mikroryski na szkielku przed matryca :(

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcin216

mikroryski na szkielku przed matryca :(

Witajcie, mam duzy problem.

Czyszczac matryce (350d) pendzelkiem (powietrze nie dalo rady) na szkielku chroniacym matryce powstaly chyba mikro ryski. Niestety widac je na zdjeciach i to potwornie! Co moge poczac? ((( Zalamka!

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...24e5270b7.html
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

to nie sa ryski tylko brud, trzeba wyczyscic matryce, jesli jestes z w-wy to polecam Zytnia- robia to za free i od reki
    Instagram

Komentarz

• marcin216

to sa mikroryski, poniewaz widze je na matrycy/ na tym szkielku co jest przed nia. Widac po prostu ryski! Przed czyszczeniem mialem po prostu 3 kropki, a po czyszczeniu mam ryski! Robilem to delikatnie, a mimo to takie cos...

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Zamieszczone przez marcin216
        to sa mikroryski, poniewaz widze je na matrycy/ na tym szkielku co jest przed nia. Widac po prostu ryski! Przed czyszczeniem mialem po prostu 3 kropki, a po czyszczeniu mam ryski! Robilem to delikatnie, a mimo to takie cos...
        Tak czy siak idź na Żytnią. Tam ci powiedza co i jak.
        BTW. Jeśli to ryski to z czego był ten pendzelek
        the silence is deafening

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

rozmazales brud po matrycy...dlatego taki efekt (nie bede sie upieral) ale jesli delikatnie czysciles matryce to jej nie zarysowales
          Instagram

Komentarz

• marcin216

nie jestem z wawy niestety. Bede chyba musial wyslac aparat ( Boje sie kosztow, nie stac mnie na jakas zaawansowana naprawe, a co jak to szkielko przed matryca jest zadrasniete? Wiecie ile takie cos kosztuje?

Komentarz

• Encor
              Bywalec
              • 2006
              • 175

no bo jeśli nie czyściłeś delikatnie, to pozostanie ci np. sprawdzenie maksymalnej wysokości, z jakiej wytrzyma upadek Twój aparat.
              Ewentualnie wizyta u psychologa - wszystko po wystawieniu przez serwis rachunku

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

Zamieszczone przez marcin216
                nie jestem z wawy niestety.
                Wiecie ile takie cos kosztuje?
                Zadzwoń 022-8624138; 39 i zapytaj ile kosztuje wymiana filtra AA przed matrycą w 350D
                the silence is deafening

Komentarz

• Zielony
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2928

Takie pytanie na marginesie. Na Żytniej to 'na mokro' to czyszczą czy jak? Czy jakieś specjalne dmuchanie?
                  I czy serwisant daje gratis resztę z tej 50'tki Żytniej co odlał do kieliszka w celu czyszczenia?
                  sigpic

Komentarz

• Driver
                    Zablokowany
                    • 2005
                    • 786

Nie oddawaj aparatu do serwisu mówiąć "zrobiłem rysy na filtrze AA i prosze to wymienic/ sprawdzić" bo ci ją po prostu ... wymienią. nawet jak będzie dobra

oddaj go do czyszczenia i już.

też uwazam że to brud. Przecierz ten filtr jest ze szkła. spróbuj zarysować coś szklanego tym pędzelkiem

Komentarz

• KuchateK
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 4895

Nie rysy tylko syf z pedzla. Bylo poczytac najpierw na necie, to bys wiedzial ze pedzel trzeba wyczyscic dobrze w wodzie z detergentem z klejow i innych tluszczy, nie dotykac do skory i takie tam...

Idz do apteki, kup najdrozsze (te sa zwykle najlepsze) i koniecznie miekkie (najlepiej takie dla niemowlat) patyczki do uszu na papierowych (te lepsze zwykle sa) patyczkach i dwoma/trzema powinienes to wyczyscic bez problemu. Czysc najlepiej w jedna strone, poradzisz sobie pewnie. Klaki ktore sie ciagna i zostaja nie sa duzym problemem. Sa dlugie, latwo widoczne i wyciagalne peseta czy nawet paluchem , po drugie dwa/trzy ruchy grucha i czysciutko

Serio... Ja jade patyczkami po szkle rowno bez oporow i to stosunkowo mocno (no tak zeby sie nie lamaly, ale bez obawy ). Na nascie razy juz ani sladu uszczerbku... A jak zasyfilem w 300D puche w srodku powietrzem z puszki, to wlasnie patyczkami wszystko zeszlo bez sladu. Szklo na matrycy nie jest z masla Az tak latwo nie jest zarysowac.

Aha. Na sucho.
                      ...

Komentarz

• towersivy
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 992

To na bank nie sa rysy tylko rozmazany syf. Na innym forum skrobnełem kilka słow jak nalezy to robic itp.

Pozdro
                        Ostatnio edytowany przez towersivy; 1755.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez gietrzy
                          Zadzwoń 022-8624138; 39 i zapytaj ile kosztuje wymiana filtra AA przed matrycą w 350D
                          A odpowiedz bedzie "prosze przyslac aparat do nas. Wycena jest darmowa" .

Komentarz

• kociu
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 111

Zamieszczone przez towersivy
                            Ja juz kilka razy wyciagałem filtr AA. To na bank nie sa rysy tylko rozmazany syf. Na innym forum skrobnełem kilka słow jak nalezy to robic itp.

Pozdro
                            A mozesz podac linka do miejsca gdzie to opisywales?
                            eos 10D, zenit TTL
                            kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Komentarz

• dns
                              • 2005
                              • 14

to na bank brud z pędzla, wczoraj przytrafiło mi się przejechać plastykową końcówką gruszki jak robiłem "lewatywe" w 300d na szczęście delikatnie i nie ma rys (co nie znaczy że syf nie został) a doczyścić filtr ir doczyściłem mikrofibrą którą na codzień czyszczę szkła od okularów także bez stresu zresztą sprzęt jest dla nas a nie my dla niego więc różnie może się zdarzyć... takie życie.
                              dns vel fotomonter

Komentarz

Pracuję...