70-200/4L - problem z focusem ale nie do końca

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bundy
    Uzależniony
    • 2006
    • 760

70-200/4L - problem z focusem ale nie do końca

Ostatnio robiłem nieco fot moim 70-200/4L (z 30D) na pełnej dziurze i tak z ciekawości dokładniej "przeegzaminowałem" foty pod kątem focusa. No i jak to zwykle w medycynie bywa - jak sobie wmawiasz chorobę, to ją będziesz miał :-) Okazało się, że w zakresie ogniskowych od 70 do ok. 120 szkło wali paskudny back focus (no może nie taki paskudny, bo widziałem gorsze, ale w pewnych okolicznościach może to już być widać na zdjęciach). Strzeliłem "naukowe testy" (nie mogłem się powstrzymać, choć zwykle wolę testować sprzęt w warunkach normalnego focenia) i wyszło to samo. Jednocześnie inne szkła ostrzą ok (np. 24-105/4L IS, choć w sumie teraz moje "onanistyczne" oko zaczyna i tutaj tropić jakieś backfocusy i inne gady). Problem mam ze szkłem czy z puszką? Drugie szkło (tutaj wielkie dzięki dla Tommy'ego_J ;-) ) już do mnie jedzie, ale zanim dojedzie, to mnie ciekawość zje do cna :-)
    Ostatnią rzeczą jakiej bym sobie życzył jest wysyłanie sprzętu na Żytnią 15 :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
  • towersivy
    Uzależniony
    • 2005
    • 992

Pokaz tego BF-a :smile:

Komentarz

• bundy
      Uzależniony
      • 2006
      • 760

Zamieszczone przez towersivy
      Pokaz tego BF-a :smile:
      A co tu oglądać :-) Po prostu jest :-)
      1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• towersivy
        Uzależniony
        • 2005
        • 992

Narazie to nic nie widac :wink: moze Ci sie wydaje ze jest :wink:

Zreszta jak to inaczej skomentowac skoro brak dowodow na jego istnienie??

Komentarz

• bundy
          Uzależniony
          • 2006
          • 760

Narazie to nic nie widac :wink: moze Ci sie wydaje ze jest :wink:

Zreszta jak to inaczej skomentowac skoro brak dowodow na jego istnienie??
          ok, ok - zaraz wrzucę jakiegoś knota :-)

Komentarz

• towersivy
            Uzależniony
            • 2005
            • 992

Chyba jednak go nie ma :-P bo na zdjeciu go nie widze :wink: :smile:

Komentarz

• minek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1386

Zamieszczone przez bundy
              Problem mam ze szkłem czy z puszką?
              Może ze sobą?
              Kurdeflak, myślałem, że te tematy już sie na forum znudziły... )-:

Komentarz

• bundy
                Uzależniony
                • 2006
                • 760

Zamieszczone przez minek
                Może ze sobą?
                Kurdeflak, myślałem, że te tematy już sie na forum znudziły... )-:
                Wiesz, jak ktoś nigdy linijek i cegieł nie focił, to kiedyś musi być ten pierwszy raz :-) ;-) Teraz będę mógł powiedzieć, że jestem 100% Canonierem, bo zaliczyłem linijki i widziałem na własne oczy BF :-)
                A tak na poważnie, to mam wrażenie, że moja pucha złapała jakiegoś syfa do komory lustra, który sobie odpoczywa na sensorach AF i dlatego focus jest dość niestabilny (kilka osób tutaj już tak miało). Tak więc wieczorem grucha idzie w ruch i zobaczymy co dalej. Oby jak najdalej od Żytniej :-)

Komentarz

• towersivy
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 992

A zdjecia jak nie było tak nie ma

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

Potwierdzam, w 70-22 4.0 też miałem BF.
                    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• jadeit
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 466

o prosze
                      do tej pory z 70-200 był tylko w sigmie
                      jak widać wszedzie moze wkraść się błąd przy dzisiejszym pędzie produkcyjnym

pozdrawiam
                      un point c'est toi
                      fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• woland
                        Dopiero zaczyna
                        • 2004
                        • 36

Ja tez mialem problem w polaczeniu 30d z 70-200/4. Body pojechalo na Zytnia, po powrocie z 70-200/4 dzialalo idealnie, za to na maxa rozjechalo sie z innymi, z ktorymi przed serwisem tez nie pracowalo idealnie. Pojechalo drugi raz do serwisu i do dzisiaj nie wrocilo.

