Zapasowe body

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • electron
    Bywalec
    • 2005
    • 126

Zapasowe body

Witam
    Chcialbym kupic zapasowe body. Obecnie mam 20d+580ex i zastanawiam sie czy warto doplacic do 33v okolo 200-300zł(bo one sa za okolo 800zł) zeby miec ettl2? czy jednak nie warto przeplacac i kupic 33 z ettl(cena ok.550zl)? Nigdy nie robilem analogiem zdjec z lampa zewnetrzna takze prosze o wyrozumialosc i jakies rady? a moze warto kupic inny aparat?jaki?
    Z gory dzieki za odpowiedzi
    Pozdrawiam
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez electron
    Obecnie mam 20d+580ex i zastanawiam sie czy warto doplacic do 33v okolo 200-300zł(bo one sa za okolo 800zł) zeby miec ettl2?

Znaczy ty nas sie pytasz czy TOBIE jest E-TTL II potrzebny?
    Wybacz... ale nie do nas nalezy odpowiedz na to pytanie.
    Spojrz na swoje zdjecia z 20D, pomysl jak czesto uzywasz lampy blyskowej, potem uzyj Custom Function tyczacej sie E-TTL i przestaw z Evaluative na Average i porob kilkadziesiat zdjec - bedziesz mial namiastke jak dziala E-TTL a nie E-TTL II. A potem zdecyduj sam.

Komentarz

• adamek
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2265

A jesteś przekonany, że chcesz analogowe body?
      Miłego dnia
      adam jastrzębowski
      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
      tu tu

Komentarz

• Kubak82
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2348

zaraz sie okaze, ze wcale nie chcesz drugiego body ;-)

Vitez ma racje, ze to jest pytanie ktore sam sobie musisz zadac.. ja dosyc czesto robie zdjecia z lampa i dlatego stojac przed takim wyborem, wybralbym body z e-ttl II..

Zamieszczone przez electron
        Nigdy nie robilem analogiem zdjec z lampa zewnetrzna takze prosze o wyrozumialosc i jakies rady?
        to jak dla mnie jest jakas sugestia za e-ttl II.. troche latwiej bedzie Ci zrobic dobrze/prawidlowo doswietlone zdjecie..

koncowa decyzja nalezy i tak do Ciebie

Komentarz

• electron
          Bywalec
          • 2005
          • 126

Zamieszczone przez adamek
          A jesteś przekonany, że chcesz analogowe body?
          Zastanawialem sie nad 350D jednak stwierdzilem ze jak na zapasowe body to i tak go nie wykorzystam,a poza tym to cofanie sie do tylu ze sprzetem i wole odlozyc pieniadze i w przyszlosci kupic cos lepszego niz 20D. A analog wystarczy jako kolo ratunkowe.
          Vitez robie stosunkowo duzo zdjec z lampa- no ale tak jak mowisz CF14 to tylko namiastka ettl-a.
          Zalezy mi na opini ludzi ktorzy fotografowali analogami z ettl2 i zwyklym ettl i moga sie podzielic opinia.
          A cyfra to jest troche inna bajka.
          Ostatnio edytowany przez electron; 2981.

Komentarz

• Encor
            Bywalec
            • 2006
            • 175

Zapewniam, że warto dopłacić do E-TTLII. E-TTL wymaga robienia dodatkowych czynności w postaci używania FEL, poza tym jest podatny na ekstremalnie jasne wartości EV w kadrze.
            Dla mnie system lamp Canona nie istnieje przed E-TTLII - to już lepiej lecieć w zwykłym TTL.
            Analogowe body spokojnie może służyć za backup.

Komentarz

Pracuję...