyw o dwukotnie lepszym świetle i mniejszej CA - będzie miał 100% racji i z pewnością aż nadto powodów, które całkowicie dyskwalifikują Canony do jego zastosowań. Podobnie z ogniskową - to cała konstrukcja własnego podejścia do fotografii - ja wybrałbym np. 17-85, a ktoś inny, i pewnie słusznie, popukałby się w głowę.
        Moja rada - obejrzeć do oporu przykłady w galeriach na pbase, ew. u kolegów. Jeżeli w rachubę wchodzą Sigmy - można wypożyczyć.

Miłego wybierania

Sławek

Komentarz

• Repsol
          Coś już napisał
          • 2006
          • 70

no tak, do wszystkiego
          przewaznie przyroda, krajobrazy,makro, architektura,sporadycznie fotki w pomieszczeniach, czasami jakis portrecik, dosyc dobrze radze sobie z PS wiec gdyby cos to moze jakos wybrne z sytuacji w ktorej dany obiektyw ewentualnie by niedomagal, ale sie teraz zareklamowalem hehe
          a jesli canony to z tych dwoch ktory lepiej?
          Repsol

Komentarz

• Repsol
            Coś już napisał
            • 2006
            • 70

aaaa zapomnialem dodac ze posiadam obiektyw kitowy ktory zakupilem razem z body w komplecie czyli EFS 18-55:smile:
            Repsol

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

I to wszystko chcesz obskoczyć 1 obiektywem? Hm... Nie da się.

Moim zdaniem: na sam początek do kita (krajobrazy, pomieszczenia, architektura po wyprostowaniu dystorsji ) dokup sigmę 75-300 APO, którą będziesz miał na przyrodę, choć bez rewelacji i średnie makro. Do tego 50 1.8 do portretów, ale z późniejszą wymianą na 50 1.4 lub 85 1.8
              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• mattnick
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1735

no tak, do wszystkiego
                przewaznie przyroda, krajobrazy,makro, architektura,sporadycznie fotki w pomieszczeniach, czasami jakis portrecik
                to ja bym proponował koledze canon 16-500 macro 1.2 L
                30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Repsol
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 70

no tak myslalem ze bez tabletek a nawet czegos mocniejszego to tu sie nie obejdzie hehe
                  nie wiem, albo poprosze glos o pomoc albo cos...hmmmm
                  przemsyle kwestie i chyba zdecyduje sie na EFS 17-85 choc swiatlo 4,0 mnie troche niepokoi, ale moze stabilizacja to nadrobi hmmm
                  Repsol

Komentarz

• MARANTZ
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 928

Wbrew pozorom 17-85 IS USM nie jest taki zły. Unikaj tylko pełnej dziury na 17mm i zdjęć pod ostre słońce. Po domknięciu do f/5.6-8 od tych około 30mm jest całkiem ostrawy. No i ma ogromnego plusa... ostrzy momentalnie w punkt a stabilizacja to piękna sprawa. Do macro dokupisz sobie pierścienie dystansowe Kenko za 500-600 złociszy i będzie mały wypasik. Na początek to dobry obiektyw bo dzięki IS wybacza dużo błędów i pozwala w wielu sytuacjach obyć się bez zawalidrogi statywu. A jakość gorszą widać jak się jest cropowym onanistą, normalnemi człowiekowi na początek wystarczy. Potem i tak kupisz jakąś L-kę
                    FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Encor
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 175

Gdybym miał wybrać tylko jeden obiektyw, do tego taki, który ma być zamiast kitowego zooma to wziąłbym (w kolejności zależnej od dostępnej kasy) EF 24-105/4 L IS USM, EF 17-85/4-5,6 IS USM, Sigmę 17-70/2,8-4,5 DC Macro. Jednak gdybym rozważał dokupienie innych szkieł, to wtedy trzeba by rozważyć również EF 24-70/2,8 L, Sigmę 18-50/2,8, Tamrona 17-50/2,8 lub niedługo wchodzącą na rynek Tokinę 16-50/2,8.

