300d w studio

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Last
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 34

300d w studio

witam
    problem mam ze spasowaniem 300tki i swiatel w studio
    nie da sie robic zdjec przy czasach krotszych niz 1/250 (
    zwykly kompakt fuji (jakis finepix) czy D70 nie maja zadnego problemu
    synchronizacja przy 1/2000 czy 4000 dziala i fotki wychodzia si

da sie cos z tym zrobic?
    pozdro
    art
    5D2 +g | 5D2 +g | 5D +g | 15/2.8 | 24/1.4 | 35/1.4 | 50/1.4 | 85/1.8 | 70-200/2.8 IS | 3x 580EX II | itede... itepe
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Re: 300d w studio

Zamieszczone przez Last
    witam
    Zdaje się że 300D jako jedyny z wymienionych przez Ciebie ma mechaniczną migawkę i to pewnie jest problemem...
    Nie sądzie żeby się dało zrobić cokolwiek, tylko ciekawi mnie po co Ci w studio krótsze czasu niż 1/250 ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tytus
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1358

Zamieszczone przez Krzychu
      Zamieszczone przez Last
      witam
      Zdaje się że 300D jako jedyny z wymienionych przez Ciebie ma mechaniczną migawkę i to pewnie jest problemem...
      Nie sądzie żeby się dało zrobić cokolwiek, tylko ciekawi mnie po co Ci w studio krótsze czasu niż 1/250 ?
      może daje tak po oczach, że dla małej GO 1/4000 jest potrzebna....

P.S.
      co masz na myśli mówiąc o mechanicznej migawce???
      20Dset
      maj łeb...

Komentarz

• Last
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 34

1. im krotszy czas tym lepsza jakosc fotki. matryna ma 10/20 razy mniej czasu na generowanie szumu
        2. porownaj zdjecia np. rozwiewanych wentylatorem wlosow zrobione prz 1/200 i 1/2000.. zobaczysz roznice

poza tym zalamka, ze jezeli jest tak jak piszesz
        5D2 +g | 5D2 +g | 5D +g | 15/2.8 | 24/1.4 | 35/1.4 | 50/1.4 | 85/1.8 | 70-200/2.8 IS | 3x 580EX II | itede... itepe

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez Tytus
          co masz na myśli mówiąc o mechanicznej migawce???
          To że Nikon na czasach powyżej bodajże 1/250 ma migawkę elektroniczną w sensie takim jak mają prawie wszystkie cyfrowe kompakty (włączenie i wyłączenie matrycy ?) i stąd się bierze jego czas synchro 1/500 sek.
          300D ma na wszystich czasach normalną roletową migawkę, oczywiście sterowaną elektronicznie.

A jak za bardzo daje po oczach to można większy softbox zapiąć, nie ? Albo ograniczyć moc lampy, jeżeli taką funkcje ma (a zdecydowana większość ma)

[ Dodano: 22-10-2004 ]
          Zamieszczone przez Last

1. im krotszy czas tym lepsza jakosc fotki. matryna ma 10/20 razy mniej czasu na generowanie szumu
          2. porownaj zdjecia np. rozwiewanych wentylatorem wlosow zrobione prz 1/200 i 1/2000.. zobaczysz roznice
          Z ciekawości czystej pisałem, dzięki za info. Co do włosów - wierzę.

Zamieszczone przez Last
          poza tym zalamka, ze jezeli jest tak jak piszesz
          No chyba jest, typowa przypadłość dla zbyt krótkiego czasu - zapodaj sobie jakiś aparat z centralną migawkę, Mamiyę RB 67 albo Hasselka ;-)
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Triszer
            Bywalec
            • 2004
            • 191

Hhhmmm
            rozwiewanych wentylatorem wlosow
            znaczy fotografujemy modelki...i światło gaśnie......hhmmmm

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

Może się wygłupię , ale wydawało mi się, że do 1/250 jest synchronizacja z wbudowaną lampą błyskową... Jeśli się ma dedykowaną serii EX, to wydaje mi się, że ma pełną synchronizację. W końcu lampy te maja również błysk stroboskopowy, który na pewno musi mieć wyższą niż 1/250 synchronizację

Zewnętrznej lampy nie mam , tylko mi sie przypominają artykuły z netu, jak szukałem informacji o 10D.
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez Kubaman
                Może się wygłupię , ale wydawało mi się, że do 1/250 jest synchronizacja z wbudowaną lampą błyskową... Jeśli się ma dedykowaną serii EX, to wydaje mi się, że ma pełną synchronizację. W końcu lampy te maja również błysk stroboskopowy, który na pewno musi mieć wyższą niż 1/250 synchronizację
                Wszystko prawda, EX'y mają synchro z krótkimi czasami tylko inicjator wątku nic o EX'ach nie pytał, ja przynajmniej zrozumiałem że chodzi o lampy studyjne, a 1/250 to czas synchronizacji z wbudowaną i wszystkimi innymi poza EX'ami w trybie FP - raczej reguła od której wyjątkiem są wspominane EX'y...
                Poza tym EX'y nawet w wireless E-TTL'u alternatywą dla studyjnych nie są....
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Last
                  Dopiero zaczyna
                  • 2004
                  • 34