Komentarz

• towersivy
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 992

Ale fakt czasami moze jakis paproch siedziec na punkcie AF, własnie jestem po solidnym dmuchaniu....matko ile syfu wyleciało :smile: ale bez wyciagniecia filtra AA sie nie obeszło, podczas ostateniego zlecenia kupe wilgnego syfu naleciało i sie przykleiło.

Bundy oby nie trzeba bylo kalibrowac puszki bo jak sie zacznie to juz sie nie skonczy....chyba wolałbym sprzedac szkło i szukac innego ktore bedzie dobrze gadac z twoim body, bedzie przynajmniej dobry argument aby przesiasc sie na 70-200F/2.8 :wink:

Komentarz

• bundy
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 760

Bundy oby nie trzeba bylo kalibrowac puszki bo jak sie zacznie to juz sie nie skonczy....chyba wolałbym sprzedac szkło i szukac innego ktore bedzie dobrze gadac z twoim body, bedzie przynajmniej dobry argument aby przesiasc sie na 70-200F/2.8 :wink:
                            Wczoraj dostałem od Tommy'ego_J drugą sztukę do testowania i jest ten sam efekt, więc coś nie gra z puchą. Komorę lustra przedmuchałem, ale bez większych efektów (nic nie wyleciało tak spektakularnie jak u Ciebie :-) ). Robiłem testy w bardzo dobrym świetle i wracając do tematu punktów AF innych niż centralny, to zauważyłem, że wszystkie w połączeniu z 70-200/4L mają permanentny back focus, bez względu na ogniskową (przy centralnym BF widać czasami [a czasami ostrzy ok] między 70 a 120 mm). Żeby było śmieszniej na 24-105 przy ogniskowej 50 mm mam lekki FF :-) (chyba, że już mi się z oczami coś dzieje). Boję się, że jak poślę wszystko na Żytnią, to niedość, że wcale nie będzie lepiej, to szkła w przyszłości nie będą dobrze działać z inną puszką (jeśli się do nich dobiorą). Ech... póki co odstawiłem torbę ze sprzętem i idę się odstresować grając w piłeczkę :-)

Komentarz

• towersivy
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 992

[QUOTE=bundy] Komorę lustra przedmuchałem, ale bez większych efektów (nic nie wyleciało tak spektakularnie jak u Ciebie :-) ). QUOTE]

Hehe moja puszka ostro pracuje aby mogła zasłuzyc na szacunek ,lataja teraz jakies syfy w powietrzu co w połaczeniu z lekkim deszczykiem daje nizłe mazie na matrycy ale przynajmniej doszedłem do niezłej wprawy w wyciaganiu filtra AA, raz w miesiacu oblatuje puszki całej redakcji :smile: za co troche dodatkowego grosza wpada :smile:

Mam 300F/2.8 is i tez niby przy F/2.8 mam BF albo mi sie tylko wydaje bo kawał szkła i w połaczeniu z 1D czuje sie jak na siłowni wiec mysle ze to moja wina kiedy walne przestrzelona fotke, najgorzej wpasc w manie testow przechodziłem to kiedy fociłem D70 i juz nigdy nie popełnie tego błedu, przed kazdym nacisnieciem spustu srałem w gacie czy zdjecie nie bedzie przestrzelone :smile:

A puszki nie wysyłaj mysle ze byłoby to najgorsze wyjscie.

Pozdro
                              Ostatnio edytowany przez towersivy; 1755.

Komentarz

Pracuję...