Jak poradzić sobie z takimi zdjęciami ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysp
    Bywalec
    • 2006
    • 133

Jak poradzić sobie z takimi zdjęciami ?

Witam wszystkich.
    Dziś po raz pierwszy miałem okazję porobić zdjęcia podczas zawodów jeździeckich (skoków przez przeszkody). W domu okazało się, że do wykonania dobrych zdjęć mam jeszcze bardzo daleko. W końcu jestem początkującym w tej materii.
    Fotografowałem między godzinami 12 a 14, stąd słońce miałem chwilowo prostopadla do ziemi, a później było coraz niżej.
    Najczęstsze problemy jakie pojawiły się to albo przepalanie zdjęć - być może spowodowane pomiarem matrycowym, gdzie za ciemno umaszczonymi końmi znajdowały się wielkie białe bannery reklamowe, albo niedoświetlenie głównego obiektu - spowodowane robieniem pod słońce.

Wykorzystanie lampy nie wchodzi w grę z racji odległości (wykorzystywałem teleobiektyw).

Dane dotyczące zdjęć.
    zdjęcie 1 zrobione pod słońce - tryb M, f6,7, ogniskowa 150mm, ISO 200, czas 1/750s, korekta ekspozycji 0.0, pomiar światła matrycowy
    zdjęcie 2 zrobione pod słońce - tryb M, f6,7, ogniskowa 126mm, ISO 200, czas 1/750s, korekta ekspozycji 0.0, pomiar światła matrycowy
    zdjęcie 3 zrobione mając słeńce z boku, ale białe banery reklamowe za koniem - tryb M, f4,5, ogniskowa 208mm, ISO 200, czas 1/1000s, korekta ekspozycji 0.0, pomiar światła matrycowy

Czy może zdecydować się na pomiar puntowy (celuję na konia o ciemnej maści)? Czy może wprowadzić korektę ekspozycji na plus. Korzystałem z obiektywu Sigma 100-300 f4.

Ponieważ zawody jeszcze trwają dwa dni, wybiorę się na nie ponownie i spróbuję nowych ustawień, które mi szanowni forumowicze zasugerujecie.

PS:Jakość pomniejszonych zdjęć nie jest najlepsza bo ją pogorszyłem, gdyż chciałem żeby się zmieściły w wymaganym rozmiarze.

Z góry dziękuję za pomoc.
    link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.
  • pbart

jakim aparatem robiles foty?

Komentarz

• cood
      Coś już napisał
      • 2006
      • 94

exif mówi 10D

a.
      cood [czyt. kud]
      http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
      przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
      moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641

Komentarz

• snow
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1145

Ogólnie chyba ciężka sprawa.... myśle że lepiej jakbyś się starał skupić na węższych kadrach - aparat powinien mieć łatwiej z pomiarem światła

Komentarz

• SenK
          Bywalec
          • 2005
          • 239

Wiesz zależy co chcesz osiągnąć.. to powiedz lepiej.
          Jeżeli chodzi Ci, żeby oddać kolor maści.. to banery musza być przepalone..

Nie mam tutaj moich zdjęć, z zawodów konnych byłem raz.. ale padał desz i nie było mowy o ostrym słońcu, więc to co innewgo..

Robiłe je wtedy z preselekcją czasu.. pomiar matrycowy i było ok..
          Canon..

http://senkowski.pl
          https://www.facebook.com/bartlomiej.senkowski

Komentarz

• adamek
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2265

Ja robiłem tak: preselekcja przysłony, ok 0,7 - 1ev na minusie i strzelam. (bo w razie czego z cieni sie latwiej wyciaga niz z przepalonych swiatel )
            Miłego dnia
            adam jastrzębowski
            cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
            tu tu

Komentarz

• shaqi
              Początki nałogu
              • 2005
              • 448

jesli problem wystepuje na wszystkich mozna bylo ustawic kompensacje expozycji na +1EV lub nawet 2EV. Wtedy konie byly by wyrazniejsze
              Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
              Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
              A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• SenK
                Bywalec
                • 2005
                • 239

Ta a reklamy by porażały.. adamek prawde mówi.. tylko z tym grzebaniny troche jest jakby nie było. (jak ktos chce mieć super kul)
                Canon..

http://senkowski.pl
                https://www.facebook.com/bartlomiej.senkowski

Komentarz

• mistasz
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 160

Połowa sukcesu to trafic na odpowiednie oświetlenie. Wybrac miejsce o odpowiednim kacie padania swiatła.
                  Robiłem 300D i Sigma APO 75-300. Miałem to szczęście że nie było kontrastowego słońca. Unikałem robienia pod słońce

Komentarz

• adamek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2265

super kul, nei super kul; do agencji wystarcza.

No i jak chodzi o moment to --> oczywiscie --> trzeba strzelac seriami. nie ma bata.

Miłego dnia
                    adam jastrzębowski
                    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                    tu tu

Komentarz

• mistasz
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 160

Zamieszczone przez adamek
                      trzeba strzelac seriami. nie ma bata.
                      Dokładnie, inaczej fajne momenty ida w krzaki

Szkoda ze nie spadła, było by 3-cie zdjęcie

Komentarz

• Zakk Wylde
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 349

mistasz fajne zdjęcia Dlaczego tak źle zyczyłes tej Pani :d
                        sprzęt | | |

Komentarz

• mistasz
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 160

Zamieszczone przez Zakk Wylde
                          Dlaczego tak źle zyczyłes tej Pani :d
                          Seria 3 zdjęc dużo lepiej wyglada jak 2 zdjęcia . Była uparta i o mało koniowi karku nie zlamała aby nie spaść.

Komentarz

• Zakk Wylde
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 349

Nie wiem nie znam sie na koniach Moja siostra jeździ na konilach (niedaleko jest stadlina) ale niestety zamiast skakac to zostaje wyrzucona przez płotki a kon sie smieje
                            sprzęt | | |

Komentarz

• drink
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 41

Ogólnie sam się zastanawiałem jak trzeba robić takie zdjęcia jeszcze nie mam obiektywu, ale dobrze się przygotować :> Tzn. nie mam nigdy czasu na zawodach, bo niskie konkursy mnie nie interesują, a w dużych biorę udział, jednak może udałoby mi się komuś dać aparat by mi dobre zdjęcia zrobił, musze pogadać z kimś na zawodach heheh tu jest masa zdjęć praktycznie z każdych, niektórzy to amatorzy(np. moje z Tokyo), całkiem niezłe są niektóre... ale jedno czy dwa zdjęcia samego mnie nie satysfakcjonują z 3 dniowych lub 2 dniowych zawodów
                              Nie masz czasu pojechać na zawody by śledzić występy swojego faworyta? Nie szkodzi. Na naszej stronie zawody „przyjdą do Ciebie” w realizowanych przez zespół Świata Koni relacjach „na żywo”. Ponadto znajdziesz tutaj szereg ciekawych artykułów problemowych i praktycznych poradników nie tylko dla początkujących koniarzy.

Komentarz

Pracuję...