[Arkan] - tfurczość własna

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Arkan
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1401

[Arkan] - tfurczość własna

Byłem w Krakowie na fajnym koncercie jazzowym. Pojechałem kompletnie nieprzygotowany, bedąc mylnie przekonany, że nie bedzie wolno robić zdjęć (przeważnie pozwalają tylko podczas pierwszego utworu, a potem szlaban). Okazało się, że atmosferka jest super i można siedzieć pod sceną cały koncert - w związku z tym miałem niezłe ćwiczenie, bo jedyne szkło jakie wziąłem to 1.8/85. Brakowało bardzo 50-ki, ale jakoś wyszło. Nie mam dużego doswiadczenia w foceniu koncertów, więc bardzo chętnie posłucham waszych komentarzy.

Arkan
    Ostatnio edytowany przez Arkan; 391.
    Pentax K-5 II, Leica M9
  • satriani
    Początki nałogu
    • 2004
    • 443

Nie jestem specjalistą od portretów i koncertów ale mnie się fotki podobają, chociazby ze względu na sposób kadrowania, trochę inny niż w tysiącach inych galerii koncertowych, gdzie dominują szerokie plany a sporadycznie wieksze przybliżenia. Pewnie jest to tez spowodowane towarzyszącemu oświetleniu, ale ten koncert zapewne był kameralny, klimatyczny i fotki chyba to oddają. Sam jestem miłośnikiem jazzu i doskonale czuję klimat tego koncertu. Pozdrawiam

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

podoba mi sie jazz37 (4 od konca), pozostale jakby mniej, ale moze to ja nie czuje klimatow.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• satriani
        Początki nałogu
        • 2004
        • 443

nie slyszysz tej swingującej perkusji?

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

satriani, nie bardzo.

ogolnie wezsze kadry na thumbach mi sie podobaja bardziej (np. jazz014 -> pełny kadr jest jakiś zbyt sztywny imho)

poza tym troche kłuje mnie w oczy brak ostrości, ale łatwo to mogę zrozumieć
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• p13ka
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1013

Arkan, fotki podobają mi się ale faktycznie trochę brakuje ostrości. Zastanawiałem się na Canonem 85 f/1.8, nawet byłem ostatnio blisko podjęcia decyzji o dokonaniu wymiany handlowej w drodze kupna rzeczonego szkła :wink: Czy możesz podać trochę szczegółów z EXIF'ów? Wydaje mi się, że robiłeś fotki przy f/1.8.

Komentarz

• Arkan
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1401

Brak ostrości jest spowodowany tym, że wszystkie zdjęcia są robione przy 1.8, czasy od 1/100 do 1/250 (kilka 1/400), ISO 800 i nie odszumiane. 85/1.8 przy 1.8 jest miękko rysujący, co niestety przy szumach ISO 800 daje wrażenie nieostrości (albo po prostu jest nieostre). Zupełnie inaczej to wyglądałoby przy ISO 100.
              ogolnie wezsze kadry na thumbach mi sie podobaja bardziej (np. jazz014 -> pełny kadr jest jakiś zbyt sztywny imho)
              Hmm, coś w tym jest - pobawię się trochę z kadrowaniem i pokażę alternatywną galerię .
              nawet byłem ostatnio blisko podjęcia decyzji o dokonaniu wymiany handlowej w drodze kupna rzeczonego szkła
              Podejmij ją, nie będziesz żałował

(f2.8, ISO 200 usunięcie koloru + levels, bez unsharp)
              Arkan
              Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Arkan
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1401

Zapraszam do obejrzenia i komentowania zdjęć z koncertu Lipnickiej i Porter'a

http://www.pbase.com/arkan69

Arkan
                Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Pawel
                  Dopiero zaczyna
                  • 2004
                  • 36

bardzo ciekawy jazz z krakowa.
                  czuc klimat ameryki lat 60 - tych (choc nigdy w ameryce nie bylem, a w tych latach nie zylem)

pozdr
                  Pawel
                  www.fotomusic.blox.pl

Komentarz

• Arkan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1401

Dziś miałem okazję wypróbować 135/2 i muszę powiedzieć, że do pełnego wykorzystania możliwości jakie daje będę się musiał jeszcze trochę podszkolić . Pierwsze próby przedstawiam do oceny tutaj http://arkan.net.pl/Galeria/ZOO/HTML/index.html
                    Mam też prośbę - byłbym wdzięczny za informację czy zdjęcia nie są za ciemne na normalnym monitorze (mam wrażenie, że moje LCD przekłamuje jasność)

Arkan
                    Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Na moim monitorze wyglądają na ciemnawe. Nie wiem, jaki efekt planowałeś, ale jeśli miałyby być normalnie zbalansowane, to jednak jest ciemnawo. Oczywiście tylko IMHO.

Komentarz

• Arkan
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1401

Na moim monitorze wyglądają na ciemnawe.
                        Dzięki, takie właśnie miałem podejrzenia.
                        Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Pszczola
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1760

U mnie na LCD wygladaja b. dobrze.
                          EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Cychol
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 398

Na moim LCD są trochę ciemnawe, ale chyba takie powinny zostać
                            pozdrawiam

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

wkrótce strony będą powstawały w wersjach LCD i CRT

Komentarz

Pracuję...