Wszystko prawda, EX'y mają synchro z krótkimi czasami tylko inicjator wątku nic o EX'ach nie pytał, ja przynajmniej zrozumiałem że chodzi o lampy studyjne....
                  dokladnie, chodzi o lampy studyjne (jedna wyzwalana ze stopki, pozostale fotocela)
                  a jak jest w przypadku 10D?
                  nie ukrywam, ze troszke rozczarowany jestem...300d zabawka w koncu nie jest, przynajmniej do teraz tak myslalem...

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Zamieszczone przez Last

dokladnie, chodzi o lampy studyjne (jedna wyzwalana ze stopki, pozostale fotocela)
                    a jak jest w przypadku 10D?
                    Tak samo, synchro 1/200 sek.
                    1 Ds Mark II ma synchro 1/250 sekundy, podobnie jak analogowy 1V.

Zamieszczone przez Last
                    nie ukrywam, ze troszke rozczarowany jestem...300d zabawka w koncu nie jest, przynajmniej do teraz tak myslalem...
                    Chyba niepotrzebnie jesteś rozczarowany, większość aparatów z migawkami szczelinowymi ma synchro z lampą w tych okolicach (patrz wyżej), te z centralnymi (średni i wielki format) ze wszystkimi dostępnymi które najczęściej kończą się na 1/500 sekundy...
                    Mamiye mają - 1/400, Hasellblad 501 CM - 1/500, obiektywy do wielkiego formatu Nikona 1/500 sek a to jest generalnie nie-zabawkowy sprzęt do studio
                    W sumie D70 ma 1/500 sekundy to wciąż jest dalekie od 1/2000 o których pisałeś, ale ta elektroniczna migawka chyba działa trochę jak centralna...
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Last
                      Dopiero zaczyna
                      • 2004
                      • 34

W sumie D70 ma 1/500 sekundy to wciąż jest dalekie od 1/2000 o których pisałeś, ale ta elektroniczna migawka chyba działa trochę jak centralna...
                      nie wiem jak to jest, ale:
                      http://onephoto.net/info.php3?id=83383 - robiona D70 z czasem 1/4000
                      http://onephoto.net/info.php3?id=86075 - ta sama sesja ...1/5000

d70 bez najmniejszego problemu wspolpracuje z lampami studyjnym w pelnym zakresie czasow.
                      300d wysiada po 1/250...lipa
                      pzdr

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Last
                        d70 bez najmniejszego problemu wspolpracuje z lampami studyjnym w pelnym zakresie czasow.
                        300d wysiada po 1/250...lipa
                        pzdr
                        Bo ma migawke elektroniczna powyzej czas synchronizacji. 300D, 10D , a moze wszystkie Canony dSLR maja tylko migawke mechaniczna szczelinowa - stad tego typu ograniczenie synchronizacji z lampami studyjnymi.
                        Poczytaj sobie o wadach i zaletach migawki elektronicznej - szczegolnie wlasnie przy tego typu krotkich czasach (hint: blooming matrycy) a moze zrezygnujesz ze stwierdzenia "lipa" ... chyba ze w studio tylko pstrykasz a nie zarabiasz to mozesz olac temat bloomingu migawki elektronicznej, olac 300D i robic jakimkolwiek aparatem z migawka elektroniczna (nawet kompaktem cyfrowym, ktory przy tego typu synchronizacji sprawdza sie lepiej niz 300D - po co komu dSLR? ), ale wstepnie to mozesz uwierzyc - to dla twojego dobra takie ograniczenie.

Komentarz

• DarekSzu
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 170

Można i przy 1/4000 sek Canonem )))) Tak to prawda. Wystarczy wyzwolić lampy studyjne fleszem dedykowanym ale pod jednym warunkiem - lampy możesz ustawić na wyzwolenie drugim błyskiem ))) Ja pracuję na MarkoFleszu i poza jedną rynną sufitową wszystkie taką opcję mają ale ja jadę na 1/200 i nie cuduję )) Ale sprawdzałem i jest OK
                          Analog i cyfra

Komentarz

• Przemek Białek
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 832

ale podobnoz błysk zamraza obiekt w ruchu to po co te super krotkie czasy na upartego czy jak?
                            dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                            "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Last
                              Dopiero zaczyna
                              • 2004
                              • 34

Zamieszczone przez Przemek Białek
                              ale podobnoz błysk zamraza obiekt w ruchu to po co te super krotkie czasy na upartego czy jak?
                              dokladnie po to. w studio nie tylko statyczne obiety sie fotografuje
                              wszystkim dzieki za info. wiem to co chcialem.
                              z 3setka w plenerze walcze, w studio jednak nikon.
                              pzdr

Komentarz

Pracuję...