lustrzanka manualna - jaka?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

lustrzanka manualna - jaka?

chcialbym sobie kupic jakas manualna lustrzanke - taka z duzym "fun factor", bo dla przyjemnosci focenia, do wrzucenia w plecak na spacer rodzinny itd. itp. chcialbym posluchac propozycji osob, ktore tego rodzaju sprzetu uzywaja, co jest warte uwagi...

co chcialbym:
    - dobrze lezacy w rece korpus z duzym, jasnym celownikiem.
    - precyzyjny swiatlomierz. byloby super jakby mial spot, ale z centralnie wazonym dam sobie tez rade (poki co w EOS-ie 500 daje rade tym naswietlic negatyw)
    - dokupic sobie do tego 50/1.4, potem ew. jakies 24mm albo 28mm
    - mozliwie tanio. w normalny plener i tak tego nie wezme, a ze poza tym robie malo zdjec, to szkoda mi wydawac duzo na zwykla radoche
    - bedzie glownie robil negatywy, zwlaszcza czarno-biale. slajd tez, ale to nie jest priorytet
    - manual i priorytet przeslony

z tego co widze po Allegro, z manualnych lustrzanek najciekawsze cenowo sa Canony FD, bo ceny obiektywow sa wyraznie nizsze niz konkurencja.

z drugiej strony, najwiekszy wypas stanowia Olympusy OM. przy czym korpusy nie sa drogie (wypasiony OM2n kosztuje raptem 250zl), ale za to koszmarnie droga optyka.

trzecia opcja o jakiej mysle, jest jakis Pentax na gwint M42. szkla jakies mam (35, 50, 135), latwo zapne, a jak kupie 50/1.4 to mi sie w EOS-ie przyda... moze w ta strone pojsc? cenowo chyba najtaniej...

myk z obiektywami przejdzie tez w OM, bo sa do tego przejsciowki na EOS. pewnie drogie, ale jesli optyka wypas to moge przemyslec...

nie myslalem o Nikonach ani Minoltach ze wzgledu na ceny. jednak wyraznie drozsze niz ww. pomysly.

prosze o opinie uzytkowe z takiego sprzetu i podpowiedzi co warto wziac? z gory dzieki
    www albo tez flickr
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Nie wiem, czy Ci to spasuje, ale jako ciekawostka:
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

jest to jakis pomysl.

to o co mi glownie chodzi, to w miare tanio podpiac jakies 50/1.4 do korpusu ktory daje frajde i dobra matowke w tym wypadku oznaczaloby to zakup Takumara...
      www albo tez flickr

Komentarz

• adamek
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2265

Ja bym celował w jakiegoś OM, bądź w canona fd. OM - świetny system, z canonów fd możesz kupić na przykląd f-1 --> a to pancerny korpus.

Albo jakąś fujicę... optykę to podobno fuji produkuje/produkowało najlepszą ze wszystkich.

o tutaj masz z adapterem m42: http://www.allegro.pl/item108299543_...ter_42_mm.html
        Miłego dnia
        adam jastrzębowski
        cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
        tu tu

Komentarz

• adamek
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2265

Albo takie pudełeczko: http://www.allegro.pl/item109928124_...my_meopta.html
          Miłego dnia
          adam jastrzębowski
          tu tu

Komentarz

• krwisty
            Początki nałogu
            • 2004
            • 372

mysle, ze w tym wypadku przede wszystkim zastanow sie w jaki system optyki chcesz wejsc. body sobie juz do tego dobierzesz...

m42 - duzo optyki, choc cena obecnie nieadekwatna
            fd - optyki mniej, ceny jak na jakosc bardzo dobre
            Martin Gorczakowski

Komentarz

• Encor
              Bywalec
              • 2006
              • 175

Pentax Super A/Super Program

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

Zamieszczone przez adamek
                Ja bym celował w jakiegoś OM, bądź w canona fd. OM - świetny system
                wiem, mialem to w lapie. wstyd mi bylo potem w dziurke od klucza 10D zagladac

Zamieszczone przez adamek
                z canonów fd możesz kupić na przykląd f-1 --> a to pancerny korpus.
                tanio!!!!