Komentarz

• slawi_3000
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 568

swiatlo 4,0 mnie troche niepokoi
                        Niepotrzebnie, przy cyfrze f/2,8 i mniej potrzebne profesjonalistom i do portretu, do którego i tak się ten obiektyw niezbyt nadaje. Radzę dokupić EF 50 1,8 II.

Sławek

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

no tak, do wszystkiego
                          przewaznie przyroda, krajobrazy,makro, architektura,sporadycznie fotki w pomieszczeniach, czasami jakis portrecik,
                          Na początek to by było mniej/więcej tak:
                          przyroda, macro - Sigma 70-300 APO DG
                          krajobrazy, architektura, ciasne pomieszczenia - Canon 10-22 lub Tokina 12-24 lub Sigma 10-20
                          portrecik, ciemne pomieszczenia - EF 50/1,8
                          pomieszczenia ogólnie - statyw, lampa błysk.

a jesli canony to z tych dwoch ktory lepiej?
                          Jeśli chcesz się pozbyć 18-55 i zamiast niego kupić któryś ze wspomianych dwóch, to zdecydowanie lepiej 17-85.
                          Przeanalizuj jednak dobrze swoje potrzeby, bo może lepiej będzie nie pozbywać się 18-55 i uzupełnić go w najbardziej potrzebnym zakresie.

aaaa zapomnialem dodac ze posiadam obiektyw kitowy ktory zakupilem razem z body w komplecie czyli EFS 18-55:smile:
                          I własnie w tym miejscu zastanów się czego Ci u niego najbardziej brakuje?
                          długości? szerokości? jasności? jakości?

Gdy sobie na powyższe pytania odpowiesz, to powinieneś już wiedzeć, czy dokupić dłuższy, krótszy czy moze jaśniejszy obiektyw.
                          Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• sensitive
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 58

re: gwozdzt

Tomek,

tak chyba musi być na początku (bez urazy dla autora wątku), że każdy z Nas kupuje na ilość obiektywy aby mieć a nie ze względu na potrzeby - nie jestem wyjątkiem :wink: - sam miałem KITa + T28-75 + 50/1.8 + T70-300 + Raynox'a DCR250 + ....
                            I co ... po zrobieniu 5k fotek sprzedałem wszystko ze stratą i kupiłem na bazie doświadczeń i spostrzeżeń po przeglądnięciu exifów jeden pożądny (IMO) + mam w zamyśle drugi pożądny (tez IMO). To czego od jakiegoś czasu mi brakuje to portretu więc ... ale biorąc pod uwage swoje poprzednie doświadczenie jeszcze chwilke się zastanowię.

I tak dziwne, że nie pisze się tu o lampie.

Pozdrawiam, sens...
                            Ostatnio edytowany przez sensitive; 5492.
                            ... bez info, IMO nieważne

Komentarz

• Repsol
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 70

po tych kilku kolejnych postach troche mi lzej
                              mysle ze na poczatek zdecyduje sie na canonowski 17-85 IS choc na www.optycznych strasznie go jak na moj niefachowy gust objechali
                              stac mnie na jeden tylko obiektyw wiec na zapas niestety nie jestem w stanie ich nakupowac hehe a o L-ce moge tylko pomarzyc, choc znajomy ma przy 30D i wspolnie sie przy nim wzruszamy
                              kita pewnie jednak zostawie, a czego mi przy nim brakuje hmmm, jakosci, ostrosci...a pozniej jak juz wspominal Marantz dokupie pierscienie do macro bo mnie niezle do niego sciagnie i mysle ze nie bedzie najgorzej
                              o lampie na razie nie mysle, fotki w pomieszczeniach jakos najmniej mi leza, zdazyly mi sie dwie propozycje zablysniecia na weselach wiec lampa wtedy jak znalazl ale hmmm chyba jeszcze nie te umiejetnosci choc szybko sie ucze haha

a co myslicie o obiektywach uzywanych? gdyby cos to na co zwracac uwage przy zakupie takowych?
                              bardzo wszystkim dziekuje za rady i chetnie wyslucham kolejnych
                              Repsol

Komentarz

Pracuję...