View Full Version : #19 Zrób sobie softbox

Goomis
17-06-2006, 20:14
Przeglądajac nieprzebrane zasoby internetu trafiłem tutaj (http://cyberfoto.pl/aparaty_cyfrowe/t-54373.html)

Poczytajcie wypowiedzi użytkownika CamDam. Mozna powiedziec, że zamieścił on poradnik wraz z fotami "jak zrobic sobie softbox"

Może ktoś na tym skorzysta. Ja planuje w wakacyjne wieczory sobie sklecic softa wg. tej "instrukcji"
Pozdrawiam!!

canis_lupus
18-06-2006, 12:44
Mam coś podobnego, też "hand made" i spisuje się całkiem nieźle. Jako materiał użyłem plastykowych okładek, takich jakie są uzywane podczas bindowania.

Fabik
18-06-2006, 19:04
dużo będzie się różnił wymiarem taki do 580?

Goomis
19-06-2006, 22:59
hmm szczerze to chodzilo mi o posty uzytkownika CamDam on przedstawia poradnik o stworzeniu softboxa takiego studyjnego. w pozniejszych postach coraz bardziej go udoskonala, dodaje boom itd. Ale co do tego pierwszego softboxa to raczej nie powinien sie roznic bo 550 i 580 sa bardzo podobne wymiarowo. Wystarczy pomierzyc swoja lampe dokladnie :D

Rafałek
15-08-2006, 19:31
Tak powiem:
Efekt imo zadowalający, czasem nawet lepiej ;)
Ciekawe jak taki softbox bedzie współgrał z lampkami na fotocelę oraz lampą canona S2is. Co prawda CamDam foci bodajże d70/d70s, jednak mam nadzieję że S2 również poradzi sobie z takim sprzętem.

Trzymajcie za mnie kciuki, niedługo rozpoczynam budowę według przepisu CamDam'a.

Pozdro

CamDam
02-09-2006, 07:47
W odpowiedzi "Ciekawe jak taki softbox bedzie współgrał z lampkami na fotocelę oraz lampą canona S2is"
Softbox nadaje się do jakiegokolwiek błyskającego urządzenia. Osobiście używałem z praktycznie każdego rodzaju żarówkami błyskowymi, tymi z fotocelą i bez, lampami dedykowanymi i innymi "wschodnimi" wynalazkami. Efekty za każdym razem bardzo dobre :) Pozatym nie mozna zapominać, że korzystanie z samodzielnie wykonanego sprzetu dostarcza wiele zadowolenia ;) Wpływ "marki" aparatu na uzyskiwane efekty jest nieistotny, używałem z Nikonem, zmieniłem system na Canona i cały czas jest ok!