HELP!!! 350d i paproszki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rafb
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 30

HELP!!! 350d i paproszki

Czesc,
    jestem nowym szczesliwym posiadaczem eosa 350d...lecz stwierdzilem ze cos mi nie gra do konca i chcialem sie was poradzic.
    otoz na przeslonie powiedzmy 5.6 to zdjecia wychodza "gladkie" i bez zarzutu, natomiast jak zrobie cos na maksymalnej przeslonie (22, albo 45 na 2 obiektywie)
    na zdjeciu pojawiaja mi sie "paproszki" czy ma to zwiazek z zabrudzona matryca?? mam ten aparat niecaly tydzien. raz ja przedmuchalem gruszka zgodnie z instrukcja, ale chyba nie pomoglo :/
    prosze o rady!
    dzieki!
    pozdrawiam!
    www.burczynskirafal.wordpress.com
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Zamieszczone przez Rafb
    Czesc,
    jestem nowym szczesliwym posiadaczem eosa 350d...lecz stwierdzilem ze cos mi nie gra do konca i chcialem sie was poradzic.
    otoz na przeslonie powiedzmy 5.6 to zdjecia wychodza "gladkie" i bez zarzutu, natomiast jak zrobie cos na maksymalnej przeslonie (22, albo 45 na 2 obiektywie)
    na zdjeciu pojawiaja mi sie "paproszki" czy ma to zwiazek z zabrudzona matryca?? mam ten aparat niecaly tydzien. raz ja przedmuchalem gruszka zgodnie z instrukcja, ale chyba nie pomoglo :/
    prosze o rady!
    dzieki!
    pozdrawiam!
    Korzystasz z 22 lub 45? Jeśli nie i na innych przesłonach nic nie widzisz to daj sobie spokój...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Zielony
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2928

Jak zaczną być widoczne przy f/8.0 to zabierz się za dmuchanie...
      sigpic

Komentarz

• Oakhallow
        Początki nałogu
        • 2005
        • 258

Ja właśnie dzisiaj nabyłem świetną gruszę do dmuchania. Podmuchałem i żadnych paprochów na matrycy przy f22.
        Kosztowała mnie niecałe 9zł. Dokładnie nazywa sie to: gruszka Sanity z miekkim końcem 11.

Oakhallow
        Ostatnio edytowany przez Oakhallow; 3539.

Komentarz

• Wats0n
          Uzależniony
          • 2006
          • 996

Forum miłośników lewatywy normalnie
          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• Zielony
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2928

Zamieszczone przez Wats0n
            Forum miłośników lewatywy normalnie
            Ba! w każdym podręczniku medycyny wyczytasz, że to wskazane i bardzo zdrowe
            sigpic

Komentarz

• mpmdembi
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 16

Zamieszczone przez Oakhallow
              Ja właśnie dzisiaj nabyłem świetną gruszę do dmuchania. Podmuchałem i żadnych paprochów na matrycy przy f22.
              Kosztowała mnie niecałe 9zł. Dokładnie nazywa sie to: gruszka Sanity z miekkim końcem 11.

Oakhallow
              Też polecam. Co prawda mam nr 9 z twardym końcem, ale też spisuje się rewelacyjnie - wadą, a zarazem zaletą jest twardy koniec - musisz bardziej uważać, ale w nagrodę jest węższa (silniejsza) struga powietrza.
              Niemniej nie ma to jak duża grucha ;-) Do analoga zupełnie wystarczała mi mniejsza, ale z matrycy jednak trudniej zdmuchnąć, a i strach przez "zbliżeniem" więszy ;-)
              50d |Backup - 350d | Tamron 28-75 f/2.8 | 70-200 f4/L | 50 f/1.8II. Do tego trochę redukcji, filterków, wężyk i gruszka z kanką nr 9

Komentarz

• Zielony
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2928

Zamieszczone przez mpmdembi
                Też polecam. Co prawda mam nr 9 z twardym końcem, ale też spisuje się rewelacyjnie - wadą, a zarazem zaletą jest twardy koniec - musisz bardziej uważać, ale w nagrodę jest węższa (silniejsza) struga powietrza.
                Niemniej nie ma to jak duża grucha ;-) Do analoga zupełnie wystarczała mi mniejsza, ale z matrycy jednak trudniej zdmuchnąć, a i strach przez "zbliżeniem" więszy ;-)
                Ja też używam tej z twardą końcówką, bo raz, że jest bardziej profi, a dwa, że miękkie to są do wyciągania glutów z nosa niemowlaków
                Nie przesadzajmy z tym uszkodzeniem matrycy. Raz że najpierw jest filter AA, a dwa, że nigdy tego nie wsadzam za głęboko - bo po co ;-)
                sigpic

Komentarz

• mpmdembi
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 16

Zamieszczone przez Zielony
                  Ja też używam tej z twardą końcówką, bo raz, że jest bardziej profi, a dwa, że miękkie to są do wyciągania glutów z nosa niemowlaków
                  Nie przesadzajmy z tym uszkodzeniem matrycy. Raz że najpierw jest filter AA, a dwa, że nigdy tego nie wsadzam za głęboko - bo po co ;-)
                  No i wbrew pozorom, to ruchy gruszką wykonujemy na boki, a nie przód tył :grin:
                  Pierwszy raz jest bardzo emocjonujący, pełen napięcia i strachu przed nieznanym, ale następne, to już czysta przyjemność
                  50d |Backup - 350d | Tamron 28-75 f/2.8 | 70-200 f4/L | 50 f/1.8II. Do tego trochę redukcji, filterków, wężyk i gruszka z kanką nr 9

Komentarz

• birez
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 609

Zamieszczone przez Rafb
                    Czesc,
                    prosze o rady!
                    dzieki!
                    pozdrawiam!
                    znaczy sie wyglada tak jak moja:

a to bylo jakis czas temu - tuz po czyszczeniu - teraz mam chyba jeszcze do tego jakies wlosy

Nowego nic wiecej nie napisze - musisz sie pogodzic z tym ze matryca sie brudzi i to jak diabli :-/
                    Ja juz powoli zastanawiam sie nad czyszczeniem "na mokro" ale jeszcze nie dojzalem (za malo brudow)

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Zamieszczone przez birez
                      Ja juz powoli zastanawiam sie nad czyszczeniem "na mokro" ale jeszcze nie dojzalem
                      Chciałbym zobaczyć jak wygląda Twój pokój Chociaż nie, złamana noga i człowiek-hipopotam w "Dowcipach" już mi dostarczyły emocji na dziś.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Zielony
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2928

Zamieszczone przez piast9
                        Chciałbym zobaczyć jak wygląda Twój pokój Chociaż nie, złamana noga i człowiek-hipopotam w "Dowcipach" już mi dostarczyły emocji na dziś.
                        :-D

Widzę, że panna nie zwróciła twojej uwagi
                        sigpic

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

Zamieszczone przez Rafb
                          prosze o rady!
                          Na 350D nie dokręcałbym bardziej niż f/8 max f/11
                          the silence is deafening

Komentarz

• Zielony
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2928

@birez, co jak co ale twoja matryca wygląda masakrycznie. Pranie Karszerem by się przydało Napisz jeszcze, na jakiej przesłonie taki widok się pojawia? 5,6? :-D Strasznie uciaprana, jeszcze takiej nie widziałem ;-)
                            sigpic

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Zamieszczone przez Zielony
                              Widzę, że panna nie zwróciła twojej uwagi
                              To są emocje innego rodzaju, których nigdy nie jest dosć. :-D
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...