Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam taką sytuację:
Aparat ustawiony na statywie, program powiedzmy 'P', fotografowany obiekt okolo 1~2 metrów od obiektywu, lampa podniesiona.
Pierwsze zdjęcie robione z marszu - przepalone
Drugie zdjęcie z wczesniejszym użyciem 'Fel' nadaje się już do dalszej obróbki.
Przy wykonaniu obu zdjeć, warunki oświetleniowe oraz obiekt nie zmieniają się
Czy automatyka E-TTL nie powinna oslabić sily błysku na tyle, aby uniknąć tak rażących przepaleń w pierwszym przypadku ??
Nie wiem jak jest w "P" bo nie używam, ale proponuje ustawić aparat na "M" dobrać czas i przesłonę według potrzeb (oczywiście tak żeby bez lampy zabrakło światła) i zdać się na lampę, która powinna sama dodać brakujące światło.
A nie lepiej "Av"? Przecież w "Av" korzysta z dostępnego swiatła, a lampą tylko doświetla - nie powinno przepalić. Bo na "P" lampa wali całą parą(ew. tyle ile ustawisz).
Bo na "P" lampa wali całą parą(ew. tyle ile ustawisz).
Czego to sie mozna na necie dowiedziec Fajne rewelacje...
W/g mnie nie prawda. Lampa niezaleznie od trybu korzysta z automatyki (tej w body) dobierajac moc blysku odpowiednio do sceny. Zalezne od trybu jest tylko to, czy aparat dobiera sam przyslone i/lub czas do swiatla zastanego a lampa tylko towarzyszy, czy jak w M uzytkownik ma mozliwosc umyslnego niedoswietlenia.
Teraz odpowiednio czy fotografujemy w zastanym dopalajac lampa czy mamy bardzo malo zastanego a lampa jest glownym zrodlem moga sie pojawic przepaly badz niedoswietlenia, ktore odpowiednio korygujemy plus badz minus za pomoca FEC'a (flash exposure compensation) badz wprowadzajac korekte do swiatla zastanego.
Zamieszczone przez gietrzy
Następnym razem zapodaj linki ze zdjęciem, histogramem, exif'em i ustawieniem C.Fn 8.
Wlasnie... Trudno pomoc komus kto nic nie napisal... W dzien? W nocy? Co fotografowales? Jak ubrani? Jesli to bylo w dzien i na P bez korekt i 2m od aparatu to przepal masz murowany...
Podstawowa zasada przy używaniu lamp w Canonie: nigdy nie pracyj w trybie P (i pokrewnych)
Święta racja a dodam jeszcze jedną prawdę, nie używaj wbudowanej lampy bo ona strzela na wprost.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Wlasnie... Trudno pomoc komus kto nic nie napisal... W dzien? W nocy? Co fotografowales? Jak ubrani? Jesli to bylo w dzien i na P bez korekt i 2m od aparatu to przepal masz murowany...
Próbowałem fotografować w dzień oraz w nocy, osoby ubrane na jasno oraz ciemno. Faktem jest, że probowałem robić zdjęcia z dość bliskiej odległości w granicach 1 metra.
W trybie Av, zdjecia robione bez uzycia 'Fel' przepalone, natomiast już z jego użyciem wyglądają ok.
Będe musiał przyzwyczaić się do drugiego stylu robienia zdjęć z bliskich odległości.
Dodatkowo zuważyłem, że nie zrobisz zdjęcia w trybach p, av, tv,m z czasami krótszymi niż 1/200 sek (dla 350D). Czyli (korzystając z wbudowanej lampy) w ostrym słońcu nie ma jak doświetlić twarzy skrytej w cieniu czapki, z małą głębią ostrości.
Zauważyłem też, że można to obejść korzystając z trybów automatycznych. Ustrawiając tryb PORTRET aparat ustawił f 2.8 i czas 1/800 + błysnął wbudowaną lampą.
Chcąc wykorzystać możliwości trybów kreatywnych trzeba kupić zew. lampę
Moje zdjęcia z tego wątku doświetlałem lampą 430EX, pracującą w trybie HS.
To oczywiste - HSS we wbudowanej lampie nie miałby sensu, bo LP w tym trybie spada drastycznie.
Niemniej P też należy do trybów kreatywnych:P, a mimo to w tym trybie po prostu się nie błyska w Canonach
To oczywiste - HSS we wbudowanej lampie nie miałby sensu, bo LP w tym trybie spada drastycznie.
Niemniej P też należy do trybów kreatywnych:P, a mimo to w tym trybie po prostu się nie błyska w Canonach
Komentarz