Albo jakąś fujicę... optykę to podobno fuji produkuje/produkowało najlepszą ze wszystkich.

o tutaj masz z adapterem m42: http://www.allegro.pl/item108299543_...ter_42_mm.html
                no nie powiem, fajne to. i tanie. to mi sie podoba calkiem...
                www albo tez flickr

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez krwisty
                  mysle, ze w tym wypadku przede wszystkim zastanow sie w jaki system optyki chcesz wejsc. body sobie juz do tego dobierzesz...
                  m42 - duzo optyki, choc cena obecnie nieadekwatna
                  fd - optyki mniej, ceny jak na jakosc bardzo dobre
                  Bardzo słuszna sugestia.
                  Dlatego właśnie wyciągnałem tego EF-M, bo wtedy mamy manuala, a nie musimy wchodzić w żaden dodatkowy system :-)
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Zamieszczone przez krwisty
                    nie mysle o tym w kategoriach docelowego, systemowego sprzetu. chce kupic aparat i szklo "spacerowe" 50/1.4 niskim kosztem, i takie zeby sprawialo frajde robienia zdjec i zeby szklo "spiewalo" na odbitkach

jaki to system jest mi w tym przypadku kompletnie szajsegal. przede wszystkim cena i fun-factor. a jesli bedzie mial mozliwosc podpiecia szkiel do EOS-a tanim kosztem to dodatkowa zaleta.

aha... no i ten nieszczesny swiatlomierz. mam wlasna, "rodowa" Praktike VLC2 i foci sie tym dobrze, ale naswietla zle. byc moze migawka ma rozrzut, byc moze swiatlomierz jest wyrobiony, ale w porownaniu z kliszami z EOS-a 500 te z Praktiki wygladaja zle a wrecz bardzo zle. nie z mojej winy, bo jakos tym moim plastikowym canonowskim szajsem sobie radze z pomiarem
                    Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                    www albo tez flickr

Komentarz

• krwisty
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 372

ef-m jest ciezko dostac. ja bym celowal w takim wypadku w system FD i kupil Canona A-1 z 50/1.4...

dobry fun-factor ma tez kombinacja srednioformatowy tlr + swiatlomiarka start66/flexaret/yashicamat + leningrad/weimarlux/swierdlowsk i do przodu... (o ile ktos lubi patrzec w kominek)
                      Martin Gorczakowski

Komentarz

• adamek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2265

ef-m bym nie brał z prostej przyczyny (będąc takim akustykiem ):
                        ma to być sprzet jeśli rozumiem, który można z powodzeniem wrzucić luzem do torby i nic mu się nie stanie.
                        A do ef-m by musiał brać któreś ze szkieł które używa na codzień do fotografowania tego "ważniejszego" - w plenerkach. a żeby to się nei zniszczyło to torba foto itd...
                        Miłego dnia
                        adam jastrzębowski
                        tu tu

Komentarz

• krwisty
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 372

wrzucić luzem do torby i nic mu się nie stanie.
                          ja to chyba kupie kolejna praktice b100 bo to swietny aparat! dobry swiatlomierz, priorytet przyslony i... jest MALUTKI. jak canonet w sumie!
                          Martin Gorczakowski

Komentarz

• adamek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2265

A ja bym chyba poważnie łykał którąś fujicę. Zwłaszcza za taką cenę..a szkła fuji to legendarne są... (tylko ich malutko )

Zakładając, że nie jest warto zainwestować w średni format.

Albo takiego hiciorka:
                            http://allegro.pl/item110126344_yashica_gs.html
                            Miłego dnia
                            adam jastrzębowski
                            tu tu

Komentarz

• krwisty
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 372

zaczyna robic sie OTowo, zaraz wpadna mody i nas przywolaja do porzadku, ale co tam

no wiesz autor chcial cos lekkiego, na spacery, to albo lekki tlr (yashica mat), albo jakis dalmierzyk: stara iskra (piekne szkielko ma), tudziez moskwa, a jak ktos ma portfel gruby to fuji [marzenie], ewentualnie jesli masz portfel niczym dwie walizki, to mamiya 6 i nie ma bata! 8)

a tak poza marzeniami, to pozostaje pentacon six, od ktorego noszenia dostaje skoliozy
                              Martin Gorczakowski

Komentarz

Pracuję...