Canon a SLAJD

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oxeno
    Początki nałogu
    • 2006
    • 291

Canon a SLAJD

Zastanawiam sie nad robieniem na slajdach. Jakie mi byscie polecali? Typ zdjęć? Możecie zobaczyć pod linkiem przy moim podpisem.
    Moje główne pytanie dotyczy naświetlenia. Czesto spotykam sie z opinia, że Canony lekko nie doświetlaja zdjęć. Sam tego nie zauważyłem w jakimś szczególnym stopniu. A z tego co wiem to slajd nie wybacza błędów.
    Wiec jak to naprawde wyglada?
    Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez oxeno
    Zastanawiam sie nad robieniem na slajdach. Jakie mi byscie polecali? Typ zdjęć? Możecie zobaczyć pod linkiem przy moim podpisem.
    Moje główne pytanie dotyczy naświetlenia. Czesto spotykam sie z opinia, że Canony lekko nie doświetlaja zdjęć. Sam tego nie zauważyłem w jakimś szczególnym stopniu.
    Albo to prawda, albo ja jestem du*a, ale mnie wychodziły zwykle ciemne :-(

Zamieszczone przez oxeno
    A z tego co wiem to slajd nie wybacza błędów.
    Wiec jak to naprawde wyglada?
    Wg mnie nie wybacza, a ja wolę bardziej wyrozumiałe istoty, więc własnie pozbywam się tego :-)
    http://canon-board.info/showthread.php?t=11824
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• krwisty
      Początki nałogu
      • 2004
      • 372

niedoswietlanie/przeswietlanie przy _poprawnym_ pomiarze wynikac moze jedynie z niedoskonalosci sprzetu - np nierowne czasy migawki, etc. przede wszystkim nalezy nauczyc sie mierzyc swiatlo. co do wyboru slajdu. chm, ciezko powiedziec - jestes pewny, ze ci to potrzebne? idz na gielde, kup sobie kilka rolek roznych (sensia, provia, velvia, tudziez jakies kodaki) i juz. jezeli robisz cz-b duzo (a tak zauwazylem), to mozesz zainteresowac sie agfa scala (bardzo trudno dostepna) albo fomapanem r. ewentualnie wejdz na strone ilforda - znajdziesz tam opis jak wywolac klisze negatywowa na pozytyw
      Martin Gorczakowski

Komentarz

• oxeno
        Początki nałogu
        • 2006
        • 291

O to z tym Ilfordem to bardzo ciekawe, muszę to sprawdzić. Dzięki za podpowiedz

Komentarz

• Jelly_tom

mam 50e i żadnych niedoświetleń nie zauważyłem. A slajdów nim narobiłem różniastych mnóstwo. Polecam Sensię - tania i jakoś też "sensowna".
          Acha - robiłem też na AGFA SCALA - czad - tylko gdzie to cholerstwo kupić?
          Wywoływałem ją w Berlinie (za niestety 80 euro)

Komentarz

• oxeno
            Początki nałogu
            • 2006
            • 291

Tak seria EOS ma doprocowany pomiar światła. Seria A lekko niedoświetlała, bo pomiar "centralnie-ważony" miał wypuklenie środka lekko u dołu (chyba) Póżniej T-70, pomiar rewelacyjny plus coś jakby "punktowy" a T-90 to już bajka 3 pomiary !
            Jedynie F-1 i F-1 New miały 100% poprawny pomiar ale tylko w wersji 12% kadru, czyli F-1, F-1n i F-1 New ze standartową matówka E.
            Pozdrawiam

Komentarz

• Jelly_tom

szkoda tylko, że 50e ma 9,5% kadu a nie naprawdę punktowy - ale cóż wymagać.

Komentarz

• oxeno
                Początki nałogu
                • 2006
                • 291

CIESZ SIĘ że ma !! !! Ja mam tylko central emphasis i co mam zrobic?

Komentarz

• jatzzek
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 355

Jak to w zyciu nie ma jednego najlepszego slajdu. Wszystko zalezy od tego co chcesz fotgrafowac. Ja do plenerow uzywam FUJICHROME VELVIA (kiedys uzywalem ISO50 ale teraz o ile dobrze pamietam, jest tylko wersja 100F... czyli ISO100). Kolory troche landrynkowe, nasycone ... ale w plenerach takie lubie. Duza rozpietosc tonalna jak na diapozytyw...no i bardzo male ziarno (dla mnie w plenerach to wazne).
                  Jesli chodzi o fotografie w roznych warunkach oswietleniowych, ludzi, na ulicy itd... to polecam PROVIE 100F lub PROVIE 400F. Bardzo kulturalny film, z charakterystyczna kolorystyka (zawsze mam wrazenie ze zachodzi gdzies na obszary leckko niebieskawo-zielone). Niektorzy do portretow chwala sobie ASTIE ale nie uzywalem i nie wiem.

Pozdrawiam
                  why waste your time looking for proof?
                  what if the answer is never the truth?

Komentarz

• lucki
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 23

na początek spróbuj na sensii, jest chyba najtańsza. kup na allegro od kogoś kto ma dużo pozytywnych komentarzy, kto jest sprawdzony.
                    Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Jester
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 337

Zamieszczone przez jatzzek
                      Ja do plenerow uzywam FUJICHROME VELVIA (kiedys uzywalem ISO50 ale teraz o ile dobrze pamietam, jest tylko wersja 100F... czyli ISO100).
                      O ile się nie mylę (nie chce mi się sprawdzać) - następcą Velvii 50 jest 100, nie 100F. 100F to zupełnie inny film, podobieństwo nazwy jest mylące. A pięćdziesiątkę na razie można kupić bez problemu.

J

Komentarz

• Jelly_tom

A Provii 400 bym nie polecał. Co prawda trzyma parametry nieźle (i nawet ziarno do wytrzymania) ale kosztowna jest co się zowie...

Komentarz

Pracuję...