Jaki tanie filtry UV

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gregor40
    Coś już napisał
    • 2006
    • 65

Jaki tanie filtry UV

Dobry weczer

Na wstepie - jestem swiadomy, ze temat byl walkowany juz na forum. Zasiadlem z garnkiem zupy i przczytalem posty. Nie potrafie jednak odpowiedziec sobie na pytanie.

Wkrotce przyjdzie do mnie wymazony Canon 350D z kitem i Sigma 70-300 APO.

Wiekszosc lata spedze prawdopodobnie na wodzie - chcialbym wobec tego nabyc filtry UV do wymienionych obiektywow(58 mm).

Filtry maja PRZEDE WSZYSTKIM chronic obiektywy przed zachlapaniem slona woda. Po drugie - maja nie psuc zdjec - bylo by milo, gdyby poprawialy jakosc, ale nie musza koniecznie . I po trzecie - musza byc tanie. Niestety - wyczerpalem swoje fundusze. Czy jest cos , co warto kupic i spelnia powyzsze wymagania?
    Ostatnio edytowany przez gregor40; 5958.
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

Marumi WPC uzytkownik aerozone na Allegro, aka Cichy na tym forum
    www albo tez flickr

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez gregor40
      Czy jest cos , co warto kupic i spelnia powyzsze wymagania?

Komentarz

• gregor40
        Coś już napisał
        • 2006
        • 65

Zamieszczone przez akustyk
        Marumi WPC uzytkownik aerozone na Allegro, aka Cichy na tym forum
        Hmm.. czyli rozumiem ze "tanie filtry zaczynaja sie od okolo 200PLN?

Komentarz

• swiderski
          Początki nałogu
          • 2006
          • 338

Zdecydowanie tak. Mam filrt Selco Made in Japan i wiem, że nie nadaje się nawet jako osłonka do kita. Wyprzedzając kolejne pytanie powiem, że polar Selco jest jeszcze gorszy niż UV
          350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

czemu?
            jesli na fi67 Marumi WPC kosztuje 138zl to na 58 powinno sie w granicach 100zl zamknac. pewnie, ze nie tanio, ale moim zdaniem warto.

na mokre warunki odradzam Hoye. na SHMC krople deszczu sie trzymaja (jest jakas "szorstka" powloka utwardzajaca) a HMC od byle brudku potrafi zrobic chlew.

WPC w przypadku Marumi to specjalne powloki przeciw kroplom wody. jesli to ma byc problem to bym sie zdecydowanie sklanial ku tym wlasnie filtrom.
            www albo tez flickr

Komentarz

• Bananas
              Coś już napisał
              • 2006
              • 86

A firmy cokin?
              Ostatnio edytowany przez Bananas; 4996.

Komentarz

• Sibil
                Bywalec
                • 2006
                • 183

Zamieszczone przez akustyk
                czemu?
                jesli na fi67 Marumi WPC kosztuje 138zl to na 58 powinno sie w granicach 100zl zamknac. pewnie, ze nie tanio, ale moim zdaniem warto.

na mokre warunki odradzam Hoye. na SHMC krople deszczu sie trzymaja (jest jakas "szorstka" powloka utwardzajaca) a HMC od byle brudku potrafi zrobic chlew.

WPC w przypadku Marumi to specjalne powloki przeciw kroplom wody. jesli to ma byc problem to bym sie zdecydowanie sklanial ku tym wlasnie filtrom.
                zgadzam się z akustykiem. kupiłem swego czasu filtry Hoya SHMC (na allegro zapłaciłem 97zł za filtr 68mm). Doczyścić je to jest dramat... czuję, że niedługo zmienię właśnie na marumi.

Yessphoto, obiektywnie

Komentarz

• gregor40
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 65

Tylko szkoda ze kolega Cichy nie ma 58 mm wystawionego na Alledrogo. Coz. Moze sie pojawi. Jak nie - napisze.

Komentarz

Pracuję...