Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Niewiele można znaleźć na naszym forum temat praktycznych sposobów na radzenie sobie z ostrym słońcem w upalne letnie dni które mam nadzieję się zbliżają
Wiem … pytam dość ogólnie ale i temat jest dość szeroki ... a założeniem wątku miałem na celu wymianę doświadczeń w tej materii
Nie ukrywam że w moim przypadku chodzi głównie z problemem „białej sukni i ciemnego garnituru” w fotografii plenerowej.
Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami w tym temacie
P.s. … tak, tak, wiem … najlepiej nie robić w takich warunkach
Z tego co pamiętam :-) to należy raczej unikać ostrego słońca...
Znacznie lepsze efekty osiągniesz jak poczekasz na jakąś chmurkę albo zmienisz porę dnia kiedy słońce jest nisko i nie ma aż takich kontrastów jak w południe. Mroczek poleca stosowanie polara do zmniejszenia kontrastów i potwierdzam sprawdza się dobrze nie tylko na wodzie czy niebie.
hmm dobrze miec fuji z duza dynamika ale mozna obnizac kontrasty na kilka sposobow np:
-filtr polar obniza kontrasty
-szare polowki (tez sie da)
-blendy
-zdjecia w RAW
-ludkow w ostrym sloncu postawic w cieniu po drugiej stronie ulicy gdzie jest bialy budynek
-lampa blyskowa jezeli brak czasu X to szary filtr
Z teorii wynika ze polar bylby dobrym rozwiazaniem ale tej metody nie testowalem.
Ja ostatnio z umiarkowana wprawdzie skutecznoscia ale dajaca jakies tam rezultaty uzywalem lampy blyskowej. Calosc polega na pomiarze swiatla i takim ustawieniu czasu i przyslony aby zdjecie bylo mocno niedoswietlone. Glownym zrodlem swiatla staje sie wiec lampa co daje wieksza mozliwosc kontroli danej sceny (gorzej jak wystepuja glebokie cienie). Problemem jest w tym momencie przyslona ... ja uzywalem duzych wartosci a w przypadku portretu jest odwrotnie wiec pewnie ciezko w pelnym sloncu bedzie uzyskac niedoswietlenie. Mozna uzyc i polara i lampy.
Jesli ta metoda nie zda egzaminu zostaje dodatkowa osoba i jakis rozpraszacz. Generalnie jednak w momencie kiedy slonce jest bardzo ostre wiekszosc fotografow slubnych stawia mloda pare w cieniu
Dokładnie tak. Dyfuzory będą chyba najlepszym rozwiązaniem. Nie koniecznie te z Lastolite (drogie); bo niedaleko mnie jest sklep z bardzo dobrą 'chińszczyzną'.
Bebop ma - sprawdzone. Solidnie wykonane.
Ale problem w tym że tego nie obsłużysz sam, nawet jak będziesz miał jakieś statywy do tego. Starczy lekki wiatr Dodatkowo, dyfuzory te muszą być wielkie. Małymi nie zdziałasz nic za bardzo. Chyba że jakieś portrety.
Profi to używają nawet specjalnie do tego stworzone całe namioty dyfuzyjne.
Widziałem gdzieś - bodajże na backstage'ach Pirelli. Niezła jazda :grin:
Aha, coś dla Muflona - tam też panuje zasada: seriami! seriami!
I to w większości na kliszakach :-D
Nie ukrywam że w moim przypadku chodzi głównie z problemem „białej sukni i ciemnego garnituru” w fotografii plenerowej.
Jeśli chodzi o zdjęcia ślubne - to odpada skomplikowany system blend.
Sam nie poradzisz, a ze sztabem pomocników może być ciężko - młodzi się speszą i nie będzie naturalności w ich oczach.
Jedna blenda - jak najbardziej pożądana - modeli ustaw w cieniu i wyłap swiatło blendą spoza cienia.
