telekonwerter 2X vs 5D i 350D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adam_k
    Bywalec
    • 2006
    • 235

telekonwerter 2X vs 5D i 350D

Mam pytanie czy ktoś z was juz testował czy telekonwerter 2X w połączeniu z ciemnym ob. np. 4.5-5.6 bedzie działał z 5D lub 350D Pewnie we wnętrzach nie zadzaiła AF ale czy np. w dzień na zewnątrz bedzie działał AF. Kiedyś testowałem taki zestaw z nikonem D100 i działał, ostatnio próbowałem z D200 i też chodzi ale z Nikonem D2X nie działa (telekonwerter mam tamrona) Nie chce sprawdzać kupująć bo jesli nie działa to forsa zmarnowana.
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

Ja mam konwerter 1.7x (Soligor, może nie zabiera tyle światła co 2x, ale przez to będziesz wiedział, że na 2x lepiej nie będzie) i podpinam go zazwyczaj do obiektywu Canon 75-300/4-5.6 IS USM. Co do AF to przy wybraniu punktu środkowego potrzeba na prawdę dużo światła, żeby łapał ostrość, a i to nie jest rewelacyjnie (często się myli). Można pomóc sobie przez wybranie wszystkich punktów ostrości, aczkolwiek też nie jest wtedy różowo i czasami obiektyw ostrzy nie tam gdzie się chce. Zwłaszcza gdy obiekty są daleko. Podpinałem go też do Tamrona 28-75/2.8 i tutaj jest już normalnie (AF działa w miarę bezproblemowo), chociaż gorzej jak bez konwertera.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

Pracuję...