Tu jest przykład jak robiłem zdjęcie, które mamy jako startowe na naszej www - może dziś bym zdziałał inaczej, ale na szybko, przemieszczając się z całym majdanem i tak nieźle poszło (statyw, 2 aparaty, duuża torba, drugi statyw + blenda):
trzy rzeczy: RAW, filtr polaryzacyjny, blenda.
Jesli jestesmy w cieniu, tlo oswietlone jest ostrym sloncem, a nie da "puscic sie zajaczka" blenda to pozostaje flesz z parasolki. Tylko pozostaje kwestia balansu swiatla, zeby nie wygladalo wszystko za bardzo sztucznie - efekt naklejonych postaci na tlo.
Jesli jestesmy w ostrym sloncu to naswietlajmy tak, zeby nie bylo przeswietlen i cienie doswietlic blenda.
I na koniec - konieczny jest asystent, zeby wszystko przebieglo sprawnie
trzy rzeczy: RAW, filtr polaryzacyjny, blenda.
Jesli jestesmy w cieniu, tlo oswietlone jest ostrym sloncem, a nie da "puscic sie zajaczka" blenda to pozostaje flesz z parasolki. Tylko pozostaje kwestia balansu swiatla, zeby nie wygladalo wszystko za bardzo sztucznie - efekt naklejonych postaci na tlo.
Jesli jestesmy w ostrym sloncu to naswietlajmy tak, zeby nie bylo przeswietlen i cienie doswietlic blenda.
I na koniec - konieczny jest asystent, zeby wszystko przebieglo sprawnie
Co do wykorzystania światła błyskowego z parasolką piszesz o balansie światła, czy chodzi o temperature?? Jakieś filtry na lampe??
Czyli ogólnie najprościej co? RAW i zabawa w HDR?
Sam musze przyznać, że suknia ślubna i czarny garniak to trudny temat :-D
Zwłaszcza jak jakieś refleksy padają na suknie (przez liście); lub chociażby w kościele przez witraże.
Ostatnio zrezygnowałem całkiem z lampy.
ISO 800, Tamron na 2.8, czasy na granicy poruszenia i... wyciąganie w C1 o 1-1,5 działki :-D
Wyszło wystarczająco dobrze; tzn wystrczająco jak dla klienta Ale to już inny temat.
Pozdro!
Co do wykorzystania światła błyskowego z parasolką piszesz o balansie światła, czy chodzi o temperature?? Jakieś filtry na lampe??
Chodzi o balans miedzy swiatlem zastanym w cieniu i oswietlonym tlem, przy duzej roznicy pierwszy plan oswietlony blyskiem razi troche sztucznoscia. Dodatkowy efekt "naklejenia na tlo" poteguje mala GO.
Tutaj taki maly przyklad, zachwiania tej naturalnosci, choc moze do calego zdjecia to pasuje
Widzę że temacik się ruszył ... co mnie niezmiernie cieszy
Zamieszczone przez Jarek Jaworski
Chodzi o balans miedzy swiatlem zastanym w cieniu i oswietlonym tlem, przy duzej roznicy pierwszy plan oswietlony blyskiem razi troche sztucznoscia. Dodatkowy efekt "naklejenia na tlo" poteguje mala GO.
Jarku masz absolutną rację jest to jakiś sposób ...a i tak sztuczność, sztuczność i jeszcze raz sztucznść
... no i jak widać pozostaje problem z detalami.
... jakoś zawsze przychodzi mi stawać przed wyborem czy detale na sukni "młodej" czy garniak "młodego" ... oczywiście wybieram "młodą"
i konczac temat jeszcze dwa przyklady.
Swiatlo blyskowe z parasolki, do oswietlenia wiekszy obszar niz mogla poradzic sobie blenda, po za tym, nie dalo rady tak odbic swiatla. Sadze, ze tu juz o wiele mniej sztucznosci w swietle
Komentarz